1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aphanius İberus ( Aphanius Cinsi Killifish )

Başlığı 'Afrika ve Asya Balıkları Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 8 Kasım 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aphanius cinsi Killifish:

    Aphanius cinsi yaklaşık 16 tür içerir. Antik Tethys Denizi kıyısına (Villwock, 1999) dağıtıldığı belirtilmektedir. İç Anadolu (Türkiye) bölgesinde farklı türlerin bulunduğu kaynaklara geçmiş durumda. 1846 yılında Aphanius iberus (Valenciennes) ve Aphanius olarak şimdiye kadar sadece dört tür tespit edilmiş. Aphanius apodus (Gervais, 1843), Aphanius baeticus ve bilinen fasciatus türleri. Bu dört tür iki gruba bölünmüş. (A. apodus, A. baeticus y A. iberus) (Hrbeck y Meyer, 2003). evrimsel diğer üç tür ise (A. apodus, A. ve A. iberus baeticus) (Hrbeck ve Meyer, 2003). Aphanius iberus bilimsel literatürde daha farklı yerlerde belirtilmiş durumda. Bu bölgelerde olduğu kesin olmamakla birlikte İspanya, Güney Fransa, Cezayir, Kuzey Afrika'nın diğer bölgeleri, Akdeniz kıyılarında oldukları belirtilmektedir.

    Aphanius iberus:

    [​IMG] [​IMG]

    Aphanius iberus ( Erkek ) İberus ( Dişi )

    Aile Cyprinodontidae (Gill 1865) Alt familya Cyprynodontinae (Gill 1865) Cins Aphanius (Nardo 1827) Ortak adlar Katalanca Peixet dexequiol, Almanca Spanienkärpfling, İngilizce, İspanyolca, Türkçe Killifish. Kökeni özel isim İberus = İber Yarımadası. Habitat ve Dağılım Göller, göletler, bataklıklar, Acı su, hendek, dere, nehirler gibi bazı ortak alanlarda bulunabilirler. Tercihen bol bitki örtüsüne sahip alanlarda durgun suları tercih ederler.

    Bu türün özgün dağılımına baktığımızda İber Yarımadasının endemik türlerinin son yıllarda azaldığını görüyoruz. Bu türün azalmasında başlıca üç neden var. Yabancı türlerin bölgelerini işgali, sulak alanların kirlilik oranının artması, bataklık ve yine tuzlu su bataklıklarının boşaltılmasıdır. Geçen yüzyıldan buyana bir yerden başka bir yere bu türü taşıyoruz. Balık ithali farklı amaçlarla gerçekleşiyor. Bazı ithal türlerin yeni çevreye olumsuz etkileri görülüyor. Örneğin, 1886 yılında Avrupa spor amaçlı siyah levrek ve Mi-cropterus dolomieui ile ülkesini tanıştırdı. Ayrıca 50'li yıllarda sıtma hastalığına karşı kampanyanın bir parçası olarak çeşitli ülkelere Gambusia affinisi sivri sinek larvalarının tüketimi için ithal edildi. Bu iki balık türünün özellikle doğum konusundaki başarısı ve sonrasında sivrisinek larvaları konusunda türe çok büyük rakip olması ve yine killi yavrularını tüketmeleri sonucu büyük darbe yediler. Bu türlerin kendi habitatlarına tipik tatlı su kültür balıkçılığının yerleşmesi yine Aphanius iberus nüfusunun azaltmasında önemli bir etkiye sahiptir.

    Balık Açıklama:

    Kısa ve güdük gövdeli küçük balık. 50 mm'yi geçmeyen ve genellikle küçük boyutlu. Gümüş dikey şeritler ve ventral altın renk çiftleşme sezonunda daha belirginleşir. Çoklu yüzgeçler mavi renkli bantlar vardır. Dişiler aksine hafif renkli ve genellikle az ya da çok koyu renk bazen kahverengi lekeler halindedir. Yüzgeçleri renkli değildir şeffaftır.

    Muhtemel biotop örnek:

    [​IMG]

    Bakım ve üreme:

    Bu türün üremesindeki önemli sorunlar onlara mükemmel bir akvaryum veya açık havuz tahsis etmekle giderilebilir. Kuşkusuz bu uğraş sonunda iyi bir zevk alınır. Akvaryumundaki ortalama su sertliği ile üretilebilir, sıcaklık en düşük 18-20 º C, yukarı artış ise 22-25 º C aralığıdır. Küçük bir grup erkeklerden daha fazla dişi şeklinde akvaryum boyutuna bağlı olarak eklenebilir. Dekorasyon olarak tercihen yumuşak bir yüzey (ince kum) kullanarak yosun türü bitkiler ve yüzey bitkileri kullanılabilir. Yumurtaların yapıştırılması için Java yosun türü ve ağaç dalları kullanılabilir. Artemia, canlı veya dondurulmuş gıda, kaliteli kuru gıda ve bitkisel besinler ile beslenebilirler.

    [​IMG]

    Farklı desenlerdeki erkekler.​

    Aphanius iberus üreme dönemi Mart ayında başlar ve Ekim, Kasım aylarına hava sıcaklığına bağlı olarak uzayabilir. Olgun dişi bireyleri bir yıllık nesil için 150-300 yumurta bırakabilir. Bazı sezonda ikinci nesil üreme olgunluğuna ulaşır. Hızlı üreme yeteneğine sahip ve hızlı bir gelişim dönemine girerler olgun döneme geçtikten sonra.

    [​IMG]

    Farklı desenlerde dişiler. ​

    Rakip hale geldiklerinde daha büyük görünmek için tasarlanmışlardır. yüzgeçler yardımıyla suda bir şok yaratır rakibe doğru. Su basınç şiddeti rakipler arasındaki fiziksel farklılıkları ve gücü yansıtır. Kavgaların aşırı şiddet içermesini bu iç güdüsel davranış önler. Yumurta çapı bir milimetrenin biraz üzerinde ve yapışmayı kolaylaştıran bir yapıştırıcı filament bulunur. Suda aşırı hareket yapmayacak filtrasyon kullanılmalı. Aphanius az hareket veya çok yumuşak akıntıyı tercih eder. Aydınlatma olarak hobide yaygın kullanılan gün ışığı floresanlarla yapılabilir. Günde 10-12 saatlik bir ışık periyodu düşünmelisiniz. Suyun kimyasal özellikleri tercihen sert su ve alkalinli olmalı.

    Killi enteresan bir an:

    [​IMG][​IMG]

    www.akvaryumportali.com

    Sevgiler...
     

Sayfayı Paylaş