1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balık Göz Anatomisi ve Sorunları

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 8 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Balıklarda Göz Yapısı ve Göz Sorunları------------

    Tuzlu su balıklarında göz sorunları adaptasyon döneminde yaşanır. Gözlerin puslanması, beyazlaması veya göz bulutlanması olarak adlandırılabilir. Bu yüzden göz yapılarını tanıyarak bu gibi sorunlarda daha bilinçli hareket edebiliriz. Balıkların göz çevreleri vücut çizgileri birçok türde gözlerin üzerinden aynı paralellikte geçer. Gözlerin gizlenmesi düşmanın kuyruk kısmını ön kısımla karıştırmasını hedefler. Balık gözü Korneası daha düz ve mercek yapısı daha yuvarlak hatlıdır. Gözü koruyucu bir zar tabakası korumaya alır. Aslında genel evrim sürecine baktığımızda balıkların göz yapılarının tamamen çevreye göre değişim gösterdiğini görürüz. Temiz sulardaki balık türleri doğal olarak daha net görür ve bu sayede renkleri ayırt edebilirler. Karanlık ortamlarda yaşayan veya derin su balıkları gözlerini daha geniş ve büyük olarak evrimleştirmiştir. Bulanık sularda bulunan türler gözlerini genelde kısık bir yapıda evrimleştirmiştir. Bağımsız hareket edebilen göz yapısı ve iki yönü de gelecek tehlikelerden korunmak adına görebilirler. Bu yüzden her iki gözle aynı maddeye odaklama yapamazlar.Yakın mesafeleri daha iyi görürler ve uzak mesafelerde görüş gücü düşer. Ancak bazı bıyık veya duyular ile uzak mesafelerden gelecek koku ve titreşimleri alabilmekteler. Bazı türler ise kum katmanından sadece gözlerini çıkarabilmek için gözlerini üst kısımda çıkıntı şeklinde evrimleştirmiştir. Göz kapağı genelde bulunmaz ancak kuma gömülen bazı türler gözlerini kapatabilir. Uyuma yani dinlenme yine açık göz şeklinde gerçekleşir.

    Akvaryumlarda karşılaşılan göz sorunlarının birçok sebebi olabilir. Bu sebebler sonucunda balıkların göz yapısındaki bozulmaların ana sebebini öncelikle tespit etmek veya anlamaya çalışmak gerekir. Göz bulutlanmasının ardından balık kayıplarına kadar gidebilecek bir süreç gelişebilir.

    Darbe sonucu Hasar:

    Darbe sonucu hasar alan göz ile su kaynaklı sorundan ileri gelen göz sorunlarını ayırmak gerekir. Çünkü balığa müdahale sürtme ve darbe hasarlarında genelde yapılmaz. Gözün bakteri kapmaması için %30 su değişimi yapmak stabil su koşullarında iyileşmeyi hızlandırır. Balıkların bu evrede agresif tavırlar sergilemesi olağan bir durumdur.


    Su kaynaklı Göz sorunları:

    Akvaryumlardaki amonyak, nitrit, aşırı nitrat ve uygun olmayan Ph seviyeleri gözlerde bulutlanmaya, beyazlamaya sebebiyet verebilir. Zaten bu maddelerin bulunduğu bir akvaryuma acil müdahale gerikir. Büyük ölçüde su değişimi yapmakla tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu tedavi aslında balıktan çok suyun tedavisi anlamına gelir ama bir bütün olarak düzelme birlikte gerçekleşir. Bu gibi durumlarda karantina akvaryumu varsa balıkları değerleri yerindeki karantina akvaryumuna alarak ana tank su değerleri düzenlenene kadar bekletilmelidir.

    Enfeksiyon:

    Enfeksiyon kapmış göz eğer tedavi edilemez ise sonuç büyük oranda ölüm olur. Özellikle zayıf bünyeli yani bağışıklık sistemi zayıf balıkların toleransı çok daha azdır. Bazı tedavi süreci başarılı olur ama kalıcı görme sorunu yaşayabilir balıklar.

    Göz enfeksiyonunda tedavide izlenecek yol enfeksiyon oranına göre sadece tatlı su banyosu da olabilir. Ancak bazı durumlar çok daha ileridir ve balık gözünde erimeler görülebilir. Bu süreçte Tetrasiklin eklenmiş karantina tankında balık tedavi edilebilir. Yahut banyolar şeklinde tedavi süreci gerçekleştirilebilir. Isının 32 dereceye kadar çıkarılması tedavi sürecine destek olur.

    Bazen sadece su değişimleri ile düzelen bu tarz sorunların temelinde genelde göz hasarının hafifliği veya su değerlerindeki sapmaların düşük oranlarda olmasından kaynaklanır. Bazen çok hızlı bir ölümü balık adına getirebilir. Bu durumlarda ise aslında zamansız balık satın alınmış olmasının bedeli yatar. Yine bazen bu durumların hiç biri sizin akvaryumunuz tarafında olmaz ancak balık bu sorun başlangıcı veya bu sorunu kapmış olarak size misafir olabilir. Tüm bu olaylar sizin tedavinizde etkili olacak olaylardır. Bu yüzden balık satın almadan önce mevcut akvaryum canlılarımızın durumuna bakmalıyız ve akvaryumun sınırının neresinde olduğumuzun farkında olmalıyız.

    Sağlıklı balıklar...

    Tamamı tarafımca Akvaryum Portalı - Akvaryum Portalı platformu için hazırlanmış ve yazılmıştır.
     
  2. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Güzel olmuş yazıTemel abi.Balıkların gözlerindeki dediğin hastalık tuzlu su balıklarında daha çok oluyor sanırım?
     
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Tatlı sudada bazı kavgalar sonucu göz problemleri oluşuyor o yüzdende. Ama genelde tedavisi yok diye biliyorum. Bakterilerimize vede balıklarımıza kalmış bir durum.
     
  4. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Gözdeki buğulanma için tetramicyn göz merheminin iyi geldiğini okumuştum deneyen varmı acaba?
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hangi balığın gözünde puslanma var Cüneyd? Protein skimmeri ıslak toplatıyor musun?
     
  6. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    nasolarda hala var,ıslak toplatıyom ama geçmiyor,birde sohal ve powder ,yem sorunları yok ama çok hızlı nefes almaya başladılar,sanırım solungaçlarında parazit var,yarın bakır banyosu yaptırmayı düşünüyorum,sizin varmı öneriniz acaba?
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bakır banyosu yaptırmak bir şey değil de akvaryuma geri ekleyince tekrar kapma ihtimali var. Bu tarz banyo işlemleri sonrası karantina tankına almak lazım veya ilacı orada uygulayıp balıkları tutmak gerek. Göz puslanmalarının düzelmesi biraz zaman alır.
     
  8. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Peki dediğim krem göz puslanmasında etkilimidir,birde iyot banyosu puslanmada etkisi varmıdır?
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Söz ettiğin kremi kullanmadım ama koruyucu özelliği olan bir ilaç ise faydası olabilir. İyot banyosunun gözlere faydası olmaz, sonuç olarak gözlerin puslanma nedeni göz yapısının zarar görmesinden dolayı, iyot ise daha çok temizlik yapmakta kullanılır. Tankın su değerleri düzeldiğinde gözler düzelir, bir anda gözlerdeki puslanma kaybolmaz.
     
  10. zavlak

    zavlak

    Mesajlar:
    46
    İsim:
    İbrahim Zavlak
    Konu çok faydalı olmuş öncelikle teşekkür ederim. Yeni kurduğum 70 litre nano tankımdaki tomato clownları (emanet antheas ile kavga ettikleri için) eski tankıma aldım, eski tanktaki percula çiftimi de bu nanoya aldım. Bugün dişi balığın bir gözünün matlaştığını fark ettim ayrıca balıklar çok hızlı nefes alıp veriyorlardı

    Pardon telefondan yazdığım için eksik kalmış. Suda foafat çok yüksekçıktı 10 litre kadar su değişimi, fosfat düşürücü katkılar yaptım. Hareketlerinde hiç sorun yok yhatta anemonlarının içinde oynamaktalar yem de yemekteler. Katkı ve su değişimlerinden başka yapmam gereken bir şey var mı? Bu arada balık yumurta yapacak gibiydi aniden ortam değişiminden stres de olmuş olabilir.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tek göz puslanması hemen müdahale etmeyi engeller, çapma, sürtme ve kavga sonucu olabilir. Hızlı soluma fosfat ile olmaz, amonyak, nitrit, düşük oksijen, parazit neden olur. Biraz daha su değişimi iyi olur.

    Fosfat düşüren katkı nedir orasını anlamadım tam.
     
  12. zavlak

    zavlak

    Mesajlar:
    46
    İsim:
    İbrahim Zavlak
    Marka vermemek için yazmamıştım, phosfix kullanıyorum dozuna uygun olarak, ayrıca yeni zeolit ekledim.
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Phosfix sıvı ürün mü?
     
  14. zavlak

    zavlak

    Mesajlar:
    46
    İsim:
    İbrahim Zavlak
    evet sıvı ürün. İnternette kullanımı ile ilgili bilgi bulmuştum gün gün artırarak akvaryuma girilmesi gerekliymiş o talimata uyuyorum
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hayırlısı olsun diyelim, akvaryumdan fotoğraflar ile bir tanıtım konusu açarsan iyi olur, ekipman, katkı, su değişimi vb. iyi olur. Bana yapı elinden kaçmış, akvaryumun dizginleri sende değil gibi geldi.
     
  16. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Tankım 4 aylık Nitrat: 6 fosfatım:0.08ppm 2 palyaçomdan büyük olanın tek gözü bu durumda 7/24 UV çalışmakta . Kavga gürültü yok . Ne yapabilirim tavsiyelerinize ihtiyacım var.

    IMG_20180720_205202.jpg IMG_20180720_214111.jpg
     
  17. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    2 gün önce bazı mercanlara karides rendeleyip vermiştim tabi yenmeyen bazı karidesler palyaçolara kaldı . Protein ağırlıklı beslemekte gözde böyle problemlere yol açıyormuş. 1 hafta karides yok ,bitkisel ağırlıklı yem vereceğim. Nitratım 1.5ppm çıkınca 15 gün önce sumptan zeloiti çıkarmıştım. onu tekrar koydum ve bakteri kültürü ekledim. umarım herşey yolunda gider
     

Sayfayı Paylaş