1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum ile ilgili eski kitaplar

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde zorman tarafından 17 Ekim 2016 başlatılmıştır.

1. zorman

zorman

İsim:
    aydın zorman
    Yıl 1985, aşağıda tanıtacağım kitap elime geçti. Akvaryuma ilgim vardı zaten, bu kitap sayesinde su altı dünyasını daha çok sevdim. Aslında bu kitap akvaryum teknolojisinin ne kadar geliştiğinin belgesidir. Genç arkadaşlara faydası olur umarım.

Kitabımız 1982 basımı Altınköprü habi dizisine ait ''Renkli akvaryum dünyası''

0.jpg

Kitabımız kaliteli saman kağıda basılmış, saman kağıt yaşı 35'in altındakilere bir şey anlam ifade edermi bilmem.
    1.jpg

Girişte akvaryum tarihçesi anlatılıp, akvaryum kurulumu hakkında bilgi veriliyor. Gerekli malzemeler bölümünde filtreler ilginç, günümüzdeki iç ve dış filtreler sumplar yok o zaman.
    2.jpg
    3.jpg

özellikle ecza dolabı görülmeye değer. 4.jpg

Daha sonra akvaryumda sualtı evreni yaratmak başlığı altında, dekorasyon örnekleri veriliyor. Cam, Çimento ve mermer ile yapılabilecek pek çok şey var.

5.jpg

Balık yemleri bölümündeyse genellikle canlı ve sebze haşlanarak yapılan yemler anlatılıyor. Balık unu ise yeni bir yem çeşidi olarak gösteriliyor. Sanırım kitabın yazıldığı yetmişlerin sonunda ithal flake yem bulmak zor.

6.jpg

Ve sonunda balık cinsleri tanıtılmaya başlıyor. Hemen hemen günümüzdeki tüm balıklar mevcut fakat ithalatın sınırlı olması nedeniyle chiclidler sadece 6-7 çeşit tanıtılmış. 7.jpg

Renkli resimlerden örnekler

8.jpg 8.jpg

Diskusu ilk kez ya 86 yada 87 senesiydi. Ankara'da Onur işhanı'nın en alt katında bulunan akvaryumcuda görmüştüm. Resimdeki gibi sarı renkliydiler. Sonradan mavi turkuazlar geldi. Şimdi ise envai çeşit renk ve desende bulunabiliyorlar. O zamanlar çok pahallıydılar, sahip olmak aklımızdan bile geçmezdi.

10.jpg

Sadece balık cinsleri tanıtılmıyor, aynı zamanda nasıl üredikleride ilgili balık bölümlerinde anlatılıyor. Örnek inci gurami üretimi.

9.jpg

Şahane bir tülkuyruk japon.

11.jpg

safkan aslanbaş japon, Canlısını hayatımda şu anan kadar bir kez görebildim. Sarı gövde önünde kahverengi köpükten kafa, oyuncak gibi.

12.jpg

Kitap içerisinde akvaryum bitkileride tanıtılmış.

13.jpg

14.jpg

Kitabın hazırlayıcısı Tuncel Altınköprü'ye çok teşekkür ederiz.

İyi günler dilerim.

Montimahir, m.avcıoğlu, Alparslan ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. Cyberx26

Cyberx26

Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Barış Akın ÖN
    Acaip duygulandım yaaa, tesadüfe bakın 1975 doğumluyum, 1985 senesinde sünnet olmuştum. Babam hediye olarak akvaryum almıştı. Yanında bu kitapda vardı hey gidi günler heyyy yaşlanmışız :(

3. Bu kitabı ben de almıştım. Siz ekleyince hatıralarım canlandı. Gerçekten de ne kadar gelişti akvaryum hobisi. İnternetin de bu konuda katkısı yadsınamaz. Evde bir yerlerde olabilir kitap bulabilir miyim acaba. Emeğinize sağlık.

4. manciniq

manciniq

Yer:
    Karşıyaka- İzmir
    İsim:
    serhat karlıtuna
    Bu kitap hala kitaplığımda durur. Akvaryum dünyasının ne kadar değiştiğinin göstergesi. Bu kitabı aldığımda 60lt akvaryumum vardı. Ayda 2 kere suyu komple boşaltıp kumuna kadar yıkayıp yeniden kurardım.

SM-T330 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

5. zorman

zorman

İsim:
    aydın zorman
    Bugün kitabın yeni baskısını Ankara Kızılay Selanik sokakta Selanik Pet Shop'ta gördüm. Kitap Şubat 2003 basım tarihli. Kitapta hiçbir şeyi değiştirmemişler,

6. zorman

zorman

İsim:
    aydın zorman
    Evet, tanıtacağım bir diğer kitapta yine Tuncel Altınköprü'ye ait Akvaryun balıklarının Üretilmesi. Adındanda anlaşılacağı gibi akvaryumlarımızda bulunan balıkların üretimi hakkında.
    Kitap 2003 baskı tarihli, fakat kitabın orjinali 80'lerin baş gibi. Tekrar basım yapılmış.Kitabı Selanik pet shop'tan aldım. Fiyatı sadece 5 TL.

Girişte üretim için temel bilgiler, su değerleri, damızlık balıkların kondisyonu, beslenme, cinsiyet ayrımı, damızlık çift seçimi gibi konularda bilgi veriliyor.
    1.jpg 2.jpg

Üretimde kullanılabilir olan ve yumurtalar ile ve yavruları yetişkin balıklardan saklayan bitkiler tanıtılmış. 3.jpg 4.jpg

Sonra cinslerine göre balıkların üretimine başlanmış. Öncelikle canlı doğuranlar. Canlı doğuranlar için yavruluklar o zamanlarda varmış. 5.jpg

Lepistes yavrularının doğum anı. 6.jpg

plati türleri ve dağıldıkları güney amerikadaki akarsular. 7.jpg 8.jpg

Daha sonra labirentli dediğimiz cennet balığı, gurami ve beta türlerinin üretilmesi anlatılıyor. Resimlerin bazıları renkli.

9.jpg 10.jpg 12.jpg

Çiklit ailesinin üretimi ise başlı başına bir dünya , Melek, Discustan başlayıp, Ateş ağız, jack dempsey, acara gibi türlerle devam ediyor. Ortak noktaları yavrularına bakmaları 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Sonra küçük barbus ve rasbora türlerine giriş yapılıyor. 18.jpg 23.jpg

Tetra türleri anlatıldıktan sonrada en son japon balıklarının 3 üretim yöntemi gösteriliyor. Havuzda, akvaryumda ve sağma yöntemi. 25.jpg

Kitabın yazarı Tuncel Altınköprü'ye tekrar teşekkür ederiz. İyi günler.

Ekli Dosyalar:

• 17.jpg
      17.jpg
      Dosya Boyutu:
      107,1 KB
      Görüntüleme:
      599
    Çağatay Utku bunu beğendi.
  7. cihankara

cihankara

İsim:
    Cihan
    Ne varsa eski kitaplarda var harbiden :)

Sayfayı Paylaş