1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Maymun Kafa (Steatocranus Casuarius)

Başlığı 'Afrika ve Asya Balıkları Forum' kategorisinde sezginyavuz tarafından 21 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Maymun Kafa (Steatocranus Casuarius)

    [​IMG]

    Namı diğer buffalo cichlid diye anılan maymun kafalar, Orta Afrika'nın en hızlı akıntılı, bol kayalıklı nehrine ikamet etmektedirler. Akıntıyı sevmeleri ve hızlı hızlı yüzüş tarzına sahip olmaları buna bağlıdır. Mümkünse bulundukları akvaryum habitatlarında olduğu gibi mutlu olacakları kadar akıntıya maruz bırakılmalıdır. pH değerinin 7-8 gibi değerlerde olması, sıcaklığında 25-28 derecede tutulması bu tür için en ideal olanıdır.

    Cinsiyet ayrımı: Örneğin, aynı batım yavrularda zaman ilerledikçe dişi ve erkek maymun kafa ayırt edilebilmektedir. Erkekler nispeten daha büyük olurlar ve kafa hörgüçleri yavaş yavaş belli olur. Ancak bu tabiki %100 kesin sonucu göstermez. Şahsen dişilerde olduğu gibi kafa hörgüçü hiç olmayan erkek maymun kafalara rastladım. Haliyle erkek olduğuna inanmadığım bu maymun kafaların ta ki bir dişi maymun kafayla çiftleştiğini görünce tatmin oldum. Bunun dışında erkeklerin üst ve alt yüzgeçleri daha heybetli ve ihtişamlı durur. Hareketleri dişiye göre biraz daha ağırdır ve kesik kesik yüzerler.

    Maymun kafalarda genellikle erkekler 12-13 cm, dişiler ise 8-9 cm kadar en yetişkin hale gelirler. Ancak onlar için daha sağlıklı, daha büyük bir ortam sağlanırsa dişiler 10 cm'nin üstüne, erkekler ise 15-16 cm'nin üstüne çıkabilirler.

    Beslenme biçimi: Hem etçil, hem otçuldur. Ağırlıklı protein içerikli yemlerle beslenip haftada 1-2 kere bitkisel yemlerle beslenmelidirler. Gözlemlerime göre bloata yakalanma riski büyük bir cichlid türüdür. Bunu defalarca yaşadım ve tropheustan gibi bloat hastalığına çok çabuk yakalanabilen cichlid türü olduğunu anladım. Yemleme ve su değişimi düzenli ve periyodik olarak yapılırsa böyle bir sorunla karşılaşılmaz.

    Üreme: Bu tür ile ilgili bir çok platformda ''tek eşlidir, eşi ölünce bir daha eş tutmaz ve yanlız yaşarlar'' diye bir hüküm belirtilmektedir. Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. 2 yıl önce ilk defa maymun kafa beslemeye, defalarca yavrusu alınmış tecrübeli bir çift ile başlamıştım. Erkek maymun kafa bloat hastalığından ölünce benide bir telaş sardı. dişi balığım bir daha nasıl eş tutacak? Kuru fasulye gibi hep böylemi yaşayacak?... Aradan 2 gün geçmeden internetteki ilanlar vasıtasıyla iri yarı bir erkek maymun kafa aldım. Dişiyle ilk birleştirdiğimde birbirlerini kabullenmediler ve erkek maymun kafa dişiyi haşat etti. Dişiyi erkeğin yanından aldım, ayrı biryerde dinlendirdim ve tekrar erkeğin yanına attım ve tekrar aynı durumla karşılaştım. Erkek, sahiplendiği su testisine dişiyi kesinlikle yaklaştırmıyordu. Daha sonra dişinin karnının şiştiğini farkettim. Yinemi bloat diye içim içimi yedi. Ancak kısa bir süre sonra tüpçük çıkardı. Bunu farkeden erkek, yanına yaklaştırmadığı dişiyle su testisinin içinde üreme hazırlıkları yapıyorlardı. Nitekim kısa bir süre sonra beklenen gerçekleşti ve 8 cm boyundaki dişi maymun kafa, 90-100 civarı yumurta döktü. Bu kadar yumurta dökmesinden daha önemli erkeğin baskınlığıdır. Çünkü döllemeye göre çıkan yavru sayısı değişkenlik göstermektedir.

    Ne hikmetse her ay erkek maymun kafa öldü ve dişi maymun kafa her ay başka bir erkekle çiftleşti. 6 ay içerisinde 5 erkekle çiftleşti. Şuan 6. erkeği ile 4-5. batım yavrularını veriyor. Durumu özetlemek gerekirse; yumurtlama zamanı gelen dişi balık çiftleşmeye mecburdur ve erkek balıkta yumurtlama zamanı gelen dişi maymun kafayı bölgesine çekmektedir. Basit bir tabirle maymun kafalardaki tek eşlilik sözünü bu şekilde çürütebiliriz.

    Şu anda sürekli yavru aldığım maymun kafa çiftimin bulundukları akvaryum 4 bölmeli (24*40*40 x4) olup çift, bu akvaryumun bir bölmesinde (24*40*40) 2-3 ay yaşadılar ve 2 batımda yavru verdiler. Şu anda 4 bölmeli akvaryumu 2 bölmeli yaptım ve bir bölmesinde (48*40*40) yanlarında 6 adet 4-5cm boylarında yavrularıyla beraber yaşamakta ve üremektedirler.

    Önceden erkenden yavruları çiftin yanından alıp ayrı bir tankta büyütüyordum. En son batımda yavrulara dokunmadım ve anne, babası ve kardeşleriyle beraber kendi hallerine bıraktım. Akvaryumun karşısına oturdum ve seyir zevkine doyamadım. Çünkü dişi maymun kafanın yavrularını gezdirip gezdirip tekrar su testisinin içine toplaması, ve diğer 6 adet yetişkin kardeşlerininde herhangi bir tacizde bulunmaması, yani açıkçası maymun kafaların yavrularına aynı bricardhilerde olduğu gibi sadık olmaları beni bir kez daha mest etti.

    Yavrular: Anaçlarının yanında sosyal bir yaşam süren yavruları anaçlarının yanından ayırıp ayrı bir tankta büyütmek biz hobicilerin vazgeçilmez tutkusudur. Bende bu tutkuya her zaman dahil oldum. Bir süre sonra yavruları 75*40*60 ebatlarındaki akvaryuma alıyorum. Tabiki bu akvaryumda dip malzemesi kullanmıyorum. Çok sık su değişimi yapıp yavrulara günde 4-5 kere azar azar Larviva yavru yemi (%62 protein) veriyorum. Isıyı 28 dereceye sabitliyorum. Büyükçe yüksek verimli bir üretim piposu çalıştırıyorum. Bu şartları sağladıktan sonra yavruların büyüme hızına inanamayacaksınız. Yaklaşık 2 aylık yavrularımın boylarının 2 cm'nin üstünde olduğunu söyleyebilirim. Çok belirtilen bir hususu tekrar belirtmeden geçmek istemiyorum; yavruların bulundukları akvaryumun ne kadara yüksek hacimli olması o kadar iyidir. Büyük akvaryumun yavruların büyüme hızını %80-90 etki ettiğini abartısız söleyebilirim.

    Son olarak her hobicinin bu tür ile ilgili deneyim yaşamasını öneriyorum. Bugüne kadar sayısız cichlid türü besledim ancak beni bu kadar hobiye sımsıkı bağlayan ve zevk aldıran bir cichlid türü hatırlamıyorum.

    Bu tür ile ilgili nacizane gözlemlerimi biraz acemi bakış açısıyla sizlere aktarmaya çalıştım. Sizlere bir nebzede olsa bilgi edindirdiysem ne mutlu bana.



    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Sezgin öncelikle. Platformlarda hak ettiği dğeri bulamamış veya akvaryumlarda yerini çok fazla alamamış türlerden biri olduğunu düşünüyorum. Tecrübelerine ve gözlemlerini görsel olarak destekliyerek bizlerle paylaştığın için teşekkür ederiz. Gayet güzel ve türü anlatan makaleni müsadenle sabitleyerek tüm hobici arkadaşların faydalanmasını sağlayalım.

    Teşekkürler bu güzel paylaşım için. :)
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ellerine sağlık Sezginciğim...
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Elllerine sağlık Sezgincim.. Öyle güzel ve anlaşılır yazmışsın ki akvaryum hobisine ilk kez başlayan birisi bile rahatça bu balığı besleyebilir.. Okurken hiç sıkılmadığım sayılı makalelerden birisi diyebilirim.. Ellerine emeğine sağlık tekrar.. Sağlıklı yavrular almanı ve devamını dilerim kardeşim... em34: em34:
     
  5. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Gösterdiğiniz ilgi ve iyi dileklerinizden dolayi teşekkür ederim. Ayrıca Volkan Hocam, zaten böyle yazılarda olması gereken en önemli husus sürükleyici olmasıdır. Ancak böyle olursa okuyucuyu etkiler ve o tür üzerinde ilgiyi arttırır. Bu hususu en iyi şekilde vurgulayabildiysem ne mutlu bana. Teşekkür ederim.
     
  6. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Sezginciğim ellerine sağlık, yaşına rağmen bilgi birikimin ve tecrübenle çok çok ileridesin. Sağlıklı yavrular dilerim.
     
  7. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Çok teşekkür ederim Emrah Hocam.
     
  8. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Harika bir paylaşım ve makale olmuş Sezgin bey tecrübelerinizle ortaya çıkması en doğru düşünceleri içerdiğini gösterir.teşekkür ederiz bilgiler için sana. :helalolsun:
     

Sayfayı Paylaş