1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Su deposundan Koi Balık Havuzu Yapımı

Başlığı 'Havuz ve Gölet Forumu' kategorisinde molossus tarafından 9 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Izmir` de cok yakin bana.. Izmir` de guzel koiler goren var mi acaba?
     
  2. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Dün günübirlik İzmir' deydim. Kemeraltındaki neredeyse tüm akvaryumcuları dolaştım fakat istediğim koileri bulamadım.

    Tesadüf eseri gördüğüm, fotoğrafta bulunan filtreyi 30 tl civarında bir fiyata aldım.

    [​IMG]

    Çin malı ve markası Asian Star, modeli FH-1904. Yüksekliği yaklaşık 38cm. Uzatıp kısaltabileceğimiz fıskıye uçları ve neredeyse her yöne dönebilen diğer bir su çıkış aparatı mevcut. Saatte maksimum 1500 litre filtre edebildiği ve 19 watt tüketimi olduğu yazıyor. Debisi arkadaşımın getirdiği 1500 litrelik kafa motoruna nazaran çok daha düşük ama fıskıye ucuyla bile benim 600 litrelik havuzumdaki suyu gayet iyi çeviriyor. Hatta direk çıkış verirsem debinin fazla geleceğine eminim.
    Filtre kısmı birbirine geçmeli 4 ayrı parçadan oluşuyor. Bu 4 bağımsız ama birbirine geçebilen parçaların yerleri değişebiliyor yada sayıları eksiltilebiliyor. Bu 4 bölüm içinde bioball, seramik halka ve 2 çeşit sünger bulunuyor. Önceki iç filtreme kıyasla çok daha sessiz çalışıyor fakat süngerlerinde çok yoğun bir plastik kokusu var. Süngerleri yıkayıp havalanmaya bıraktım ve diğer filtremdeki süngerleri bu filtreye aktardım.

    Eğer bahsettiğim yoğun plastik kokusu gitmezse, kullanmamda sakınca olur mu?
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Caner Bey,size önerim,bioball ve seramikleri çıkarmanız,onların yerine biyolojik sünger koymanız(mavi sünger).Karbonlu süngeri (siyah sünger)de en üste taşımanız.Bioball su içinde hiçbir işe yaramaz,üstüne su dökülmeli ki iş dörsün,seramikler iş görür fakat süngerler seramiklerden daha geniş yüzeye sahiptir.Biraz debi düşüşünüz olur ama önemli değil,zaten fazla bile geliyormuş...
     
  4. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Cem bey, konu hakkında bilgisiz olmamdan dolayı bioball ve seramik ne işe yarar tam olarak bilmiyorum. Bioball neden sadece üstten su döküldüğünde işe yarıyor?
    Ayrıca siyah süngerin aralıkları daha geniş. Bu durumda, suyun alttan alındığını düşünürsek, önce geniş aralıklı malzemeden geçmesi gerekmez mi?
    Yine bilmediğim için soruyorum; diyelim ki bioball ve seramikler bu filtrede işe yarıyor. Bu durumda fotoğraftaki dizilim yanlış olmuyor mu? Yani seramik ve biobalların altta olması gerekmez mi?
     
  5. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Fikir sahibi kimse yok mu acaba?
     
  6. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Hocam bu malzemelerin üzerine nitrifikasyon bakterileri yerleşirler suyu onlar arıtıyor ve biyolojik filtrasyon olmuş oluyor.
     
  7. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Teşekkürler Emrah bey.
    Dizilim nasıl olmalı; çekilen su önce geniş gözenekli sonra ince gözenekli malzemeden mi geçip havuza dönmeli yoksa tam tersi mi olmalı?
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Su deposundan bal1k havuzuna...

    Cep telefonundan dahil oluyorum ve fotograf goremiyorum, ancak konuyu anladim sanirim. Bir ic filtrede dizilimin onemi cabuk tikanmayacak sekilde olmasidir. Tabi bircok gecmeli haznesi olanlar icin soyluyorum. ic filtre icinde biobal biraz goruntu amacli olmus gibi. Ancak belki suyu ilk karsilamada kati atiklari tutmak icin kullanilabilir, icimiz rahatlasin diye. Cem hakli biobal disarda olup su ustunden suzulurse daha faydali. Bunun sebebi suyun suzulurken yapisi itibari ile suyun parcalanarak oksijenlenmesidir. Bunun disinda biyolojik kavrami sadece isminde gecer(reaktor vb istisna olabilir) karbonlu sungerin karbonu bir koi havuzunda ne yapar sice ? Bence filtre icindeki sunger ve elyaf olmali gerisi ilerde evdeki akvaryum malzemesi yigini icin beklemeye alinmali. Elyaf ve sungeri haftalik temizleyin yeter. Sahsi dusuncem bu yondedir. Kolay gelsin.

    Cep mesaj, imla klavyeden...
     
  9. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Temel bey, zor şartlarda ulaştığınızın farkındayım ve bu nedenle çok teşekkür ederim.
    Son bir sorum var; "karbonlu sungerin karbonu bir koi havuzunda ne yapar sizce ?" yazmışsınız. Ben cevabı bilmiyorum, yani zararlı mıdır? Bir de öğrenmek için soruyorum; sünger siyah olunca karbon sünger olduğu anlamına mı geliyor?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Su deposundan bal1k havuzuna...

    Konuya bakis acimiz malesef hobiciler olarak cok farkli.Dusunun bir karbon komurunun alt malzemesinden kucuk sungerler uretilecek ve bu sungerler sudaki agir metali,kokuyu, sari regi vs vs alacak.Ustelik bunu bir ic filtre koi havuzunda yapacak. Minik akvaryum bile olsa hani kandiralim kendimizi diyecegim ama o bile gelmiyor icimden.

    Keyfim yerinde mazur gorun olayi daha net izah edeyim...Bu is benim sutcu beygiriyle gazi kosusunu kazanabilme ihtimalime benzetiyorum. :D
     
  11. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Anladım temel bey. Figüranları çıkartıp sünger ekleyeceğim. Teşekkürler.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Su deposundan bal1k havuzuna...

    Siyah sungeri kullanabilirsiniz, tabi korbonlu oldugu kismini dusunmeden sadece sunger oldugunu dusunerek.bir de sunger kokusunu sormustunuz, yeni oldugundan kokar ve zarari yoktur.

    Cep mesaj...
     
  13. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Biotopları çıkardım. Seramikler 2 gün geçmesine rağmen yemyeşil renk aldığından ve suyu dengeli dağıtması için en alt parçaya koydum. Bir üste karbon dediğimiz süngeri koydum ve eski filtremin süngerini de ekledim. Bir üste daha ince dokulu mavi süngeri ekledim ve yine eski filtremin süngeriyle besledim. En üst katmana ise, bulduğum kırpık gri süngeri elimle daha da parçalayıp sıkıştırarak ekledim.
    Şimdilik tamamdır.

    İleride bu tip bir filtre daha alıp içine komple karbon kömür ekleyeceğim. Tahminime göre filtrenin 4 parçasının hacimi yaklaşık 1 litre. 1 litre karbon kömürü 600 litre havuz için yeterli midir yoksa gereksiz bir çaba mı olur?
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karbon kömürü 1 kg sizin 600 litre havuzu bir ay güzel temizler bence. Temizlemekten kasıt sadece su rengi ve koku anlamındadır. Eğer bunlara ilave olarak ağır metaller vb eklenirse etkisi düşer belki ama yine bu süreyi rahat doldurur diye düşünüyorum. Fakat uygulama ve düşünce güzel bence.
     
  15. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Az önce dalış hobisiyle profesyonel olarak uğraşan bir arkadaşımdan öğrendiğime göre; tüplere hava basan kompresörlerde, filtre malzemesi olarak "aktif karbon" adını verdikleri malzemeyi kullanıyorlarmış. Gayet uygun fiyata bu malzemeden temin edebileceğini söyledi. Acaba "aktif karbon" adını verdikleri malzeme, bizim karbon kömürü olarak adlandırdığımız malzemeyle aynı mıdır?
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tüplere hava basan kompresörlerde kullanılıyor derken acaba havayı mı içinden geçiriyorlar ? Malzemeyi görmek lazım, aktif karbon ancak ne tür bir karbon. huh:
     
  17. kaan07

    kaan07

    Mesajlar:
    636
    İsim:
    Kaan ÖNCÜ
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Su deposundan bal1k havuzuna...

    Aynen katiliyorum, hatta kurulmadan once cok direndim ama malesef yaptiramadim. Cok guzel ve farkli ornek fikirlerimde vardi.Ama herseye rağmen muhtesem bir havuz oldu.

    Cep mesaj...
     
  19. kaan07

    kaan07

    Mesajlar:
    636
    İsim:
    Kaan ÖNCÜ
    Evet bencede dış filtre olmaz böyle bi havuza.
     
  20. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Evet, havayı "aktif karbon" dedikleri malzemeyle süzüyorlar. Bahsettiğim arkadaşım piranha akvaryumundaki dış filtreye bu malzemeyi doldurup kullanmış. Piranhaları, yengeç, tavuk ciğeri ve mamunla beslediği için yemyeşil olan suyu, bu malzemeyle dolu olan dış filtreyle, 2 saat içinde tertemiz ettiğini söylüyor. Abartma payı olsa dahi iyi sonuç aldığı ortada :F

    Aslında ben de başta iç filtre alıp, 1-2 hafta içinde kendi dış filtremi yapacaktım ya da normal dış filtre satın alacaktım.
    Yaklaşık 1,5 ay geçmesine rağmen su hala tertemiz. Ortaokul zamanlarındaki akvaryum tecrübelerimi düşününce, suyun kirleneceğini ve yosunlanacağını düşünmüştüm ama böyle olmadı. Hatta 3-5 gün öncesine kadar içinde sadece sunger bulunan, 650lt/saatlik atman iç filtre kullanıyordum.

    Son aldığım filtrenin 1500 lt/saat olduğunu düşününce ve enerji tüketimi düşük olunca bir tane daha alıp karbon kömürü eklemeyi düşündüm.

    EKLEME:
    Sonuç olarak, zamanını bilemesem de gelecekte kendi filtremi yapacağım.
     

Sayfayı Paylaş