1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 17 Haziran 2011 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu suyu nasıl hazırlanır aşamasından önce düşünce ve satın alma noktasındaki kararların doğru alınarak yapılması için bazı düşüncelerimi aktarmak istedim. Kullanılacak olan akvaryum suyu, kumu, su, tuz ilavesi, canlı kaya veya seramik kaya, su devridaim gücü ve akıntı şiddeti noktasına değinmektedir. Öncelikle seçilecek akvaryum boyutları aydınlatma metal halide olacaksa veya eğer T5 floresan olacaksa buna göre belirlenmelidir. Eğer T5 floresan boyutlarına uymayan ölçüler seçilirse aydınlatma ilerleyen süreçte sorun olur. Çünkü floresanların wat değerleri örnek olarak 24, 39,54 wat şeklinde olup her wat değerindeki floresanın uzunluğu değişir. Bu yüzden akvaryum üzerine fazla uzun veya fazla kısa kalmamalıdır. Akvaryumun yüksekliği aydınlatma gücü ile orantılı olmalıdır.

    Kum seçimi ve suyun hazırlanması noktasında ise ilk kumdan başlarsak kum olarak bizim görsel tercihimiz yanında akvaryumun biyolojik yaşamına destek verecek yapıda olmalı. Sıfır kalınlıkta kumlar tercih edilebilir ancak akıntı güçlü sistemlerde tabanda pek durmaz, bu durumlarda kalınlığı dengelemek gerekir. Kum katman kalınlığı 2 cm ortalama olarak uygundur. Temizlenmiş kum yine temizlenmiş ve kuruluma hazır olan akvaryuma ilk olarak su koyulmadan ilave edilir. Canlı kum tercihi yapılmışsa tam tersi tuz erikten sonra eklenmelidir. Akvaryum filtre istemi çalıştırılmadan sadece akvaryumun kumunu ekleyebilir ve suyu doldurarak hacme göre tuz ilavesi ardından akıntı motorlarını çalıştırarak tuzu erimeye bırakabilirsiniz. Sump ve protein skimmer gibi ekipmanların bu esnada çalıştırılmasında bir sakınca yoktur aslında ancak bazı kurulum tecrübelerinde suyun süt rengi kıvamına geldiği yani tuzun erime sorunu gibi teknik tanımı zor bir sorun gözlemlenebiliyor. Bir kıstas değil aslında ve tuz kalitesinden başlayan bazı fikirler öne sürülse de kaliteli ve sağlam tuzlarda da yaşandığına şahit olunmuştur. Bir nevi kimyasal tepkime demek mümkündür ve durumu açıklamak çokta kolay değildir.

    Deniz Akvaryumu Suyu Hazırlama aşamasında Süt Kıvamında Kalan Su:

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Bu yüzden sadece akvaryumun içinde tuzu eritmek ve ondan sonra sump sistemini ve diğer ekipmanları devreye vermek yine bir seçim olabilir. Kum ilavesi ardından, eklenen su ve ilave edilen tuzun tam erimesiyle berrak hale gelen suyumuza canlı kayaları ekleyebiliriz. Eğer yapay kaya kullanılacaksa kum ilavesi ardından su eklenmeden dekoru daha kolay oluşturmak adına boş akvaryumda yapmak daha doğrudur.

    Bir nano kurulumu olsun ya da 700 litre veya daha fazla dev akvaryum olsun su hareketini belirlemek için neler beslemeyi düşündüğünüz önemlidir. Çünkü fazla akıntı da rahatsız olacak olan Soft mercan türü az değildir, tam tersi az akıntıda zorluk yaşayacak mercanlar olduğu da aşikardır.

    Kısaca kendimize sormalıyız;

    Ben reef akvaryumu yapacağım değil mi? Alt sump olacak mı? Filtrasyon sistemim nasıl besinleri alacak yapıda? İstediğim geniş tabanlı canlı yükü olacak akvaryum nedir? Ya da yüksel alg türlerini içeren akvaryum mu olacak? Ne tür su kullanacağım?

    Aslında bu soruları kaç kişi sorar veya kaç kişi hatırlatmasını yaparak öneri yapar veya veya bunları yazan ben kendime bu soruları soruyor muyum diye ben de merak etmiyor değilim. Ancak gerçek olan şu ki bu şekilde düşünmek ardından ilerlemek tökezlemeyi zorlaştırır ve başarılı olmak daha kolay olur. Bu gün kokularla kurulumuna başlayan veya önceki kötü tecrübesi ardından korkarak hareket eden hobici arkadaşlara tanık olmaktayız. Oysa korku sadece izin yanınızda taşıdığınız bir iç güdüdür ve eğer siz hata yapmazsanız yanınızdaki korku acizdir. Hatanızda korkunuz ancak ağır basar. Bu yüzden 'Hata yoksa korku da yoktur' diye düşünmeliyiz.

    [​IMG]

    Özellikle Nano akvaryumlarda akıntı motoru adeti öncelikle ısı yüklemesi ve yine zaten küçük olan alanı daraltmak demektir. Bu yüzden su hareketini mümkün olan en efektif şekilde yakalamak gerekir. Devridaim motoru gücü hacme bakarak akvaryum su seviysini şişirmeyecek şekilde güçlü seçilirse akıntıya destek olacaktır. Bunu yaparken yüzeyde yağlanma olmamasına da destek olacaktır. Aksi halde bir det akıntı motoru daha alınarak ilerleyen süreçte yüzeye çevirmek zorunda kalınır. Dalga yapıcı ekipmanların seçimi yine nono akvaryumlarda daha efektif fayda sağlar. Büyük hacimlerde tek başına yeterli olmaz.

    Protein Skimmer tuzlu su akvaryumlarında önemli bir ekipmandır. Yerini alacak sistemlerin denenmesi zaman zaman oldukça yapılmıştır. Yosun duvarı, DSB derin kum yatağı, Refigium sayılabilir. Ancak bu sistemlerin kullanıldığı ve tam manasıyla Protein skimmerin yerini almış akvaryum profili de fazla değildir. Bu yüzden tercih noktasında tasarruf yapılmaması ve alabileceğimiz en kaliteli ve efektif çalışan ekipmanı tercih etmeliyiz.

    İlk düşünce ve tuzun akvaryuma doldurulmuş suya değme noktasında aklımızda olmasının faydalı olacağına inandığım düşünceleri aktarmaya çalıştım, umarım faydası dokunur. Elbette tek başına yeterli gelemez hiçbir makale, bu yüzden konu altına sorulacak soru veya eksik yanların gündeme getirilmesi daha faydalı hale getirecektir.

    Sorunsuz Tuzlu suyla tanışmalar dilerim...

    Akvaryuma su Eklemeden- Akvaryum Portalı;
     
    Bozzzok, reis, fth-94 ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Temel Hocam benim tuzlu suda merak ettiğim bir konu var, özellikle filtrasyon konusunda. Sump sistemini ele alırsak sanki son yapılan akvaryumlarda sadece protein skimmer kullanılıyor gibi. Elyaftan eser yok. Peki bu partiküller nasıl tutuluyor ? İlla elyaf şart mı, tek başına protein skimmer tüm sistemin temizliğini yapabilir mi ?

    Diğer soruya geçersek; kule sistemlerinde kullanılan filtreleme sistemine yardımcı olan maddeler sadece elyaf, karbon, süngerden mi ibaret ? Bunların temizliği nasıl yapılmalıdır aralıkları nelerdir ?
     
    brkfrt ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Çok güzel sorular Doğuş. Evet gerçekten artık sumplarda sadece protein skimmer görmeye başladık. Bunun sebepleri aslında birden fazla. Teknoloji bu anlamda baya ilerledi, eskiden protein skimmer seçeneğin azdı demiyorum hiç yoktu. Olanda tamamen işlevsiz yani düşük verimi olan değerinin kat kat üstünde olan ekipmandı. Artık seçenekler fazla ve sanal ortamda her şey sergilendiğinden iyi olan satış yapabiliyor. Bu yüzden ekipmanlar çok iyi. Fiyatına göre alınan verim orantılı oluyor. Üretilen tuzlar daha farklı, sistemin geneli artık daha güçlü. İyi bir ps varsa elyaf veya sünger ihtiyacı azalıyor, tortu da toplayabiliyor. Ancak balık odaklı akvaryumlarda kullanılabilir, mercan yükü çok olan akvaryumda pek tercih edilmiyor çünkü elyafa takılanlar mercan besini veya su süzücü canlıların besini oluyor.

    Kule sisteminde elyaf, sünger gibi malzemeler yukarıda yazdığım şekilde ihtiyaca göre eklenebilir. Elyaf kullanıldığında temizlenmez kirlenince yenisiyle değişir. Sünger ise haftalık yıkanabilir. Karbon ve diğer kimyasallar ise akvaryum şartlarına bağlı olarak ihtiyaç varsa rektör içinde kullanılabilir. Bunlarında genelde temizliği yoktur, göznkeler dolduğunda yani artık işlev yapmadığında yenisi ile değiştirilir.
     
    brkfrt, LostRua ve Ottoman bunu beğendi.
  4. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Siz benden önce davranmışsınz Temel Abi, ''tuz kullanım klavuzu'' diye bir başlık açmayı planlıyordum.
    Takip edenler hatırlayacaktır; fotoğraflar benim kurulum çalışmalarım ve bu sorunu bende yaşadım. Yaptığım çalışmalardan tuzun çok fazla bir suçunun olmadığını gördüm belki yeni kurulumdan sonra fotoğraflarla detaylı anlatırım. İlk etapta yaptığım denemeler şöyle oldu: bir miktar tuzu 2 gün boyunca banyo da açıkta beklettim ve ufak pet şişede çözmeye çalıştım bir sorun olmadı. Daha sonra farklı sıcaklıklar da denedim dakikalarla ölçülebilecek farklılıklar dışında yine bir sorun olmadı. Denemediğim tek şey ise;suya oksijen vererek çözmeye çalışmak. Elinde güçlü hava motoru olan arkadaşlar deneyebilirlerse çok iyi olur.
    Kimyasal reaksiyon ihtimaline gelirsek; çökeltinin rengine ve kristal yapısına bakacak olursak bana MgO ya da CaO gibi geliyor. Tuzun içinde bulunan en yüksek oranda element oluşları da iddiamı destekliyor. Tahmin diyorum çünkü analizleri yapılmadan kesin bir şey söylemek olanaksız.
    Korku kısmına gelecek olursak; böyle bir şey yaşayacaksak tuzlu su işinde başarılı olmak zor anladığım kadarıyla. Kendi adıma, 150 liralık zararımı bir kenara bırakarak yine aynı marka tuzu satın aldım ve yeni kuruluma geçeceğim.
     
    fth-94 ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Bu konuda tecrübelerini ayrı başlıkta aktarman güzel olur Burak. ani sebep olarak bizlerde tam bir şey yazamıyoruz ama zaman zaman kovada su hazırlarken yaşadık ve yaşayan bir sürü arkadaşım var. Bu da senin nazarlığın olsun artık diyelim. Üzme canını olur bunlar.
     
    brkfrt bunu beğendi.
  6. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Selamlar tuzun bir türlü erimemesi durumuyla hiç karşılaşmadım (şimdi Temelim ne zaman tuz aldınki diyecek ama olsun ) ilk akvaryum kurulumunu Red Sea 'nın kovadan bölme tuzuyla yapmıştım hemen eridiğini hatırlıyorum ,akvaryumda ise Eminönü'nden aldığım el kadar canlı kaya vardı bir hafta sadece onu seyretmiştim neyse, ben tuzun erimeme sebebi olarak dış kovası tanınmış marka içi ise ucuz çin malı yada sahte tuz olabilir diyorum zira erimemesi için bir durum göremiyorum .Bu arada geçen hafta 3 kg Red Sea Coral tuz aldım 120 lt'lik bidonda Yakacık Aydostan 19 Lt'sini 1 Tl verip aldığım RO'dan geçtiği söylenen su ile 24 saat eriterek su değişimi yaptım gayette netti hiç bir bulanıklık yada tuzun erimemersi gibi bir durum olmadı .:heyo:
     
    brkfrt bunu beğendi.
  7. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Tuz kova değildi. İçine başka bir tuz konulma ihtimali yoktu yani. Tuzun erimemesi gibi bir durum bence de yok. Oluşan süspansiyon başka bir madde; yüksek ihtimalle de CaO ya da MgO. Bunların suya bir zararı olduğunu düşünmüyorum; ama MgO ne zaman serbest iyonlar haline geçer ya da hiç geçmeye bilir. Suyun element yapısını nasıl değiştirir bakmak lazım.
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    İçinde başka bir tuz olmaya bilir, ama sudanda kaynaklanabilen bir sorun olabilir fazla o2 yüzünden sadece çeşme suyuyla çökelme bendede olmuştu, beyaz bir tabaka bence bunun tek nedeni kullandığın su, tuz ile bir alakası yoktur. Tuz zaten sentetik olanlar hariç denizden buharlaştırılarak elde ediliyor. Ama tuzlu su olmamasına rağmen oksijen ile bendede oluşmuş bir olaydı. Bence madem kimyacı olacaksın su ile oksijenin bir tepkime gösterip göstermediğine bakmak lazım. Çünkü benim su ile başıma geldi.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Çözemezsiniz bu işi bence. Murat hatta beni özel olarak bu olay olunca telefonla aramıştı ama dediğim gibi kesin bir şey yok söylenecek. Ben de yaşadım zaman zaman ve kurulu akvaryumda toparlıyor ama yeni kurulumda suyun tümü bu hale geldiğinde üstüne gitmenin yani düzelmesini beklemenin pek faydası yoktu. Değişmen iyi olmuş.
     
    brkfrt bunu beğendi.
  10. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Temel Abi aslında çözülmeyecek fazla bir şey yok bence. Olay başıma geldiğinden beridir araştırıyorum oluşabilecek bileşikleri; magnezyum oksit deniz suyunda da bulunmaktaymış, hatta magnezyum sütü denilmekte, fotoğraflarda da ne kadar süte benzediği ortada. Serbest haldeki magnezyumun oksijenle reaksiyonu sonucu oluşuyormuş; ben de oksijeni tuzu eklediğim ilk andan itibaren eksik etmedim. Diyeceksiniz ki başka zaman neden oluşmuyor da sana denk geldi? Çökelti daha doğrusu kristallenme meydana gelirken bunu hızlandırıcı birkaç etken vardır. Mesela biz laboratuvarda kristallendirmeyi arttırmak için cam bageti cam balona sürteriz biraz; amaç ufak cam parçaları kopartıp kristalenmeyi başlatmak. Benim kurulumda yeni olduğundan, daha önce akvaryumu hiç silmediğimden içerisin de birçok ufak cam parçacığı zaten mevcuttur diye düşünüyorum. Bu etken gibi birçok şey bir araya gelmiş olabilir şans işte.Düzeleceğini bende zannetmiyorum, yani düzelse bile su içime sinmezdi
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  11. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Birşey daha aklıma geldi, ilk tuzlu su akvaryumu kurduğumda bana akvaryumcu akvaryumunu tuzla yıka bir kaç gün tuzlu tuzlu kalsın sonra yıka tuzu temizle sonra devam et demişti ,bu hareket doğrumu yanlışmı bilemem ama ben öyle yapmıştım .;)
     
    brkfrt bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumunda Tuz Suya Değmeden

    Ben de sofra tuzunu bir beze dökerek silerim ve durularım yeni bir akvaryuma su doldurmadan önce. Fakat bunlarla ilgisi varmış gibi gelmiyor ban.
     

Sayfayı Paylaş