1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Aydınlatma Tipleri

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 26 Haziran 2011 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu aydınlatma konusu sizlerinde forum satır aralarında şahit olduğunuz üzre tam anlaşılamayan, kavranamayan, halen kafaların karışık olduğu, markalar içinde boğulduğumuz, hangi renk bana uygun dediğimiz, birinin uygun dediğine diğerinin doğru değil dediği 'Tuzlu Su Akvaryumunda Aydınlatma' konusuna kendi tarzımla başlayıp makalenin başı ile devamı arasındaki sohbet ve bilimsellik karışımı aktarımıma katlanmanızı dilerim.

    Birileri MH, Birileri T5 floresan, birileri T8 Floresan der ve bazıları ise Led aydınlatma der. Bunlara bir bakış atacağız demiyorum çünkü bu bakışların yapıldığı onlarca makale ardından bile halen aynı ifadeler diye serzenişte bulunanlar az değil. Aslında bu ifadeleri kullananlar halen doğanın renk mucizlerinin altında yatan pigment bilinmezliğinin de farkında değildir. Yazıya kendimizi bırakıp 'Ben Akvaryuma Ne Alacağım' sorumuza yanıt bulmaya çalışalım. Bir bakalım önce kim neden neyi seçebilir.

    Deniz Akvaryumu Günümüz modası Led Aydınlatma

    Led aydınlatmanın özellikle mavi renklerinin mercanlara vurmasıyla bizleri içine çeken renk cümbüşü beyaz ve sarı rengin aydınlatmanın ana kısmı olarak yanmasıyla bizi çeken çümbüş yerini normal halimize dönmeye bırakır. Yüksek fiyatları aslında itici değil tam tersi bizim insanımız için çekicidir. Yapılan son araştırmalar ve aktarılan tecrübeler mavi rengin Led ile ve beyaz renk ihtiyacının ise T5 floresanlar ile karşılanmasının daha doğru olacağını (Şimdilik) göstermiştir. Bunun altında yatan temel nedenler tam bilinemeyen Kelvin değerleri ve yine oturmamış Led marka sistemleri olması yanında neyi nereden temin edeceğimizi henüz tam bilmememizdir. Yosunlanma sorunu yaşadığını aktaranlar ile bu sorunu yaşamadığını belirtenlerin deniz akvaryumları arasındaki farkı düşünmeden geçmemek gerekir. Ancak günümüzde Led armatürlerin çok gelişme sağladığını ve artık oturmaya başladığını söyleyebiliriz. Tasarruflu yanlarının olması ve yine ısı konusunda çok daha düşük olması tercih nedenleri olarak da sıralanabilir.

    Deniz Akvaryumu Aydınlatma Metal Halide Sistemi;

    Bağımlılarından biri de benim sanırım. Metal halide konusunda ilk akla gelen yüksek sarfiyat ve yüksek ısıdır ama buna rağmen kullanıcısı çoktur. Aslında sorgulanması gereken de burasıdır. Neden çoktur? Benim düşünceme göre sebeplerin başında yüksek ışık verme gücü, özellikle kelvin değerinin daha net ayarlanabilir olması, SPS türü mercanların daha çok sevmesi ve akvaryumdaki ışık yansımasının cazibesidir. Kuşkusuz bunlardan en çekici olan Kelvin değerinin belirlenebilir olmasıdır. Kelvin değeri anlaşılabilir bir dille ışık renginin sarıdan maviye doğru yükselişi demektir. Hobici göz beğenisi mavi ağırlığa odaklıdır ama mercan büyümesi ise düşük kelvin değerine odaklıdır. Bu yüzden MH ampulleri hobici ihtiyacına göre 10.000, 14.000, 20.000, 22.500 gibi değerlerde piyasadan temin edilebilir. Mercanların büyümesi ile kendi göz beğenisi arasında hobicinin köprü kurabilmesi bence önemli bir avantajdır. Üstelik MH armatürler farklı bir avantaj daha sunar, bu da genellikle MH armatürlerin T5 floresanlar ile desteklenmiş olmasıdır. Bu durum hobiciye artı olarak florsanların renk seçimiyle oynamasına ve en doğruyu bulmasına olanak sağlamaktadır. Metal halide kullanımında önemli bir diğer konu ise armatürün reflektör yapısı ve kalitesidir. Örnek olarak eğer dar ve küçük bir reflektörlü armatür kullanılıyorsa ışığın yayılma gücü azalır. Daha geniş kubbe şeklindeki reflektör yapısı daha fazla alana ışık yansıtır.

    Deniz Akvaryumu Aydınlatma T5 Floresan ;

    T5 Florsan armatürler aslında son yıllarda yaygın olarak piyasada bulunmaya başladı. Öncesinde ön planda olan T8 Floresanlara göre ışık gücü ve dayanma süresi olarak daha iyi bir alternatif olarak hobiye girdi ve haklı bir yer edindi. Bunun yanında T5 floresanların akvaryum renk uyumu, mercanların gelişimi anlamında daha faydalı olduğu gözlemlendi. Fiyat olarak yüksek bulmakla birlikte hakkını verdiği noktasında şüphe ile bakmaktayım. Tabii veriminden çok 60 Lirayı bulan bazı T5 Floresan fiyatlarının yüksek ışık ihtiyacı olan sistemlerde ciddi giderdir. Actinic blue floresan yanında renk ortaya çıkaran beyaz renk alternatiflerine purple renk floresan karışımlarıyla uygun kombinasyon yakalanmaya çalışılır.

    T8 Floresan Aydnlatması;

    Yukarıda da söz etiğim gibi T8 floresanlar uzun yıllar tuzlu su akvaryumlarının ön planda olan aydınlatma tipiydi. Daha çok balık ve ihtiyacı düşük mercan akvaryumlarında verim alınmaktaydı. Yine nano tarzı akvaryumlar bu floresan tipi ile başarılı şekilde yürütülmüştür. En çok tercih edilen T8 Floresan Sylvania Agua Star ve blue Star örnek verilebilir. Günümüzde alternatifler T5 floresanlarda teknolojiden dolayı çok daha fazlalaştı doğal olarak. T8 alternatifleri geri kalmıştır.

    Akvaryumda Işık Gücü ;

    Işık hayatır ilkesinden yola çıkarsak tuzlu su akvaryumlarındaki öneminden fazlaca söz etmeye gerek yok. Bazen kavramlar içerisinde balık akvaryumu olacak denir ve aydınlatma konusunda gevşek davranmaya yönelme olur. Ancak bu belli ölçülerde anlaşılabilirdir ve mutlak güzellik alınması, canlıların renk yansımasını sergilemesi ve sistemin biyolojik yaşamının sağlığı adına ciddiye alınmalıdır. Mercan akvaryumları yani kıstası henüz koyulmamış olsa da 'Reef' kavramına giren akvaryumlar açısından ışık daha da ciddiye alınmalıdır. Akvaryumuna ışık seçecek olan akvarist tam bu noktada işin içinden çıkmak adına zorlanmaktadır. Oysa genel bir tabirle verilen Litre başına Wat hesabının aslında ışık ihtiyacını karşılaması akvaryum şartlarından değişkenlik kazanır. Bu hesaba yine akvaryumun derinlik ölçüsü etki eder. Zaten genel olarak ışık konusunda kesin bilgiler yani kesin ihtiyaç verilememektedir. Akvaryumların SOFT, LPS, SPS ve sadece balık akvaryumu olarak değişse de genel olarak sağlıklı canlı barındırmak için bir değer verilebilir. Kısaca makalemizi okumayı düşünen hobicilerimizin makale sonunda aydınlatmasına karar vermesini sağlamaya çalışacağız.

    Mercanların ışık farkından renk değişkenliği;

    [​IMG]

    Özellikle Sert mercan akvaryumlarında ışık gücü çoğaldıkça akıntı gücü artırılmalıdır. Mavi renk tonlarının mavi floresan yanında kırmızı ve turuncu floresan renklerinin eklenmesi örnekteki renk görünüm farkını otaya çıkarabilir. Akvaryumlarımızda bulunan mercan kalabalığı genellikle karma renk tonlarına sahip mercan ve balıklardan oluşur. Bu yüzden ışık renk kavramları kafa karıştırıcı veya istenileni tam vermez. Genel olarak tercih edilen kaliteli markaların ampul tipleri verim almak için yeterlidir. Farklı renk tiplerindeki floresanlar ihtiyaca göre aydınlatmaya ilave edilebilir. Ortalama olarak tercih edilen aydınlatma süresi reef akvaryumlarında 10 ile 12 saat arasındadır. Balık ağırlıklı akvaryumlarda saat süresi esneklik gösterebilir. Ancak gereğinden fazla ışık süresi her koşulda rahatsız edici ve stres kaynağıdır.

    [​IMG] Yetersiz: 15-100 mmol · m² ° sn
    [​IMG] Düşük: 101-200 mmol · m² ° sn
    [​IMG] Orta: 201-400 mmol · m² ° sn
    [​IMG] Yüksek: 401-700 mmol · m² ° sn

    Burada 'Mmol/m2 /s' ışık şiddetini ifade eder.

    Bir tuzlu su akvaryumu kurarken mevcut imkanlarımızı göz önüne alarak yeterli gelmeyecek güce sahip bir aydınlatmayı satın almak ilerleyen süreçte size yetmeyen ve yeni bir armatür ihtiyacının ortaya çıkması demektir ve bu hiç avantajlı olmayacaktır. Genellikle küçük hedeflerle yola çıkılır ancak çoğu zaman hedef büyütülür ve ekipmanların yetersizliği baş gösterir. Bir sonraki süreci tolere edecek güçte seçim yapmak gerekir ve mevcut şartlar göre yeterli güç kullanılır. Gerektiğinde ilave güç hakkımızı kullanabiliriz. Kendinize güveniniz varsa eğer o zaman nihai hedefi belirleyerek ekipman seçimini yeterli düzeyde yapmak gerekir.

    Genel Deniz Akvaryumu aydınlatma kavramında ihtiyacımız;

    [​IMG] Düşük ışık ihtiyaçlı akvaryumlar;
    [​IMG] Orta ışık ihtiyaçlı akvaryumlar;
    [​IMG] Yüksek ışık ihtiyaçlı akvaryumlar;

    Düşük Işıklı sistemler;Öncelikli sakinleri fotosentez yapmayan düşük ışık gerektiren mercanlardır. Örnek olarak mantarlar, polip, sun coral, mobil omurgasızlar ve balıklar. Akıntı ihtiyacı orta derecede düşüktür. Aydınlatma genellikle T8 veya T5 floresanla yapılır. Tank boyutu genellikle küçük olur, balık odaklı olanlarda hacim artar. Maliyet bu tarz akvaryumlarda düşüktür.

    Lagün sistemler;

    Yeni başlayanlara hitap edecek akvaryum tarzıdır. Yumuşak mercan ve LPS mercanlar barındırılır. Yeterince ışık gücü sağlanırsa bazı Anemon türleri eklenebilir. T8 VE T5 florsan tipleri bu tarz sistemlere ugundur. Denizatı, pipefish, yüksek yosun barındırılabilir. Akıntı lagün akvaryum şartlarında nispeten düşüktür.

    Yumuşak mercanlar ve LPS mercan;

    Işık altında fotosentez yapan mercanlardan oluşur. Yeterli aydınlatma sağlandığında yumuşak mercan ve LPS türlerin yanında aynı zamanda mobil omurgasızlar, istiridyeler beslenebilir. Akıntı ılımlı boyutlarda oluşturulur. Dalga yapıcılar bu tarz akvaryumlara daha uygundur. Orta veya yüksek yoğunlukta Aydınlatma gerekir. T5 floresan veya MH aydınlatma tercih edilir. Akvaryum boyutu büyük veya küçük olabilir. Maliyet ise seçilen aydınlatma sistemine göre orta ve yüksek arasında olabilir. 100 litre yumuşak ve LPS mercan türleri olan akvaryumda 150 wat metal halide veya 5 x 24 T5 floresan uygundur. Hacme orantılı olarak aydınlatma gücü yükselir.

    SPS ve Clam akvaryumlar;

    Sert mercanlar (SPS) ve yüksek ışık gerektiren istiridyeler barındırılır. Tercihe göre LPS mercan türleri de beslenebilir. Fakat LPS türler genellikle akvaryumun küçük bileşenlerini oluşturur. Akıntı ihtiyacı yüksektir. Yüksek yoğunlukta ışık ihtiyacı olan akvaryum tipidir. Aydınlatmada genellikle Metal Halide kullanılır ancak son yıllarda T5 ve Led aydınlatmalar kullanılmaktadır. SPS akvaryumlarında en çok memnun olunan aydınlatma tipi MH aydınlatmadır. Bu yüzden yüksek maliyetli akvaryum sınıfına girer. Nispeten ekipman gücü desteği gerekir ancak daha da önemlisi tecrübe esastır. Akvaryum hobisi içinde bilimsellik faydalıdır ama sizin aklınızdaki akvaryum hayaline giden yolda gereksiz maliyete sizi yönlendirecek bilimsel terimler geçiyorsa benden size tavsiye bilimselliğin kenarından geçerek bir topluluğa danışın. Topluluk tecrübeleriyle size aktarılanlar genel doğruyu gösterir. Bu yapılarda tecrübe aktarımı hataya yönelik ise kalabalık toplum bu hataya izin vermez. Aksi halde cepte kaşıntısı tutmuş para varsa kendi doğruları yönünde yönlendirme kimilerince kaçınılmazdır.

    [​IMG]

    Bazen olacağı veya sorun çıkmayacağı umuduyla ve tabii cebimizi de dikkate alarak denenmemiş veya veya belirsiz aydınlatma tiplerine yöneliriz. Bu gibi kararlar almadan önce düşündüğünüz aydınlatma tipi hakkında araştırma yapmanız iyi olur.

    Akvaryumunuz ışıksız kalmasın...
     
    Düzenleme: 7 Mayıs 2016
    Murat006, ogeday_ylz, vicia ervillia ve diğer 14 kişi bunu beğendi.
  2. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Cevap: Deniz Akvaryumu Aydınlatma Karmaşası

    Yine tecrübe konuştu. Ellerine sağlık büyük üstad YIKIKTEMO. Tek kelime ile süper süper süper... pardon:gif


    Saygılarımla...
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. Heliak

    Heliak

    Mesajlar:
    912
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Ellerine sağlık Temel abim.
     
  4. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Ellerinize sağlık.Bir kaç soru sormak istiyorum konuyla ilgili. Diatom, aydınlatma olmayan akvaryumlarda başlar mı? Başlarsa süreç nasıl işler ve herhangi bir zararı var mıdır? Bir diğer sorum ise muhtmelen benim gibi yolun başında ki hobicilerin ortak sorusu olsa gerek; ilk 2-3 ay mercan eklenmeyeceğini düşünürsek, sadece balık için sistem ne kadar aydınlatmasız sürdürülebilir? Herhangi bir zararı var mıdır?
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Burak soruların elbette kendi mevcut durumunu kurgulaman ve bir anlamda durumunu kurtarmak adına sorulmuş sorulardır. Genel olarak kurulumlar bunu hedeflemez ama suyun çevrim kazanmasıyla geçecek olan her zaman süreci artıdır akvaryum için. Burada kıstaslar vardır ve bazıları aslında bilimsel olarak senin kendi mecburiyet şartlarını sen bilmeden destekler. Yani yeni kurulan bir akvaryumda ilk 10 gün aydınlatma yakılmaz, sonrasında ise kademeli olarak yükseltilir. Bu işin bilimsel kısmı elbette ve altında canlı kaya ilave edilmiş olması gerekir gibi farklı farklı sebepler var. Işık olmadan diatom başlar ama öyle başlar. Yani yoğun olarak başlamaz ama gün ışığıyla da olsa hayat başlar. Belli bir çevrim süresi dolunca balık eklemende ise sakınca yoktur.
     
    brkfrt bunu beğendi.
  6. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Benim konumda da sormak istediklerim bunlardı aslında. Mesela hemen her yerde geçen 4x24w T5 yap sana yeter gibi söylemler neyi hedef almıştır? Bana sorsanız hobicinin kafa karışıklığı da burada başlıyor. Işık gücü hedeflenirken, balık mı, mercan mı, diğer omurgasızlar mı yoksa bakteriler mi?Kimin ne kadar ihtiyacının olduğu belirsizdi aslında,bunun cevabını da mesajınızda aldım. Teşekkürler
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Temel abi ellerine sağlık. Çok güzel bir makale olmuş. Sayende bir kez daha bir çok değişik şey öğrendim...
     
  8. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Benim aydınlatma tipleri konusunda değil ama T5 ile ilgili bir sorum olacaktı. Kullanmış olduğum sylvania coralstar florosanım 5 ayını doldurdu acaba bu florasanları değiştirme zamanı nedir birde lambaya baktığımda dip kısımlarında mavi değilde daha koyu bir renk şeklinde yanmaya başladılar bunların balast'ı philips marka.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Daha var zamanlarına Halil. Erken henüz, dipleri kararıyor zamanla odur sanırım.
     
  10. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Teşekkürler Temel abi o kararma benim hiç hoşuma gitmiyor sanırım uv yayıyor oradan bu aralar yeni bir armatür yapma girişimim olacak olmadı yeni armatüre yeni lambalar koyarım.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Yapıyı kurarken bır yol harıtası belırlememek gerek. Armaturu yaparsin veya alirsin ama lambalarin degisme zamanini belirlersin. Ortalama 1 yil sure koara sadik kalirsin. Aradan 5 floresanin 2 tanesini karadi diyerek, bir ay sonra biri patladi diyerek degisimler yapasan dengeli alinan verimin dengesini bozarsin.

    O yuzden evet calismani yapip armaturunu ve lambalarini dusunerek olusturup sadik kalman iyi olur.

    Cep mesaj...
     
  12. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Deniz Akvaryumunda Aydınlatma Tipleri

    Anladım abi teşekkürler zaten değişim yaparsam kökten değiştireceğim hepsini. Bu aralar kaşıntı tutu beni Önce RO dedim vaz geçtim şimdi aydınlatma takıldı aklıma ama aydınlatmam zayıf ve derme çatma sağlam güzel bir armatür ve 4 tane kaliteli T5 ile yola devam etmem lazım. Tabi led olayı da kafamı kurcalamıyor değil.
     
  13. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    Benim bu aydınlatma konusunda kafam karışık karışık karışık, esasında herkezin karışık aşure gibi plasma en iyisi bence ama oda çok uçuk rakamlar.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Benim de karışık, 20 gün evvel, yanlış anlama 20 gün evvel gittim Giesemann 150 wat metal ve yanlarda 4 24 wat T5 olan modelini aldım ama yan yana set akvaryum yaptırmam lazım ve boşa çıktı. Hep zarar, hep zarar. Elden çıkarılacak bir şekilde.
     
  15. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    Temel bey peki yerimde olsanız ne alırdınız armatür?
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Şöyle bir soru sormak gerek önce; Bu aydınlatma kaç litreye olacak, hangi ölçülere olacak, koyulacağı akvaryumda nasıl mercanlar veya canlılar olacak, ışığı seven mi, sevmeyen mi olacak? İlave olarak aydınlatmadan hiç anlamam aramızda kalsın. Forumda bu işi hatim etmiş arkadaşlar var, onlara güven derim. Çok değişti armatür piyasası, Floresan türleri, armatür modelleri, takip edemedim bu tarafı.
     
    cimlikaya bunu beğendi.
  17. sinsitilki

    sinsitilki

    Mesajlar:
    1.594
    Yer:
    Kadıköy
    210x60x55cm'lik bir tankta 155 cm'lik giesemann 640 watt t5 var. Yanlar 30 cm loş kalıyor. Oralara da mercan girmesi açısından ilerde yanlara ecotech marine xr30w pro düşünülebilir mi? Sadece sps olacak sistem.

    Saygılar!
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İleri de evet, hele o noktaya gelsin yanlar kolay.
     
    sinsitilki bunu beğendi.
  19. Murat006

    Murat006

    Mesajlar:
    52
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Murat
    Konu eski ama yararlı gerçekten. Bende şu aşamada yeni kurulumumda geçici bir aydınlatma ile idare ediyorum. 6500 k led projektör var 2 adet. Diğer aydınlatmam gelene kadar bununla xenia mushroom zoa tarzı canlılar besleyebilir miyim? Bu arada bilgiler için teşekkürler.

    C6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     

Sayfayı Paylaş