1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karideslerde Yem Denemeleri - 3

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde taygun tarafından 18 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    12.) Muz:

    İyi bir Potasyum kaynağı olan muza gelecek olan tepkiler benim için de merak konusu idi. Batmayan muza bir çay kaşığı sağlayıp dibe bıraktığımda ilk karidesler geldi. İlk gelenler Kiraz Karideslerdi fakat toplam sayılarına göre ilgi gösterenler azdı.

    Arı Karidesler yine ortada yoktu. Onların klasik damak tatları var herhalde. Yabancı gıdalara karşı sanki kapalı gibiler. Ya da alışmaları için geçmesi gereken bir zaman var.

    Aşağıdaki video muzun akvaryuma konuluşundan itibaren çekilmiş olup, muz üzerindeki artan kalabalıktan ilginin sonradan sonraya geldiği anlaşılmaktadır.

    Videomuz;

    Karides muz yer mi? | İzlesene.com Video

    Yeşil Karidesler de muzu biraz geç fark ettiler. Gereken ilgi gecikmeli olarak geldi. Gelen de muzun üzerinden ayrılmadı. Kiraz karideslerden çok fazla bir talep gelmedi. Bu sefer Yeşil Karidesler en fazla ilgiyi gösteren karides oldu.

    [​IMG]

    Amanolar muzun üzerinden şöyle bir geçtiler, geçerken de tadına baktılar. Sanırım ilk izlenimleri olumsuzdu ki uzun süre muzun yanına uğramadılar. Daha sonra da yani çok zaman sonra, üç saat sonra, muzu keşfettiler ve üzerinden inmediler.

    [​IMG]

    Akvaryumda bulunan birkaç salyangoz da muzun tadına baktı.

    [​IMG]

    Yukarıdaki resimler, muzun tadının geç anlaşıldığını çok net göstermektedir. Fakat Arı Karides yine ortalıklarda yoktu.

    14.) Spirulina Tablet:

    Spirulana içerikli yemlerin özellikle bitkisel beslenen canlılar için önemi hepimiz duymuşuzdur. Kesa, aynı şekilde bu tür bir yemin karidesler için de oldukça faydalı olduğunu hep okuduk. Zaten hazır karides yemlerinde de spirulina bulunmakta. Ben spirulina tableti yem olarak akvaryuma koyup karideslerin tepkileri izledim. Aslında bu ilk denemeyi çok önceleri yapmıştım. Çekim yapabilmek için bir kez daha karideslere yem olarak tablet verdim ve çekimi gerçekleştirdim.

    [izlesene=432,344] 1048744 [/izlesene]

    [​IMG]

    Bu yemdeki en büyük risk olarak yemin su içinde ve varsa akıntıda dağılması. Su içinde çok küçük parçalar halinde dağalan yem tanecikleri diğer karidesler tarafından bulunmadığı takdirde su kirletecek, nitratı yükseltecek bir risk olarak görüyorum. Keza, aynı şekilde, küçük parçacıklar halinde zemin kumunun arasında giren yem kalıntıları da aynı şekilde suyu kirletici bir risk unsurudur. Bunun önüne geçebilmek için yemi küçültmek en iyi yöntemdir. Ben yarım tablet verdiğim halde karideslerin bu yarım tableti bitirmesi üç saati bulmuştur. En iyisi tabletin ¼’ünü vermek daha doğru bir harekettir. Böylelikle yem akvaryuma dağılmadan karidesler tarafından kısa sürede tüketilebilinir.

    [​IMG]

    Yukarıdaki resimlerden de fark edileceği üzere, karideslerin toplandığı yerde görünürde yem olmamasına rağmen yemin bulunduğu yerden ayrılmamışlardır. Burada hala gözle kulay fark edilemeyen yem kırıntılarını temizlemektedirler. Bu da bize karideslerin yem artıklarını temizleyen bir canlı olduğunu göstermektedir.

    15.) Pul Yem:

    Karideslerin balık yemlerini de severek yediği her zaman okumuş, duymuşuzdur. Ben de bu duyduklarımızı ve hatta kendi uygulamamı görüntülemek istedim. Her ne kadar dikkatli olsam da yemi biraz fazla vermişim. Ama yine de bir - iki saat içinde hepsini tükettiler.

    [izlesene=432,344] 1048043 [/izlesene]

    [​IMG]

    Bu kerata da pul yemi alıp bir yaprak üzerine kaçmış ve orada yiyor. Aslına bakarsanız, yemi alıp kaçmak Kiraz Karideslerin değil Amano Karideslerin hareket tarzıdır. Demek ki bu karides çevresini oldukça iyi izliyor. 

    [​IMG]

    [​IMG]


    16.) Alg:

    Akvaryum dışında tesadüfen gelişen saç algleri de bir gıda olarak denedim. İlk önce bir başka tankımda bulunan Amano ve Hayalet Karideslere sunduğum bu algler sadece bir gün dayanabildiler.

    Elimde az bir miktar fazlalık olan java moss ufak bir dondurma kutusunda suyun içinde kullanılacağı zamanı bekliyordu. Zaman geldiğinide Hindistan kabuğuna sarmak için java mossu sudan çıkardım ve üzerinde alg olduğunu görüp kullanmamaya karar verdim. Hindistan ceviz kabuğuna sarıp tekrar beklemekte olduğu suya koydum. Daha sonra satın aldığım Hayalet Karideslerine bunu bir yem olarak vermeyi denedim. Java Moss üzerindeki alglerin temizlenmesi sadece bir gün aldı. İkinci günde bitki tertemizdi.

    Şimdi de aynı denemeyi Amano ve Kiraz Karidesleri ile karides tankımda yaptım. Burada da ilgi oldukça büyüktü. Bir önceki denemeye gör alg hacmi 6-7 misli daha fazla idi. Buradaki alglerin tüketilmesi ise çok daha uzun sürdü.

    [izlesene=432,344] 1050649[/izlesene]

    Yukarıdaki videodan sizlerin de gördüğü şeyden cesaret alarak artık bahsettiğim su içinde ve java moss üzerinde düzenli olarak Saç Alg yetiştiriyor ve bu mossu da karides tankına koyuyorum. Alg temizlendiğinde işlemi tekrarlıyorum.

    Önemli bir tereddüdüm vardı. Acaba algler kontrolümden çıkarak tankta kalıcı hale gelir mi diyordum. Düşündüğüm gerçekleşmedi.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Aşağıdaki resme “Alg Kardeşliği” adını vermiştim.

    [​IMG]

    Bu alg ile ilgili görüntülerin tamamı hepsi bu değil. Bir de bitkinin temizlenmiş hali görmek ister misiniz? İşte birkaç fotoğraf ve ardından hareketli görüntüler

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [izlesene=432,344]1069541 [/izlesene]


    18.)Karides Yemi:

    Piyasada satılan ticari marka yemlerdir. Benim kullandığım markanın yemi içerik olarak oldukça tatminkar. İçeriğinde deniz yosunu, ısırgan otu yaprakları, söğüt ağacı kabuğu, lif bakımından zengin kızıl ağaç ve büyük miktarda Spirulina yosunu bulunmaktadır.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]



    19.)Haşlanmış Ispanak:

    İşte size mükemmel bir yem. Karidesler öylesine yediler ki ıspanağı şaşmamak elde değil. Yaklaşık 3 saat boyunca parçalar halinde çektiğim hareketli görüntülerden ıspanağın nasıl yavaş yavaş yok olduğunu göreceksiniz. Ispanağın su yüzeyine çıkmaması için üzerine koyduğum çay kaşığı ilk başta görünmezken, ıspanak yendikçe kaşık da yavaş yavaş görünmeye başlıyor. İşte birkaç resim. İlk iki resim ıspanağın ilk halinden; son resim de ıspanağın akvaryumdan alınmadan önceki halinden.

    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]

    [video=vimeo;5977083]http://www.vimeo.com/5977083[/video]


    Bence karides besleyen akvarist arkadaşları vazgeçmemesi gereken bir gıda. Sadece bir hususa dikkat etmek gerekir. Ispanağı fazla haşlamayın. Böylelikle hem vitaminler suya karışmamış olacak ve hem de eriyip akvaryumda dağılmayacak.
    Bu konu ile ilgili hareketli görüntüler diğerlerine göre biraz daha uzun olmakla birlikte keyifle izleyeceğinizi düşünüyorum.


    Umarım farklı yem denemek isteyen arkadaşlar için faydalı olur.




    20.)Haşlanmış Kırmızı Taze Biber:

    Taze kırmızı biberden bir parça keserek hafiften yumuşayıncaya kadar bir miktar haşlayıp karideslerinize vermenizi tavsiye ederim. Hiç yadırgamadılar. Kıskaçları ile azimli bir şekilde biberi yediler. Diğer yemlerde olduğu gibi biberin eksildiğini göremiyorsunuz çünkü kütlesel olarak oldukça fazla. Diğer yemlerin bittiğini görüyorsunuz ama bunda aynı şey söz konusu değil. Öte yandan de bu yem suda çok fazla haşlanmadığı takdirde dağılmadığı için de suyu kirletmiyor. Bu nedenle de suyun sağlığı açısından güvenli.

    [video=vimeo;6130353]http://www.vimeo.com/6130353[/video]

    Doğal olarak karidesler biberin zarlı olan dışını yiyemeyecekleri için iç tarafını yukarı bakacak şekilde akvaryuma yerleştirip seyretmenin keyfini çıkarın.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Aşağıdaki resimde yine yumurtalı bir Amano görülüyor. Bu resim biberin yenmesinden ziyade biraz bireysel kaçıyor ama hiç değilse biberin üzerinde çekilmiş bir resim. Paylaşmak istedim.

    [​IMG]

    Sonuç: Haşlanmış Taze Kırmızı Biber de sınavı geçti bence.

    Saygılar
     
    Onur G. HİTİT bunu beğendi.
  2. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Tamer abi ellerine sağlık, gene döktürmüşsün. em34: em34: em34:
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Murat. Bunlar eski döktürdüğüm konular. Daha önceden hepsi bir başlık altındaydı. Sayfa anormal yoğun olduğu için açılması zaman alıyordu. Ben de konuyu üçe böldüm. Hepsi bu. :cicek:
     
  4. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Tamer abi yemin ederim hazırladığın kaynak mükemmel bir kaynak. Böyle bir kaynak başka yerde mevcut değil. Emeğine saygı duyuyorum ve gerçekten teşekkür ediyorum.
     
  5. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Madem öyle, hazır bu kadar güzel bir kaynak buldun; yarın hemen bir karides akvaryumu kuruyorsun. Yoksa silerim bu yazıları, yakarım herşeyi. haha: haha: haha:
     
  6. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Hocam yarın değil de bana iki hafta müsaade et. Söz veriyorum sırf senin bu emeğine karşılık bir karides akvaryumu kuracağım ve resimlerini de burda paylaşacağım. Erkek sözü...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Yahu Hüseyin Diyarbakır'da lepistes yok diye feryat ediyordun karides nerden bulacaksın. :F :F :F Dereleri talan etme sende valla malzeme olursun bak. :F
     
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Yok abi bende zaten şu an karides var ki. 4 tane damızlık ghost karidesim var. Ama maksat daha fazla almak. Hem bu aralar ( nazar değmesin ) akvaryumcu abim çok süper lepistesler getiriyor abi. Hem çok güzel canlıdoğuranlar hem de karidesler getiriyor. :D Diyarbakır dediysek dağ başı değil abi. :D Akvaryumcumdan da olmazsa zaten adam gibi lepistes yok. Ama ALLAH razı olsun bu aralar çok güzel balıklar getiriyo. O yüzden bu kadar rahat erkek sözü verdim. Ben karides bulacam dediysem bulurum abi. :D
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Bak gördün mü Temel. Ummadık taş baş yarar dedikleri bu olsa gerek. Ben de derdim Diyarbakır'da karides ne gezer diye. Şimdi sorsan Sinop'tan Hero37'ye. orada karides var mı desen, bence yok der. :F Ama diyarbakırdan çıktı işte. :D

    Sen kur akvaryumu. Java Moss yoksa ben göndereceğim. Söz.
     
  10. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Valla öyle makbule geçer ki abi. Yemin ederim çok sevdiğim halde maalesef ki bu aralar JavaMoss da bulamıyorum.

    Ama karides buluyorum. :D Hemde çok rahat buluyorum. :D Demek Diyarbakır'da karides ne gezer öyle mi... ? :D Yakında buraları karides götürecek. Su içtiğimiz musluklardan karidesler çıkacak. Tabii ben muhtar seçilirsem. :D Bir de her evde mutlaka bir kiraz karides olacak... D:
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Kim tutar seni, haydi göster kendini ... :F :F
     
  12. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Gül bakayım abi gül sen. :D Son gülen iyi güler... :D
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Karideslerde Yem Denemeleri - 3

    Tamer abi bilirsin bu gıdaları tuzlu su akvaryumum da denediğimde bana deli demişlerdi ama deli değilmişim sanırım.:F Senin bu inanılmaz kaynak aklımdadır hala. İlk karideslere özel kategori açan site olarak bu kaynak çok insana yol yordam gösterecek.

    Tabii http://www.akvaryumportali.com/yem-arastirma-portali/karideslerde-yem-denemeleri-1-a-2906.html ve yine http://www.akvaryumportali.com/yem-arastirma-portali/karideslerde-yem-denemeleri-2-a-5875.html adlı baş yapıtlarının da izlenmesini öneririm.

    Çok faydalı bir blog olan Cafe-Aqua | Akvaryum Canlıları Hakkında Makaleler, Resimler ve Videolar | Akvaryumumdaki canlıların ilgi çekici görüntüleri. adresini tüm arkadaşların ziyaret etmesini öneririm.
     

Sayfayı Paylaş