1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Triggerfish Anatomisi ve Detay Bilgi

Başlığı 'Puffers ve Trigger' kategorisinde sinsitilki tarafından 20 Nisan 2015 başlatılmıştır.

  1. sinsitilki

    sinsitilki

    Mesajlar:
    1.594
    Yer:
    Kadıköy
    İngilizceden okulda yaptığım bir proje hakkında bazı balıklar hakkında tercüme yaptım. Çünkü yeterli bilgi yoktu. Onu burada sizlerle paylaşayim. Belki tercümenin bir yararı olur... Balıklar hakkında belli bir kısım alıntıdır.

    Triggerfish (Balistidae)

    Habitatı, Hint ve Pasifik Okyanusudur.

    Triggerfish, Balistidae familyasına mensup genellikle parlak renklere sahip 40'ı aşkın balık türüne topluca verilmiş bir isimdir. Genellikle çizgiler ve noktalarla kaplı olan bu balıklar, dünya üzerindeki yarı-tropikal ve tropikal denizlerdeyaşamaktadır. Çoğu tür, sığ sularda, sahillere yakın yaşam bölgelerinde (özellikle de mercan resiflerinde) görülmekle beraber, ''Oceanic Triggerfish (Canthidermismaculata)'' gibi az sayıdaki tür de okyanuslarda yaşamaktadır. Her ne kadar bu familyaya mensup pek çok akvaryum balığı piyasasında rağbet görse de, genellikle hırçın ve uyumsuz tavırlarıyla bilinmektedirler.

    Familyanın en büyük türü olan ''Stone Triggerfish (Pseudobalistesnaufragium)'' boyu 1 metreye ulaşabilse de pek çok türün maksimum boyu genellikle 20- 50 cm arasında değişmektedir. Triggerfish balıklarının oval ve yüksek derecede basık bir gövdeleri vardır. Kafa; kabuk parçalamak için adapte olmuş dişlerle dolu ufak, fakat güçlü bir çene ile son bulur. Gözler ufaktır ve ağızdan uzak bir biçimde kafalarının tepesinde yer almaktadır.

    AnteriorDorsalfin üç omurgalık bir sete indirgenmiştir. İlk omurga şişkin ve bugüne kadar görülmüş en uzunudur. Üç omurga da normal olarak bir oluğun içine çekilebilmektedir. Anal ve arka sırt yüzgeçleri, yavaş hızda hareket sağlayabilmek için bir yönden diğerine dalgalanma yeteneğine sahiptir. Orak şeklindeki caudalfin sadece yırtıcı hayvanlardan kaçmak için kullanılmaktadır. Tek solungaç açıklığı, pectoral yüzgeçlerin hemen üstündeki dik bir yarıktır. Solungaç plakalarının bu tuhaf kaplaması, Tetradontae düzeninin diğer üyeleriyle de olan ortak bir özelliktir. Her iki çene de iki tarafında 4 dişlik bir sıraya sahipken, üst çene ek olarak 6 adet plakamsı faringeal dişten olan bir sıra daha içerir.

    Yırtıcı hayvanlara karşı, triggerfish balıkları, ilk iki sırt omurgasını dikleştirebilir: İlk omurga, ikinci omurganın dikleşmesi sayesinde yerine sabitlenir ve sadece ikinci omurganın inmesiyle tekrar eski halini alabilir. Xanthichtthys türünün bazı üyeleri haricinde bütün türlerin erkekleri ve dişileri birbirine benzer bir görünüşe sahiptir.

    ''Crosshatch Triggerfish (Xanthichthysmento)'' ve ''Yellow Margin Triggerfish (Pseudobalistesflavimarginatus)'' türlerinde, yumurtalar sabah ''doğurulur'' ve aynı gün güneş batarken embriyolar içlerinden çıkar. Embriyolar çıktıktan sonra, dişi ''Crosshatch Triggerfish'' balığı, erkeğin bölgesini terk eder. Bu üreme sistemi, ''Erkeğin bölgesini ziyaret eden polyjiniye'' örnektir. Triggerfish türleri bunlardan başka üreme sistemleri de sergilemektedir. Bunlar arasında '''bölgesel olmayan dişi (NTF) polijini'' ve ''bölgesel olan dişi polijini (TF)''. NTF polijinide: bölgesel olmayan dişi, erkeğin bölgesinde kalır ve ürer. TF polijinide ise dişi, erkeğin bölgesi içerisindeki bir alanı sahiplenir ve kendi alanında doğurur.

    Triggerfish balıklarının oldukça tuhaf anatomisi, tipik diyetleri olan yavaş hareket eden ve dipte yaşayan kabuklular, yumuşakçalar, denizkestaneleri ve diğer derisi dikenliler, genel olarak kabuklu ve omurgalı canlılardır. Bazıları ayrı olarak ufak balıkları ve ''Melichthys'' gibi bazı cinsler de yosun ile beslenir. ''Redtoothed Triggerfish (Odonusniger)'' gibi az sayıda tür ise genellikle plankton ile beslenir.

    Bazı türleri, balıklar arasında olağandışı olan bir zeka seviyesi, daha önceki deneyimlerden öğrenme becerisini gösterebilirler. Bazı triggerfish türleri, yumurtalarını korurken oldukça agresif davranışlar sergileyebilir. Bu türlerden ''Picasso Triggerfish (Rhinecanthusaculeatus)'' ve ''Titan Triggerfish (Balistoidesviridescens)'' , yuvalarını dalgıçlar ve şnorkelli yüzücüler de dahil olmak üzere tehdit olarak gördükleri herkese karşı acımasızca savunmaktadır. Bölgeleri, yuvalarından yüzeye doğru koni biçiminde genişlemekte ve yuvadan yukarı doğru yüzerek uzaklaşmak isteyen dalgıcı balığın bölgesine daha da çok girmesine sebep olabilir. Kızgın bir triggerfish ile karşılaşıldığında, yuvadan uzaklaşmanın en iyi yolu, bulunduğunuz seviyede kalarak düz bir şekilde yüzerek uzaklaşmaktır. Göreceli olarak daha ufak olan ''Picasso Triggerfish'' türünün aksine, ''Titan Triggerfish'' türü büyük boyutu ve güçlü dişleri sayesinde dalgıçlara karşı ciddi bir tehdit olabilmektedir.
    Triggerfish balıkları, çiftleşmeden önce 'geleneksel' doğurma bölgelerine giderek kendi bölgelerini korurlar. ''Balistescarolinensis'' ve ''Pseudobalistesflavimarginatus'' gibi bazı türler kendilerine ait bölgelerde oyuklu yuvalar inşa eder. Triggerfish türlerinin erkekleri, üremek için gerekli olduğundan dolayı, bölgelerini korumak konusunda azılıdırlar. Bir erkeğin bölgesi, doğurmak ve ebeveyn bakımı için kullanılır. Pek çok erkeğin bölgesi genellikle kumlu bir deniz tabanı veya bir mercan resifi üzerinde bulunmaktadır. Tek bir bölgede genellikle birden fazla dişi vardır. Erkek kendi bölgesinde kalan veya ziyaret eden bütün dişilerle çiftleşir (Polygyny). İzu Adalarındaki Hacjijojima bölgesinde (Japonya) yaşayan Crosshatch Triggerfish ''Xantchichthysmento'' balığının erkek üyeleri kişisel bölgelerinde 3 dişiyi barındırır ve onlarla çiftler haline çiftleşir. Her erkek kırmızı-dişli Triggerfish (Odonusniger) kendi bölgesinde aynı günde ondan fazla dişiyle ilişkiye girer. Yellowmargin Triggerfish (Pseudobalistesflavimarginatus) türü de polijinik çiftleşme davranışını gösterir.

    Triggerfish türlerinin doğurma zamanı, ay döngüsü, akıntılar ve medcezirlere bağlı olarak değişebilir. Ay döngüsüne bağlı olarak, yumurtalar dolunay zamanından 2-6 gün önce ve hilal zamanından 3-5 gün önce görülmektedir. Akıntılara bağlı olarak, doğurma işlemi ilkbahar akıntılarından 1-5 gün önce meydana gelmektedir. Akıntıların zamanlamasına bağlı olarak, yumurtalar gün batımındaki yüksek akıntıların oluşması sırasında görülebilmektedir. Hem erkek hem de dişi triggerfish türleri doğurma öncesi bazı davranışları gösterir: üfleme ve dokunma. Bir erkek ve bir dişi deniz tabanına doğru suyu püskürterek (genellikle aynı zamanda ve aynı noktada) yuvalama alanını hazırlar. Karınlarını, doğurur gibi yaparak deniz tabanına sürterler.

    Gerçek doğum sırasında, yumurtalar kumlu deniz tabanı üzerine yatırılmaktadır.. Yumurtalar dağınık bir şekilde olup, kum partiküllerine bağlı durumdadır. Triggerfish yumurtaları genellikle oldukça ufaktır (0.5-0.6 mm çapında ) ve dalgalar sayesinde oldukça kolay bir biçimde yayılmaktadır. Doğurma işleminden sonra hem erkekler hem de dişiler, döllenmiş yumurtaların bakımına iştirak etmektedir (bi parental care -çift ebeveyn bakımı). Dişi triggerfish balıkları, doğum alanının yakınlarında ve genellikle deniz tabanından 5 metre yükseklikte yüzmekte olup, kendi bölgelerini her türlü izinsiz giriş yapan canlıya karşı korur. Bu davetsiz misafirlerin arasında ''Parupeneusmultifasciatus'' , ''Zancluscornutus'', ''Prionurusscalprum'' ve aynı türün üyeleri de bulunabilmektedir. Koruma görevinin haricinde dişiler, yumurtaların üstünde yuvarlanarak, üzerini yüzgeçleriyle ''havalandırarak'' (fan) ve su püskürterek embriyolara oksijen sağlamaktadır.Bu ayrıca embriyoların gelişerek kuluçkadan çıkmasını da sağlar. Dişi triggerfishlerin bu davranışına 'tending' (bakım yapmak) denmektedir ve erkekler de bu davranışı nadiren göstermektedir. Erkek triggerfish balıkları yumurtaların üstünde yüzerek, kendi bölgelerindeki bütün dişileri ve yumurtalarını korumaktadırlar. Erkek triggerfish balıkları, kendi bölgelerinin sınırlarına giren diğer erkeklere karşı saldırgan bir davranış biçimi göstermektedirler.

    Clown Trigger (Balistoides Conspicillum)

    Habitatı, Hint ve Pasifik Okyanusu’dur.

    Etçildir, kabuklular, salyangoz, pellet ya da herhangi tip etli yiyecek ile beslenirler.

    Agresiftir. Küçük balıklara zarar verebileceğinden aynı tankta beslenmemesi uygun olur.

    Akvaryum ortamında, boyları 25 cm’e kadar büyür.

    Deniz akvaryumlarında en rahat ayırt edilebilen bir türdür. Diğer triggerler gibi kolaylıkla tank ortamına kolayca adapte olabilir.

    Huma Huma Trigger (Rhinecathus Aculeatus)

    Habitatı, Hint Okyanusu’dur.

    Etçildir, kabuklular, salyangoz, pellet ya da herhangi tip etli yiyecek ile beslenirler.

    Orta derecede agresiftir. Küçük çekingen balıklara zarar verebileceğinden aynı tankta beslenmemesi uygun olur.

    Akvaryum ortamında, boyları 30 cm’e kadar büyür.

    Huma huma renkleri ve olağan olmayan davranışlarından dolayı en popüler balıktır. En ilginç özelliği sahibine olan dikkatidir. Üzgün olduğunda sesyayar, tankın üstünden su sıçratabilir. Sahibinin dikkatini çekmeyi sever. Akvaryum balıkları içinde en eğitilebilenidir.

    Niger Trigger (Odonus Niger)


    Habitatı, Kızıldeniz ve Batı Pasifik Okyanusu’dur.

    Etçildir, canlı ve dondurulmuş yemler, denizyıldızı, denizkestanesi gibi yiyecekler ile beslenirler.

    Akvaryumda gerek kendi türlerine gerekse diğer türlerden balıklara karşı barışçıldır. Trigger türü balıklar arasında en barışçıl olanıdır; ancak yumuşakçalara karşı hiç de barışçıl değillerdir. Bu nedenle yumuşakçalar ile beraber aynı tankta beslenmemelidir.

    Akvaryum ortamında, boyları 50 cm’e kadar büyür. Tank hacminin minimum 250 litre olması gerekir.

    Bu balığın rengi bölgeden bölgeye değişir, pembemsi, yeşilimsi veya mavimsi olabilir. Tanka ilk girdiğinde saklanmayı sever, ancak ilerleyen zamanlarda açık alanlarda görülür.

    Undulate Trigger (Balistapus Undulatus)

    Habitatı, Hint ve Batı Pasifik Okyanusu’dur.

    Etçildir, pul, palet ve herhangi tip etli yiyecekler ile beslenirler.

    Akvaryumda gerek kendi türlerine gerekse diğer türlerden balıklara karşı aşırı saldırgandırlar. Trigger türü balıklar arasında en saldırgan olanıdır.

    Akvaryum ortamında, boyları 30 cm’e kadar büyür. Tank hacminin minimum 200 litre olması gerekir.

    Diğer bazı trigger türleri gibi, ağzına bir şeyler alıp onları akvaryumda yerleştirerek akvaryumu yeniden dekore etmeyi severler. Sahiplerinin elinden yem yiyebilirler.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 20 Nisan 2015
    azura, Pennywise, King Elvis ve diğer 10 kişi bunu beğendi.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Dostum eline sağlık makale için, güzel olmuş...:)
     
    sinsitilki bunu beğendi.
  3. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Burak çok güzel bir makale, eksik olan iki şey var fotoğraf ve resif uyumu durumu. Onları da eklemek lazım ki 10 numara olsun.
     
    sinsitilki bunu beğendi.
  4. sinsitilki

    sinsitilki

    Mesajlar:
    1.594
    Yer:
    Kadıköy
    Huma huma trigger fish akvaryum ortamında ilk besledigim balık abi. Daha doğrusu clown trigger fish de akvaryum ortamında huma huma trigger fish'in yanına aldığım ikinci baliktir. Trigger fish ailesine ayrı bir sevgim var. Çok zevklidir beslemek. Resim kısmını atladım. Çünkü resim gerektirmeyen bir sunum olacaktı :)
     
    Alparslan ve Pennywise bunu beğendi.
  5. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Balıklar hakkında genel bilgiler konuyu zenginlestirir. Örneğin doğada yavru sırasındaki hırçınlık bilgisi çok güzel bir anlatım. Resim Yüklemek genel olarak sunum adına akılda tutucu ve konuyu tamamlayan bir durumdur. Burası için söylemiyorum genel anlamda yazıyorum.
    Burasi icin Kendi beslediklerinden örnekler vermek ise konuyu okuyan arkadaşın sikilmamasini sağlar. Şahsım adıma sıkılmadim ama bilmediğim türleri Google'da aradım. Fotoğraf bu sebeple tamamlayıcı olur. Yoksa eline sağlık diyorum tekrar.
     
    sinsitilki bunu beğendi.
  6. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Sunum çok güzel... Ok.jpg
     
    sinsitilki bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş