1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

"Zeolit" hakkında düşüncelerim ve bazı fikir beyanatı hakkındadır.

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde avşarbeyi tarafından 4 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Zeolit hakkında düşünceler ve bazı fikir beyanatı hakkındadır.

    Kelime anlamıyla "patlayan taş" anlamına gelen bu madde toplam hacminin %20 ila %50 arasında barındırdığı boşlukla pek bilinmemesine ve kullanılmamasına rağmen akvaryumlarımızda bir çok özelliği ile aranan bir filtre malzemesi olma yolunda ilerleyeceğe benziyor.

    Makalemde sizlerle zeolitin genel yapısıyle ilgili bilimsel tespiti ile bu maddeyi kullanan hobicilerin arasındaki fikri teatilerini incelemeye çalışacağız.
    Önce zeolitin kimyasal yapısı:.
    SiO2 71,0%
    CaO 3,4%
    Fe2O3 1,7%
    Al2O3 11,8%
    K2O 2,4%
    MgO 1,4%
    Na2O 0,4%
    TiO2 0,10%




    Zeolitin öncelikle akvaryumcularda paket halinde satılanlarından ziyade doğal olanlarını(klinoptilolit türü) tercih etmeniz zeolitin kullanım ömrü açısından size avantaj sağlayacaktır.

    Zeolit, yapsı itibariyle barındırdığı gözenekler ile daha doğrusu kanallar ile içine kolayca girebilen ve hatta kolayca yer değiştirebilen sıvı, gaz ve alkali iyonlar için mükemmel bir elektir.Bu yüzden balıların üreme ve gelişim özelliklerine katkıda bulunur.

    Peki zeolit kullandığınız akvaryumlarda zeolit bu olumlu gelişimleri nasıl sağlar?
    Buyurun cevap:Akvaryumlarımızda her ne kadar görmek istemesek de amonyak ve hidrojen sülifid oranlarını düşürür.Ama yok etmez, etmemeli de.Çünki amonyum akvaryumdaki azot zincirinin parçasıdır.Bu yüzden kullanım oranları tankınıza ve balıklarınıza göre değişecektir.Zeolit sudaki amonyak seviyesini de %95 e varan oranlar da azaltır.Zeolitin amonyumu tutucu özelliği sudaki nitrit ve nitrat değerlerini de lehimize çevirecektir.Tabi bu durum bitkili tanklarda ve sert sulardan hoşlanan balıklar için ne kadar hoş görülür tartışılır.Çünki bitkiler için amonyum belli bir oranda gereklidir yaşamaları için.Yani bitkiler nitirifikasyon bakterileri aracılığı ile amonyumu önce nitrite sonra da nitrata çevirilen amonyumu doğal gübre olarak kullanır.Ama bu tutuculuğu ile bitki köklerinde doğal gübre malzemesi olarak kullanan hobicilerimiz de var.Ayrıca ,özelliği yüzünden sert suları yumuşatması(ki bu noktaya bazı diskus üreticileri itiraz eder.Ölçümlerinde su suyun ph,gh,kh değerlerinin değişmediğini ama amonyum vb ‘ni tutarak balık gelişimine katkı sağladığını ifade eder.) zeoliti diskus akvaryumları için vaz geçilmez bir filtre malzemesi olarak gündeme taşımakta.Dikusçulara duyrulur.Melek besleyen arkadaşlardan da üremeleri konusunda son derece olumlu gözlemlerini duydum.Bu da melekçilere duyrulur.

    Zeolit hakkındaki bir düşünce de amonyumu tutmasından ziyade anaerobik bakterilere ev sahipşiği vapması ve bu yüzden nitrit ve nitrat oranında düşüşe sebeb olduğudur.
    Zeoliti filtrenizde kullanmak istiyorsanız fitrenizin en üst kısmını tercih etmelisiniz.Çünki baktrilerden suya geçen amonyağı yakalar.Filtre içinde kullanmak istemiyorsanız dağılmaması için bir tül parçasına sarıp akvaryumunuzun sirkülasyonu en fazla olan bölümüne de koyabilirsiniz.

    Zeolitin ömrü yaklaşık 4-5 yıldır.Bu süre sonunda süzme işlemini göremeyeceğinden akvaryuma olumlu katkısını ummak safdillik olur.Çünki bu durumda adeta bir amonyum veya nitrat deposu gibi çalışacak ve aslında balıklarınıza zara verecek.Ne mi yapalım?Tuzlu suda kaynatalım değil mi? Bu soruya yanıt olarak makalenin giriş kısmını tekrar okuyun derim.Çünki kelime anlamı patlayan taştı.Tabii siz macera yaşamak istiyorsanız o başka.Yapmamız gereken ise bol tuzlu suda birkaç gün bekletmek ve ara sıra karıştırmak.Yada yenisini kullanmak.Bu işlem içinde 4 yıl beklemek yerine 4-5 ayda bir bu işlemi tekrarlamalısınız.

    "Tüm bunlar bir yana peki bu zeolit tuzlu su akvaryumlarında kullanılır mı?" diyorsanız cevabım “O, YIKIKTEMO’nun konusudur.Ehline müracat elzemdir.Ben haddimi bilirim.” olacaktır.

    Not:Makale, tarafımdan gözlem, bilgi ve diğer akvarist arkadaşlarımızdan zaman içinde edindiğim fikrilere göre kaleme alınmış olup varsa yanlışların uygun bir üslupla eleştirilmesi düzeltilmesi bendenizi ayrıca memnun ederken makalemizin başka sitelerde yayınlanması sitemiz yönetiminin vereceği izne tabiidir.

    Saygılarımla…

    ALİ AKTÜRK
     
  2. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: "Zeolit" hakkında düşüncelerim ve bazı fikir beyanatı hakkındadır.

    Murat Ürkmez'den alıntıdır...


    [​IMG]



    Sevgili akvarist dostlarım ; Uzun zamandır sizlere sunmak istediğim bu çok değerli ürünü artık sizlerle paylaşmak için buradayım. Sizlere ZEOLİT ‘ ten bahsetmeye çalışacağım. Bilhassa havuz ve akvaryum filtrasyon malzemesi olarak, ve bir çok alanda kullanılmak üzere yurt dışına ihraç ettiğimiz bu endüstriyel hammaddenin faydalarını bilmeyen arkadaşlarımız duyunca hayretler içerisinde kalacaklardır. Ben uzun yıllardır kullanmaktayım, ve bir çok akvarist dostlarımızdanda zeoliti yıllardır kullanmakta olduğuna eminim.

    Sevgili arkadaşlar, aşağıdada kullanım alanları ve ne olduğu hakkında açık bilgilere yer vereceğim, Ancak; doğada bir çok zeolit türü bulunmaktadır. Piyasadada bunlar çok çeşitli satılmaktadır. Bildiğiniz kedi kumuda bir zeolit türüdür. Fakat, birazdan sizlere bahsedeceğim en değerlilerinden olan Klinoptilolit türü zeolit değildir. Yani, akvaryum filtrasyonunda pek bir faydasını göremezsiniz. Günümüzdede bir çok alanda kullanılan ve en değerlilerinden biri olan Klinoptilolit zeolit tercih edilmektedir.Doğal zeolitler,özellikle zeolitin klinoptilolit türü fiziksel ve kimyasal özellikleri itibariyle havuz ve Spa filtre malzemesi olarak ideal malzemelerdir.

    Sevgili arkadaşlar, bir çoğumuz su değişimleriyle sudaki zararlı kimyasallardan, akvaryum suyumuzu arındırmak için günlük rutin su değişimleri uygulamaktayız. Sonucundada, yüklü su faturasıyla karşılaşıyoruz. Bu ürünle maliyet düşecek..
    işte size mucize niteliğinde diyebileceğim bir ürün..
    Özelliği itibariyle kristallerinde kanal şeklinde boşluklu yapıları sayesinde su, yağ ve gaz (Nitrit,Nitrat,Amonyak v.s.)emme kapasitesi oldukça yüksektir. İnanın bana kullanmaya başladıktan sonra çok açık farklar göreceksiniz, sudaki görüntü, kristal berraklığına ulaşacaktır.


    Zeolit mineralinin beş yıllık ömrü vardır. Miktar konusunda kuvarsdan hafif olduğu için, kuvarsın ağırlığının %65 kadar aynı hacmi doldurur. Bundan dolayı, biraz daha pahalı olmasına karşın, daha az kullanıldığından , o kadar da pahlıya gelmez. Aslında sağladığı avantajları o kadar çok ki , bu noktada fiyatı dikkate almamanızı tavsiye ederim.
    Klinoptilolit Özellikleri nelerdir?

    Yurt dışında çabuk yaygınlaşan alternatif bir kum filtre minerali olan zeolit, aslında ülkemizde doğal olarak bulunup işlenmektedir.


    En önemli özellikleri kristallerinde kanal şeklinde boşluklu yapılarıdır.
    Bu nedenle ; su, yağ ve gaz emme kapasitesi oldukça yüksektir.
    Zeolit, özellikle zeolitin klinoptilolit çeşidi, Akvaryum, havuz kum filtrelerinde muhteşem sonuçlar getirir. Normal kuvars kum ile filtre 20-40 mikrona kadar filtrasyon yapabilir. Zeolit ile 3 mikrona kadar partikülleri tutabilir. Sonucunda inanılmaz saf ve berrak su elde edilir.

    Ayrıca sorun yaratan metallere, amonyaklara (ter ve idrardan olanları dahil), kireç ve benzeri moleküllere etkisi vardır. Bağlı klor, kireçlenme ve su renk bozuklukları gibi sorunları önleyip çözebilir.
    Ters yıkamayı yarı yarıya indirir ve kuraklık bölgelerindeki su sıkıntılarını hafifletir.

    Rejenerasyon:
    İyon değişim ile metaller, amonyaklar, kireçler ve benzeri atomlar ve molekülleri tuttuğunda, doyma noktasına ulaşır. Tekrar ilk haline getirmek için, bidiğimiz tuz ile yıkanır. Tuz filitre kabına konup bekletilir. Birkaç saat sonra ters yıkama ile pislikleri atılıp, filtre yeni gibi işlemeye başlar.


    Ayrıca, kristal örgüden kaynaklı olarak gerek kristal yüzeyinde gerekse de kanallarda negatif yük eksikliği vardır. Özellikle pozitif iyonları yer değiştirme yaparak tutma ve verme özelliğine sahiptir. Biz bu özelliğe teknik olarak Katyon Değişim Kapasitesi (KDK) diyoruz. Örneğin su ortamında erimiş metal iyonlarını, gazları, amonyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeleri bünyesinde tutmakta başka bir değişle kanallarda hapsetmektedir.

    Klino 750 0C kadar sıcaklığa, ayrıca yüksek asit ve bazlara (Stabil olduğu aralık: pH 1,5-11) karşı dayanıklıdır.

    • Yüksek Amonyak Tutma Kapasitesi:

    - Kloramin oluşumunu engeller
    - Göz ve cilt tahrişini engeller
    - Klor kullanımını azaltır
    - Koku giderir

    · Amonyum,nitrit ve nitrat iyonlarını çabucak emerek kötü su şartlarının neden olduğu balık hastalıklarının görülmesini engeller.

    · Suyu arındırarak balık için gerekli olan en elverişli ortamı yaratır ve balığın yaşam süresini uzatır.

    · Sudaki kötü koku, kimyasallar ve zararlı micro – canlıları temizler.

    · Su değişimlerini azaltır ve su kültürünün yoğunluğunu artırır.

    · Tatlı su akvaryumları için uygundur..

    · Kullanım Şekli:

    · Temiz suyla yıkadıktan sonra filtre içerisine yerleştirilir. 500 Gram, 200 litre suya yeterli gelir

    • Yüksek Yüzey Alanı: Daha berrak su, 3 mikrona kadar filtrasyon

    • Düşük Bakım Giderleri: Kimyasal kullanımını azaltır. Daha az ters yıkama yapılır. Su kullanmını azaltır

    Çevre açısından faydaları var mı?

    Özellikle çevreci mineral olarak bilinmektedir. Bunun nedeni toprakta aşırı gübreleme veya yanlış sulama nedeniyle azotlu gübrelerin yıkanmasına engel olmasıdır. Bu şekilde insan ve hayvan sağlığını doğrudan etkileyen yer altı ve yer üstü sularımızın kirlenmesine engel olmaktadır. Ayrıca su arıtma da özellikle ABD ve Japonya'da şehir ve sanayi atık sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan ve üretilen klinonun içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli hammaddelerinden biri olacağı kesindir.

    Şimdide aşağaıda zeolit hakkında daha açık bilgilere yer vereceğiz arkadaşlar.

    Zeolit ve Klinoptilolit Nedir? Nasıl oluşur.

    "Zeolit" kelime olarak "Kaynayan Tas" anlamindadir. Isitildiginda patlayarak dagilmasi
    nedeni ile bu isim verilmistir.

    Alkali ve toprak alkali metallerin kristal yapiya sahip sulu alümina silikatlari olup
    çerçeve silikatlar grubundadir.Iskelet yapilarindaki Si/Al oranlarindaki ve içerdikleri
    katyon cinsi ve miktarlarindaki bazi farkliliklara ragmen; (M+, M+2) O.Al2O3.9SiO2. nH2O
    genel formülü ile ifade edilebilirler. Burada M+ bir alkali katyon olup genellikle Na+
    veya K+, nadiren de Li+ olur. M+2 ise bir toprak alkali katyondur ve genellikle Mg+2,
    Ca+2, Fe+2 nadiren de Ba+2, Sr+2 olur.

    Herhangi bir zeolit kristalinin en küçük yapi birimi SiO4 veya AlO4
    tetraederleridir. Si ve Al tetraederlerinin olusturdugu birincil yapi ünitelerinin
    birlesmesi ile tek ve çift halkali ikincil yapi üniteleri ve yüksek simetrili parametreler
    meydana gelir. Bu polieder ve ikincil yapi ünitelerinin üç boyutta degisik sekillerde
    dizilmesi ile de mikro gözeneklere sahip zeolit iskeleti ortaya çikar. Poliederler ve
    bunlari birbirine baglayan ikincil yapi üniteleri arasinda yer alan bu mikrogözenekler
    mikropencerelerle birlesip bir, iki veya üç boyutlu bosluk sistemleri ve/veya kanallari
    olusturur. Bosluk miktari toplam hacmin %20'si ile %50'si arasindadir. Zeolit
    minerallerinin en önemli özelligi; bu bosluklar ve bu bosluklara kolayca girebilen ve
    yer degistirebilen sivi ve gaz molekülleri ile toprak alkali iyonlardan ileri gelen
    "moleküler elek" olmalidir.

    Zeolitlerin baslica fiziksel ve kimyasal özellikleri olan; iyon degisikligi yapabilme
    açik renkli olma, hafiflik, küçük kristallerin gözenek yapisi zeolitlerin çok çesitli
    endüstriyel alanlarda kullanilmalarina neden olmustur.

    Özellikleri:

    Zeolitler bir mineral grup ismidir. Sanayi hammaddeleri içinde “Endüstriyel hammadde” olarak değerlendirilirler. Bilinen 40’ı aşkın doğal minerali vardır. Bunlardan en önemlileri Klinoptilolit, şabazit ve analsim dir. Ayrıca 150 yi aşkın sentetik minerali de mevcuttur.

    Zeolitler volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşurlar.

    Kısaca klino olarak da bilinen Klinoptilolit doğal zeolitlerden dünyada rezerv olarak en çok bulunan ve teknolojik özellikleri en iyi olanlardan biridir.

    Klino nerelerde kullanılır?

    Klinonun özellikleri nedeniyle pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Klino başta

    - toprak düzenleyicisi -gübre katkısı ve

    - yem katkı malzemesi olmak üzere,

    - atık su arıtma,

    - gaz arıtma,

    - hayvan altlığı,

    - koku giderici,

    - çöp depolama sahaları,

    - tarım ilaçları, plastik ve kağıtta dolgu olarak,

    - inşaat sektöründe vb. 100 e yakın alanda kullanılmaktadır.

    EndÜstriyel KullanIm Alanları
    Tarım ve Hayvancılık Uygulamaları:

    Gübreleme ve Toprak Hazirlanmasi:

    Toprak Düzenleyici & Gübre Katkısı :

    Tarimsal Mücadele: Dogal zeolitlerden iyon degistirme ve absorplama kapasitelerinin yüksekliginden
    dolayi tarimsal mücadele ilaç tasiyici olarak yararlanilmaktadir.

    Toprak Kirliliginin Kontrolü: Dogal zeolitlerin katyon seçme ve degistirme özelliklerinden sadece besleyici
    iyonlarin bitkiye aktarilmasinda faydanilmayip ayni zamanda beslenme zincirlerinde
    Pb-Cd-Zn-Cu gibi istenmeyen bazi agir metal katyonlarinin tutulmasinda da
    yararlanilabilir. Bu alanda kullanilan klinoptilolitin radyoaktif kirlenmenin söz konusu
    oldugu topraklara ilave edilmesi ile bitki tarafindan alinan S90 miktarinin büyük ölçüde
    azaltildigi da saptanmistir.

    Besicilik: Yemlerine zeolit ilave edilen tavuk, domuz ve gevis getiren hayvanlarin normal
    yemlerle beslenenlere oranla sagliklari bozulmaksizin agirliklarinin artigi belirlenmistir.
    Bu alanda kullanilan zeolitlerin baslicalari klnoptilolit ve modernittir.

    Organik Atiklarin Muamelesi: Bu alanda kullanilan dogal zeolitler diskilarin kötü kokusunun giderilmesini, nem
    içeriklerinin kontrolünü ve diskilarinin oksijensiz ortamda çürümesiyle olusan metan
    gazinin diger gazlardan ayrilmasini saglamaktadir. Koku giderimi ve nem içeriginin
    kontrolü ile hayvan barinaklarinda daha saglikli kosul yaratilmaktadir.

    Su Kültürü: Göl ve göletlerde biyolojik artiklarin neden oldugu kirliligin temizlenmesinde dogal
    zeolitler özellikle klinoptilolit etkin olarak kullanilmaktadir. Ayrica dogal zeolitlerden,
    canli balik tasimaciligi ve su kültür ortamlarinda ihtiyaç duyulan oksijence zengin hava
    akiminin temininde de yararlanilmaktadir.

    Ülkemizde yeni tanınmaya başlanmıştır. Dünyada özellikle A.B.D, Japonya, Küba, Çin ve Avustralya da yaygın kullanımları vardır. Son yıllarda NASA uzayda bitki yetiştirme çalışmaları için klinoyu denemiş ve topraksız bitki yetiştirmede en önemli malzeme olarak bildirmiştir.
     
  3. devrim78

    devrim78

    Mesajlar:
    3
    zeolit maliwi akvaryumunda kullanılırmı bunun için bakmadığım forum sitesi kalmadı istediğim net cevabı bir türlü alamadım çelişki çok nitrit ve nitratın artmasından balılarda dolayı sürtünme hatta titreme olabiliyormuş zeolit sudaki amonyum, nitrat ve nitriti bağladığı yazılıyor yalnız suyun sertilk değerini (GH) yi düşürdüğü yazılıyor ne kadar düşürüyor yada düşürdüğü oran malawi cichlidleri için bir sorun teşkil ediyormu bilmiyorum en çok öğrenmek istediğimde bu (PH) değerlerini fazla etkilemediğinide biliyorum artık bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yarımlarını bekliyorum
    2 Substrat kullanılırmı özelliği ne
    3 yada her ikisi aynı anda kullanılırmı

    ilgi ve alakanıza şimdiden teşekkür ederim saygılarımla
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Haklısınız farklı farklı düşünceler belirtiliyor bu konuda, zeolit nitratı, nitriti bağlamaz. Bu maddelerin başlangıç evresi olan amonyağı bağlar. Bu yüzden uzak yoldan gelen balık kutularına torbalarına bir miktar zeolit eklenerek amonyak patlamasının önüne geçilmesi hedeflenir. Önce burada net olarak anlaşalım.

    Akvaryumlarda sürekli kullanılmamalıdır. Zeolit, magnezyum, bakır vs gibi elementleride bünyesinde tutar. Bu akvaryumda element eksikliği yarattığı anlamına gelir. Tabi bu kullanılacağı akvaryumun büyüklüğü ve zeolit miktarı ile alakalıdır.

    Substrat ile zeolit kullanılırmı sorunuzun cevabı ise, elbette evettir. Bu konudaki farklı düşünce zeolitin bakterilerin besini olan amonyağı tutacağı ve bakterileri besinsiz bırakacağı düşünülebilir. Basit bir işlem kafanızdan bu soruyu silecektir. Zeolit filtre içerisinde en üst kata yerleştirilmelidir. Su en son zeolitten geçerse, filtredeki bakteriler ihtiyacını alır ve su zeolite bu şekilde ulaşır. Bu şekilde kafalardaki soru işareti ortadan kalkacağı gibi, kullanım süreside uzayacaktır.

    Substrat biyolojik bir filtre malzemesidir, her ne su kalitesine etkilediği ve arttırdığı belirtilsede, bakteriler için uygun alan oluşturması itibari ile asıl kullanım amacı budur. Biyolojik malzeme olarak bakterilere alan sağlayabilecek gözenekli yapıya sahip bir çok malzeme aynı fayda için kullanılabilir.

    Kolay gelsin...

    Saygılar...
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Zeolit kullanıp bırakan biri olarak konuya katılmak istiyorum.100 lt'lik canlı doğuran bir akvaryumum var ve dış filtremde 2. sepette bulundurmaktaydım.Zeolit'i paket halinde aldım yani öbür türlüsünü bulmak gibi bir şansım yoktu.. Zeolit için yukardada söylendiği gibi suya müthiş bir berraklık verdiğini okuyup öğrendiğim zaman almıştım acaba daha berrak nasıl olabilir diye fakat kullanmaya başladığımdan çıkardığım geçen aya kadar öyle anlatıldığı gibi bir berraklığa hiç kavuşamadım.. 6 ay kadar bir süre dış filtremde kaldı.. Zeolit'ten önce fitreye kaçan yavru balıklar büyüyemiyorlar öylece kalıyor ve sonrada ölüyorlardı.Zeolit kullandığım zamanlarda içeri kaçan yavruları çıkardığımda ise normal gelişimlerine devam ettiler.. Sanırım buda zararlı maddeleri ciddi oranda absorbe ettiğine bir işaret.. nitrit ve nitrat konusuna gelince gerçekten ciddi anlamda nitrit'i 0'a çekiyor.Çokta güvenilmeyen 5'i 1 yerde olan testlerden almıştım.Zeolitten önce (artık Z.Ö. ve Z.S. diyeceğim kasıldım valla :) ) nitritim normal seviyelerde nitratımda idealden biraz fazla iken aynı testle Z.S. den sonra nitrit 0'a yakındı ve kullanma kilavuzunda o değerlerin canlı doğuranlar için ideal olanında çok altında olduğunu söylüyordu.. Nitrat'ta bariz bir şekilde düşmüştü ölçeğe bakılırsa.. Bende iyi birşey sanıyordum "Oh nitratsız hayat ne rahat" falan diye ama tabii bitkilerin nitrat ihtiyacıda çok düşmüştü haliyle.. Ph'a hiç bir etkisi olmadı.. Ne düşürdü ne yükseltti.. Tabii 5'i 1 yerde olan testlere güvenmek doğru değil ama Z.S. ve Z.Ö de farklı değerler sunmasından dolayı bunları paylaşma gereği duydum. Yanlışım yada yanılgılarım varsa lütfen üstadlarımız düzeltsinler..

    Koku olayını farkedemedim.Ne önce nede sonra rahatsız edecek bir koku hissetmedim.Akvaryum kokusunu sevdiğim için olabilir :) Biyolojik denge için uygun miktarda kullanıldığı takdirde faydalı olacağını düşünüyorum.Tümüyle sömürdüğünü zannetmiyorum çünki tankım bir bütün olarak gayet sağlıklı gözüküyordu. Zeolit'i çıkardıktan sonra tankımın su berraklığı kesinlikle harika oldu. Bitkilerde bir değişiklik var mı ? Eskisinden iyi değiller ama bunun sebebinin ne olduğu ayrı bir konu olduğu için girmiyorum.. Artı dipte ki dere kumum artık beton gibi olmaya başlamıştı ondan dolayıda olabilir.. Kokuda bir değişiklik var mı ? Hayır yok.. Tabii genele bakmak lazım zeolit kullanan diğer arkadaşlarımızın düşünceleri nelerdir.. Zeolit aslında önemli ve yöntemi öğrenildiği takdirde faydalı olacak bir taş..

    Şuanda filtremde zeolit yok.Çıkarma sebebim ise bu sefer dış filtremin yuttuğunu onlarca karides yüzündendi.Çok ufaklardı ve hepside anlaşmış gibi zeolitin olduğu sepette birikmişti.Suyu ve zeoliti komple karidesler için ayırdığım ufak tankıma dökmekten başkada çarem kalmamıştı.. ( Volkan sen naptın demeyin oldu bi kere , dış filtre ile beraber , tankın ve benim biyolojik dengem yerlerde anlayacağınız :) ) 2 ay oldu sanırım ve karides tankımın tabanında hala zeolit durmakta karideslerle beraber.. Fark varmı derseniz eğer ; çok net gözlemleyemediğim için aradaki farkı belirtemiyorum.

    Saygılar
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Volkan hocam,
    Bu tecrüben zaten başlı başına Zeolitin ne olduğunu ve tam olarak neler yaptığını ortaya koymuş. Zeolit ile baya bir terübe edinmişsin, tebrik ederim gerçekten.

    Her gözlem, her tecrübe kendisini farklı bir bilgi kaynağı olarak ortaya koyuyor. Okuyan herkes ne yapması gerektiğini çok daha iyi kavrıyor.

    Saygılar ve bu güzel bilgiler için çok çok teşekkürler...
     
  7. devrim78

    devrim78

    Mesajlar:
    3
    iş te bu :heyo: en sonun da istediğim cevapları alabildim ilgi ve alakanıza teşekkür ederim :hepiniziseviyorum:
     
  8. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Zeolitin kansere sebebiyet verme riskide varmış.Haberiniz var mı?
     

Sayfayı Paylaş