1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus Yaşatmak ( Symphysodon )

Başlığı 'Discus Balıkları Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 24 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Discus Maceranıza Katkı:

    Uzun zamandır platformlarda discus balığı konuşulur ve üzerine yorumlar yapılır. Elbette amaç bu türü hobide başarılı kılmaktır. Bu tür için ilk uyarılar genellikle ilk olarak maliyeti ve ikinci planda ise sağlıklı yaşatabilme konularıdır. Genellikle yeni başlayanlara veya türe akvaryum kurmak isteyenlere zorlukları ilk olarak hatırlatılır ve bu fikirler tamamen yanlış değildir.

    [​IMG]

    Amazon'un cazibesine bir bakış.

    Diskuslar Cichlid ailesindendir. Amazon Nehri çiklit üyelerinin olduğu bölgelerde su çok ama çok asitli yani yumuşak değerdedir. Çünkü çürüyen bitki materyalleri su altında çok fazladır. Uzun bir bitki ormanı su altında bulunur. Bu konu yerli olmayan türler için çok daha fazla önem kazanır.

    Vahşi örnekler ( doğal ortam)

    Doğal ortamındaki türleri kısaca tanıyalım. Sonra insanoğlu elinde değişen yapılarına ve artan çeşitliliğine bakalım.

    Yeşil renk: Kahve tonlar: Mavi Ton: Heckel:

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Symphysodon aequifasciatus: Aequifasciatus axelrodi: Aequifasciatus haraldi: Symphysodon discus:

    Bu grupların her birinin kendi içinde farklı varyasyonları bulunur. Bu güzel discusların bizim akvaryumlara adaptasyonu kolay değildir. Ülkemizin su değerleri genellikle sert ve 7 üstü pH eğilimi içindeki su koşullarına sahiptir. Bu değerler bakım ve sağlıklı tutulmalarını zorlaştırıyor. Eklenecekleri akvaryumların suyu işlenerek yumuşak ve asidik hale getirilmelidir. Yağmur suyu saf olduğundan temiz bölgelerden alınmaları koşuluyla kullanılabilir. Yine ozmos seçeneği kullanılabilir. Torf ve benzeri yöntemlerle suları yumuşatılmalıdır.

    İnsanlar tarafından müdahale edilen discuslar:

    Diskuslara insan eli ile müdahale edilerek renk çeşitliliği yaratılmıştır. Aslında işin gerçeği doğaya göre daha güzel renkte varyasyonlar oluşturuldu. Kısaca türleri tanımak gerekirse;

    [​IMG] [​IMG]

    Bu yapay doğumlardan ortaya çıkan discuslar sert su ve daha fazla alkalinli sulara adapte olma yeteniğine sahiptir.

    Discus balıklarında önerilen balık başı litre en az 40-50 litredir. Çünkü beslenme şeklinden ve akvaryumlara bırakacakları atık yükü yanında bölgelerini ihlal eden akvaryum arkadaşlarına saldırma eğilimleri vardır.

    [​IMG]

    Akvaryum Ortamında Discus Bakımı:

    Bu başlık altında tecrübesel ve ortak görüşlere varılarak vahşi ve evcil türlerin bakımında gerekli konular hakkında yazışarak bilgi kaynağını genişletebilirsiniz. Hep bana rab bena yapmamak lazım.

    [​IMG] 200 litre üzerinde akvaryumlar en idealidir. Bu litre birimi belli sayıdaki ve boyutttaki başlangıç için geçerlidir. Her discus için 40-50 litre gerektirir tezinden hareket sıkıntı yaşanmasını önler. Ayrıca ideal yükseklik ölçüsü taban kumu hariç 50 cm önerilir.

    [​IMG] Sıcaklık 27 ° C ve 29 arasında olmalıdır. Adaptasyon evresinde 30-31 aralığı kolaylık sağlar. Ayrıca adaptasyon edilecekleri suyun ph değeri satın alındıkları ve çıkarıldıkları sudan çok az yüksek olmalıdır.

    [​IMG] Akvaryumda gölgeliklerler oluşturulmalı. Bitki isteniyorsa yüksek bitkiler tercih eilirse gölgelik daha kolay oluşturulabilir. Bitkilerin yüksek ışık ihtiyacı olması tür seçiminde ve uzun bitkiler tercihini daha önemli yapıyor.

    [​IMG] Gıda çok önemli bir unsur discus için. Ev yapımı püre tarzı gıdalar sıklıkla tercih edilmelidir. Canlı yem, karides, kalamar, kaliteli pul, granül yemler ile diyet geniş tutulmalıdır. Özellikle üretim düşünüldüğünde önemi daha da artmaktadır.

    [​IMG] Üreme döneminde ısı artırımı ve özellikle suyun daha da asidik hale getirilmesi yumurtaların mantarlaşmaması için önemlidir.

    [​IMG] Akvaryumları yoğun insan trafiği veya gürültülü ortamlardan uzak noktaya yerleştirilmelidir.

    [​IMG] Vahşi discus tercihlerinde su yumuşaklık derecesi önemlidir. Ph 5,0 , 6,5 arasında olmalı. Asitli su ihtiyacı vahşi formlarda daha da önemlidir . Fakat nispeten sert ve alkalinli sulara dayanabilirler, çok fazla abartmak gerek.

    Bu makale tarzında yazılar farklı bilgi içeriğinde de olsa başka paltformlarda bulunur. Fikir çok bakım ve beslenmeleri hakkında. Tabi kafalarda şüphelerde olacak ve netleştirmek için makaleye verilecek destek konusunda bir umut taşımaktan başka yapacak birşey yok kendi açımdan. Okumayı sevmeyen toplum olarak bu başlık farklı alanda olsa veya tartışmaya açık olsa ilginin daha fazla olacağını düşünmek üzücü olsa gerek.

    www.akvaryumportali.com
     
    tolga cetin, TencoMelih ve Bozzzok bunu beğendi.
  2. zngtnng

    zngtnng

    Mesajlar:
    48
    Teşekkürler, bu türü beslemeyi düşünüyorum ilerleyen zamanlarda.İnşallah başarılı olurum.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş