1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Coraline Alg

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde Toygar NİRON tarafından 3 Aralık 2013 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Diyelim ki coraline alg azaltmak için SPS veya LPS vb eklendi ve çok da sağlıklı ilerliyorlar ama bu ne kadar coraline alglerin umrunda olur? Ben yazayım koca bir hiç. Ülkemizdeki hobicilerin elementlere bakışına kısa bir geri dönüş yapalım; Ca 480ppm en ideal değer olarak bilimsel makaleler dahil verilir ve ne yapılır, testler yapılır ve eğer 390ppm çıkarsa ve bunu su değerlerine yazarsa öncelikle Ca düşük uyarısı yapılır. SPS besleyen hobici Kh ve Ca değerini olması gereken düzeyde tutacaksa ve sürekli eklemek zorunda ise bu coraline algleri ne kadar ilgilendirir, ortamda köfte var, ekmek var ve devamlı da veriliyor, ne olur bu durumda tabii ki herkes ihtiyacını alır, coraline alglerin eli armut toplamayacaktır.:) Kaldı ki Ca değeri 310 gibi düşük bir değer olsa sanki düşük diye bu element hiç yokmuş gibi düşünülür ama var 310pp yakıt var, 310ppm diye mercanlar veya algler sudan toplamayı mı keser? :) Mercan anlamında hiçbir mercan coraline algler için istisna türler hariç rakip değildir ama illa ki rakip aranıyorsa bunlar bellidir, bunlar kayaları saran star polipler, glowe polipler, mushroom türleri vb. çünkü kayalar istila edilmiştir, ışık veya akıntı yoktur.

2. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    O zaman olay kaya besleyenlerle mercan beskeyenler olarak ikiye ayrilir. Mesela bana gore litraja gore canli kaya yogunlugu belirlemek kadar luzumsuz birsey yok. Mercanla kaplayamicaksan o kadar kaya niye? Ama az oz gerekli kosullari saglayan miktarda kaya hem uzeri mercan kaplanir hemde kalan kisimlarda hos bir goruntu saglanir.

Ayrica soylemek istediginiz seye katilmiyorum. Evet element eksigi katkilarla gideriliyor ve gerekli su degerleri ayni kosullara getiriliyor ama bu mercanlar icin yapiliyor. Mercan demek Coralinler icin daha az isik daha az akinti demek. Kocaman bir agacin golgesi gibi. Elbetde bunlar uc detaylar. Simdi elimizde somut iki akvaryum var ve her ikiside su an bu baskik altinda. Birinin akvaryumunu Coralin ler sarmis digerininkinde sadece kayalarda var.

Ayrica bazi firmalarin ozellikle coralin alg icin urettikleri katki maddelerininde varligini unutmayalim.

Birde eklemek isterim; konumuz Coraline alg olusumu nasil saglanir.

Huzur Doğadadır!

3. Alparslan

Alparslan

Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Oluşum şöyle sağlanır, aynı firmaların coraline alg için ürettikleri katkı maddelerinin aynısı şu şekilde yapılır.
    Coraline kaplı bir parçayı maket bıçağıyla akıntı motorunun olduğu bölgede yontarak toz şeklinde dağıtmak, bütün akvaryumda ki kayalara aşılanmasını sağlamak, bu kadar basit...

4. harfuzmani

harfuzmani

Yer:
    Bursa
    Konunun amacı nedir tam olarak kavrayamadım ben.Nasıl oluştuğunu, oluşması için neler gerektiğini başta Mahir zaten yazmış.Kim kimi etkiler hakkında da görüşler verilmiş.Peki hala neyi arıyoruz?

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben aslında tam olarak konu özünü kavramakta zorlanıyorum Toygar. Kaya ve litre oranı bir kıstastan ziyade kurulan akvaryumların canlı amacına bakar. Eğer bol kayalı bir akvaryum seviliyorsa alınır, sevilmiyorsa veya sadece balık olacaksa kimisi sumpunda biyolojik alan oluşturur, kayaları sumpa koyar, derin kum yatağı yaparak kaya azaltır vb ama standart bir akvaryum kurulumunda hacim ile orantılı da bir biyolojik materyal alanı gerekir, standart kurulumlarda bu kayalar ile sağlanır. Yani Berlin sistemi kurup 2 cm kum ekleyip 2 kg kaya ile yapıyı tamamlamayı düşünürsen canlı yükü de fazla olacaksa biyolojik olarak zayıf bırakma riski doğar.

Konu evet nasıl coraline alg oluşur ama bunu konu içinde bence işledik, gerekli süre dönmüş, biyolojisi oturmuş, elementleri eklenen, aşırı fosfat, silikat bulunmayan her akvaryumda oluşur, ışığı yüksek, akıntısı iyi olanda daha çok, düşük olanda daha az.

Eğer konu aynı zamanda mercan kullanarak coraline alg durdurmak ise aşağıdaki örnekler anlamaya yeter.:)

Bu akvaryumda fraglar besleniyor ve kaya yok ama coraline alg kaya yok dinlemiyor çünkü ekmek var...SPS mercanlara rağmen ekmeğe devam ediyor.

sps coral tank.jpg

Bu örnekte ise senin tabirinle kaya beslenmeyen bir akvaryum var. Bu akvaryumda zaten coraline alg den söz etmek anlam yitiriyor ama aradan kayaların uçları vb çıkarsa veya görünürse evet coraline kaplar. Tabii bu mercanları ekleyen de kesinlikle bunları coraline algleri kapatsın, bastırsın diye eklememiş, bu arkadaşlar SPS tankı oluşturmuş.

sps tank.jpg

Fatih BARLAS, Alparslan ve harfuzmani bunu beğendi.
  6. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Ben kisaca ozetliyeyim konunun anlam ve onemini;

Mademki Coraline alg su degerleri oturmus her akvaryumda oyle yada boyle var neden olusmadigi halde insanlara sunu ekleyebilirsin bunu ekleyebilirsin deniliyor? Belliki su degerleri isik bozuk mercan yasamicak. Ha balik yasar ama bu su degerinin bozuk oldugu gercegini degistirmez. Yeni kurulum
    yapan arkadaslar acaba biraz daha sabir gosterse once bu basit durumu cozumlese zemini saglam hazirlasa daha iyi sonuclar almazlarmi?

Bir ikincisi Yagmur Hanim gibi ayni ev iki tank biri normal birinde alg istilasi var. Bu istila konu basitse neden hala cozumlenemiyor?

Belki farketmediniz ama her yeni kurulumda ozellikle konu Kayalarin diatom ardindan coralin kaplanip kaplanmamasi.

Konu madem oek uzerinde durmaya gerek olmayan basit bir ayrinti neden Yagmur Hanim bu ayrintiyi sorun olarak yasiyor ve biz cozemiyoruz? Neden sayin Ovacikli neredyse sirf alg olusumu olmadigi icin vazgecebiliyor?

Yahu anlamadimda anlamadim:) Coralin alg dan bahsediyoruz. nasil olusur yayilmasi nasil engellenir. Gorebiliyorumki tek fikir alisverisi Temel Bey ve sayin Mmoner den geliyor. Demekki bilmiyoruz ki anlamiyoruz.

Temel Bey siz olmasaniz nolucak bu portalin hali?:)

Huzur Doğadadır!

7. harfuzmani

harfuzmani

Yer:
    Bursa
    Anlamadım derken, sizin konuyu uzatmanızı anlamadım. :)
    Verilecek her cevap verilmiş gibi duruyor başka ne aranıyor onu anlamadım.
    Bu alg türü sonuçta tek çeşit değil.Benim tankta en az 3 çeşit var renk ve şekilleri farklı.Örneğin ışık alan yerlerde bol bulunurken;ışık almayan ps nin içinde bile çıkıyorlar.Neticede carolinalg işte.Hobiye yeni başlayanların sabırsızlıkla oluşmasını beklediği, ilerleyen dönemlerde önünü kesmek için mücadele verdiği bir canlı türü. :)
    Sonuçta bir alg türü yaşamıyor diye mercanları yaşatamayacağız gibi bir anlam neden çıkıyor?
    En bariz örnek Teoman abinin tankı.
    Ayrıca bende carolinlerle mücadele veriyorum ve bunu sorun etmiyorum.Çünkü basit bir kaç hayvan ekleyince çözülüyor.

Bu arada Yağmur Hanım motorların üzerine yapışan algleri temizlemek için sirkeli suya yatırdığınız motoru en az 5-6 saat bırakmanız lazım.Sonra elinizi sürttüğünüzde bile kolaylıkla çıkıyor.Çıkmıyorsa biraz daha bırakın su içerisinde.

8. YMR_AY

YMR_AY

Yer:
    İstanbul
    Bendekileri sorun eden sadece benim :) Görenler bayılıyor bordomsu mor kayalarıma.Öyle aman aman mücadele vermiyorum ama mümkün olsa hiç olmasınlar isterdim.Kaldıki son aşamada kh tüketimine yol açtıkları için kayalarımın üstünde baloncuklar falan oluşmuştu. Toygar bey bunların gelişmesi suyun değerleriyle ilgili diye düşünürsek bu suda sps yaşar diyede düşünemeyiz.2-3 kere ufak parçalar halinde denedim ama hepsi kahverengileşti. Belki o zamanlar gerekli katkılar falan gireydim olabilirdi bilmiyorum.

Hakan bey motorları sirkeli suda 5-6 saat bekletmeyi denemedim.Bir dahakine öyle yapayım.

9. harfuzmani

harfuzmani

Yer:
    Bursa
    Aslında carolinalg olmalı mı olmamalı mı diye tartışsak daha güzel olur bence.Neticede resiflerde carolinalg görmedim ben.Bana göre ince süper gözenekli diye aldığımız kayaların tüm gözeneklerini tıkıyorlar.

10. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Ama buda doğal döngüye müdahele etmek olurdu. Varolması gereken bir şeyi ortadan kaldırmak için diğer canlı populasyonuna da müdahele demek.

Mahir Bey güzel özetlemişsiniz gerçekten. Ayrıca akvaryumunuza da hayran kaldım. Şahsen tamda istediğim gibi duruyor.

Peki şöyle bir durum söz konusu olurmu; Yeni kurulumlarda (sadece deneyimliler için) mercan yükü kısa sürede girilir ise Coralin alg olşumunun önünede geçilmiş olurmu? Mesela Yağmur Hanımın iki ayrı tankı ve her ikisinde de canlıları var. Acaba Coralinalg kaplı olana canlı girişini geç yapmış ve mevcut bütün elementleri Coralin lere sunarak ihityaç duydukları elementleri tüketen başka canlı olmadığı için gelişmelerini tetiklemiş ve hızlandırmış olabilir mi?

11. YMR_AY

YMR_AY

Yer:
    İstanbul
    Toygar bey nano olana büyük tanktan su alıp kurulum yaptım ve hemende canlı girişini yaptım.Sonrasında içindeki carpet anemon balığımı yutunca balıkları alıp öylece 5 ay kadar boş bıraktım.Muntazam su değişimleriyle içinde 1-2 zoa ve mashromla döndü durdu.Caroline yayılsa onda yayılırdı.
    Mahir beyinde açıkladığı gibi bu günlere kadar hiç katkı girmeyip sadece su değişimiyle götürmüş olmam hızlandırmış olabilir.

12. harfuzmani

harfuzmani

Yer:
    Bursa
    Evet müdahale ederek mercanların mücadelesine yardımcı oluyorum.Sonuçta ben tankı carolinalg beslemek için değil mercan ve balık beslemek için kurdum.Daha öncede dediğim gibi resif bariyerlerinde kayalarda carolinalg yok yada ben görmedim.Tahminim bir şekilde mercanlar mücadeleyi kazanıyor ve alglerin soyunu tüketiyor.

13. harfuzmani

harfuzmani

Yer:
    Bursa
    Mahir bence Kıvan'cın tankı carolin oluşmamasına yada yavaş oluşmasına örnek göstermek yanlış olur.Çünkü bu tank iki kez dino yaşadı ve kayaların halini biliyorsun.O kayalarda carolinalg oluşumunun hızlı oluşmasını beklemek hata olur.

14. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Yalnız Mahir Bey bu ''biz konuşuyoruz ediyoruz da aslında bir şey bilmiyoruz'' gibi oldu ki kesinlikle buna katılıyorum. Biliyor olsak her kurulum sorunsuz olurdu yada sorun çıktığında hemen çözebilirdik. Ama gözümüzü o kadar uzaklara dikmişizki. Daha plankton üretimini bilmeden Nemo üretimi denemeleri diye başlıyoruz. Coralin alg ları çözemeden anemonlar alıyoruz.

Aslında istediğim şey kendi akvaryumumla ilgili değil genel bir bakışla bu konuyu tartışmak görüşmek. Ben kurulumumlarımda hiç sorun yaşamadım şimdiye kadar. İstemediğim tek şey hep kumda diatomdan kalan izler oldu. Kumun beyaz kalması konusunda takıntılıyım sanırım.

Hepimiz ilk denememizde şu cümleyi kurmadık mı? Ben ''Baybe anemonlarınıza talibim'' yada kayalardaci Apitesia bende olsa ona bile rağzıyım'' Niye? çünkü pahalı bir hoby. Herkes bu hoby için maddi imkanlara sahip değil. Uzun süre birşeyler alınamıyor kurulum ardından. Hal böyle olunca pembe kaya bile görsel bir fark. İnsan gösterdiği kişiye kaya göstermek istemiyor.

Kişisel fikrim bu başlık bir çok kişiye ciddi oranda yol gösterecektir. Gereksiz gibi görülen sorular aslında soruyu cevaplayanın ileri düzey bilgisinden kaynaklanır. Kendimden örnek vereyim; ilk denememde kaya seçimini asla idrak edemedim anlamadım. Ne işe yarar nasıl seçlmeliyi çözemedim.

Yalnız Mahir Bey akvaryumunuza takılmış vaziyetdeyim. Nazar Deydirmem umarım..

Ayrıca alg oluşumu kayalardaki gözenekleri kapar ibaresi bence çok hatalı. Onları bir besin olarak düşünün..Balıklara mercanlara besin olan daha büyük canlılar için.

Fatih Kahraman, muratmurat ve Saruman bunu beğendi.
  15. harfuzmani

harfuzmani

Yer:
    Bursa
    Hatalı olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz?
    Ayrıca balık ve mercanlara besin olacak neyler carolinalg ile besleniyor?

Alparslan bunu beğendi.
  16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :) Ben iyi akvaryumu bir bakışta anlarım dersem veya neyin ne olduğunu biliyorum da heves kırmamak adına çoğunlukla yazmıyorum dersem ne dersiniz?

Mahir'in akvaryumu neden güzel geliyor sana veya bana? içinde ne var bir şey yok ki? Ben yazayım istersen. Koca dekorda yalnız duran 3 kafa zoa için bir video çekilir, arkadaşından aldığı artık hayata küsmüş rose anemonu eklendiğinde onun için o anemonun her gelişimi veya zoa polibin her tentakül hareketi bir anlam taşır. Sadece onlar vardır ama 3 kafa polibe özel video cekilir, kumda kıbırdayan pod hasas video ayarları ile özenerek işlenir...boş ama ruhu olan bir akvaryum dolmaya başladığında ruhu da dolar.

Su, kaya, kum, lamba, skimmer ile tak ve tuk işte bir sürü mercanıda dizdim...bu benim akvaryum nasıl sizce önerileri beklerim...öneri değil bence bu saatten sonra akvaryumun ruhunu bekle, mercanların burası benim evim demesini bekle. İçi oldu bitti ile doldurulmuş hiçbir akvaryum ilgimi çekmez, o noktaya nasıl geldiğidir asli olan.

muratmurat, cimlikaya, YMR_AY ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  17. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Delikleri kapamaları gibi bir durum söz konusu değil. Kapasa bile bu kalın kum tabanı ile aynı filitrasyon anlamına gelir. Su kapalı diye nitelendirilen deliklerden süzülerek geçer. Yani filitrasyon sağlanır canlı kayadan beklendiği gibi.

Hakan Bey bir çok pod türü ki bunlar yeni kurulum ardından düzgün değerlere sahip akvaryumlarda hemen oluşur (sadece canlı kaya yada aşılama suyu ile kurulan) ve alg la beslenir. Bazı kurulumlarda sırf oluşması için kültürleri temin edilir. Bu potlar mandarin beseleycek biri içinde çok önemlidir. Ayrıca bir kere tutunurlarsa da bir daha akvaryumdan çıkmazlar. Varlıkları balıklar için çok önemlidir.

Mahir Bey kesinlikle size katılıyorum. Yeni fikirler olmadan creativ bir hal alamazdı tuzlu su. İyi yada kötü denemek yanılmak yada başarmak önemli. Var olanla yetinmek ileriye götümez bizi. Belki şu an çok hatalı bir şey yapıyor yada yolu uzatıyoruz bazı yerlerde ama bilemiyoruz. Bu yüzden konuşmak tartışmak keyifli olmalı. Zır fikirler olmalı ama denenmeli bazıları.

18. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Çok ayıp derim. Heves kırılıcaksa en baştan kırılsın.

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hayır yanılıyorsun. Sen o şekilde akvaryum olmazmışta biz demiyoruz gibi düşünüyor ve bu ifadeyi yazıyorsun. O şekilde de akvaryum olur, hatta bak sağına soluna dolu. Mercanda yaşar, balıkta yaşar. Eksik olanın ne olduğu ancak seni fazla çekmediğinde anlaşılır veya kendisinde olanların yüzde biri olmayan akvaryumda olan ama sende olmayanın ne olduğunu sorgulamaya başladığında anlaşılır.

20. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Bakın şimdi ben kendimi sizin değerli yorumlarınızdan eksik hissetmeye başladım. Rica edicem özel mesajlada olsa olmazı bana söyleyin yeri geldiğinde o halde. Tamam heves de kırmamak lazım ama nasılki bu PS sana ileriye dönük diyip yetmez diyorsak aynı zihniyetle ileriye dönük bu olmaz da demeliyiz. Şahsen ben PS olmadan dalga motoru olmadan iç filtre ile musluk suyuyla tuzu koyup ertesi gün balık polip alıp birde üzerine yaşatanıda gördüm. Sınırlarımızı belirliyoruz belirlemeyelim diyorum. Hem tercih meselesi hemde para meselesi. Yeni kurulumumda o dalga motoru yetersiz gelebilir dediniz. Evet gelebilir ama içine hiç birşey koymazsam fazlalıkda olabilir. Bu alternatifleri bilemeli herkes sizin gibi üstatlardan. Tercihi kendi yapsın olmadığında sebebini bilsin. Yada parasal olarak yapamicaksa farklı bir alternatif düşünsün gibi..Bakın kızdım gene size:)

Sayfayı Paylaş