1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yunusumda Sorun

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde sezginyavuz tarafından 11 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Merhabalar. Yunus kolonimin içinden dişimin bir tanesi 1 ayı aşkın bir süredir resimden de görüleceği üzere karnı ve diğer vücutları erir vaziyette. Zamanının çoğunu su yüzeyinde geçirmekte olup diğer balıklardan çok yem yemekte ve bazen çok hareketli olduğunu gözlemliyorum. Bulunduğu akvaryum 130x40x60 ebatlarında olup sump sistemi ile filtreleme sağlanmaktadır ve ısı 27-28 dolaylarındadır. Yanlarında cüce vatozlar hariç başka canlı bulunmamaktadır. Günde 1 kereye mahsus sera discus yem ile beslenmektedirler. Yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. Saygılar...

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Balığın karnında çekilme var.Tüh yaa :(

    Sezgin;biraz aşırı karın çekildiğinde,bu hastalıktan kurtulan balık görmedim :( Bir iç parazit hastalığıdır ve bulaşıcı değildir.İlk başlarda tedaviye başlansa,yeme sarmısak karıştırıp versen bile olurdu.Hastalık ilerlese bile balıkta iştah son derece yerinde olur ve haraketliliğinden birşey kaybetmez.Heleki ölmesine son birkaçgün kala iştahı dahada artar.Fakat her geçen gün gittikce erir balık.Karın çekikliği ile ilgili birçok kişi farklı farklı şeyler söylerler.Ama ben bu zamana kadar ilerlemiş olan bu hastalıktan kurtulan balık görmedim :(

    Hastalığın ilk günlerinde teşhis edip tedbir alsaydın çok büyük olasılıkla kurtarabilirdik balığı ama şu haddede ne yapabiliriz bende bilemiyorum.Üstadlarımızın yorumunu alarak acil olarak bir tedaviye başlamalısın.


    Geçmiş olsun tekrar :( :(
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Sezginciğim bence Olcay Abi'nin de dediği gibi bu balık için üzülere söylüyorum ki yapılacak bişey kalmamış. Karın çekmesi canlıdoğuran , malawi dinlemiyor valla. Bir bakmışsın balık gitmiş. Ayrıca Olcay Abi'ye diğer bir konudada sonuna kadar katılıyorum ki o da şudur ; Sezgin bu balık bu hale gelene kadar neredeydin abi :hink: Karın çekmesini farketmeyecek kadar tecrübesiz olmadığını adım gibi biliyorum. Niye bu kadar bekledin diye sormadan da geçemeyeceğim. ALLAH senin ve balığının ve cümlemizin yardımcısı olsun.


    Saygılar.
     
  4. batmaz

    batmaz

    Mesajlar:
    21
    Arkadaşım bahsettin aynı olay benim akvaryumumdaki balığımda da var.Balıkta verem hastalığı kısmında tedavi amaçlı yazılar mevcut ama anladığım kadarı ile kurtuluş biraz zor gözüküyor :(
     
  5. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Yorumlarınız için teşekkür ederim. Frontoslarımda bu şekilde karın çekilmesi görüyordum ancak balık hayatını normal sürdürüyordu ve bu forntosalarda normal karşılanıyordu. Yunusumda böyle birşey olunca normal sandım. Hareketlerine ve yem yemesine aldanmam cabası.
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Benim akvaryumcumda da karnı bu hale gelen bir adet sarı prenses var... Yaklaşık 2 aydır bu halde ama yaşamını devam ettiriyor ve görünüşü dışında diğerlerinden hiç de farklı değil...

    O sarı prensesteki durum Frontosalardaki gibi normal karşılanabilecek bir durum mu?
     
  7. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Haklısınız hocam. Durumun iyi olmasını düşünmek için çabuk yargıya varıyorum. :( Ayrıca bir diğer yunusumda da biraz karın çökmesi var gibime geldi. Bari bu balıkta erken teşhis yapalımda kurtaralım. :(

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  8. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Sezgin Hocam,
    Arkadaşlara hastalık konusunda katılıyorum ama,bu hasta diyerek yok kurtulmaz ölür diye bi kaide yok.Kesinlikle katılmıyorum.
    Sen tedavini devam et.
    Başka bi akvaryumun varsa yeme sarımsak emdirerek bu balığına yedir.Yem yemesse enjektör ile elinle ver.

    Hemen işi salıvermek yok.Birde anlamadığım karın çekikliği iç parazittir.Yunusdaki,sp'deki ve frontideki ayrı olmazki.
     
  9. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Özgür Hocam; yorumunuz için teşekkür ederim. Ayrı bir karantina tankım şuanda yok. Dediğiniz yöntemi tüm akvaryuma uygulasam olurmu acaba? Yani 130x40x60 ebatlarındaki akvaryumda bulunan 4e 5d şeklinde cüce vatoz ve 1e 7d yunus kolonisinin olduğu akvaryuma sarımsağı atsam diğer balıklara zararı olurmu?
     
  10. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Nls yem kullanmanı öneririm.İçinde sarımsak mevcut.Bu yemi biraz daha sarımsak suyuna yedirip verirsen iyi gelebilir.

    Geçmiş olsun.
     
  11. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Tüm yunus ve cüce vatoz kolonisinin olduğu tanka sera discus yeme sarımsak suyunu yedirerek vermeyi düşünüyorum. Yorum ve görüşlerinizi bekliyorum...
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Sezgin,bir su bardağı yeme iki diş sarmısak ekle ve mutfak robotunda iyice birbirine karıştır.Günde iki öğün bu yemle balıkları besle.Ve sürekli sularını tazele.Isı hiçbirzaman 28 derecenin altına düşmesin.Ve 100 lt reye 1 tablet gelecek şekilde flagy ilacı akvaryumdan aldığın bir bardak suda erit ve akvaryuma dök.İlk 1 saat filitreni kapat.Sık su değişimi yap ve kesinlikle zırt pırt yem değiştirme.Heleki kurt felan hiç verme.Zaten bu hastalık genellikle afrika cichlid lerinde sık görülür ve sebebi yanlış yemlemeyle birebir alakalıdır.

    Hastalığı aşırı ilerlemiş balıkların için maalesef yapacak çokta birşey yok :( Ama yeni başlangıcı olan balıkların için ümidimiz çok.

    Üstadlarım;Sezgindeki balıklar 5-5,5 yaşında,eşi benzeri zor bulunur ırk safkan yunuslardır.Hepinizden rica ediyorum şu balıklar için nekadar makale,nekadar tedavi yöntemi varsa bulup ortaya dökelim.Bu balıklara yazık olmasın.

    Ben bildiklerimi yazdım ama belkide eksik biliyorum.Nasıl bir tedavi uygularız bu balıklar için? Daha etkili bir yöntem varmı ? huh:
     
  13. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Bence uygundur sorun olmaz. Sen yinede yemi az ver ki yem yere düşmeden yunuslar bitirsin. Cüceler için sorun olmaz ama işi garantiye almak için sen genede dediğim gibi az ver yemi. İnşallah balığın kurtulur Sezgin.


    Saygılar.
     
  14. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    İnşallah abi. Olcay Abi'nin yazdığı tedavi yöntemlerine başladım bile. Alnımızın akıyla kalkıcaz bunun altından.
     
  15. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Olcay Abi'nin dediği gibi sarımsaklı sera discus yemi günde 2 kere veriyorum. 1 öğünde normal sarımsaksız sera discus veriyorum. Bugün ise eczaneden aldığım flagyl ilacından 3 tablet (tank 312 lt olduğu için) eriterek suya ilave ettim ve filtre sistemini ilk 1 saat çalıştırmadım. Şimdilik bekliyorum. İlaç etkisini ne zaman gösterir veya ne zaman düzelme başlar sizce?
     
  16. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Sezgin ilaç tedavisi en fazla 1 hafta sürer.Bu zaman zarfında balıklarındaki hastalığı atarsa belli edecektir.Yani 1.hafta tedavi,2.hafta ise su değişimi ile akvaryumdaki ilacı akvaryumdan kaldırmandır.
    Unutmaman bi özellik ise 2. hafta varsa sumpuna aktif karbon ekle.3 günde bir su değişimi yap %20 oranında 3_4 sefer su değişimi yap.

    İnşallah balıkların eski sağlına kavuşur.
     
  17. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Çok teşekkür ederim Özgür Hocam. Dediğiniz gibi su değişimini yapıyorum ve flagyl ilacını ölçüsüyle yeniden ekliyorum. Yani ilacın dozunu düşürmüyorum sudan. Aktif carbunum var. Tesadüfmüdür yoksa bununla ilişkilimidir bilmem ama aktif carbonu çıkardıktan sonra böyle bir sorunla karşılaştım. Bundan önce 4 yıl akvaryumlarımda aktif carbon kullandım ve böyle bir sorunla karşılaşmamıştım.
     
  18. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Sezgin,aslında aktif karbon kullanımı görecilidir.
    Benim atman 3338 vardı.Yaklaşık herhalde 1 ay aktif karbon kullandım.Çıkardım,2 seferde ilaç tedavisin arkasına kulladım.
     
  19. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Şuanda %100 su değişimi yaptım. %100 derken; 3-4 gün önce doldurduğum 385 lt'lik tanka aktardım balıkları. Metilen mavisi artı Azoo markalı anti endoparasities ilacından 120 ml attım suya. Bunun yanında kaya tuzu kullanmamı tavsiye eden hobici arkadaşlar var. huh: Yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. Saygılar...
     
  20. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Kaya tuzunu SeraNitrivec , SeraToxivec, SeraAqutan, Azoo AntiDeprasities gibi bütün kümyasal düzenleyici ve ilaçlarla birlikte rahatça kullanabilirsin Sezgin. Ben denedim hiçbir zararı olmadı. Olumlu etkisinin yanında olumsuz hiçbir etki yaratmadı. Hadi göreyim seni tedavi yap da iyileştir şu balıkları. ALLAH yar ve yardımcımız olsun kardeşim.

    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş