1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bahçe Havuzun Tesisi

Başlığı 'Havuz ve Gölet Forumu' kategorisinde aSalet tarafından 21 Şubat 2012 başlatılmıştır.

  1. aSalet

    aSalet

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    Gözde Koç
    Merhaba Arkadaşlar,

    Sizinle azda olsa bişeyler paylaşmak istiyorum.Gönül isterdiki yapım aşamasını teker teker göstermekti.Ama en kısa zamanda bunu resimlerle sizlerle paylaşıcam.

    İlk önce bahçe havuzu planlamasının ilk adımı yer seçimidir.Yer seçimi yapmadan önce havuzun doğrudan güneş almaması gerekir.Havuzunuzun şekli istediğiniz şekillere göre yapabilirsiniz.Bunun için kalın bir ip veya benzeri cisimle havuzumuzun şeklini veriyoruz.
    Havuzumuzun şeklini belirledikten sonra kalın ip istikametinde toprağı kazmaya başlıyoruz.Havuzumuzun toplam yüzüyi asgari 7m[SUP]2[/SUP] olmalıdır.Çukurlar açılırken havuzumuza bitki ekmek isteyen arkadaşlarım için havuzumuza farklı derinlikler açılmasını öneririm.
    Örneğin kenar kısmından 10 cm su derinliği sahip su çukurları açılır.Ondan sonra havuzun ortasına doğru 30cm -40cm civarında açılır.Ve daha ortasını açmak için 70cm-150cm civarında açılır.10cm de açılan çukura bataklık kuşağı diye adlandırırsak 40 cm lik derinliğe yassı su,70cm-150cm lik derinliğe nilüfer benzeri su bitkileri yerleştirebilirsiniz.Kazma işlemlerimiz bittikten sonra her bir derinliği su terazisi ve herhangi uzun tahta parçası yardımıyla kenar seviyesini ve derinliğini kontrol edebiliriz.

    Havuzumuza Şilteyi yerleştirmek için ilk önce havuzumuzu köklerden ve taşlarından zarar görmemesi için köklerin ve taşların toplanması gerekiyor.Toprağımızı düzgünleştirip toprağın üzerine bir kat kum tabakası onun üzerine koruyucu yaygı ve onun üzerine şilte yerleştiriyoruz.Yaygıyı 2 kat kullanmamızda faydası var.Onun haricinde Şilteye zarar verecek kökleri yok etmek için kimyasal ilaçların kullanılmasını tavsiye etmiyorum.

    Havuzumuzun şiltesinin büyüklüğünü belirlemek için ya kazılan çukuru mezure ile ölçülür yada hesaplanır.

    Formülü
    Havuzumuzun Boyu;
    Havuzun uzunluğu+Havuzun derinliğinin 2 katı+ 60 cm
    Havuzumuzun Eni;
    Havuzumuzun eni+ Havuzun derinliğinin 2 katı+ 60cm

    Hesapladıktan sonra gerekli olan şilteyi alıyoruz.Ve Güzelce Yerleştiriyoruz.çukurumuzda genleşme olmaması için Şilteyi koyarken 30 cm kadar taşan havuzu şiltesi kenarlardan kesilir.Ve havuzumuzun kenarını çıkıntı oluşturan kenarlar kazılır.Şilteyi o çukurlara şıkıştırarak üstüne toprak ve taş kayalarından koyarsak kaymaması için önlem almış oluruz.Yani havuzumuzun kenarı taş yığını şeklini almış oluyor.

    40 cm civarında kazdığımız derinliğe bitki eklemek isteyen arkadaşlarım için bitkileri önce yerlerini belirledikten sonra bitkilerimizi yerleştiriyoruz ve kaymaması için su kenar alanı yani 40 cm civarında kazdığımız derinliğe dere çakıl taşları koyuyoruz.havuz pompası,filtre ve projektöri yerleştiriyoruz.Bu işlem tamamlandıktan sonra suyumuzu üçte biri kadar boşaltıyoruz.Yavaş yavaş doldurulmasının sebebi havuzun şiltesi ancak bu şekilde oluşan basıncı altında tabana oturabilir.Havuzumuzu doldururken eklenmesini istediğiniz diğer bitki türlerini ekleyebilirsiniz.

    Havuzumuz için kullanabileceğimiz malzemeler
    Dış Filtresi
    Köpük fıskiyeli devirdaim pompası
    Dalgalı ışık
    Figür bağlantılı su dalgalandırma pompası
    Pompa ön filtresi
    Su altı projektörü
    Havuz figürleri

    Şimdilik Bu Kadar saygılar:gif
     
  2. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: Bahçe Havuzun Tesisi

    Akvaryum ülkemizde çok popüler bir hobi ama yurtdışında pond tabir edilen süs havuzları konusunda daha bir ilerleme yok, tabi bunda da ne yazık ki Türkiyede ağırlıklı olarak insanların apartmanlarda iskan etmesinınde payı var. Ama bunun dışında da kamuya açık alanlarda bu tür havuzlara önem verilmiyor. Yerel yönetimler fiskıyeli, mermer havuz yapıpı rant yaratmaktan bu tür doğal ve estetik güzellikler yaratmaya daha fırsat bulamadılar.
     
  3. aSalet

    aSalet

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    Gözde Koç
    Cevap: Bahçe Havuzun Tesisi

    Malesef buna üzülüyorum.Doğal güzelliği ile bişeyler yapabilsek hem bizim için hem canlılar için güzel bir ortam olur.
     
  4. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Cevap: Bahçe Havuzun Tesisi

    Aynen harika olur....İnşallah o da olurbalıkcım:;)
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Bahçe Havuzun Tesisi

    Ellerine sağlık Gözde, güzel yazı olmuş. Bu tarz süs havuzlarına ben de bayılıyorum ama yer, imkan, iklim çok önemli. Herkesin harcı değil ama müthiş zevk o ayrı.
     
  6. aSalet

    aSalet

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    Gözde Koç
    Cevap: Bahçe Havuzun Tesisi

    Tabiki yer iklim çok önemli iyi bir süs havuzu veya balık havuzu yapmak isteyenler için kolay bişey değil.
     

Sayfayı Paylaş