1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Zeolix Deniz Akvaryumu Zeolit

Başlığı 'Katkılar ve Kimyasal Filtreler' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zeolix deniz akvaryumu zeolit filtre malzemesi. Deniz akvaryumu amonyak sorunu yaşamamak için kullanılan ürünlerden biri ve sadece amonyak emer, potasyuma ve diğer elementlere dokunmaz. Deniz akvaryumlarında amonyak sorunu hangi durumlarda yaşanır, Bilindiği gibi amonyak genel olarak yeni kurulan deniz akvaryumlarında daha çok konuşulur, test edilir ve varlığı ortadan kalkınca canlı ilavesi yapılır. Oturmuş akvaryumlarda ise yemleme ardından oluşan amonyak miktarı biyolojik yaşamın zincirinin ilk halkasının besin kaynağıdır. Fakat aşırı yemleme yapıldığında, mercanlar için ilave besinler, katkılar, vitaminler ilave edildiğinde biyolojik yaşamın tüketemeyeceği oranlara ulaşabilir. Bu açıdan bu tarz ürünleri kullanırken bu iki unsuru göz önünde bulundurmak gerekir. Zeolix deniz akvaryumu zeolit ürünü makalesi tüm bu detaylara dikkat çekmiştir.
     
    Düzenleme: 11 Mayıs 2015
  2. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Güzel bir yazi dizisi ama yeni kurulan tanklara eklendigi zaman biyolojik yaşam nasil başlayacak zincirin ilk halkasini koparmak doğru olur mu acaba sorusu geliyor aklima. Ancak, akvaryuma mudahale yapilacaksa amonyak patlamasın diye koyup müdahale etmek belki ama ne kadar faydali olur bilinmez tabi.
     
  3. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Ben 2 senelik akvaryumumda PS taşması-elektrik kesilmesi vb. ye karşı sigorta veya karides-midye-kalamar vb. blender maması + maya & şeker + kabuksuz Artemia vb. beslemeler yaptığım için kullanıyorum. 100lt ye 100gr kullanmaz lazım deniyor ve ayda bir yarısını atıp yeni koyuyorum. 2-3 gecede bir de zeolit i çalkalıyorum sumpt ta ki üstünde biriken bakteriler Amonyak emmesini engellemesin ve çalkalama sonucunda akvaryuma dağılıp mercanlara yem olsunlar...

    Memnunum. Amonyak, Nitrit hep 0 gibi. Nitrat da hep 0 a yakın, max. < 3-5 ppm.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Esercim hangi mercanların sallayarak çıkardığın bakterileri yiyor öğrensek güzel olur tabii.

    Amonyak ve Nitrit hep sıfır demişsin gayet güzel. Fakat, kullanılmayan akvaryumlarda da sıfır değil mi? Amonyak ve Nitrit gibi zehirli bileşikte nasıl canlılar yaşıyor?

    Ürünün kendi açıklamasında da okumuştum bir de ilginç geldi. Sallayınca çıkan bakterileri mercanlar tüketebiliyormuş. Sallayınca ''bacterioplankton microcosms BrdU'' mu çıkarıyor merak ettim Deniz Akvaryumu Zeolit?

    Meraktan ve bilmediğimden soruyorum tabii bunları. Malum Akvaryum Portalı burası, salladım çıktı yediler ile olacak iş değil. Biraz açmak lazım. Aksi halde bakkal Osman amcanın tanıdığı yerleşik yaşayan nitrifikasyon bakterileriler sallayınca çıkar diye düşünürüz.

    Yazık ki 'bacterioplankton' olarak arandığında ülkemizde 56 konu çıkıyor ve onlarında bacterioplankton ile alakası yok. Bacterioplanktonu ise, Acropora türlerinin bazıları, plate coraller ve xenia aşağı yukarı tüketebilir, birçok yumuşak mercanın da işi olmaz.
     
    Düzenleme: 11 Mayıs 2015
  5. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Günaydın Temel Abi.

    Dediğin gibi, Zeolit' i çalkalayınca ortaya çıkan bakterilerden mercanların beslendiğini ben de ürün açıklamasında okudum, oradan biliyorum. Mercan dediğin şeyin ağzı görünmüyor ki ne yeyip yemediğini görebilelim. Bu ürünü çıkartan kişiler tecrübeli uzman kişiler, ben onların dediğini kabul ettim. Marketten süt alırsın, min. 3% yağlı yazar, güvenip alırsın. Ekmeğin üstünde tam buğday unundan yazar, güvenip alırsın. Test edemeyiz ki herşeyi alırken :)

    Bu Zeolit üretici ve satıcının dediğine göre ******* durumlar için sigortaymış. Yani PS taşması, blender maması beslemede ortaya çıkan Amonyak, ani canlı ölümleri vb. durumunda Amonyak' ı hızla emmesi içinmiş. Normal kaya ve kumlardaki bakterilerimiz zaten var standart şartlar için. Böyle ******* durumlar için Zeolit' i koyuyorum ben sumpa. Umarım bir faydası oluyordur veya umarım PS m hiç taşmaz ama taşarsa da bir şekilde bu Zeolit yapması gerekeni yapar...

    Bir de suyu berraklaştırması var. Neden olduğunu, mantığını bilmiyorum ama suyu gerçekten çok berrak yapıyor: O 2-3 günde bir çalkalamadan sonra su bulanıp 1-2 saat sonra tekrar düzelince cam yokmuş gibi oluyor ve 2-3 gün gidiyor.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Merak ettiğim bir şey var;

    Sumpa eklediğimiz zeolit malum hergün gözenek yapısında amonyak tutuyor ve sınırı var, tutma hacmi dolan bir malzeme karbon gibi, atık kabı es kaza sumpa boşaldığında ne kadar yeri olacak, ya ekledikten 8 gün sonra atık kabı devrilirse¿

    Bir de sumpa biraz biyolojik malzeme koysak 3 günde bir sallasak mercan besinimiz olur mu¿
     
    Düzenleme: 11 Mayıs 2015
  7. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Valla bazen elektrik kesintisinden sonra benim PS 1 haftalık atık üstüne birde sulu topluyor ve açık kahve rengi bir su oluşuyor ya bakıyorum kap çok dolmuş tuzluluk ve su seviyesi değişecek ps nin sulu topladığını ve 1 haftalık atığı tekrar tanka boca ediyorum. Tabi hiçbirzamanda kayıp olmadı maşallah.

    Ama bunu Zeolix e borçluyum dersem yalan olur çünkü tankata "0" katkı var sadece doğal bakteri popilasyonu.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  8. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Ben de ürünün üstünde yazanlara göre uygulayan bir hobiciyim sadece... :)

    ZeoliX in ayda bir değiştirilmesi gerekiyormuş, ben öyle yapıyorum. Demek ki ancak 1 ay gidiyor ömrü.

    Senin şu sumpa biyolojik malzeme koyma cümlenle ilgili başka birşey de benim aklımda var: Tatlı suda dış filtre içinde kullanılan seramik bol gözenekli makarnalar vardır ya, bunların tek amacı aynen bizim canlı kayalar gibi bakteri yatağı olmaları benim bildiğim kadarıyla. Mesela tuzlu su tankında kaya görmek istemeyen biri veya az kaya kullanmak isteyen biri akvaryumun kendisini boş bıraksa ama sumpa da bu seramik makarnalardan doldursa bakteri yatağı niyetine ne olur ki acaba? Canlı kaya gibi bakteri tutar mı o makarnalar ve Amonyak' ı Nitrat' a kadar götürür mü yaşayan bakteriler? Sanırım olur yeterli miktarda makarnayla ama onların da yanlış bilmiyorsam ayda bir yarısının değiştirilmesi gerekiyordu. Yarısını bırakıyoruz çünkü o eski yarıdan yeni yarıya bakteriler çoğalıyorlar. Hepsini birden değiştirseniz yenilerde bakteri olmayacağı için işler çok kötü olur, Amonyak vb. patlar bence...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kendine alma kafamızdaki soru işaretlerini. Merak ediyoruz cahillerimizden ötürü, anlamaya çalışıyoruz sadece.

    Sözünü ettiğini biyolojik malzeme ile kayasız veya az kayalı akvaryum kurulması eski bir konudur ve sadece sump değil akvaryum içi derin kum yatağı ile de yapılır. Sumpa biyolojik malzeme eklemek şekli yani senin kafandaki kısmen Nitrat değerine kadar, canlı kaya iç derin yapısında Nitrat değerini yok etmeyi amaçlar, tabii ne kadar yaptığı tartışılır.

    Bir ay gidiyorsa dua edelimde atık kabı eklediğimiz ilk 10 gün devrilecekse devrilsin, yoksa gözeneklerin dolu zamanına denk gelir.
     
    Düzenleme: 11 Mayıs 2015
  10. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Abi ben bu Zeolix' in 1 ay gitme konusunu sormuştum firma yetkilisine kendi forumunda ilgili başlıkta "Ya PS miz 25. günde yani tam Zeolix' in emme kapasitesi bitmeye başladığı zaman taşarsa ne olacak?" diye. Cihan Bey bana "Tankta 5 günlük ömrü olan Zeolix olması ani patlayan Amonyak' ı emecek başka hiçbirşey olmamasından iyidir" demişti. Artık kapasitesi yettiği kadar emecek ömrünün sonuna böyle birşey denk gelirse. Bana da mantıklı gelmişti bu. Ne dersin?
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bence de bu varsayım mantıklı, ne olur ne olmaz. Fakat zeolit bu varsayımlar üzerine bulundurulacak değil, gerçek faydalarından yararlanmak için kullanılacak bir filtre malzemesidir. Bu da sadece amonyak değil bence.
     
    Düzenleme: 11 Mayıs 2015
  12. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Başka ne faydası var abi?

    Şu suyu berraklaştırma işine ne diyorsun? Enteresan şekilde: 2-3 günde bir sumpta çalkalıyorum ve su önce çok bulanıyor. 2-3 saat sonra durulunca inanılmaz berrak oluyor. Zeolitten önce yoktu bu.

    Bu berraklıkla ilgili bir gözlemim daha var: Haftada 2 defa çay kaşığının ucuyla toz maya ve toz şekeri suda çözüp ılık yerde 2 saat kadar bekletiyorum. Mayalar canlanıyor ve köpürüyor. Sonra bunu kabuksuz Artemia ile karıştırıp veriyorum canlılara. Bunu da kim yiyor kim yemiyor bilmiyorum ama veriyorum işte. PS birkaç saat toplamıyor maya verince ve su biraz rakı moduna dönüyor ama ertesi sabah yine inanılmaz berrak oluyor. Bence maya ve çalkalama sonucu ortaya çıkan bakteriler artık neyseler bir şekilde suda uçuşan zerrecikleri yiyorlar falan ve uçuşan birşey de kalmayınca su berraklaşıyor???
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  13. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Konuyu yakınen takipteyim. Zeolit medyası hakkında detaylı araştırma yapmama rağmen , zeolix kullanmadan yorum yapmak istemedim.
    Bugün itibariyle sumpa kendi filesi içinde koydum yarım paketi (0,5 litre), her hafta yarım paket ilave ederek 2 paketin tamamını ekleyeceğim. Toplam 2 litre kullanacağım. Gelişmeleri paylaşırız.

    Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
     
  14. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Balik yuku cok olan akvaryumlarda zeolit kullanilmasinin faydali olacagini ama devamlilik arzetmesi gerektigini dusunuyorum.

    Akvaryumlardaki en buyuk amonyak kaynagi aslinda curuyen yemler ve olen canlilarin parcalanmasi degildir.(daha dogrusu bu parcalanma esnasinda amonyak patlama seklinde olmaz amonyak olusurken amonyak hizlica diger azotlu bilesiklere nitrit ve nitrata cevrilebilir.)

    En buyuk amonyak kaynagi bizzat baliklarin kendisidir. Baliklar azotlu besinlerin parcalanma urunu olan azotlu bilesikleri bizim gibi kara hayvanlarindan farkli olarak ure veya uric aside cevirmez. Amonyagi direk olarak kolayca yari gecirgen ortamlardan diffuze olabilmesi yetenegini kullanarak solungaclari araciligiyla vucudundan uzaklastirir. Yani yemlemenin yapilmasindan bir iki saat sonra balik yukunun durumuna gore akvaryumda amonyak artisi meydana gelir. Bence iste tam burada zeolit yogun balikli akvaryumlar icin faydali olabilir. Zeolit bu esnada meydana gelen amonyak piklerini tamponlayabilir diye dusunuyorum ???
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  15. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Bülent Abi senin akvaryum 2 ton mu? Öyleyse çok büyükmüş. Tavsiye edilen kullanımı 1gr ı 1lt su için Zeolix medyasının.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  16. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Net açıklayıcı bilgiler için teşekkürler Özdemir.
    Burada tartışılan ****** marka zeolit, amonyak dışında başka madde tutmadığı iddia edildiği için ilginç geldi. Yaklaşık 50 çeşit farklı zeolit var. Yapıları gereği farklı işlerde( senin yakın ilgi alanın, yem katkısı olarak kullanım en büyük tüketim sanırım) kullanılıyor. Birçoğu yurdumuzda milyar tona varan zengin rezervlere sahip olduğu için kilosu 1-2 tl ye temin edilebiliyor. En yaygın olanı klinoptilolit. Zeolix te kullanılan hangi çeşidi bilmiyoruz ama amonyak dışında herhangi bir madde tutmaması ilgimizi çekti. %95 saflıkta klinoptilolit de temin ettik. Deneyip ölçümler yaparak hep beraber göreceğiz kim ne yapıyor tanklarımıza.
    Eser tankımda 650 litre su var. 2 kilo kullanınca ne olur sence?
    Bu arada İki tonu yakında kurarız bu gidişle. Onda zeolit kullanmayacağım yanlız, şabazit veya hölandit in daha faydalı olacağını düşünüyorum :)

    Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
     
    byejder bunu beğendi.
  17. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Coral x marka zeoliti kullandım suan itibari ile bembeyaz yaptı suyumu bulandırdı, normalmi çeşmede kullanmadan önce yıkamakmı gerekiyor yoksa ; ürünmü bozuk yoksa
     

Sayfayı Paylaş