1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde Erman Pehlivan tarafından 26 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Herhangi boyutta bir akvaryum kurmaya karar verdiğinizde, öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Akvaryumda beslemek istediğiniz balığın türü ilk önce gelir. Akvaryuma ne kadar bakım yapabileceğiniz, evinizde akvaryum için ne kadar alana sahip olduğunuz, ve bütçeniz başlıca hususlar arasında yer alır.

    Balık Türünün Belirlenmesi;
    Küçük akvaryumlarda ilk önce dikkat edilmesi gereken; tür seçimidir. Eğer küçük bir akvaryum almak istiyor ve yüzmek, üremek için daha fazla alana ihtiyaç duyan balık türlerini beslemek isterseniz; hata yapmış olursunuz. PORTAL ATLAS'a tıklayarak, bakmak istediğiniz balık türünü ve minimum su hacmini öğrenebilirsiniz. Balıklar için yüzme alanının kısıtlı olması, dekor için sınırlı yer olması küçük akvaryumların dez avantajları arasında yer alabilir. Bunların yanında; temizlemesi, ilk kurulum aşamasında bütçeye uygunluk için daha az malzeme ihtiyacı olması sizi cezbedebilir. Büyük akvaryumlarda istenilen balık türünün seçilmesi ve bakılması çok daha kolaydır. Dekor için daha fazla yer, balıklar için daha fazla yüzme ve yuva ortamı çok rahatlıkla oluşturulabilir. Akvaryumun büyük olması, bütçeniz için uygun olmayabilir. Zira büyük akvaryumlar, küçüklere oranla daha masraflıdır.

    Akvaryum Bakımı;
    Küçük akvaryumlarda su hacminin az oluşu, suyun kalitesini sabit tutmayı zorlaştırır. Ancak hacmen daha az su değişimleri bakımı kolaylaştırır. Büyük akvaryumlarda su değerleri, hacim büyük olduğu için daha az etkilenir ancak etkilendiğinde de, normale döndürmek uzun zaman alabilir. Ama ısı konusunda küçük akvaryumlar kadar çabuk etkilenmediğini söyleyebiliriz. Her iki boyut için su kalitesi, ısısı çok önemlidir. Küçük akvaryum sahibi olmak, daha çok tetikte olmanızı gerektirir.

    Akvaryum Hacmi ve Alanı;
    Küçük akvaryumlar, kapladıkları yer daha az olduğu için, evinizde veya odanızda daha az yer kaplarlar, kiracılar, öğrenci evleri için idealdirler. Büyük akvaryumu taşımak küçüğe oranla tabiki de daha zordur. Büyük akvaryum yaptırırken; güvenlik faktörünü göz önünde bulundurmanız şiddetle tavsiye edilir. Güvenlik faktörünün en başında cam kalınlığı gelir.
    Akvaryum Portali DIY Hesaplayıcıyı'yı kullanarak, güvenlik faktörünü ve yaptırmanız gereken akvaryumun cam kalınlığını hesaplattırabileceğinizi unutmayınız. Zira güvenlik faktörü az olan büyük akvaryumlar, olası patlama riski gerçekleştiğinde size çok daha büyük masraflar yol açabilir.

    Akvaryum Maliyeti;
    Küçük akvaryumun tercih edilmesi, başlangıçta daha az maliyet gerektirmesi sebebiyle daha fazla tercih edilir. Yapılan hata ise; beslenmek istenilen balık türünü belirlemeden akvaryum alınmasıdır. Beslenmek istenilen türlerin doğadaki yaşam alanlarına göre minimum hacme ihtiyaç duyarlar ki bu göz ardı edilmemesi gereken unsurlardan biridir. Küçük bir akvaryum alındığında ve beslenmek istenilen türe uygun olmaması durumunda büyük bir akvaryum alınması, iki kat masraflı olacaktır. Bu yüzden önce beslenmek istenilen türün belirlenmesi size karar vermeniz için daha yardımcı olacaktır. Büyük avaryumların taban malzemesi, ısıtıcısı, motoru, hava motoru, su değişimleri küçüklere oranla daha fazla masraflıdır.

    Karar verilirken yukarıda yazan unsurları göz önünde bulundurmak, sizi ekstra masraftan kurtacaktır. Bu konuyu forumda; şu kadar litre akvaryumum var, ne beslemeliyim diye açılan konuların yoğunluğundan ötürü derleme yapma ihtiyacı hissettim. Ben bile akvaryum hobisine başlamadan önce; balıkları incelemeden 30 litrelik bir akvaryum aldım, chichlid beslemeye kalktım. Daha sonra büyük bir akvaryum daha aldım, ekstra dan bir daha masraf oldu. Dolayısı ile siz de aynı hataya düşmeden bu konuyu okursanız, bütçenize daha yararlı olacaktır.

    İyi günler dilerim.
     
    aktassa, dogukan.kanir, alper4458 ve diğer 10 kişi bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Erman güzel bir yazı olmuş. Yeni başlayan hobici arkadaşlara faydası olacaktır eminim. Bir akvaryumun kurulumunda maliyetten tutun yer sorun ve konumuna kadar birçok unsur ön plana çıkıyor.

    Araştırma yapmak çok önemli bence iyi bir başlangıç için.

    Teşekkür ederiz.
     
    alper4458 ve Erman Pehlivan bunu beğendi.
  3. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Rica ederim Temel abi. Ben düşmüştüm o hataya hatırlarsanız. :) Başkaları düşmesin. Bunlar benim gibi araştırmayı seven birinin başına geldiyse, bi yerlerde eksiklik var dedim ve yazıyı derledim. Tekrar teşekkürler. ;) saygılar:gif hatta bu yazıyı sabitlersek, yeni başlayan arkadaşlar araştırma yapmadan direk konu üzerinde görebilir yapışkan başlık olarak.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Erman kardeşim ellerine sağlık.Yeni kurulum yapacak olan arkadaşlara faydalı bir yazı olmuş.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Erman kardeş ellerine sağlık gerçekten kısa ve öz olduğu kadar portalın kullanımı ile ilgilide ufak ipuçları veren bir yazı olmuş.Artık portalımızda ki geri kalan hazineyi ve kullanılmayı bekleyen diğer detaylarıda forum kullanıcılarının bulup okuması kalıyor..

    Eline emeğine sağlık tekrar.. (Gülücük dışında ikon koyamıyorum kullandığım dandik opera'dan dolayı idare edin şu aralar) :)
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  6. hayrett38

    hayrett38

    Mesajlar:
    188
    İsim:
    hayrettin hakyemez
    Bence bu makale süper :D Herkes okumalı kurulumdan önce
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  7. core34

    core34

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    recep
    Tesekkurler güzel bilgiler için, iyi bilgiler var.
     
  8. aktassa

    aktassa

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    Sait AKTAŞ
    Erman hocam.
    Çok güzel ve ince bir düşünce.
    Son zamanlarda yaptığım araştırmalar ile inanın sayenizde çok şey öğrendim.
    İnşallah başlangıç olarak malawi yavruları düşünüyorum.
    Buna uygun olan akvaryum için yoğun bilgi toplama çalışmalarına da başladım.
    Saygılarımla...
     
  9. evren1338

    evren1338

    Mesajlar:
    3
    İsim:
    evren ılgazlı
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    Selam arkadaşlar;

    Ben 6 ay önce Lepistes yapmaya başladım. 100-150 tane yavrum oldu ama bir türlü büyümek bilmediler. Bu yüzden yeni bir akvaryum aldım 65 cm lik içerisine 27 tane sarı prenses attım, kum koydum, hava taşı ve bir sürü taş koydum. Umarım bunların büyümeleri de lepistesler gibi olmaz. 2 aylık yavrularım bunlar 4-5 aylık olunca 100x30x40 akvaryum almayı düşünüyorum. Bana kurulum da yardımcı olurmusunuz beyaz kum koymayı düşünüyorum.

    İç motorum var, 2 cıkışlı hava motorum var, hava taşım var, 2 tanede testim var daha içine ne koymalıyım ? Isıtıcım 200w alacağım 100x30x40 akvaryuma bunlar yeterli olur mu ve kaç tane koloni kurayım ?
    şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

    [​IMG]
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    Sarı prensesler büyüyecektir yeterli beslenme yapıldığı sürece. Sarı prenses yavruları şimdi küçük ancak ilerde akvaryumu doldurmaya başlarlar. Eğer başka balık eklenmez ise çok daha rahat ederek üreme dönemleri daha stressiz geçer.

    Dekoru biraz daha kayalık yapmak mümkün olursa akvaryum daha göze hoş görünecektir.
     
  11. Cikletci

    Cikletci

    Mesajlar:
    249
    İsim:
    Ömer ADAK
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    Ellerinize sağlık. Gayet bilgilendirici.
     
  12. aktassa

    aktassa

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    Sait AKTAŞ
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    Bu kadar faydalı yazı için teşekkür etmemek çok kaba olur. Ellerinize ve bilginize sağlık.
     
  13. İbrahim Çelebi

    İbrahim Çelebi

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    ibrahim clb
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    Merhaba herkese...3 4 aylık taze bi akvaristim , 3 5 tane prenseslerimi ufacık akvaryumda bakıyordum ama sonunda yeni akvaryumum geldi. Sizlere akvaryumumdan bahsetmek istiyorum ki sorularımı sorduğumda gerekli bligileri verebilsin...

    Akvaryum ölçülerim 100*55*50 dir 250 lt lik tank + 200 lt sump dan olusuyor..

    Toplam yaklaşık 450 lt lik ddevir daimden bahsediyoruz..

    Öncelikle sump konusunda bayağı araştırdım ama tatlı suda sump yerleştirmek gercektende göreceli , herkesin fikrini almak isterim başarılı bi sump sistemiyle canlılarıma saglıklı bir ortam saglamak isterim..

    Beyaz en ince silis kumu kullanıcam artı oluklar taşlar ve birazda bitki yerleştirmek istiyorum sağlıklı bitkiler..

    Akvaryumun büyüklüğü ve t aşırma sistemi oldugu için tankın içine 2 adet de sirkülasyon motoru kayayim diyorum bu dogru bir karar mıdır ?

    cins olarak iceman hosuma gidiyor ve bununla uyumlu cinsler ne olabilirler , görüntü olarak sürü halinde gezinmeyi seven canlılar çok daha harika geliyor bana

    Bu Amerikan zebralarda hoşuma gidiyor ama kimse zebra beslemiyor galiba bunun özel bi sebebi var mı ?

    Yapmak istediğim şey gerçekçi sağlıklı ve birçok rengi barındırabilcek bir akvaryum yaratmak ...

    Yorumlarınız için minnettarım , şimdiden hertürlü yardım ve yorum için teşekkür ederim..
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    Hayırlı olsun akvaryum. Cichlid türü beslemek istiyorsun sanırım. Akıntı motoru onların akvaryumunda faydalı olacaktır. Özellikle yüzeye dönük yüzeyi havalandırmak adına kullanılırsa yerinde olur. 2 adet yerine bir adet alınırsa yazın ısıdan tasarruf edilir.

    Sump göreceli gibi görünse de pek değil bence tatlı akvaryumlarında. Cichlid türü gibi oksijeni seven balıklarda faydası olacaktır. Aşağı inen suyu ilk karşılama kısmında bioball olabilir, bu suyu parçalar ve oksijen kazandırır artı olarak. Sonrasında su dışında olacak şekilde ince tabaka elyaf, sünger, mercan kırığı bir miktar blok olarak eklenebilir, Zeolit, ihtiyaca göre karbon kömürü ve tekrar ince elyaf dizilim şeklinde tamamlanabilir. Elbette bu arada meç malzemeler veya seramik malzemeler de tercihe göre eklenebilir.
     
  15. İbrahim Çelebi

    İbrahim Çelebi

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    ibrahim clb
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    çok teşekkür ederim temel bey..sump da ne kadar çeşitli malzeme kullanırsak okadar iyimidir? bide elyafların hepsi su dışında olmalıdır degilmi geri salınım vb yapmasın diye ? ayrıca bu samp malzemelerinin süresi naslıdır bütün malzemeler değiştirlmesi gereklimidir ?

    bide cins hakkında söyliyebileceginiz bişeyler varmı , şahsen çok büyüyen ciklet türleri beni pek cezbetmiyo , iceman gerçekten güzel ve uyumlu bi tür gibi geldi bunla uyumlu ne tür olabilir ?

    birde bu akvaryumda ortalama nekadar balık besleyebilirim hacmine hesaben ?

    çok soru sordum biliyorum kusura bakmayın ama kurcalıyo insanın kafasını bunlar , olası hataların önune geçmiş oluruz :D
     
  16. kerim33

    kerim33

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    kerim arılık
    Cevap: Yeni Başlayan Klavuzu (Akvaryum Seçimi)

    [​IMG]
     
  17. RuFKaD

    RuFKaD

    Mesajlar:
    22
    Yer:
    BORNOVA_İZMİR
    İsim:
    HARUN KIR
    emeğinize sağlık Çok güzel biligiler çok teşekkürler..
     
  18. akvaryumcu_kadir

    akvaryumcu_kadir

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    kadir kayış
    Gerçekten Eline Sağlık Yeni Hobiye Başlayanlra Çok iyi gelir
     

Sayfayı Paylaş