1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Mandarin Balığı Besleme Yöntemi

Başlığı 'Gobi-Blenny-Dragonet' kategorisinde onur_0606 tarafından 1 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    Herkese selamlar. Başlıkta belirttiğim gibi kendi uyguladığım mandarin balığı besleme yönteminden bahsetmek istiyorum. Ben bu yöntemin artıları-eksilerini tartışmakta fayda var diye düşünüyorum. Kısaca balığı nasıl beslediğimden bahsedeyim. Mandarin için günlük artemia çıkartıyorum ve yemlemeyi akşam hava kararınca yapıyorum. Hava kararınca akvaryumun ışıklarını ve dalga motorunu kapatıyorum. Diğer balıklar ışıklar kapatılınca hemen uyku moduna geçiyor. Bu esnada küçük ledli bir el feneri ile akvaryumun bir köşesini aydınlatıyorum ve çıkarmış olduğum artemiaları şırınga yardımı ile bu bölgeye püskürtüyorum. Işığı gören artemialar hemen bu alana toplanıyor ve bizim ufak mandarin de kendine güzel bir ziyafet çekiyor. Böyle bir yöntem izlememin amacı şu; Artemialar akvaryum ışıkları açıkken tanka koyulursa hemen dağılıp su yüzüne çıkıyorlar ve diğer balıklar artemiaları yemeye çoktan başlıyorlar. Yöntemin artısı balık kesinlikle doymuş oluyor, eksi yönü günlük artemia çıkarmak çok zaman alan bir iş değil fakat yine de bir kuru yem ile beslemenin konforu yok:) Aklıma takılan soru ise şu; Genelde copepod ile beslenen bu balık, copepod dan aldığı enerjiyi artemiadan alabiliyor mu? yani copepod'un besleyiciliği mi yoksa artemianın besleyiciliği mi daha fazla?
    DSC_0996.JPG IMG_1181.JPG
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Biraz uğraş isteyen ama zekice güzel bir besleme yöntemi Onur. Ellerine sağlık, bu tür biraz zahmetli bakım konusunda ama gerçekten buna değecek kadar da harika bir canlı. Zamanla kuru yeme alıştıkları bolca görülür, bu şekilde zaman içinde bu yöntemi palet yemler ile ufak ufak ufak deneyebilir veya donmuş artemia için de aynı yöntemi deneyip sonuç almaya çalışabilirsin. Donmuş veya palet yem kabul etmesi seni rahatlatır.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    Teşekkür ederim Temel Abi. Evet dondurulmuş yem alıyor ilk gün baya bir ilgi gösterdi fakat ilgisi azalınca canlı yem ile beslemeye başladım. Bir kaç tür dondurulmuş yem aldım artemia arasında yedirmeye çalışıcam. Tankta yoğun miktarda copepod fırtınası esiyordu gece camlar bembeyaz oluyordu fakat tecrübesizllikten bu durumu çok kötü baltaladım.Yosun sorunu yüzünden tabandan hatırı sayılır miktarda kum çektim:( ve copepodlar bir anda kayboldu.
    Aslında artemia ile beslemek çok uğraştırmıyor ama dediğim gibi hazır yemin yerine geçmiyor. Artemiaları 3 gün yaşatmayı başardım. İyide boylandılar. Fakat çıkar çıkmaz daha besleyici oluyormuş. Artemia çıktığı zaman bir süre kesesinden besleniyormuş okuduklarıma göre. Üç günde bire indirebilirim artemia çıkarma işini ama besin değeri ne olur yine muamma:S Her şeye rağmen seyir zevki çok güzel bir balık uğraşlara değiyor dediğiniz gibi.
     
    TencoMelih ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet yeni çıkmış artemia daha besleyicidir. Doğasına yakın beslemek zaten çok zor ama önemli olan sırtından zayıflatacak kadar da zayıf beslememek, senin bu ilgin fazlasıyla sağlıklı kalması için yeterli bence. Pod popülasyonu toparlar merak etme.
     
    TencoMelih ve onur_0606 bunu beğendi.
  5. murat parin

    murat parin

    Mesajlar:
    2.168
    Yer:
    pendik/istanbul
    İsim:
    murat
    Onur bey ellerinize sağlık.Zekice ve özveri ile bir çözüm bulunmuş.Canlının ilgisini o noktaya çekmişsiniz muhtemelen gündüzde yoklayacak orayı ; aynı şekilde yem denemeleri yapılabilir.:nazar::nazar:
     
    TencoMelih ve Alparslan bunu beğendi.
  6. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Evet kuru yeme alistirma konusunu da burada islesek guzel olur. Onur arkadasimiz akillica yöntem bulmuş. Bu guzrl canliyi heba olacak diye tanka koyamiyorum. Kuru yem alan mandarin ilk defa burhanda gordum. Belki tecrubrlerini paylaşmak ister.

    GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    TencoMelih ve veysel bunu beğendi.
  7. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Burhan bu zihninemi girdi balığın ne yaptı bilinmez. :D Biraz zahmetli ama güzel bir yöntem gece artemia ile beslemek.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  8. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    TM Lipovit artemiaların bulunduğu kapta kullanılabilir mi? Suyu yüzüp besleniyolarmış yanılmıyorsam bu artemialar. Böyle bir yöntemle artemiayı besin açısından zenginleştirebilir miyiz?
     
  9. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    Çok teşekkür ederim verdiğiniz bu bilgi için.
     
  10. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Abi konuya daha yeni denk geldim. Açan arkadaşımız Onur Beyin ellerine sağlık, çok güzel çalışma olmuş.
    Benim mandarine gelince, kendi yedi vallahi abi. Daha önceleri sahip olduğum ve yem almayan balıklarla epey çabam olmuştu ama mandarine hiçbir şey yapmamıştım. Yerde kalan ya da önüne düşün nls yemleri yiyordu; cinsiyeti dişiydi bu arada. Merak etmiyor değilim; alıştırma konusunda cinsiyetlerinin önem kazanabileceğini düşünüyorum... Bu her balık için geçerli. Mesela geçen gün izlediğim belgeselde, flipper dizisi için tam 5 adet yunus ile çalışıldığından ve hepsinin dişi olduğundan bahsediyorlardı...
    Veysel abi senin olayları çözme yeteneğine hayranım :) Evet çok araştırdığım/okuduğum/denediğim doğru :) Ancak bazen de ballı olmak hepsinden önemli sanırım :)
     
    KGEYGS ve veysel bunu beğendi.
  11. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Bu arada, copepod'ların yumurtadan yeni çıkmış artemia'dan daha zengin besleyici özelliğe sahip olduğunu okumuştum. Artemia'ların o besin değerine çıkabilmesi için rotifier tüketmiş olması gerektiğini de.

    Ancak çok uzun İngilizce bir makaleydi ve gecenin bir körü okumuştum. Belki yanlış anlamışımdır :/
     
    veysel bunu beğendi.
  12. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    Keşke benimki de kuru yem alsa:)
    Copepod mu artemia mı daha besleyici tam bilemiyorum fakat balık şu an halinden çok memnun.İlk geldiğinde bariz bir şekilde aç kaldığı belliydi. Karnı yapışmış... sırtından zayıflamıştı,renkleri şimdiye nazaran daha soluktu. Hayvancağız çok güzel toparladı o yüzden copepod mu daha besleyici yoksa artemia mı çok mesele etmiyorum artık. Artemia bol olduğu sürece sıkıntı yaşayacak gibi görünmüyor. Bu arada güzel bir gelişmeyi de paylaşmak isterim. Artemiayı çıkardıktan sonra dondurarak veriyorum çok güzel bir şekilde tüketiyor dondurulmuş artemia'yı.
     

    Ekli Dosyalar:

    ka2n, Pennywise, Oceanic ve diğer 5 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş