1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Xenia Mercan

Başlığı 'Soft-Yumuşak Mercan Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 5 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Xenia mercan deniz akvaryumu mercan meraklılarının sevdiği ve xenia bakımı konusunda istekli olduğu bir tür. Xenia açmıyor şikayetlerini de bolca duyduğumuz türlerden biri, oysa bakımı oldukça kolay bir deniz akvaryumu mercan türüdür. Güney Pasifik çıkışlı olan xenia mercan genel yapısı beyaz, kahverengi, mavi veya gri renkt çeşitliliğinde görülür. Polipler içeri çekilebilir değildir ama ailenin farklı yapılara sahip sekiz tentakül yapılı üyeleri bulunur. Xenia sömürge canlılar olarak bilinir. Kalın gövdeleri vardır ve tentaküller gün boyu açılıp kapanır. Mavi bodur Xenia mercan olarak adlandırılan ve aynı zamanda bodur türünün Glove polip olduğunu lanse edenler de bulunur.

    xenia mercan.JPG

    Xenia Mercan Bakımı Akvaryum Koşulları

    • Bilimsel Adı: Xenia sp, olarak bilinir.
    • Diğer İsimler: Darbe Xenia, Nabız Mercanı, El mercanı

    Xenia Bakım Seviye: orta seviye
    • Yaşam Ömrü: Xeniamercanların akvaryum ömrü 5 yıl, doğal alan yaşı ise 10 yıl.
    • Ph: 8,2-8,5
    • Sıcaklık: 75 ° F - 80 ° F (25 ° C - 27 ° C)
    • Özgül ağırlığı: 1,023-1,025
    • Karbonat sertliği (dKH): 8 - 12 °
    • Kalsiyum Düzeyleri: 300 - 420 mg / L
    • Akvaryum Işık Gereksinimi: Önerilen Xenia dekor yerleştirme 60 cm derinliğe sahip akvaryumlarda orta ve üst kesimde olmak koşuluyla Metal halide veya T5 aydınlatma
    • Habitat: tüm resifler üzerinde bulunabilir
    • Mizaç / Davranışı: Çok agresif değildir ama sert mercanları örtebilirler
    • Damızlık ve Üreme: Genişleyerek, tutunma ve bölünme, eşeysiz üreme şeklinde ve hızlı
    • Akvaryum Boyutu: 14 litre en az
    • Diyet / Beslenme: Fotosentez yolu ile ama aynı zamanda çözünmüş besinleri tüketebilirler.
    • Akvaryum Akıntı: Orta ve düşük akıntı severler.


    Xenia deniz akvaryumu aydınlatma olarak yüksek seviyelerde ışık sever. Özellikle xenia bakımı kolay olmakla birlikte bazen ani bozulmalar görülebilir. Deniz akvaryumu ortamında tüm çabalarının aydınlatmaya yaklaşmak olduğu net görülebilir. Yeterli sayı ve güçteki T5 floresanlar ile aydınlatılmış akvaryumlarda xenia bakımı yapılsın. Deniz Akvaryumu ortamında yaratılan su hareketi xenia mercan için önemlidir. Yüksek veya Orta su hareketidir. Yüksek akıntılı akvaryumlarda açma kapama hareketleri zorlaşır ve mercanın dik akıntı alması tek taraflı yatmasına neden olarak hem mercanı rahatsız ediyor ve aynı zamanda ritmik açma kapama hareketlerine engel oluyor. Birçok mercan türlerine karşı yakıcı bir saldırganlık sergilemeyen xenia mercan bazı yavaş gelişen mercanları bastırarak ışık almalarını engeller. Bazılarının zaman içinde ölmelerine neden olabilir. Bu açıdan xenia mercan istilacı olarak adlandırabileceğimiz hızlı büyüyen mercan türüdür. SPS mercan türleri ile bakılması düşünülüyorsa buna dikkat edilmeli. Ayrıca her ne kadar Deniz Akvaryumu Nitrat Sorunu yaşamasalar da aşırı oranlar sorun yaşamalarına neden olabilir.

    Xenia Mercan Açmıyor ve Açmaması Neden Gerçekleşir

    Deniz akvaryumu bünyesinde bazen Xenia mercan bakımı konusunda onlara zarar verebilecek bazı akvaryum sakinleri vardır. Akvaryumlarda istem dışı yırtıcı yengeç türleri bulunabilir, bazen ise bilmeden tüketen balık türleri eklenmiş olabilir. Bunlar xenia mercan açmıyor sorusunu sormanıza neden olabilir, ayrıca yüksek kH değeri ve yüksek ısı düzeyleri Xenia Mercan (Coral) Açmıyor sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bazı balık türleri xenia mercan yiyebilir veya sıkıntıdan zarar verebilirler. Angelfish türleri genel olarak bu balıklar sınıfındadır ancak kendi tecrübelerim doğrultusunda dokunmadıklarını bizzat gördüm ama balıklar çok değişken karakterler sergilerler ve yanıltıcı olabilir. Bazı yengeçler, salyangoz türleri yine xenia mercan tüketebilirler. Bu tarz canlılar satın alma yolu ile pek gelmez akvaryumlara ama yine de çok beğenilen bazı yengeç ve türevleri bu tavırları sergileyebilir. Diğer akvaryuma giriş unsuru canlı kayalar vasıtası ile olur. Akvaryum yerleşimi konusunda fikir ve görüş belirtmek uzun vade de zordur. Çünkü eğer şartları severlerse yer tayini yapmanızın imkanı kalmaz. Yeni alınmış ise ışığa yakın ve değişken akıntıya sahip alana yerleştirilmeleri iyi olur. Akvaryum bakım tecrübesi açısından oldukça ilginç kazanımları xenia mercan adına edindiğimizi öncelikle belirtmek isterim. Özellikle balık ağırlıklı akvaryumlarda atık yükünün sevecekleri orantıda olmasıyla yayılmaları ve akvaryumu kaplamaya varan keyif ve büyüme hızları görülebilir iken bir anda yok oluş sürecine şahit olabilirsiniz. Anlam vermek zor olsa da sudan tükettikleri bazı elementlerin bitmesine bağlamak gibi bir düşünceye girmiştik. Elbette bu doğru su değerleri için yani şartlarda anormallik yok ise mantıklıdır. Bunun dışında akvaryum suyu adına isteklerine aşağıda değineceğiz. Xenia mercan gövdesini tabana yapıştırarak bölünme ve yine üst dallarının akıntılar ile yayılması şeklinde çoğalır. Bu açıdan zaten yayılmalarını kontrol etmek mümkün değil. Her alana bu sayede yayılabilirler. Budama yoluyla büyümeleri kontrol altına alınabilir ama bir süre sonra bırakılan gövde parçası tekrar büyümeye başlar. Farklı bir açıdan xenia mercan aynı zamanda iyi bir refugium mercanı olarak bilinir. Bunun nedeni atık tüketmeleri, Nitrat, amonyak, fosfatlar besinleri arasındadır. Bu özelliklerinden faydalanmak adına refugium ortamlarında veya hobşici tercihine göre akvaryumlarda çoğalmalarına izin verilir. Xenia mercan aynı zamanda iyot tüketimi eğilimindedir. Bu elementin yoğunlukları baz alınarak tamamlanması gerekir. Doğal olarak diğer tüm deniz akvaryumu su değerleri içindeki düzgün element koşullarına onlarda ihtiyaç duyarlar. Xenia mercan vücut yapısı içinde simbiyotik algler barındırır. Bu sayede xenia fotosentez yoluyla besin ihtiyaçlarının çoğunu sağlarlar. Bu yüzden ilave besine ihtiyaç duymazlar.

    Akvaryum Portalı
     
    Düzenleme: 18 Haziran 2015
    nihatyenihançer, Sinan09, korkmaz33 ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Benim de güzel formda ve renkte bulursam eklemek istediğim bir canlı. Peki her Xenia , Pulsing Xenia mıdır?. Bahsettiğiniz ritmik hareketleri yapmayanlar kötü akıntı vs gibi nedenlerden mi yapmaz acaba.
     
    King Elvis, Berk555, Beril olcay ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet türün genel bir özelliği bu. Henüz tam olarak bu hareketin nedeni açıklanamıyor. Akıntı, su değerleri, biyolojik denge durumu açma kapama işleminde etkili oluyor.
     
  4. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Bu konuda dünyanın en büyük otoritesi sayılan Dr. Yehuda Benayahu isimli bilim adamı bile xenialar konusunda konuşmalarının başında dinleyicilerine "lütfen bazı xenialar neden açılıp kapanır sormayın gerçekten bilmiyorum " diyormuş :):)
     
    Montimahir bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Acaba sorsak cevap verir mi, bu mercanlar neden aniden sebep olmadan bozulmaya yüz tutarlar diye.:) Bu tarafları da bir bilmece bence. Aklıma gelen tek mantıklı açıklama sudaki bir elemente bağımlı olmaları ama bu element olağan eklenen elementlerden biri değil kanımca. Kısaca 72 elementten biri ve eser element olabilir.
     
  6. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Valla ilginç bir olay paylaşayım. Genelde denir ki, suda nitrat varsa xenia bunu alır, nitrat bitince de ölür ama en son nano patlamadan önce Sağ olsun İlyas bey ufak bir xenia frağı almıştık. Benim nitrat 0 olmasına rağmen nano da çoğalmaya başlamışlardı bir şeyleri seviyorlar ama dediğin gibi Üstat neleri seviyorlar bulamadık.
     
  7. cüneydbayramça

    cüneydbayramça

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    bursa
    İsim:
    cüneyd bayramça
    Bence zeynalar ışığa deli oluyo,güçlü bir ışığım yoktu eskiden 4*54 vardı.Şimdi 6*54 ilave ettim,zeynalar eskiden pumping çok az yaparlardı,şimdi ise çıldırıyolar.Hatta gece ışıkları kapattıktan sonra ışıksız ortamda bile deli gibi pumping yapıyolar yaklaşık 1 saat :) Bence de nitratla alakası yok keyiflerinin,nitratım 5den küçük,bence ışık en büyük etken ;)
     
  8. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Resmen karşıya sıçramış :) Çok güzel.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok güzel fotoğraflar, çok azgınlar gerçekten, angel balıkları beslerken abartısız yarım kilo budardım aylık düzenli, sağdan, soldan ve arkadan tüm camları kaplayıp akvaryumu feci daraltıyorlar. Sadece bu şekilde yayılmıyorlar, tek bir polip ucu kopsa bile gittiği yerde koloni oluşuyor.
     
  10. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Xenia'ları çok sevdim güzel canlılarmış...:)
     
  11. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Ben iki kez dünyanın parasına sözde hobiciden aldım ertesi gün dağılıp gittiler.
     
  12. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Abi belkide o zamanlar akvaryumun hazır değildi,olsun ben denemek isterim...:)
     
  13. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Bende de çok hızlı büyüyorlar, dekor dan ayırmak zorunda kaldım. Yanına iki kaya koyarım sevabına :)
    Yarın fotoğrafını koyayım, cepte yok baktım.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  14. MÜDÜR

    MÜDÜR

    Mesajlar:
    470
    Yer:
    BURSA
    İsim:
    Aykut İŞGÖREN
    Temel hocam; tam xenia aldığım zamanda çok faydalı bilgiler oldu. Çok teşekkürler. :)
     
    nihatyenihançer bunu beğendi.
  15. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Bendekide Mahir beyin fotolarındaki gibi dipten kopup başka kayalara yapıştı.Uçlarından kopan bir sürü küçük parçalar hemen her yere tutunup dalgalanmaya başlıyorlar.
     
  16. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Ben bir tane elime sağlam geçirsem göreceğim nasıl hızlı büyüdüğünü ama, artık anladınız ne demek istediği mi :)
     
  17. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    İlyas abiye ısmarladım bugün gelir belki artık benimde Xenialarım olacak...temo4
     
  18. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Yagmur yok öyle kuru kuru fotografsiz inanmayız.


    Seyyar cihazdan online.
     
  19. ikaros

    ikaros

    Mesajlar:
    241
    İsim:
    Fevzi Kurtalan
    Alpaslan sende xenia yok muydu yoksa sonuncuları bana mı vermiştin?
     
  20. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Valla hatırlamıyorum gelsin çoğalsınlar gene veririm...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 17 Mayıs 2015

Sayfayı Paylaş