1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzlu Su Akvaryumları İçin Soğutucu Yapımı

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 29 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Özellikle tuzlu su akvaryumlarında yazın ısı büyük sorun olmaktadır. Hatta birçok canlı kaybedilmekte veya beslenememektedir. Soğutucu fiyatları ortalama 1000 lira cıvarı ve üstüdür. DIYsoğutucu bir soğutma sistemi fikrininin ortaya çıkarılmasıdır. Fikir üzerine elektronik bilgisi veya fayda sağlayacak farklı bir ekleme yapılmasına destek sağlayacak arkadaşlar çok daha verimli hale getirilmesine yardımcı olacaktır. Bu açıdan başlık altına geliştirici fikirler girilmesi bizleri memnun eder. Elbette bu haliyle amacına hizmet edebilecek yapı ve donanıma sahip bana göre. DIY sistemin adına uygun ucuzlukta, kolay ve güvenli olmalı.

    İlk başarısız deneme:

    Bu başarısız deneme sıradan buz koyulan ve soğuğu bir süre muhafaza eden buz kabının kontrol edilemeyen sisteminden kaynaklanmaktadır. Kendi soğutan ve ısı termostat ayarı olan basit araç buzdolapları bu işe çok daha uygun görünüyor. Waeco marka eski kullanılmış olan soğutucu Ozan kardeşimize ait sıradan bir seçim sadece. Gerçekten çok fazla marka ve fiyat aralığı var. Bütçeye göre bir marka tercih edilebilir. Termostat ayarlı olması ısı sabitlemesinde önemli, buna dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum.

    Soğutucu Yapım Malzemeleri:

    Bu araç soğutucusu bauhaus, praktıker gibi mağazalarda çeşitli markalar altında satılıyor ve kolayca bulunabilir. soğutucu 12 Vdc adaptörü ile ev ortamında çalıştırılabilir. Tasarruflu bir enerji sarfiyatına sahiptir. Adaptör ve aparatlar ürün içerisinde birlikte verilmektedir.

    Araba için imal edilmiş olan araç soğutucusu çeşitli fiyat aralığı ile bulunmaktadır. 12 / 13,5 Vdc adaptör ile çalışmaktadırlar. Fiyat aralığı 65 lira ile 200 lira arasındadır.

    Bahçe hortum aparatları, tüm yapı marketlerde bulunmaktadır. Kaliteli olanları 4-5 lira, nalburda satılanlar 1 lira cıvarındadır. Amaç sadece soğutu dışına takmatik olarak hortum çıkışı yapmaktır basit olarak. Spiral hortum olur, bahçe hortumu olur kısaca hortum imkana göre tercih edilebilir. Spiral hortumun kontrolü çok kolay olar diye düşünüyorum.

    MONTAJ:

    Yapılacak işlem oldukça basit. Bahçe hortum aparatlarını yani erkek olarak adlandırılan uçlu şekildekiler içerde ve dışarda olacak. Buralara tak çıkar şeklinde olan diğer dişi aparatların bağlı olduğu hortumlar takılacak. Soğutucunun delinecek olan bölgesi markaya göre çalışma ekipmanlarının olmadığı taraftan açılmalıdır. Üst kapaktan bile delikler açılarak kullanılabilir markaya göre. Fotoğraflardan da yapım şekli kolayca anlaşılmaktadır. Hortum uzunluğunu su soğukluğuna göre kısaltmak mümkün. Bu yüzden ilk önce olduğu gibi takılarak ayar kısmını düşük güçlü motor ile yaparak tasarruf sağlamak mümkün. Çünkü suyu soğutması kullanacağımız motor eğer çok çok küçük değilse hatırı sayılır oranda olacaktır. Son ayar hortumdan kısaltma ile yapılabilir. Düz mantık ile baktığımızda su hortum ne kadar kısa ise soğutucu içinde o kadar az kalacağından daha az soğuyacak, hortum ne kadar soğutucu içinde uzun ise su o kadar çok soğuyacaktır. Bu da bize her türlü ısı kontrolü imkanı tanır.

    Soğutucuya gönderilen su dakika başına 1,3 litre su basan bir pompa kullanıldı. Eldeki motoru değerlendirme adına akvaryum hacmine göre ısı hortumun kısaltılmasıyla yukarda belirttiğim gibi ısı sabit hale getirilebilir.

    OPERASYON VE TEST EDİLMESİ:

    Deneme ve ayar kova içerisinde yapılırsa akvaryumun ısısı ile oynamak ve ani fark yaratılmamış olur. Kovadan basılan su soğutucu içinden geçiyor ve tekrar kovaya dönüyor. Akvaryumda çalışma prensibi aynı.İlk etapta yaklaşık olarak 45 derce ısıya sahip su kullanılırsa süre hesabı daha rahat ayarlanabilir. Yakalanmak istenen sabit ısı değeri standart olan 26 derece aralığıdır.

    Kova suyu düşük ayarda çalışan soğutucu tarafından 24 saatte 15 derece cıvarında. Tabi soğutucu içindeki su soğudukça sık durduğundan ısı çok fazla aşağılara inmiyor. Bu durumda akvaryuma bağlandığında su sürekli belli bir ısıda geri dönceğinden soğutucu daha fazla çalışmak zorunda kalacak ve ısı sürekli bu ısıdan daha yüksek oranda sabit olarak devam edecek. Eğer ısı hedeften aşağı düşerse yapılması gereken soğutucu içindeki hortumu kısaltmaktır. Isı oranı soğutucu markalarına göre değişecektir elbette, yapacak arkadaşlar bu ayarı soğutucularına göre yapacaklar.

    DÜŞÜNCE:

    Sisteminin nihai maliyeti herşey dahil ortalama tercihe göre 130-150 lira cıvarına çıkar. Genel sistem olarak iyileştirmeler yapmak gerekebilir. Çünkü İnce ayar için akvaryuma ilk eklendiğinde iyi gözlenmesi gerekiyor. Büyük tanklarda soğutucu gücü, motor debisi ve hortum uzunluğunun artırılmasıyla verim alınabileceğini düşünüyorum.

    Sevgiler...
     
    Düzenleme: 12 Mayıs 2016
    Reef 47, Bozzzok ve ilo840 bunu beğendi.
  2. salkayetrer

    salkayetrer

    Mesajlar:
    422
    Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Temel abi deniz akvaryumları için yaza güzel bir çözüm olmuş.Ellerine sağlık :)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Tuzlu su akvaryumları için gerçekten çok gerekli bir ekipman soğutucu. Pahalı bir ekipman olmasından dolayı herkesin satın alması mümkün olmuyor. Güzel ve çok etkili bir çözüm bana göre. Kesinlikle verim alınacağına inanıyorum. Umarım geliştirip akvaryumlarda kullanımının önünü açarız ilerleyen süreçte.

    :horon:
     
  4. salkayetrer

    salkayetrer

    Mesajlar:
    422
    Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    İnşallah Temel Abi.Soğutucu fiyatlarını araştırdımda biraz vallahi fiyatlar bulutlarında üstünde .8. Bir yerde daha rastladım , eski bir mini buzdolabından soğutucu yapmışlardı :) Bu daha tuzsuz, portatif ve yaratıcı sanırım :) Birde fan olayı var ancak azcık masraf yapıp daha kesin bir çözüm bulmak için ideal. burda:gif Emekleriniz boşa gitmesin Temel Hocam :)
     
  5. MenOfWar

    MenOfWar

    Mesajlar:
    28
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Gerçekten profesyonelce ...
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Yorumlara teşekkürler arkadaşlar. Yapımının kolay olduğu yönüne katılıyorum. Önemli olan bu kolaylığı yanında akvaryumdaki işlevinin yeterliliğidir. Bu tarz bir soğutucu bence zekice bir ekipman kazanımı olacaktır. Özellikle zamanlayıcı ve termostat geliştirilebilirse çok daha profesyonelce ayar ve kolay kontrol getirecektir.

    Sevgiler...
     
  7. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Temel bey mükemmel bir çalışma tebrik ederim.

    Konu başlığındada bahsettiğiniz üzere,''Gelişime açık''aklıma gelen fikri ve düşünceyi yazma gereksimi duydum.Sakın yanlış anlamayın sizin yapmış olduğunuz sistemi eleştirmek değil maksadım sadece fikir.
    Fikrim ise,ilave olarak kullanmış olduğunuz plastik hortum yerine,gerekli kalınlıkta ve gerekli uzunluğu göz önünde bulundurarak düzgün sarmal kıvrımlar ile kullanabiliriz.(Bakırın ısı iletkenliğini altın ve gümüşten sonra geldiğini hepimiz bilmekteyiz.)Bu suyu soğutma yönteminde çok kısa zamanlar içinde yapacağı kanısındayım.İkinci olarak gastronomi buzdolaplarında kullanılan,dijital saatli ve proplu termostat kullanabiliriz.Bu termostatlar açık-kapalı kontaklıdır.Bunu neden kullanalım diye soracak olursanız,hem tankın ısısını görebiliriz, hemde kullanacağınız pompa motorunu gerekli ısıya ulaştığımızda motorun çalışmasını durdurarak ısıyı stabil tutarız.Birde pompa motorumuzu buzdolabının tanktan gelen su girişinin köşesine sızdırmaz olarak (Kapalı bir dış filtre misali bir kutunun içine.)yerleştirerek motorun çıkışınıda direk bakır borunun girişine bağlayarak dışardan taktığımız motoru kompak olarak buzdolabının içinde bulundurmuş olacağız.Tanktaki suyun devirdayimini tek bir cihaz ile yapmış olacağız.Görüntü kirliliği açısından.

    Umarım düşüncelerim size bir nebze katkıda bulunur.

    Saygılar........................
     
  8. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Temel bey merhaba,

    Kullandığınız motor yerinede,sump' ın veya dış filtrenin çıkış borusuna bağlanarak devirdayim sağlanabilir.Motor derdinden kurtulmuş olabiliriz.

    Saygılar...................
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Murat Bey selam,

    Fikirleriniz gerçekten güzel. Tabi sump dönüşüne her akvaryumda bağlanmaz sanırım. Sebebi saatte 6.500 litre su basan bir motor çok güçlü gelir. İnce boru veya dediğiniz gibi bakır ve türevi salınım yapmayacak bir malzemeden bu su geçmez. Termostat fikri yine güzel bir fikir. Soğutucunun üzerinde zaten bir termostat var. Ben orjinal termostadın çok kolay kullanıldığını gördüm. Zaten buradan yapılan ayara basit olarak hortum uzatma ve kısaltma ile de çok kolay destek olunabiliyor.
     
  10. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Temel bey merhaba.

    Bakır boru salınım yaparmı, bilmiyorum yapabilir siz daha iyi bilirsiniz.Burada istenilen ısı tankın ısısı.Buzdolabının termostatı ise içindeki suyun ısısını +4 veya +8 lere getirecektir.Termostatın probunu tanka salarsak istenilen ısı derecesi geldiğinde kullanmış olduğumuz pompa motorunu stop ettirip devirdaimi kesecek olmasıdır.Buzdolabı kendi halinde çalışsada akvaryum ısısını etkilemeyecektir.Devamlı çalışan sistemde ise ısıtıcı çok sık aralıklar ile çalışacaktır....

    Saygılar....
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Evet katılıyorum size, termostat probu akvaryum içinde olursa ısı daha rahat dengelenebilir. ;) Tabi termostat soğutucuyu devreden çıkarır ama su devridaimi yapan motor soğutucu dursa da çalışmaya devam eder ama bunun eksi bir zararı olmaz her halde. Bakır boru özellikle tuzlu suda oksitlenme yapar bence. Tatlı su akvaryumlarında da yapabilir. Tuzlu su akvaryumlarında paslanmaz materyaller kullanıldığını gördüm. Bunlar tatlı suda zaten sorun çıkarmaz.
     
  12. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Evet evet, haklısınız bakır oksitlenme yapıyor şimdi hatırladım.Eski mesleğim icabı yat motorlarındaki olan motor sistemi,motor hararet yapmasın diye deniz suyu ile soğutulur. Bunda kullanılan kullanılan kondanser bakır metaryale sahiptir.Zaman ile kondanser arızasında tatlı suya karışan, deniz suyu kondanseri oksitlendirirdi .Kondanseri yerinden oksit yüzünden sökemezdik,pres ile parçalar çıkarırdık. ;) Dediğiniz gibi krom borulardan sonuç alınabilir.Bu krom boruda iletkenlik nasıl olur bilemem.Çünki deniz motorlarındaki soğutucu halen bakır kullanılıyor..
    Ha bu arada termostatı pompaya bağlamak daha etkili olur. dolap çalışmaya devam etsin...
    Saygılar......
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Termostat sadece motorun elektiriğini kesmek zorunda değil bence. Hem motoru hem de soğutucuyu devreden kolaylıkla çıkarabilir. Yapılması gereken motor faz ucunuda termostata bağlamak bana göre.

    Bu sayede fazladan çalışma gerçekleşmez. Ancak sadece motoru devreden çıkarmasının bir avantajı var, dolap sürekli çalışırsa yeniden soğutmak için geçen sürede akvaryum suyunun ısısında oynama olabilir. Zaten yeterli soğumaya sahip soğutucu içine devreye giren motor sayesinde su yollandığında ısı sabitlemesi daha kolay olur gibi geliyor. .8.
     
  14. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Aklıma gelmedi değil Temel bey, kullanmış olduğunuz soğutucu kendi çapına göre kısa zamanlarda içinde bulunan yaklaşık 5-6 litre suyu soğutamayacağı için devamlı çalışması daha iyi olur kanısındayım.Devamlı çalışması, aslında yakacağı enerjiyi hesaplamak gerekir bu tip soğutma sistemlerinde kullanılan Peltier' ler yüksek watajlıdır sanırım.İyide bir beslemeye ihtiyacınız olacaktır.Eyer cihazınız 12 Volt ise.

    Saygılar...................................
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Murat Bey bu cihazların sarfiyatı çok çok düşük. Araç için üretildiklerinden 12 wolt ile çalışıyor. burda:gif
     
  16. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    O zaman sürekli çalışmasında sakınca yok sanırım..Temel bey.

    Saygılar.....................
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Kesinlikle yok Hocam. Belli bir güce sahip bir soğutucu olduğundan soğutucu kapanırsa ısı kaybını toparlaması zaman alıyor. Bu yüzden aynen dediğiniz gibi yaz aylarında sürekli çalışması mantıklı.
     
  18. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Zaten soğutucuda kendi termostatı vardı zaten.Buda bir tasarruf...........

    Bir an unuttum. huh:

    Saygılar....................
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Soğutucu Yapımı

    Soğutucunun kendi termostatı bulunuyor evet. Zaten en düşük ayarda çalıştırmak yetiyor. Çünkü ısı ayarı soğutucunun durup çalışma aralığı belirlendikten sonra soğutucu içindeki hortum uzunluğundan da yapılabiliyor. Diğer bir yönden bakarsak, zaten çok düşük bir sarfiyatı olduğundan soğutucunun kendi termostatından faydalanarak hortum daha kısa tutulup termostad ayarı soğutucunun yükseltilebilir. Bu şekilde ısı sabitlemesi çok daha kolay. burda:gif
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Düşüncelerinizi bu paylaşım altında da almak gelişmesi adına iyi olur arkadaşlar. Yakında farklı bir versiyonu üzerine bir deneme yapacağım. Desteğinizi esirgemeyin.

    Benim akvaryum hacmi de az değil biliyorsunuz 800 litre cıvarı. Açıkcası 27 derece sabit ısı benim için tuzlu suda başarı olacak çünkü 31-32 cıvarı çok tehlikeli. Mesela fanla bile ısı 29 yapılır diye düşünülebilir ama fan sistemindeki aşırı su buharlaşmasıda zararlı ve riskli işin temeline inince. Masrafı cabası ve biraz yanlış su kullanımıyla silikat, fosfat, ağır metal girişini durduramazsın. Fan sistemindeki su kaybını çok ciddi oranlarda buluyorum şahsen. Hedefim ısı konusunda 26-27 aralığı olacak. Eğer düşündüğüm şekilde olursa 25 derece büyük başarı olur bence.
     

Sayfayı Paylaş