1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

yunus hasta gibi ama belirti yok

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde captainclaw tarafından 9 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Merhaba arkadaşlar,

    geçenlerde mantar hastalığından dolayı 3 balığımı kaybettim. İlaç ve tuzlu su tedavisi uyguladım. Kalan balıklarım gayet canlılar. Ama iki gündür yunus balığım yem yemiyor ve sürekli durgun halde. Derisine baktım herhangi bir mantar belirtisi yok. Anlayamadım sorun ne olabilir? Mantar tedavisini tekrar edeyim mi? Acilen yardımcı olabilirseniz sevinirim.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun öncelikle. Bana sorarsanız toparlamış olan akvaryumunuzdaki balıklarınıza bir balığın iştahsızlığı yüzünden tekrar ilaç tedavisi uygulamayın. İştahsızlığın sebebi mantar dışında bir rahatsızlık, keyifsizlik belirtisidir. Akvaryum hacmine göre iyi dinlendirilmiş veya damacana hazır suyla su değişimleri yapın. Akvaryumda genel olarak düzelme sezinlediğinizde bu aşamadan sonra suyun iyice oturmasını, eskimesini bekleyin. Bu dönemde aşırı yemleme yapmamaya dikkat edin.
     
  3. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    İlaç tedavisi uygulayacaksanız karantinaya alın.

    Bu hastalığın sebepleri:

    1. Eşini kaybetti ise.

    2. Büyük akvaryumdan küçük akvaryuma geçti ise.

    3. Bayat yem yedi ise yemden soğumuştur.

    4. Baskın bir balıkla dövüştü ise.

    5. Isıtıcının yanında durup ısıtıcıya temas edip bir süre kaldı ise midede bozukluklar oluşa bilir. Onun şokunda olabilir.
     
  4. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Arkadaşlar selamlar, yunusumu kaybettim. Herhangi bir hastalık belirtisi yok idi. 4 adet balığım kaldı. Sağlıklı olup olmadıklarını nasıl anlayabilirim ?
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun, balıklarınızın sağlıklı olup olmadıklarını gözlem ile anlayabilirsiniz.

    Sağlıklı balıklar akvaryumda sürekli hareket halinde olur.

    Yem alma konusunda iştahlı olurlar.

    Sağlıklı akvaryumda erkekler dişilere karşı ilgili olurlar.

    Dekor veya benzeri yerlere sürekli sürtünme yapmazlar.

    Akvaryum içerisinde ani ileri geri, sağa ve sola hareketler yapmamalılar.

    Yüzgeçlerde, gövde üzerinde herhangi bir parazit, yara gibi oluşumlar olmamalıdır.
     
  6. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Temel bey selamlar sizin daha önceki yorumlarınızı da okumuşturm. Bu işte deneyimli bir akvaryum seversiniz. Yazdıklarınızdan bazıları gözümü korkutmakta. Yunusum ölmeden önce gayet canlı ve işahlı idi. Ama bir günde durgunlaştı ve bugun öldü. Kalan balıklarım gayet canlılar. Ama ani sağa sola hareketler yapıyorlar. Birbirlerin kovalıyorlar. Akvaryum kumuna hızıca gövdelerini sürttürüyorlar. Erkek dişi ayrımı yapamıyorum henüz. Şimdi bakıyorum Küçük sarı prensesim motorun arkasındaki dar alanda sabit duruyor. Sabah oldukça iştahlı idi. Balıklara günde 2 öğün veriyorum. Sera yemi kullanıyorum. Haftada iki kez otçul besliyorum. Çeşme suyu kullanıyorum.(hiç dinlendirmeden kullandım). Bu balıkların sert su sevdiğini okumuştum. Bu sebeple çeşme suyu kullandım. 46-36-28 cm boyutlarına bir akvaryumum var. Önerileriniz nelerdir?
     
  7. verko

    verko

    Mesajlar:
    156
    İsim:
    Orhan ÖZALAN
    Captan bence diğer balıklarada yazık etmeden bir an evel ya akvaryumunu büyüt veya o akvaryumda yaşayacak balıklara yönel.

    Anlattığın hızlı bir şekilde sürtünme hareketleri dış bakteri hastalığı. Biraz dip çekimi ve dinlenmiş su ekle ve bir çay bardağının yarısı kadarda tuz ekle .

    Ölçüleri yanlış yazmadıysan eğer elindeki akvaryum cıchlıd beslemeye hiç uygun değil balıklar belki bu güne kadar orda büyümüş olabilirler, fakat olgunlaştıkçada sığmazlar ve strese girerler.

    Ve bu gibi sonuçlarda kaçınılmaz olur.

    Sevgiler.
     
  8. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Akvaryumu büyütmeyi planlıyorum zaten ancak bunu hemen yapamam. Bu sebeple balıklarımı bir iki ay daha mevcut tank ta beslemem gerekiyor. Tuzlu su haricinde başka bir uygulama yapmama gerek var mı? Mantar ilacı vardı kullanmalımıyım?
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çeşme suyunu dinlendirmeden kullanmanız doğru değil. Klor, ağır metal zaten ince cizgideki akvaryumunuzda dengeleri bir anda alt üst edecektir. Sert suyu beslediğiniz türler sevebilir, su dinlendirilmesse sert olur diye birşey yoktur. Mantar ilacını kullanmamanızı öneriyorum. Yukarıda saydıklarım içinden balıklarınız en önemli olanları akvaryumda yapmaktaymışlar. Bunun anlamı dış parazittir. Akvaryumun ışıklarını söndürün ve ısınızı 29 cıvarına çıkarın. Ben sizin yerinizde olsam hiç düşünmem bir damacana içme suyu ile su değilşimi yaparım. 2-3 gün sonra bir damacana daha değişir balıkların düzelmesini izlerim.

    Akvaryum boyutları ile ilgili gelen önerileri dikkate almalısınız. Balıklarınızın sert suyu sevdiğini platformlardan okumuş ve öğrenmiş olabilirsiniz. Ancak su sertliğini hatalı uygulamalar ile çözemeyeceğiniz gibi, balıklarınızın Türkiye şartlarında pekte sert olmayan ortalama 7 ph değerinde doğduğunu ve büyüdüğünü unutmayın. Balıklarınız doğadan yakalanıp size gelmedi. ;) Su değerlerindeki oynamaları zamana yaymak ve tabiki doğru uygulamalar ile yapmak gerek.
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam o ölçülerdeki bir akvaryumda sağlıklı bir şekilde yunus beslenemez. :uyari: Kaldıki birde dinlenmemiş çeşme suyu kullanmışsın.

    Akvaryumunuzda toplam kaç adet ve hangi boylarda ne tür balıklarınız var?
     
  11. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Şuan 1 yunus, 1 sarı, bir beyaz, 1 çöpçü, 2 iceman var. Balıklarımın 4 ünü dün aldım. Yine bir hata yaptım. Yunus balığı diğerlerine göre çok küçük. Çok sevimli gözüküyordu düşünemedim yemlenemeyeceğini. Durum bu su değişimi yapıp tuz takviyesi yapayım.
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Balıklarınızın boyları nedir? Eğer balıklarınız çöpçüden epey büyükse çöpcüyü ayırın. Özellikle sp ve snowlar çöpçüyü hırpalayıp zamanla ölldürürler.

    Birde gözümden kaçmış galiba. Orhan abi sanırım aceleyle yazdı. Akvaryum hacminizi göze almadan yarım çay bardağı tuz ekle demiş.

    Akvaryumunuza ekleyeceğiniz tuz miktarı kesinlikle iki çay kaşığını geçmesin. :uyari: 46 lt akvaryuma yarım çay bardağı tuz eklerseniz balıklarınızı haşlarsınız. :uyari: Ve temiz dinlendirilmiş suyla 4/1 oranında günlük su değişimi yapın birkaç gün.
     
  13. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Sp 8 cm, snow 6, iceman 4, yunus 2.5 civarındalar. Evet çöpçü balığını beyaz ve sarı daha koyar koymaz hırpalamaya başladılar.(balığı aldığım arkadaş ciklet için olab çöpçü bu dedi. Kırmızı kuyruklu ince uzun bir balık o da 5 cm civarı) . O zaman 46 litre akvaryumuma 2 çay kaşığı kaya tuzu ekleyim ve su değişimi yapayım dinlenmiş su ile.
     
  14. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Aynen. ;)
     
  15. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Teşekkür ederim yorumlarınız için umarım iyi sonuçlar alırım.
     
  16. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    forumu karıştırıken buldum, benim balıkların gösterdiği davranışlara benzer davranızlar dış parazit sonucu oluşuyormuş sizin de dedğiniz gibi. Tedavi olarak formalin ve malachite yeşili önerilmekte. Bu ilçaları nerden bulabilirm?
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Bugün 09:40:55 »
    tekrar merhaba, dün akşam 2 çay kaşığı kaya tuzunu eritip tanka ekledim. Ama balıklarıma baktım hemen hepsi gövdelerini yere sürtüyorlar. Bu durumdan kurtulabilmem için yapmam gerekli acil bir iş var mı? Sıcaklığı arttırdım biraz. Bugün su değişimi yapacağım dinlenmiş su ile 1/3 kadar.
     
  17. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Hasan bey öncelikle geçmiş olsun ısıtıcıyı biraz yükseltmeniz, daha sonra %25 su değişimi yapmanızı öneririm kaya tuzuda attıysanız geriye beklemek kalıyor zamanla geçecektir sürtünmeleri.
    (Ayrıca mesajınızı düzenleyip bir önceki ile birleştirdim ama tekrar yazmışsınız, onuda sildim, mesajınız yukarıdadır)
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tekrar selam;

    Balıkların sürtünmelerinin en büyük sebebi su şartlarının uygunsuzluğudur. Normal şartlar altında akvaryum suyunda parazitler her zaman bulunmaktadır. Ortaya çıkmaları için gereken şartlar oluştuğunda kendilerini belli ederler. Yeterince eskimemiş ve biyolojik döngüsü oturmamış akvaryumlarda, nitrit'in nitrata çevrilemediği sistemlerde, akvaryumda oluşan ağır metallerin fazlalığı (Dinlendirmeden direk çeşmeden su değişimi yapmak, sanırım bunu uygulamışsınız), Ph değerinin sabit olmaması ve sürekli salınım yapması ( Kh değeri düşüklüğü), aşırı nitrat ve atık yükü fazlalığı, yetersiz filtrasyon , balıkların bağışıklık sistemimin zayıf oluşu.

    Aslında önlenmesi zor bir hastalık değildir, ancak bunun için doğru uygulamalar ve kaliteli su şartlarına kavuşmuş bir akvaryum gerekir. Bunu sağlamanın en kolay yolu su değişimleridir. Biyolojik döngü değişen fazla su miktarıyla sekteye uğrayacağından yemleme az ve dikkatli yapılmalı, mümkünse sağlıklı bir akvaryum filtresinden kısa sürede elyaf ve benzeri bir kirli malzemeyi filtreye dahil etmelidir. Balıkların bağışıklık sistemini güçlendirmek için sarımsak suyuna yemlerine emdirerek veya balıklar alıyorsa küçük parçalar halinde balıklara vermek faydalıdır. Dış parazit sorununda ve dekora sürtünme eğilimindeki balıklar genelde yem almayı kesmezler. Bu da tedavide artıdır ve değerlendirilmelidir.

    Geçmiş olsun...
     
  19. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Çok teşekkür ederim bilgiler için. Sarımsak suyuna yemleri emdirip vereceğim. Birde aspirin atanları duydum. Aspirin uygulaması hakkında görüşleriniz nelerdir ? Bir de akvaryumcularda satılan su düzenleyiciler var. Bunları kullanmak işe yarar mı?
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hasan Bey,

    Platform olarak fikirleri saygıyla karşılıyoruz ve konular üzerine yorumlar yapılarak varsa yanlışlarını, yoksa doğrularını ortaya koymak istiyoruz. Geçmişte bu tarz denemelerim olmuştur, antibiyotik, vitamin gibi hapları eriterek veya direk akvaryuma eklemişliğim vardır. Tuzlu su akvaryumunda denemiştim, çünkü tuzlu su balıkları ihtiyaçlarını sudan karşılayabilecek bir metabolizmaya sahiptir. Ama tatlı su balıkları bu yöntemi kullanmıyorlar. Bu açıdan bu tarz atacağınız hapların akvaryum suyuna yük olmaktan veya biyolojik döngünüzü bozmaktan başka işe yarayacağını düşünmüyorum. Tatlı su balıklarında bu tarz tedavi yöntemleri en güzel yemlerine ilaveyle ve büyük türlerde yem alınmayan durumlarda şırınga ile direk ağızdan uygulanarak yapılmalı. Bu tarz ilaçların eklenmesinin ardından karşılaştığım bir diğer durum ise, sabah kalktığımda akvaryum suyunun ayran rengine dönmüş olmasıdır. Aspirin kullanımıyla alakalı bir fikrim yok.

    Su düzenleyiciler, akvaryumlarda kullanılacak suyun içindeki klor ve ağır metalleri bağlaması açısından kullanılır. Ürünün iddası olan bu 'bağlama' ifadesi akvaryumun neresine bağlandığı noktasını benim aklım almamıştır. huh: Tetra marka su düzenleyicilerin bazıları kesinlikle içinde canlı bulunan akvaryumlarda kullanılamaz, dışarda bekletilen suya veya yeni kurulumda canlı olmayan akvaryumlarda uygulanır. İlk 5 dakikası son derece yakıcıdır. Bu ürünlerin kullanılacağı akvaryumlarda filtre sistemlerinde kömür olmamalıdır.


    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş