1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Coraline Alg

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde Toygar NİRON tarafından 3 Aralık 2013 başlatılmıştır.

1. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Merhaba;

Konu burayamı açılmalı, açılmamalımı bilemedim. Bazı akvaryumlarda, ki portalda bir kurulumda denk gelmiştim. Şimdi aradım ama bulamadım. Bütün akvaryum alg kaplıydı. Artık bu sorun haline gelmişti.Kimisi ise aylarca kayalarında morluk görmek için çırpınıp duruyor.

Bu konuyu biraz daha derinlemesine konuşalım istedim. Malum kurulumlarda bir çok portal üyesi görsel bir başarı yakalayamıyor. Madi zorluklar nedeniyle mercan, balık alamıyor. Ama hevesli bir birey sadece o morumsu renk için bile aylarca sabredebilir canlı almak adına.

Hadi kayalarımızı Coraline kaplatalım! Ama nasıl ?

2. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Şimdi işi bilen biri için bu kelimeler anlaşılabilir. Yeni başlayan biri içinse sonuç '' E ben bunların hepsini yaptım ama olmadı'' olucaktır. Biraz daha kapsamlı anlatalım istiyorum. Şöyle diyelim '' Sadece coraline alg beselenecek:)'' Sonuçta alg oluşumu döngünün doğal bir süreci ise ve belli oranda olması gerekiyorsa demekki bir çok kurulum hatalı başlıyor. Önce alg oluşumunun düzenli artışı gözlemlense kimya otursa ve canlı girşi sağlansa bir çok maddi kayıpda önelencektir inancındayım.

3. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Ornegin 100 kg olu 1 kg canli kaya alg kapli. Sureci nasil tanimlarsiniz? Ne kadar surede diyer kayalarda alg olusumlari gozleeye baslanmali? Ayrica diatomdan sonra yosun alga donusurmu donusmezmi?

Huzur Doğadadır!

4. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Çok güzel olmuş. Çok şık görünüyor. Bu süreci aslında haftalık olarak görselleyebilsek ne harika olurmuş. Düzgün bir periyodda görsellenmiş olsaydı yeni kurulum yapanlar kendi kurulumlarıyla karşılaştırıp tarihsel olarak doğru yoldalarmı görebilirlerdi. O halde coralin alg aşılaması (canlı kaya) yaparak bir akvaryum 4-5 ayda gönderdiğiniz son fotograftaki gibi bütün kayaları morumsu bir hal alacak şekilde bir gorsel sunar diyebilirmiyiz? Sunmuyorsa bu süre ardından ışık su değerlerinde sorun var diyebilirmiyiz?

5. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    O halde biraz daha detaya inelim. Coraline Alg oluşumunda kalsiyum ve alkalinit önemli rol oynar. Bu elementlerin suda bulunuyor olması gelişimlerini hızlandırır ama aynı elementleri tüketen mercan yoğunluğu oluşumunu engeller hatta geriletebilir diyebilirmiyiz ?

6. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Peki sizinki gibi kayalarda baki kalması kuma ekipmana yansımaması nasıl sağlanır? Hani camları her gün siliyoruz. O denge nasıl korunur?

7. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Ben bura da bir akvaryumda görmüştüm. Göz gözü görmüyordu Coralin'den. Snail conch gibi canlıların Coraline alg bağı nedir? Yoğun bir yayılma söz konusu olursa bu canlılar belli oradan tüketim yaparmı ?

8. ozgun_cyprus

ozgun_cyprus

Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Benim zemin malzemesi kalın taneli Mercan kırığı olduğu için çoğu yer coralin ile kapandı. Bir de ekipmanların üzeri kapandığında dış fırçası ile temizliyorum ben :)

9. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Siz cok guzel bir kurulum
    yapmistiniz Ozgur Bey. Hala duruyordur umarim.

Peki coralin ler icin kalsiyum ve alkalinit sart peki ya isik? Nasil bir isik gerekli cogalmalari icin? Isik olmadanda surec islermi?

Huzur Doğadadır!

10. YMR_AY

YMR_AY

Yer:
    İstanbul
    Bendeki kayaların tamamı ve dalga motorları komple kaplı.Dalga motorlarını diş fırçasıyla temizlesemde,sirkeli suda bekletsemde bıçakla kazımadan çıkmıyor.Çıkanların yerleride kötü lekeler kalinde kalıyor.Kuma hiç sıçrama yapmadı ama conchların üstünü bile kapladılar.Tanka 2 adet kestane ekleyerek yok etmeye çalışıyorum çünkü o pembe rengi sevmiyorum.

11. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Sirke uzun vadede bazi ekianlari bozabiliyor yalniz. Mesela sizde sikayetcisiniz. Demek ki bir seyler tamda onlar icin calisiyor sizin akvaryumunuzda.

Huzur Doğadadır!

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Coraline alg oluşturmaya çalışmak bir hatadır, yok etmeye çalışmak hata olarak lanse edilemez ama kontrol altında tutmak ifadesi daha doğru olandır. Ben her zaman bu gibi doğal oluşan ve zaten oluşan oluşumlara odaklanmayı yanlış bulurum, çünkü ortada bir su medyası vardır, eğer siz o su medyasını olması gerektiği şekilde oluşturur, hazırlarsanız akvaryum bir bütün olarak doğaya yakın ilerleyiş, gelişme gösterir, yani bunun bir parçası olarak coraline alg size rağmen oluşur.

Sözün özü, doğru yapıda zaten kendiliğinden çıkan tüm coralina alg veya benzer oluşumlar yanında biyolojik gerçek döngü, element yapısı olması gereken değerde olan bir suya odaklanmak zaten bunları vagon gibi arkasından getirir. Bir trenin ön ve arka vagonlarını görmezden gelir orta vagonlara odaklanırsanız tren dağılır.

Yağmur'un akvaryum iyi bir örnek, odaklanma yok hatta kurtulma isteği var ama ortada her yeri saran bir coraline alg gerçeği var.

13. YMR_AY

YMR_AY

Yer:
    İstanbul
    Bu kadar yayılmalarını ne tetikliyor tespit edemedim.Evde 2 tank var ve sadece büyük olan pespembe.İkisindede aynı su,aynı tuz,aynı ışıklandırma (ebat farkı var) aynı yemler kullanılıyor. Kestaneler inanılmaz şekilde tüketiyor.Resmen çim biçme makinası gibi,ilerledikleri yeri tertemiz yaparak çıkıyorlar.

14. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Bende bundan bahsediyorum Temel Bey. Coraline alg dogal bir dongunun sonucudur. Uygun kosullarda her akvaryumda olmasi gerekir az yada cok. hic yoksa sorun vardir. Sorun varsa neden mercana baliga para verilir ?. Aslinda Coraline bir yapi tasi detay degil. Detay sizin icin gecerli sizin gibi uzun suredir bu hobyle ugrasan insanlar icin gecerli. Ama yeni baslayan biri icin bu yapi tasi. Cunku henuz Coraline baslangici bile yoksa bir yerde hata yapiyordur. Bende diyorumki bunu cozelim. Mesela isigin etkisi nedir?

Huzur Doğadadır!

Saruman bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yapı taşı olarak görmek de aslında akvaryumdan akvaryuma çok değişir veya mercan yüküne göre. Örnek vermek gerekirse Teoman abi de yıllardır akvaryum yürütür ve zaman zaman onunla kayalarımızı değiştirdik, çok güzel canlı kayalar aldı kullandı vb. Tuhaf gelecek size ama bir cm bile coraline alg oluşumu onda olmadığı gibi benden geçen neredeyse coraline alglerin plate coral gibi olduğu kayalardaki tüm coraline algler ölmüştür.:) Tabii bu noktada beslediği ve mercanlara hemen göz atmak gerekir çünkü düşüncende neden balık ve mercan alınır gibi bir soru işareti var. Fakat, Teoman abi gibi balığa bakabilen, onun hızında balık büyütebilen, onun hızında octopus coral vb büyütebilen biri ben dahil henüz görmedim.:) Bu noktada evet bazı unsurlar var gelişimi için, kalsiyum, magnezyum, iyot değerlerinin yerinde olması veya tamamlanması, ışık, doğada coraline alg gölge alanları tercih ederken akvaryumda dikkat ederseniz ışığı alan yerleri tercih eder, buna tam anlam veremiyoruz yani buna ait bir açıklama yok. Akıntı, coraline alg için ciddi öneme sahiptir. Nitrat değeri belli noktaya kadar, yani her yeri sakal yosunu sarmamış durumlarda çok da olumsuz yönde etkilemez.

16. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Tamam iste sonuca yaklasiyoruz Temel Bey:) Hadi toparlayalim o halde. Coraline alg oluşumu doğal bir sürectir. Kalsiyum ve Alkalinit elemnetlerine ve aciklanamayan bir nedenle ışığa gereksinimduyar. Canli yükü bulunmayan ve su kimyasi doğru degerlerdeki er akvaryumda var olmasi gerekir. Varligi canli popilasyonuma gore degisebilir. Ayni elementlere daha fazla ihtiyac duyan farkli bir tur olusmunu engelleyebilir hatta yok edebilir.

Demekki YMR adli uyemiz deniz kestanesi yerine ayni elementlere daha faZla ihtiyac duyan farkli bir canli alsa cözüm olabilir.

Beyin firtinasi Temel Bey:) Noktalamaktansa devam etmeyi tercih ederim.

Huzur Doğadadır!

ozgun_cyprus bunu beğendi.
  17. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nokta koymak o kadar kolay değil zaten. Birçok unsur etken olduğu için yazışacak unsurlar zor biter. Işık zaten akvaryum için hayattır, yani coraline alg üzerinden ışığı yazışmak tuhaf olsa da kesinlikle sevdiği ışık ve sevmediği ışık olduğunu belirtmek lazım. Led aydınlatması olup coraline alg tarafından çok sevilse de su değerleri iyi olmayan bir akvaryumsa kimi Led aydınlatma seviyor diye inandırabiliriz?:)

Benim ilgimi çeken kısmı asıl burası, mesela sence aynı elementlere ihtiyaç duyan canlılar alsa derken bunlar neler olabilir? SPS beslemeyen birine SPS mercan aldırmak mı veya başka nasıl canlılar alınabilir? Örnekleyelim türlere bakalım hangisi coraline alglerden hızlı çıkacak?

Nereye çıkıyoruz görelim bakalım, ben biliyorum ama birlikte bir kez daha görelim.:D

18. YMR_AY

YMR_AY

Yer:
    İstanbul
    Caroline alglerin led ışığı sevdiğini varsayarsak 2 tankımdada aynı yapım olan led kullanıyorum.Öyleyse neden birinde hızla yayılırken diğerinde oldukça az.Bence o tank nano olduğu için su değerlerini stabil tutamadığımdan kaynaklanıyor.
    Temel hocam nickime açılım getirip ismimi kullandığınız için ayrıca teşekkür ederim.Toygar bey siz öyle yazınca sanki selpakla tutulup atılacak böcek gibi hissettim birden :(
    Kestane haricinde hangi canlıları önerirdiniz? Tankımın paskalya yumurtası görünümünden kurtulabilmesi için öneri sps edinmekse önce benim nasıl bir tank istediğim,neleri bir arada bakacağım sorgulanacak. Siz beylerin bayıldığı mercanlara ben kaktüs deyip çıktım işin içinden :)

MESUT_KERİM bunu beğendi.
  19. YMR_AY

YMR_AY

Yer:
    İstanbul
    :) O tankta 2 palyaço, 1 adet yavru imparator angel ve 1 adet kırmızı karides, 1 rose anemon, 2 leadler ve ufak zoalar ve mashromlar var.
    Diğer tankta 1 chrysurus angel 1 shol tang, 1 sailfin tang 1 fire goby 2 karides,zoalar, 2 leadler, 1 buble coral,1 star polyp, 1 hammer coral var. Kaktüs dediğim mercanlardan denemek için 1 adet aldım.Henüz 1 haftadır bende.Bakalım durum nasıl seyredecek.

Montimahir ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  20. Toygar NİRON

Toygar NİRON

Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Oncelikle isimler konusunda ozurdilerim. Telefonum sadee nicname leri gosteriyor. Temel
    bey bastan kesfettirmeyin Amerikayi. Ama kisadan hissede yapmayin. Mesela mercanlarin gelisimi cin kalsium ve alkalinit sart. Demek ki bir kac sert mercan Yagmur hanimin tankinda harika gelisme gosterebilir. Ama bildigim
    kadariyla kurulum
    damacana ile yapilmisti. Yani su markasi degisirsede hersey degisebilir.

Simdi coraline alg olsumu isikla da dengede tutulabilir o halde. Apitesia larda da karartma kurtulma metodlarindan biri.

Ayrica dedinizki sps mercan aldirmak. Eminim sizde burdaki bir cok kisi gibi bazi canlilari ortadan kaldirmak icin baska canli aldiniz hatta sorun ortadan kalkinca o alinan canliyi ne yapsamda yasatsam dediniz belkide hediye ettiniz.

Dogal ortaminda Coraline alg isik olan yerde yetisemiyor cunku mercanlar bu alani kapliyor ve Coralinden daha fazla tuketimleri var element seviyesinde. Simdi Coralin alg larda yerini beyenmeyen anemonlar gibi olabilirmi? Yine kapi farkli bir canli turu ile olusumu engellemeye gidiyor sanki

Ayrica ilk soru olsumu nasil olurdu kaynamasin:)

Huzur Doğadadır!

Sayfayı Paylaş