1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discuslarda Üretim ve Yavru Bakımı

Başlığı 'Discus Balıkları Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Damızlık Seçimi :
    Discuslarda üremenin kilit noktası damızlık çifttir. Genel olarak çiftler, kişinin gurup halinde kendi beslediği balıklar arasından, eş tutanları seçerek oluşturulur. Bu yöntem eş tutma sırasında meydana gelecek sorunları hem en aza indirir hem de kişinin sağlıksız balıklardan yavru almasını engeller

    Eğer elinizde gurup halinde discus yok ve başka birisinden çift satın almayı düşünüyorsanız öncelikle güvendiğiniz birisinden almanız gerekmektedir. Bir de, aldığınız çiften daha önce yavru alınmış veya yumurtaların larva haline gelmiş olması çok önemlidir.Çünkü eş diye alınan discus çiftleri bazen dişi-dişi olabilmektedir.
    Ayrıca önemle belirtmemiz lazım ki, discus çifti aldığınız kişiden yumurtaların çatlaması sırasındaki su değerlerini öğrenmeniz, daha çabuk yavru almaya başlamanız açısından büyük önem taşımaktadır.
    Bir diğer önemli husus ise, alacağınız veyahut oluşturacağınız çiftin genetik bozukluklarının olmamasına ve mümkünse kardeş balık olmamasına dikkat ediniz. Eğer, genleri bozuk veya kardeş balıklardan üretim yapılırsa, doğacak yavrularda hatalı genlerin olma durumu daha fazla olacak, birçok yavru ilk 3 ay içerisinde ölecektir.


    Akvaryumun Hazırlanması :
    Discus çiftine sahip olduğunuza göre artık bir diğer aşamaya, akvaryumu hazırlamaya başlayabilirsiniz.
    Öncelikle çifti 50 x 50 x 50 bir akvayuma ayırınız. Eğer elinizde bu ölçülerde akvaryumunuz mevcut değilse onun yerine, eni ve boyu 40 cm'den düşük olmamak kaydıyla 120-200 litre arası bir akvaryuma da ayırabilirsiniz.
    Burada önemle belirtmemiz lazım ki, en genişliği fazla olan akvaryumlarda yumurtadan çıkan yavrular, anne ve babalarını bulmakta zorlanıyor ve bu nedenle çok enerji harcayıp ölebiliyorlar. Bu nedenle en genişliği maksimumum 70 cm'den fazla olan akvaryumları, üretim de kullanmayınız.

    Discus üretimi için kullanacağınız akvaryuma ekipman olarak; akvaryuma uygun kaliteli bir ısıtıcı, hava motoru, hava motoruna bağlı üretim filtresi ve yumurtalarını koyacağı discon veya pvc boru koymanız yeterli olacaktır. Akvaryumda ışıklandırma ise, eğer gün ışığı gören bir yerse gerek yoktur. Eğer karanlık bir ortam ise, akvaryuma uzaktan gelen loş bir ortam yaratacak bir ışık yeterli gelecektir.


    Discusların Akvaryuma Yerleştirilmesi :
    Bütün bunları hazırladıktan sonra ve akvaryum suyu biyolojik denge oturduktan sonra, discus çiftinizi akvaryuma koyabilirsiniz. Tabi, koyarken çifti alacağınız akvaryumun suyu ile yeni akvaryumun %50-%60 ını bu sudan koymalısınız.

    Discusları suya ve akvaryuma ağır adımlar ile alıştırarak koyduktan sonra artık, çiftin formunu koruması için bol proteinli yemler ile beslemeniz gerekecektir. Bu yemler ise, yürek karides karışımı ev yapımı yemler, sera discus granül, tetra bits, steril olarak dondurulmuş kan kurdu vb. yemler olabilir. Bu yemleri verirken aşırı vermemeye, balık yedikçe yem vermeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü artık yemler-fazla pislikler,dışkılar su değerini bozacak ve balıkların üremesi zorlaşacaktır.


    Yumurtlama Öncesi :
    Çiftimiz, akvaryuma adapte olduktan ve üreme için gerekli olan forma ulaştıktan sonra yumurtlamaya hazırdır. Bu aşamada akvaryuma disconu (Para vermek istemiyorsanız pvc boru kullanabilirsiniz) akvaryuma yerleştiriniz.
    Discus, bir süre sonra yumurtlayacağı disconu kafasıyla itemeye, ağzıyla temizlemeye başlar. Bu hareketlerden sonra dişimiz yumurtlamaya hazırdır ve birkaç gün içersinde yumurtlayacaktır. Bu aşamada artık su değerlerinin ayarlanmasına başlamanız lazımdır.


    Yumurtlama Aşaması :
    Discus üretimini zor ve pahalı yapan en önemli neden, su değerleri ve su değerlerinin ayarlanması için gerekli olan ekipmandır. Yukarıda da belirttiğim gibi, eğer çifti dışarıdan satın aldıysanız daha önceden çifti besleyen ve yavru alan kişiden öğrendiğiniz su değerlerini oluşturmanız gerekmektedir.
    Eğer kendi oluşturduğunuz çift ise veya satan kişi daha önceden yavru almadıysa, deneme gözlem yoluyla çiftinizin hangi su değerlerinde yumurtladığını, yumurtlardan yavruların hangi su değerlerinden çıktığını öğreneceksiniz.

    Yumurtlama aşaması erkeğin döl verimi, erkeğin tecrübesi, yumurtaların zarının kalınlığı gibi nedenlerden dolayı dolayı çiften çifte değişmektedir.Ama bu aşamada, yaklaşık ve ortalama su değerleri pH 5-6,5 arası, Kh 1-3 dh arası, iletkenlik 50-180 ms arası, Gh 50-100 mg/l arası olmalıdır. Ancak önemle vurgulamamız gerekir ki, bu değerler balıktan balığa değişmektedir.Örneğin bazı discus çiftleri çeşme suyunda bile üretimi gerçekleştirir.Ancak bu sık rastlanan bir durum değildir.

    Size bu konuda tavsiyemiz, eğer discusları kendiniz yetiştirdiyseniz, meydana gelen çifte ilk 2 yumurtlamayı çeşme suyunda denemenizdir. Böylece hem çeşme suyunda yumurtların çıkıp çıkmayacağını denemiş olacaksınız hem de çiftin yumurtalara bakım tecrübesi artacaktır.

    Eğer çeşme suyunda üretim denemeniz başarısız olduysa daha sonraki denemenizde işlenmiş, su değerleri yukarıda belirttiğim değerlerde olan damacana sularından almanız ve tek seferlik deneme yapmanız gerekecektir. Bu denemenizde yavrular yumurtadan çıkıyorsa, demek ki çiftinizde üretim bakımından hiçbir sorun (Erkek veya dişinin kısır oluşu, çiftin yumurtalara bakamaması gibi) yok demektir.

    Discus üretimini hobiden ziyade ticari amaçla düşünüyorsanız elinizde mutlaka dijital pH ve iletkenlik ölçüm makinaları ve R/O (Ters Osmos)cihazı gerekmektedir.Çünkü seri üretimde yavru kaybını en aza indirmeniz gerekeceğinden, devamlı olarak damacana suyu kullanamayacağınızdan (Çeşme suyunu R/O cihazıyla arıtmanız gerekmekte, belirli oranda çeşme suyuyla karıştırırak ideal su değerlerini elde etmelisiniz) dolayı, su değerlerini devamlı bir şekilde kontrol etmeniz gerekecektir.


    Yumurtalara Bakım :
    Discuslarınız için gerekli su değerlerinizi ayarladık ve çiftimiz yumurtlarını bıraktı.Bundan sonra yumurtalar ve yavrular çiftin bakımına, insafına kalmıştır. Burada önemle belirtmem lazım ki, tecrübeli discus çiftleri ideal su değerlerine sahip akvaryumlarda neredeyse sıfır kayıpla yumurtaların çatlamasını ve yavruların gelişmesini sağlar.Ancak kimi zaman hoş olmayan olaylar da mevcut olmuyor değil.Örneğin bazen discus çiftlerinden birisi yumurtaları ve yavruları yer.
    Böyle bir durumda sizin yapmanız gereken ise, o balığı ayırıp yavrulara bakım işini diğer balığa bırakmanızdır.
    Yumurtalar çıktıktan sonra, sizin yapmanız gereken en önemli şey, su değerlerini bozmamak/korumak olacaktır.


    Yavruların Dünyaya Gelişi ve Yavruların Bakımı :
    Yumurtaların çatlamasından sonra yavrular serbest yüzüşe geçecekler, anne ve babalarının sırtına çıkacaktırlar.Bunu yapmalarının nedeni ise, yavruların bu dönemde anne ve babalarının derilerindeki mukus salgılarını yiyerek beslenmeleridir.

    Bu dönemde su değerleriniz kötü yani nitrat değeriniz yüksek ise yavrular yüzmekte zorlanır ve ebeveynlerinin sırtından mukus salgısını düzenli yiyemeyip ölürler. Bu nedenle, bu aşamada ideal su değerlerini bozmamak şartıyla, her gün %10 - %15 oranında su değişimi yapmanız gerekecektir.

    Yavruların ebeveynlerinden beslendikleri bu dönemde, çiftin bakımına da önem vermeniz gerekmektedir. Onları, yukarıda saydığım bol proteinli yemler ile, su değerlerini bozmayacak şekilde beslemeniz gerekmektedir. Böylece çiftinizin de formunu kaybetmemesini sağlamış olur ve bir sonraki üretimi de başarırsınız.

    Yavrular 10-12 günlük olduklarında ebeveynlerinin sırtındaki mukus salgısını yerken artık, ebeveynlerine acı vermeye başlayacaklardır. Bu aşamada yavruların büyüklüklerine göre on veya onikinci günden sonra günde 3-4 öğün artemia vermeniz gerekmektedir.
    Böylece, yavrularınız artemia ile beslendiğinden dolayı, ebeveynlerinden daha az yararlanacak, ebeveynler de kendilerini toparlamaya başlayacaktır. Ancak önemle belirtmem gerekir ki, artemia vermeye başladıktan sonra su değerleri daha kolay bozulmaktadır. Bu nedenle günlük su değişimlerinizin oranını de artırmanız gerekmektedir.
    Yavrularınız 20-22 günlük olduklarında, çiftinizi daha sonraki yumurtlamalaya adapte etmek, yavrularına zarar vermelerini engellemek ve mukoza tabakalarını daha fazla yıpratmamak için yavrularınızı büyütme tankına ayırmalısınız.


    Yavruların Büyütülmesi :
    Öncelikle belirtmemiz lazım ki, yavrularınızı ayırdığımız büyütme tankınızın imkanlarınız dahilinde en büyük su hacmine sahip olması gerekmektedir. Çünkü büyütme tanklarının hacmi ne kadar büyük olursa yavrularınız için gerekli olan su değerleri o kadar çok uzun süre bozulmayacaktır.
    Yavruların bu dönemde kemiklerinin gelişimi için su değerleri, pH 6,5-7,2 arası, 300-600 ms arası, Kh 5-10 dh arası, Gh 50-100 mg/l olmalıdır.

    Büyütme döneminde, yavrularınızın sağlıklı ve büyümesi için günde 7-8 kez artemia vermeniz gerekmektedir. Ancak büyütme döneminde beslenmeye bağlı olarak tabanda biriken dışkılar, yenmemiş artemialar, artemia kabukları su değerlerinin çok çabuk bozulmasına sebep olur. Bu nedenle tankınızın hacmine göre, %50-%90 arası su değişimi yapmanız, yavruların sağlıklı ve düzgün gelişimi açısından gerekmektedir.
    Yavrularınız 1 aylık olduğunda, artemia'yı bırakıp ev yapımı yürek, karides karışımı yem vermeye başlayabilirsiniz. Bu süreden sonra artık, yavaş yavaş su değerlerini yükselterek, bir süre sonra çeşme suyuna adapte edebilirsiniz.
    Yavrularınız 3 aylık olduktan sonra bol proteinli kuru yem, ev yapımı yem, dondurulmuş canlı yemler ile büyümelerini hızlandırabilir, spirulina ile renklenmeleri arttırabilirsiniz. Ancak erişkinliğe ulaşmaları aşamasında renklenmelerini hızlandırmak için piyasadaki ucuz ve kalitesiz olan, renk yemi adında satılan yemlerden kesinlikle uzak durmalı, onun yerine sağlıklı renklenmeleri için sera discus color red veya blue vermelisiniz.

    Tüm dostlarımıza sağlıklı,sorunsuz, mutlu üretimler dilerim.

    http://www.akvaryumportali.com
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  2. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Discuslarda Üretim ve Yavru Bakımı

    Bielemiyorum sadece ben mi yoksa bütün akvaristle mi maymun iştahlı.Geçen aylarda az da tankımı dikus akvaryumuna çeviriyordum.Akvaryumcuma sorduğumda biraz da abartılı bir tabirle"Üstünden sinek geçse kanadının esintisinden hasta olur." demiş ve beni vaz geçirmişti.Gerçekten öylemi bilemiyorum ama hala kafamın bir köşesinde duruyorlar...
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Ynt: Discuslarda Üretim ve Yavru Bakımı

    Gerçekten inan abi bana abartılıyor. Zannedildiği kadar zor değil. Diğer akvaryumlarına nasıl bakıyorsan discuslarada öyle bakacaksın.3-4 günde bir dip çekimi, pH kontrolü.. Başka birşey yok.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  4. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Discuslarda Üretim ve Yavru Bakımı

    Muratcım diskusların hala duruyorsa resimlerini veya kısa bir videosunu rica edebilir miyiz?
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  5. discusman

    discusman

    Mesajlar:
    29
    Ynt: Discuslarda Üretim ve Yavru Bakımı

    Güzel bir paylaşım .Sizinde dediginiz gibi o kadarda zor değil .
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  6. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Benim fikrim çokta kolay değil güzel paylaşım teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş