1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Görkem ÇAKIR tarafından 16 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    E abi çekecek kökler suyu ki üstten filiz atsın.
     
  2. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Bunlar tohumdu galiba takip ettiğim kadarıyla. Tohumlar bir ayda bu kadar kök verdiyse hızlı bile sayılabilir bence. Yakın zamanda yaprak açmaya başlar bence pes etmemek gerekir.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Tohum evet aldığımız arkadaş öyle söylemişti. Yanlız ben 3 ay önce ekleyen biliyorum esnaf bir arkadaş ama 8 taneden biri 2 cm yaprak aştı sadece. Demenden anladığım geç faliyet gösterir tohumlar demek ki.
     
  4. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Özellikle Mangrove'lar nasıl bir davranış gösterir bilmiyorum; ama benim kendi gözlemim; tohumlar büyüdükçe tepki sürelerinin uzadığı, eğer aldığınız şey tohumsa bir hayli de büyük yapısı var. Bir de bu mangrove'lar daha odunsu bir yapıya sahip galiba o yüzden de uzun sürüyor olabilir kök vermesi, bitki gövdesi odunsulaştıkça tohumun tepki süresi artıyor. Yeterli kök verdikten sonra bence daha hızlı serpilir.
    ( Tamamen şahsi gözlemlerim yani tamamen yanlışta olabilir söylediklerim :cekingen:)
    Olur da akvaryumunuzdan çıkartmayı düşünürseniz ben talibim Temel Abi. Yeşili çok severim yani hiçbir işe yaramasa da kalabilir akvaryumum da.
     
    Heliak, ozgun_cyprus ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. can24

    can24

    Mesajlar:
    58
    İsim:
    can
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Temel abi belki yanlış bi düşünce olucak ama bunları kuma saplamak yani ekmek gerekmezmi ?
    Bu bitkiyi sahibinden'de bende görmüştüm ama satan arkadaşın sumpında kumda duruyordu,bitkiden anlamam lütfen beni yanlış anlama sana iş öğretmek haddime değil sadece fikrimi söylüyorum belkide o yüzden geç büyüyordur.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Rica ederim Can ne demek, biz de ogrenecegiz sizden cok sey. Bu bitki hakkinda cok bilgi ve tecrube sahibi degilim. Fakat kuma gommek sart degil bence cunku bu bitkinin kokleri orman olusturuyor resmen. belki daha iyi olurdu elbette ama bu sansim yok ben bu sekilde bagladim. Koklerini cikarmaya basladi ama baska icraat yok simdilik.

    Cep mesaj...
     
    can24 bunu beğendi.
  7. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Abi yabancı kaynaklarda bunları kullananlardan aldığım önemli bir not. Red mangrove büyümek için sudan bolca magnezyum emiyormuş, 1300 ppm in yüzde 25 daha az ortam olduğu anda yaprakları sararıp suya düşerek fosfat ve nitrat salınımı mevcutmuş, bu bitki floridada ağırlıklı olarak bulunuyor, magnezyumunu kontrol et. kök vermyeye başlamış seninki.
     
    brkfrt bunu beğendi.
  8. methapor

    methapor

    Mesajlar:
    490
    İsim:
    Polat
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Temel abi dikkat bitki bütün tankı götürmesin!:F
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Fatih selam, Magnezyum tüketimi doğrudur ancak şimdilik değil. Çünkü sadece kök salmış durumda, tam gelişirse benim su iniş borusu reaktöründen magnezyumda sallarız evel Allah.

    Tank bir yere gitmez kolay kolay bir facia aksiliği yaşanmazsa Polat.:ay:
     
  10. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Temel Bey merhaba;

    Sizinle galiba Kurtköy' de buluşup ben vermiştim değil mi bu tohumları 2-3 ay kadar önce? Ben bunları 4 ay kadar önce almıştım ve kenarları bol bol delinmiş bir yoğurt kovasında, suya dip kısmından 5cm kadar batırılmış vaziyette, Ph dengesini bozmasın ve suyu ısıtmasın diye geceleri 12 saat aydınlatma yaparak büyütüyordum. Yurt dışından alırken yabancı forumlarda PS' e rakip diyen bile vardı. Akvaryumum 250lt, orta derecede canlı yükü olan bir reef akvaryumu. 22 tane tohum koymuştum toplamda. Benim tohumları aldığım Hawai' li kişi orada deniz akvaryumu işi yapan bir petshop sahibi. Bana tavsiyesi 10lt başına 1 adet tohum kullanmak olduğuydu ve hafatada 10% su değişimi yap demişti. Aşırı kullanımda suda Magnezyum ve bazı eser elementleri bitiriyormuş. Bu marine akvaryumlarda hiç sorun değil ama bu elementleri kullanan reef tanklarında sorun olabilir. O yüzden herşeyin azı karar çoğu zarar diyorum ve 10lt ye max. 1 adet öneriyorum.

    Suyum köy çeşmesinden aldığım dağdan gelen klorsuz su. ******' in tuzu ile haftada 10% su değişimi yapıyorum ve başka bir katkım veya Nitrat-Fosfat medyam vb. yok. Tohumlar ilk 1 ay kadar sadece köke çalıştılar. Kökler 10cm kadar olunca tepedeki filizler uzamaya başladı ve son 3 ayda her biri 5-10 yapraklı 20cm kadar filiz sürdüler. Bence bu işin sırlarından biri MUTLAKA sumpta 12 saat sarı gün ışığı renk lamba yakmak. Ben normal sarı renk tasarruflu lamba kullanıyorum mesela...

    Neyse, 1 hafta kadar önce kıramayacağım bir arkadaş aşırı yosun problemi yüzünden benim mis gibi yapraklı fidanlarıma el koydu. İnanın 1 haftada camlarımı şu kahverengi Fosfat yosunları bastı :-( Yabancı forumların ve Türkiye' de bulabildiğim birkaç yazının takipçisi olup kullanmaya başladım bu fidanları ama bu 1 haftada akvaryumumu kaplayan kahverengi yosunlar benim gözlemlerime göre KESİN olarak faydalı bir bitki olduğunu gösterdi. Arkadaşımla konuştuğumda şuan 1 haftada yosunda çok büyük bir fayda gözlemlemediğini, ama bu kadar yosunun birdenbire yok olmayacağına inandığını ve en önemlisi onun test kullanarak ölçtüğüne göre Fosfat' ın düştüğünü ve YENİ yosun oluşmadığını söyledi. İnşallah 1 ay kadar sonra bana fidanlarımı geri verecek yosunları bitince; ben de bu arada camları mıknatısla temizlemekle meşkul olacağım :)

    Bu arada, isterseniz 4 aylık fidanlarımın min. 5-10 yapraklı hallerine ait fotoğrafları, sumpta nasıl bir ortamda büyüttüğüme ait fotoğrafları (çok basit = kenarları bolca delik yoğurt kovası + sarı lamba) ve 1 haftada camlarımın nasıl kahverengi yosunla kaplandığına ait fotoğrafları gönderebilirim size...
     
    YIKIKTEMO ve volkantr34 bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Evet Eser dediğin gibi buluşup senden almıştık. Hatta geçen gün telefonunu Gökhan'a verdim yüklü alacağını söylemişti bana. Şimdi öncelikle ben Mangrove bitkisine ön yargılı bakmıyorum, çünkü ben her akvaryumun kendi şartlarının farklı olduğuna inanır, ben de olmayanın başkasında olacağını tecrübelerimle de iyi bilirim. Nitekim Teoman abide kök dahi vermeyen Mangrove bende köklerini 6 cm uzattılar. Farklı bir açıdaki canlıya odaklanan gereğini yerine getirecek ortamı hazırlamalıdır, aki halde olmadı zerzenişleri kendi akvaryumu adına olmalıdır. Benim Mangrove bakışım tamamen yeşillik olmasıdır, kısaca sudan alacaklarına, vereceklerine, kaldıracaklarına, yok edeceklerine pek bakmıyorum. Çünkü yaklaşık olarak tuzlu su tarafında 11 yıldır bu bitkiler veya benzeri malzemeler olmadan sağlıklı akvaryumlarım olmuştur.Bu demek değildir ki faydasından faydalanmam ama kendimi ona bağlamam.

    Son 10 gündür köklerin su dışında kalan kısımlarına tatlı su püskürtüyorum. Yağışı bol bölge bitkisi olmasıyla kurumaması adına ve doğasına uygun olması adına belki yaprak açmaya başlar diyerek mantıklı bulduğumdan bunu yaptım.

    Sonuç; Uçlar açılmaya başlıyor.
     
    Düzenleme: 19 Haziran 2015
    caner çaylak bunu beğendi.
  12. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Abi sen bana Eser diye samimi girince ben de artık direkt abi derim o zaman :) Özetleme tarzına çok özendim, ne güzel yazmışsın. Ben de şöyle birşey desem galiba seninkini desteklemek olur, değil mi: Bu akvaryum işlerinde, diğer herşeyde de olduğu gibi, "Ben yaptım, bende çok güzel oldu herkes yapsın" veya "Ben yaptım, bende hiç olmadı, kimse yapmasın" demek galiba yanlış olur...

    Bir de şöyle bir yazı okumuştum yabancı forumlarda: Bunların önce köke giderlermiş, köklerinde de bir duyarga varmış, bu duyarga sayesinde kökler uzamaya devam edip de herhangi birşeye dokununca uzaması durup yaprağa gidiyormuş bitki. Bende yoğurt kovasında olunca belki de kökler gibe değince 1 ayda yaprağa verdi kendini, sende kökler hala birşeye değmediği için köke devam ediyor. Şuan mantıklı geldi bana bu...Aydınlatmayı benim dediğim gibi mi yapıyorsun bilmiyorum ama bence günde min. 12 saat ışık vermek lazım. Işık herşeye can veriyor dünyada biliyorsun. Yine bir yerde okuduğuma göre ışık min. 10cm uzaktan gelmeliymiş ve az watt yakan ve ısınmayan, filizleri kurutmayacak lambalar seçilmeliymiş. MH veya diğer aşırı ısınan lambalarla değil de bence benim yaptığım gibi düşük watt lı sarı renk tasarruflu lambalarla aydınlatmak lazım. Aydınlatmayı gece yapınca hem Ph dengesi bozulmuyor, hem de su lambadan dolayı daha az ısınıyor hava geceleri daha serin olduğundan.

    Bu arada, aklıma aydınlatma ile ilgili söyleyebileceğim birşey daha geldi. Ben bunlardan ucuza gelsin diye 100 tane getirtmiştim zamanında. 22 tanesi bende sump içinde ışık altında anlattığım gibi gelişiyordu. Kalanları tohumları aldığım adamın tavsiyesiyle karanlıkta nemli gazete kağıdına sarılı tutuyordum ki kök vermesinler ve satacağım kişilere gönderirken kargoda kökleri-yaprakları kırılmasın diye. Benim bunları aldığım adam da elindeki binlerce tohumu karanlıkta nemli ortamda tutuyormuş ki Hawai' den Türkiye' ye 1 ayda kargoda gelirken zedelenmesin diye. Neyse; bu karanlıkta beklettiklerim 4 ayda max. 1/2 cm kök attı ve hiç yaprak çıkarmadı. Bence en önemli büyütme şartlarından biri ışık...

    Yine okuduğum birşeyi paylaşmam lazım. Aynen senin yaptığın gibi gövde ve yapraklara su sıkma olayı. Sumpta buharlaşma oldukça tuz da gidip dolap içinde herşeye yapışıyor biliyorsunuz. Bunların yaprak ve gövdelerine de yapışıyor. Doğada yağmur-rüzgarla temizlenir bunların yaprakları ama dolap içinde bu tuz yakar yaprakları ve döker. Sürekli Nitrat, Fosfat, Silikat vb. emerek bunları gövdelerinde-yapraklarında depolayan bitkiler bu yaprakları suya döker de birden bu emilen herşey tekrar suya karışırsa o zaman felaket olur. O yüzden bence fidanları mesela haftada bir dolap içinden çıkarıp banyoda fıskiye ile yıkarsak çok iyi olur. Yine eğer düşen olursa yaprakları da suda çözünmeden hemen toplamak lazım bence...
     
    ozgun_cyprus ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Teşekkürler, Eser yazını okuduktan sonra ben hiçte uygun olmayan şartlarda tuttuğumu net yazabilirim. 8 sat yanan metal halide altında ve hafif arkada olmasına rağmen ısı alıyordur, kökler tamamen altta boşta duruyor. Fakat uygun ortam yani söylediğin şartları hazırlamam da imkansız yer durumundan. Bir şekilde hareketleri devam ediyor ama dediğim gibi ekleme ve bulundurma amacım yeşillik olması ve görüntüsünü merak ettiğimden oldu, biraz daha bekleyip uygun ortamı olan arkadaşlara veririm bakarsın. Bilgiler için teşekkürler barındırmak isteyenlere iyi yol gösterecektir.
     
  14. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Abi ben de açıkçası yabancı forumlardan araştırdığım kadarıyla biliyorum sadece, bilgi ve tecrübem sınırlı...

    Anlattığım gibi, benim anlattığım ortamda büyümeleri sorunsuz ve ilk aydan sonra yaprak vererek Nitrat, Silikat ve Fosfat emdiklerine KESİN gözüyle bakıyorum çünkü bunları sistemimden çıkardıktan 1 hafta sonra camlarımı kahverengi yosun sardı. Magnezyum başta olmak üzere eser elementleri ne derecede emdiğini bilmiyorum. Marine akvaryumlarda sorun değil ama yoğun reef yapanlarda bu eser elementler fazlaca emilirse sorun yaşanır mı? Dediğim gibi, bana tohumları aldığım kişiden verilen ölçü 10lt ye 1 adet normal canlı yükü için. Bende öyle bir sürü test vb. de yok. Haftalık 10% ****** tuzlu su değişimiyle SPS ve LPS canlılarım gayet sağlıklı, canlı ve çoğalıyorlar ama bir test vb. ile düzenli ölçüm yapmıyorum. Elimdeki tek veri tankımda Red Mangrove varken HİÇ yosun problemim olmadığı ve canlılarımın da geyet sağlıklı olduğu ama kalitatif test verisi yok. Keşke çok uzman bir abimiz çıksa reef tankında bu fidanları kullanan ve canlılarına da bir sürü de sıvı katkı, besin vb. veren; dese ki "Ben şu şu katkıları veriyorum ve yarısını Red Mangrove' lar emiyor" veya "Yararlı şeyleri değil de sadece zararlıları emiyor, süper birşey"...

    İsimlerini vermek ayıp olur mu bilmiyorum, lütfen bana kızmasınlar ama ben elimdeki fidanlardan Resif Akvaryum Caner, Detay Akvaryum Nazım Abi, Mercan Çiftliği Deniz Bey ve Pacific Akvaryum Gökhan Bey' e verdim. Onlar hep uzman insanlar. Keşke bunu okusalar da yorum ve ölçümlerini paylaşsalar bizimle. Biz de, eğer herşey olumluysa, bu fidanları doğal çözüm olarak beslemeye devam etsek...
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Gökhan son gördüğümde akvaryumları tıka basa Tohumlarla doldurmuş ve son verdiklerin baya köklü gibi. Ancak onun da hedefi görüntü diye biliyorum. Kafayı taksam senin bu Mangrove bitkisini yer içerim ben ama bu ara akvaryumda asılı durması yeterli.:D
     
  16. Heliak

    Heliak

    Mesajlar:
    912
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Temel abi konu ile alakasız ama bugün rüyamda senin bu tohumları gördüm :D Altı çok saçaklı olmuş tabanı kaplamıştı. Çok faydalı felan diyordun :D
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  17. Eser

    Eser

    Mesajlar:
    186
    İsim:
    Eser Atalas
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Temel Abi, şimdi birşey söyleyeceğim inanmayacaksın çünkü inanılacak gibi değil:) Benim Gökhan Bey' e gönderdiğim tohumlar karanlıktan çıkardığım ve max. 1cm kökü olan yapraksız, tepe kısımlarında minik filizleri olan tohumlardı. Ben ona elden götürecek olmuştum ve geçen hafta Perşembe günü paketledim. Paketleme dediğim de ıslak gazete kağıdı sadece, sonra da poşede koydum. Neyse, ben bunları arabaya koydum ve Cumartesi teslim edecektim. Cumartesi dükkanına gitmek için akşam geçe kalınca uğrayamadım ve bunlar yine araba içinde 2 gün daha kaldılar Pazartesi kargo yapana kadar. Pazartesi kargoya gittim, kadın gıcıklık yaptı ve içine bakacağım dedi ben pakette bitki tohumu var deyince. Pakedi bir açtım ve çok şaşırdım: Bitkiler cayır cayır güneş altında 4 gün kadar kalınca bazıları 1-2cm daha ekstra kök atmıştı ve bazılarının tepedeki filizleri patlamıştı yaprak çıkaracak gibi, hem de kapalı poşet içinde havasız-susuz...:)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Evet aynen bir çoğu filiz vermiş ve köklenmiş durumdaydı. Araştırmak lazım derinlemesine aslında, ilginç işlerde tuhaf gelişmeler oluyorsa altında bilinmeyen yollar var demektir.
     
  19. E.Özdemir

    E.Özdemir

    Mesajlar:
    140
    İsim:
    Egemen Özdemir
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Fatih Abi yanlış anlama fakat tespitin yanlış çıkmış Eser Beyin 250 litre reefi varmış :D
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Akvaryumlarında Red Mangrove Kullanımı

    Ben her gün tatlı su püskürte püskürte çıkardım filizleri. Yoksa Eser yanmıştı.:F Filizler nihayet göründü. Alalı 2 ay oldu sanırım Eser değil mi?
     
    Düzenleme: 19 Haziran 2015

Sayfayı Paylaş