1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

ZeoLife Akvaryum Zeolit

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 11 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Temel ağabey benim Treopheus tankıma da bu çok fayda sağlar.Acayip seviniyorum bu tarz şeyleri okuyunca."Yosun Duvarı" , "Epargriseovit" ve şimdi de "YıkıkZeo" bizlere koca bir adım atma imkanı verecek.Şimdi hemen kısıtlamalı bölüme girip bir bakacağım.Yapabilirsem kendim de yapmak ve kullanmak isterim.Kafa motoruna giden son bölmede en son temizleyici,arındırıcı olarak bunu koymayı düşünüyorum.Ne dersin?
     
  2. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Zeolit reakörleri aşağıdaki örneklerdeki gibi hareketlimi olmalı acaba?Veya bunlar neden hareketli?


     
    Montimahir bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Güzel videolar zeolit rektörü adına. Mantık belli, tüm yüzeylerin tam olarak filtre amacı ile kullanılması ve zeolit üzerinin tortu kaplayarak etkilerinin azalmasını engellemek. Bu yüzden ara sıra file içinde kullanıldığında alıp cevirmek ve sallamak aşağı yukarı aynı işeleme geliyor diyelim. Tabii bunu da otomatik yapan sistemi sevenler için bir şey demek güç, arzu eden kullanır. Fakat ben videodaki işlemlerin zeoliti hırpalayıp tozunu çıkaracağını düşünüyorum, sonuçta çok sert bir malzeme değil ama ne kadar önemli bilemem.
     
    BulentS ve barbs bunu beğendi.
  4. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Deniz akvaryumu bölümüne yazı yazmam biraz abes kaçıyor olabilir. Hiçbir fikrim olmayan bir yaşam. Yalnız zeolit konusu olunca okudum yazıları. Deniz akvaryumunda nasıl bir işleve sahip olduğunu sizden öğreneceğiz. Tatlı su akvaryumlarımda, tüm filtrelerin iç malzemesinin % 60-70' ini oluşturur.

    Çok fazla konuyu dağıtmadan bir şey soracağım. Bu aluminyum silikat taşını, bir süre akvaryumda kullandıktan sonra gözeneklerinin dolması sebebiyle tuzlu suda bekletip, gözeneklerinin boşalmasını sağlıyorum. Daha doğrusu öyle olduğunu düşünüyorum. Daha sonra yine filtreye ekleyip kullanıyorum. Akvaryumlarımda çok fazla yararını gördüm diyebilirim. Soruma gelince, tatlı su kullanımında benim de yaptığım gibi içinde absorbe ettiği zararlıları tuzlu suda bekleterek boşaltma işlemi yapılıyor. Yani tuzlu suda kusuyor. Deniz akvaryumunda nasıl filtre edecek veya tutacak zararlıları? Sürekli tuzlu su içinde olacak.Yoksa ben yanlış mı anladım? Filtre olarak değil de kimyasal reaksiyon için mi kullanılıyor deniz akvaryumlarında?

    Ayrıca zeolit tedarik konusunda sıkıntı var ise, çok uygun fiyata zeolit bulunacak yerler var Ülkemizde. Dünyanın en iyi kalitedeki zeolit madenleri Ülkemizde bulunuyor.
     
    eltes elektriks ve Alparslan bunu beğendi.
  5. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Ömer bey Zeolit silikat demir bakır aliminyum gibi birçok minerali ve amonyak gibi akvaryumda istemediğimiz zararlı gazları tutar hem tatlı suda hemde tuzlu suda tutar.
    Tek fark tuzlu suda daha fazla potansiyel hedef mineral olduğu için kullanım ömrünün daha kısa olmasıdır.
    Tatlı suda kullanımında tuzlu su ile temizlenerek tekrar kullanılabilir. Tuzlu su kullanımında da tam tersi geçerlidir. Ancak temizleme işlemi tatlı su kullanımı kadar başarılı bir oranda gerçekleşmez. Bu sebeple kullanılıp atılır.
     
  6. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Teşekkür ederim Bülent bey, tuzlu sudaki olayını anlamış oldum.
     
    BulentS bunu beğendi.
  7. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Bülent bey kullanım ömrü nedir tuzlu suda acaba?
     
  8. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Sistemin büyüklüğüne ve toplayacağı maddelerin yoğun olup olmadığına göre değişiyor. İlk denemeye başladığımızda 2 haftada performans düşmeye başlarken şu anda 1 ayı geçti kullanım süresi.
    Sorunsuz rutin giden bir akvaryumda 1,5-2 ayları bulur.
    Bu arada seyahatlerden dolayı yoğundum,size ancak yarın yapacağım kargoyu, salı günü elinizde olur.
     
  9. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Peki bunu nasıl anlıyoruz varmı bize kendini belli eden bir göstergesi.Yani neye bakıp 15 gün veya 1.5-2 ay bekliyoruz.
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kimyasal filtre malzemelerinin kaynatılarak, tuzlu suda tutularak, tatlı suda tutularak tekrar tekrar kullanılması sanıldığı kadar kolay değil. Bir malzemenin tekrar kullanımındaki verimi bilinmez ve sadece görsel fikir ile hobici tarafından anlaşılabilir.

    Çok yüksek ısıda kaynatmak, saf su içinde ozon ile gözenek boşaltmak gibi işlemler var ana bunlar olmadan sıradan gözenek yenilemesi yaygın, bu açıdan günü gelen malzeme değiştirilmeli.

    Evet zeolit ülkesiyiz, zaten önemli olan 60 çeşit içinden sucul yaşama uygun doğal malzemeyi bulmak. Şuan tecrübeleri tamamlanan zeolit türümüzü teminde sorun yok, tonlarca edinebiliriz. Burada ortaya çıkan şu, 500 gr zeolit 25 lira değil...8–9 lira olmalı, paketleme dahil...Ticaretini biz yapmyacağımıza göre nasıl olacak bilemiyorum.

    Gerekirse hobinin tüm ihtiyacını karşılayabiliriz. Dikkat çekilen nokta ise, herkesin aptal olmadığı.
     
    inifnity bunu beğendi.
  11. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Temel bey benim sorumun cevabını biliyormusunuz,zeolitin standart bir kullanım zamanımımı var yani ilk kullanımda 15 günde bir değişcek 10.kullanımdan sonra 2 ayda bir falan gibimi?yoksa akvaryumda şu değer şuna varınca değişmeli falanmı neye göre değiştiriyoruz?

    Bu arada 500 gramını 25 liraya satan adama elinsaf diyorum...
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sorunun cevabını biliyorum ve aslında sana yazmıştım Cüneyt.

    Kullanım zamanı diye birşey yoktur. Akvaryumunu tanıyan hobici vardır. Kısaca 'şu kadar yemleme yapıyorum, ben şu suyu kullanıyorum, benim suyum xx günde sararmaya başlıyor' gözlemleri ile bir süre belirlemek en doğru süredir ve bu en doğru süreyi ancak sen belirleyebilirsin.

    Benim kullanımım da Bülent kardeşimin yazdığı gibi, zaten bu malzemenin arkasındaki kişidir, makalede anlatılan zeolit çuvalı bulduk budur gibi ortaya çıkmadı. Arge yapıldı ve biz yapmadık, bu işin eğitimini almış ve bu işte maaşla çalışan insanlar yaptı. Biz akvaryum tarafını gözlemledik.

    İlk eklediğimde 20 gün tuttum ve sonraki su değişiminde karbon ile birlikte değiştirdim. Sonrasında 1 ay tutmaya başladım ve devam ediyorum, bir su değişimi ara vererek sonraki su değişiminde değiştiriyorum. Elbette miktar önemli, 300 litreye 500 gr benim dozum. 1 tona 1 kg, 1,5 kg senin dozun olarak bakabilirsin. Suyuna bak Cüneyt en doğru değişim zamanını o söyleyecek ve ona güven bana değil. Devam Cüneyt güzel olacak.:D
     
    cüneydbayramça bunu beğendi.
  13. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Şimdi araştırmama rağmen zeolit hangi aşamalardan geçip de bu başlıkta belirtilen formuna kavuşuyor anlayamadım.Ancak öğrendiğim bir şey oldu ki o da zeolit'in bir kullanım ömrü olduğu.Ben zeolit hiç değiştirmedim.Sadece yıkayıp tekrar sump içindeki yerine koyuyordum.Hemen güzel bir zeolit alacağım ama güvenip de nereden,hangi marka almam gerektiğini bilmiyorum?Bu konuda yardım lazım.Tankım 550 litre.Sanırım 1kg.kadar gerekecek?Devamlı sipariş etmek zorunda kalmayayim diye 5kg.sipariş edeyim diye düşündüm.Mahsuru yoksa bana yer ve marka öneririmisiniz?

    Bir de konu dışı olacak ama seramik halkaları da yıkayıp,sudan geçirip tekrar sump içine koyuyordum.Bunun da bir ömrü varsa onu da almam gerekecek.Haliyle yukarıda zeolit de olduğu gibi seramik halkada da marka ve miktar konusunda yardım gerekecek.

    Son olarak da bu işlemden geçen "YıkıkZeo" nun hangi aşamalardan geçtiğini açıklamayı düşünüyorumusunuz acaba?
     
  14. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Sondan başlayalım :)
    Yıkıkzeo yu açıklamak bana düşmez, sahibi isterse açıklar, esnaf eline düşüp insanları sömürü aracı olmasın sebebiyle açıklamak istemiyor diye biliyorum.
    Seramikler filtre içerisinde bakteri yatağı olarak kullanılır. Yıkamakla kastın çeşme suyundan geçirmek ise, tüm oluşan bakterileri öldüreceği için sakıncalı. Akvaryum suyu ile kaba pisliğini akıtıp tekrar koymak yeterli. Herhangi bir ömrü yok.
    Zeolit olarak piyasada çok seçenek var, ama şuradan al, bu iyidir deme şansım yok. Denemek için kullandığım ****** zeolitten başka tecrübem olmadı. Yıkık zeo bulunduktan sonra onu kullanıyorum.
    Ömrü dolan zeolit, kullanım amacına hizmet etmez(amonyak, asit vs ne tutuyorsa) ancak seramikten daha gözenekli malzeme olduğu için çok iyi bakteri yatağı olur. Mevcutları çıkarmanı tavsiye etmem. İlave koyacağın zeolit zamanı dolunca fazla bakteri yerleşmeden çıkarılır, yenisi koyulur.
     
    Snowblind bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Faydası nasıl anlaşıldı vb bilgi yok, kullandık, kullanıyoruz test ettik gördük, iananmayan kumda top oynasın Eray. ;) Zeoliti yıkayıp geri koyuyorum ve değiştirmiyorum demişsin ama senin dediğin gibi kullanım ömrü olan malzeme olduğu için bu işlemin anlamı biyolojik fayda harici (gözenekler dolunca) yok. Evet gözenekli malzemedir ve bakterilere güzel alan oluşturur zamanla ama amacın biyolojik ise olabilir, kimyasal filtre özelliklerinden faydalanmak ise ortalama 1 ay süresi sonunda yenisi koyulmalı. Açıklama vb yok, satışı yapılan bir şey değil sonuçta ve kendimiz kullanıyoruz. Hiçbir açıklama yapmaya zorunluluk olmadığı gibi yapılmayacak da. Ticari sömürüye açık malzeme sonuçta.
     
    Snowblind bunu beğendi.
  16. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat


    Ağabeyler iyi diyorsunuz.Yazdıklarınızda da haklısınız.Ticari sömürü olarak kullanıp da insanları mağdur edebilecek insanlar çıkabilir ve çıkacaktır.Ancak bizler gibi bu işe gönülden bağlı,ticari kaygısı olmayan,tek derdi balıklarının yaşama koşullarını iyileştirmek olan hobiciler nasıl nasiplenecek bu olayan? "Temel ağabey sen yap da bana yolla.Maliyetini karşılarım" desek hangi birimize yetişebileceksin?Bu ne zaman ne de manen mümkün olmayacaktır.Kaldı ki yanlış anlaşılmaya sebep olabilecek para alışverişlerinden ne kadar uzak durduğunu ve nasıl otoriter,katti bir anlatım ile bunu açıkladığını da biliyoruz.E o halde sizler bulmuş,üretmiş ve kullanmaktayken bizler nasıl bu olaya dahil olabileceğiz?Yazdıklarımı yanlış anlamayacağınızı umarım.Artık belli bir süredir tanıştığımızdan niyetim hakkında bir soru işaretiniz olmadığı inancındayım?

    Şimdi seramik halkaları akvaryum suyundan hariç başka bir sudan geçirmeyip tekrar sumpa ekleyeceğim.Zeolit konusunda ise kararı size bıraktım."YıkıkZeo" olmasa bile "Eray şunu kullandım iyidir" dediğiniz bir zeolit varsa onu alayım?Bülent ağabey "******" diye yazmışsın ama tankın tuzlusuydu.Tatlısuda da kullanılır diye düşünüyorum sonuçta amaç aynı.Ancak yine de emin olmak istedim.
     
  17. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Tüm zeolitler tatlı tuzlu farketmeksizin kullanılır.
    Diğer yorumlarına söyleyecek söz bulamıyorum, doğru söze ne denir :)
    Bulacağız inşallah bir çaresini Eray.
     
    Snowblind bunu beğendi.
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Eray bence de sonuna kadar haklısın, aynen öyle düşünüyorum. Zaten zama zaman iyi fikirleri ve ortaya çıkanları hep paylaştık ama bazı konular ne yazık ki buna müsade etmiyor. Bülent'in dediği gibi bir çare bulacağız buna elbette. Yoksa konunun ve zeolit anlamı kalmayacak.
     
    Snowblind bunu beğendi.
  19. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Eyvallah ağabey.Şimdiden tankıma "YıkıkZeo" yu ekleyeceğim gün için sabırsızlanıyorum :) Maksat balıklar daha rahat edip sağlıklı ortamda yaşasın.Çok teşekkür ederim.
     
  20. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Ben "YıkıkZeo" da takılı kaldım.Tankımda acilen zeolit değişimi yapmam gerek çünkü 6 aydır aynı zeoliti suda yıkayıp,temizleyerek kullanıyordum."YıkıkZeo" nun tankımı uçuracağını bildiğimden aklım devamlı gidip buna takılıyor."Acaba nelerden,hangi aşamalardan geçmiştir?" diye hindi gibi düşünüp duruyorum.İnşallah paylaşım konusunda çareyi bulmanız çok uzun sürmez.Aylarca beklemeden bunu tanklarımıza uygulama imkanına kavuşuruz inşallah :)
     

Sayfayı Paylaş