1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Portal Soru ?

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 7 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: PORTAL SORU ?

    :kotu: Soru güncel. DEĞİL: :D

    evet biliyorum hata bende ben çok yanlış anlattım daha doğrusu anlatamadım.Nası anlatcamı bilemedim.Cevap nitrat patlamasıydı.Ama ben anlatamadım.Yeni bir soru bulup gelicem.
     
  2. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Ani hareket değilde sürtünme diyelim nitrat balıkların mukozasında erime yapar kısacası yakar ve bu durum bettalara özgü bir durum değildir her balık aynı davranışı sergiler ama dibe çökmemesi lazım balığın.Nitratın az farklada olsa daha az olacağı su yüzeyinde durması lazım ölçüm yaptınız mı ? Zaten dipten çekim yapmamızın nedeni de nitratı ve hayvan pisliklerini varsa bitki çürüklerini atmaktır. Bitkiniz yoksa nitrat sürekli yükselir bitkiler nitratı kullanırlar besin olarak.Yani bitki olmadan döngüyü sağlayamazsın Emre. Nitrat değilde başka bir sebepten olabilir.Çünkü dibe çökmesi çok enteresan.Yanmaktan korkan adamın ateşe atlaması gibi düşün.
    Hep Temel abi bulmayacak ya birazda bizler bulalım ;)
     
  3. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Şahincim aslında doğru bilgi vermelisin arkadaşlara.

    Daha sonra nitrat biliceğin üzre balıkları hasta eder.Bir balığın çok çok sık bir şekilde dibe çökmesinn yedeni nitrat, hastalık gibi sebeblerdendir.

    Birde ani hareket derken ben sürtünmeyi kesinlikle kastetmedim.Ani hareket deyince akıla ne geliyorsa o.

    Dipten su çekmemizin sebebi evet nitratları almaktır balığın dışkısını almak kelimesi sanırım biraz anlış olmuş.Zaten nitratı yaratan etkenin büyük bölümü balığın dışkısındadır.

    Birde su an bettamın durumu iyiye gidiyor.Balığın bu hale gelmesinin tek sebebi var.Filtrasyon yok akvaryumda.Kısa zaman içinde alıcam.Dişi bettada var.Ama erkekte henüz yok. :dusunceli:
     
  4. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Akvaryumunuzda filtrasyon olsa yada bir kaç kök bitki olsa sanırım nitrat patlaması yaşamazdınız.
    Yanlış bilmiyorsam eğer nitrat patlamasında suyun rengi yeşil oluyor.
    Şahin'in dediklerinde yanlışlık var mı acaba...

    Uygun görürseniz hem bu küçük tartışmadan yola çıkarak hem de basit olsa bile unutulmaması gereken bir şeyi hatırlamak amacıyla bir soru sormak istiyorum...

    Akvaryum filtrasyonunun amacı/amaçları ve en temel görevi nedir?

    Soru güncel...
     
  5. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Şimdi şu balık pisliği konusu açılmışken şöyle gireyim filtre bir kaba pislik temizleme aracı değildir.Filtrasyonun asıl amacı azot döngüsünü gerçekleştirmektir.Bu bazı zararlı maddelerin,kimyasalların etkisiz hale getirilmesini sağlar.Bu işi mikroorganizmalar yapar ve bu mikroorganizmalarda filtrede barınırlar.
    Akvaryum ortamına baktığımızda amonyak - nitrit - nitrat var ve filtremizin asıl amacı bu zararlı nitrat kimyasalını etkisiz hale getirmek.
    Olan filtreyi kapatmak barındırdığı bakteri kültürünü öldürür ölen bakterilerde sudaki nitratı artırır.
    Yanlışım var mı ? Sudaki amonyak,nitrit,nitrat dengesi filtre olmadan sağlanamaz.(Unuttum ekledim.)
    Filtrasyon çeşitleri de var ama genel bi cevap vereyim dedim.
     
  6. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Kısa ve öz olacak ama idare edin
    Filtrasyonun temel amacı, su kalitesini artırarak tankta yaşayan canlıların doğal ortamlarına en yakın su kalitesini elde etmektir
     
  7. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Haklısın Özgür abi zaten bu mikroorganizmalar onların doğal ortamlarında hep var.Bizdede olmalı ki yapay olan akvaryumlarımızda onları evlerinde gibi rahat ettirelim,orayı taklit edebilelim.Bu dengeyi sağlayamazsak akvaryum içi su dolu kaptan başka birşey değildir. :alkis:
     
  8. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Her ne kadar en önemli amaç olmasada kaba pislikleri tutmayada yarar tabi.

    Cevabın için teşekkürler Şahin :alkis:

    Saygılarımla..
     
  9. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Bende teşekkür ederim Türker abi.Zamanında geceleri filtremi kapatırdım balıkların sürtünmesini kuyruk kısmalarını gözlemledim sordum,araştırdım...Fazla bilmesemde en azından mantığını kavrayabildiğimi düşünüyorum.
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Yeni bir soru
    Balıklar sadece suda, yada çamurda mı yaşar ?
    :cekingen:
    Buyrun arkadaşlar...
     
  11. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Temel abi yazdıklarım tamamen saçma olabilir.Şimdiden kusura bakma.Yanlış hatırlamıyorsam biyoloji dersinde görmüştük.Yaz ayını seven su canlıları kışın kumun altına gömülerek kış uykusu yatalar.Kış mevsimini seven canlılarda yazın kumun altına girerek yaz uykusuna yatar diye biliyorum abi.
    Kumla çamur aynımı onu bilemiyecegim abi senin sorunun.
     
  12. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Çamurada yaşayabilmesi için balığın çamuru süzüp sudan oksijen süzebilmesini gerektiren solungaç yapısına ihityacı olacak.Ama böyle bir balık var mı bilmiyorum.
    Yayınların bizim milek dediğimiz alanlarda gizlenip dinlendiğini biliyorum.
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Çamur gibi suda yaşayan balık var. Ama sorunun yanıtı henüz çıkmadı. Çok şaşıracağınızdan hiç şüpheniz olmasın.
    Soru güncel...
    :hayir:
     
  14. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Temel abi çalıntı ama idare et

    Akciğerli balıklar (Dipnoi), Sarcopterygii sınıfından solungaç solunumu yapmakla beraber ihtiyaç duyulduğunda hava solunumu da yapabilen tatlı sularda yaşayan ilgi çekici balıklar altsınıfı.

    Vücutları uzunca yapılı ve yuvarlakçadır. Sırt ve anal yüzgeçleri bulunmaz. Göğüs ve karın yüzgeçleri zeminde sürünmeye yarayacak biçimdedir. Bazılarının vücudu büyük yuvarlak pullarla örtülüdür. Pulsuz gözükenlerinde de deri altında küçük yuvarlak pullar mevcuttur. İskeletleri yeşil renkli olup, kısmen kıkırdak, kısmen kemiklidir. İki metre boyunda ve 15 kilogramdan ağır olanları vardır.

    Akciğerli balıkların burun delikleri ağız boşluğuna açılır. Solungaçlarından başka, kısa bir tüple yemek borusunun alt bölgesine bağlı bir veya ik adet akciğerleri vardır. Bunlar gerçek akciğer değildir. Etrafları bol miktarda kılcal damarlarla örülmüş hava keseleridir. İstenildiği zaman akciğer görevi yaparlar. Yaşadıkları çevrenin suyu kuruduğu zaman balçığa gömülerek akciğer solunumu sayesinde kurak mevsimi atlatırlar. Hem solungaç, hem de akciğer solunumu yaptıklarından çift solunumlu anlamına gelen Dipnoi ismiyle de anılırlar.

    Çoğunun nesli tükenmiş olmasına rağmen; bugün Avustralya, Güney Amerika ile Güney ve Batı Afrika'nın tatlı sularında yaşayan akciğerli balıklar vardır. Gündüzleri çoğunlukla su diplerinde göğüs ve karın yüzgeçlerine dayanarak dinlenir veya yavaş yavaş sürünerek yer değiştirirler. Balık, kurbağa ve sümüklü böcek gibi su hayvanlarını avlayarak beslenirler. Zaman zaman su yüzeyine çıkarak hava solumak suretiyle oksijen ikmali yaparlar. Akciğerlerini hava ile doldururken, geceleri çok uzaktan duyulan horultulu sesler çıkarırlar. Kendilerine yaklaşılınca yılan gibi tıslar ve ısırırlar.

    Kurak mevsimlerde sular çekilmeye başlayınca, akciğerli balıkların herbiri kendine balçık içinde bir tünel kazarak içine yerleşir. Tünelin üzerinde havanın girişine yarayan gözenekli bir kapak bulunur. Balık, çamurdan koza içinde mukuslu bir sıvı ifraz eder. Bunun sayesinde derisinin kuruması önlenmiş olur. Balık, kozasında derin bir uykuya dalar. Vücut fonksiyonlarını da yavaşlatır. Akciğerli balıklar gerekli oksijeni yuvanın üstündeki delikten almaya devam ederler. Yaz uykusu süresince gerekli enerji için kendi kas dokularının bir kısmını eriterek harcarlar. Bu suretle yağmurların tekrar başlayıp, akarsuların canlanmasına kadar hayatlarını sürdürürler. Kas dokusunun besin olarak harcanması sonucu bir mevsim içinde 3 santimlik bir boy kaybı olur. Bazan uzun süren kuraklık dönemlerinde vücutlarının yarısını eritirler. Afrika akciğer balıklarının, çamur kozalarında dört yıldan fazla yaşadığı tesbit edilmiştir.

    Dişiler yumurtlamak için su dibinde bazan bir metreden daha derin delikler açarlar. Yumurtalarını buraya bırakırlar. Erkekleri yumurtalara bekçilik yapar ve onları yüzgeçleriyle yelpazeleyerek su akımı meydana getirmek suretiyle havalandırırlar. Yumurtalar 10 gün içinde açılarak yavrular çıkar.

    Akciğerli balıkların eti lezzetlidir. Yerliler avlayıp yerler. Bilhassa yaz uykusunda iken kozalarını bularak onları rahatça yakalarlar. Bazan da toprağı kenarlardan oyarak kozayı toprak tabakayla beraber uzaklara naklederler. Koza içinde uyuyan balık bunun farkına varmaz.

    Abiyogenez (Kendiliğinden oluş) fikrinin savunucularından olan Aristo, Knidos yakınlarındaki bir gölde bulunan balıkların suların kurumasıyla kaybolduklarını (öldüklerini), aylar sonra yağmur sularıyla dolan gölde, tatlı su kefallerine benzer balıkların yüzdüğünü gördü. Bu balıklar yumurtalardan çıkmadığına göre, çamur ve kumlardan meydana gelmiştir dedi. Cansız maddelerde canlıyı meydana getiren aktif bir özün var olduğunu söyledi. Aristo ve taraftarlarının Abiyogenez fikirleri sonradan gelen fen adamları tarafından deneylerle çürütüldü. Pasteur, bu deneylerinden dolayı ödül kazandı.

    Aristo'nun kuraklıktan sonra gölde gördüğü balıklar yukarıda bahsedilen çift solunumlu balıklardandı. Suların kurumasıyla balçığa gömülmüş ve akciğer solunumu yapmışlardı. Gölün yağmur sularıyla dolmasıyla balçıktan çıkarak solungaç solunumuna tekrar dönmüşlerdi.

    ALINTIDIR
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: PORTAL SORU ?

    :hayir:
    Güncel..
    Aslında bu cevaplar kabul edilebilir belki, çünkü sonuçta su dışında yaşıyorlar. Ancak soru içerisine çamuru bu yüzden koydum. Kısaca çamurda yaşayan balıklar olduğunu bildiğimden, bu cevaplar gelmesin istedim. Birazdan doğru yanıt gelecek ve şaşırtıcı olacak.
     
  16. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Ağaçta hocam =)

    Cift cinsiyetli, 5 santimlik balık metobolizmasını değiştirerek hem suda hem de karada yaşayabiliyor

    Amerikalı bilim adamları gerektiğinde sudan çıkan, hatta ağaçta yaşayan bir balık türü keşfettiler. 5 santim uzunluğundaki “Rivulus marmoratus Poey”isimli balık çekilen sularla birlikte aylarca ağacın dal ve kökleri üzerinde yaşayabiliyor. Çift cinsiyetli balıklar su tekrar yükselince metobolizmalarını yeniden değiştirerek eski yuvasına geri dönüyor. Mangrov ormanlarında yaşayan bu balık biyolojik yapısını geçiçi olarak değiştirdiği için su dışında da soluk alabiliyor.

    Alıntıdır.
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bravo Türker. Evet ağaçta.

    Ağaçta yaşayan balık. Hatta dallara yumurta bile bırakmışlar.

    Killifish adı verilen ve bir çeşidinin ülkemizde akvaryumlarda satılan balığı yılın belli aylarında sudan çıkarak nehirlerin kenarında bulunan ağaçlarda yaşadığı ortaya çıktı.Su içerisine düşmüş ağaçların üstüne çıkan bu inanılmaz balıkla ilgili bioloğlar ilginç bulgulara ulaştı.

    Bu ilginç balıkla ilgili aylarca araştırma yapan bilimadamları, Killifish'in özellikle düşman balıkların bölgesine geldiği dönemlerde sudan çıkarak ağaçların üstüne yerleştiklerini belirledi.

    Genellikle su birikintilerinde, küçük derelerde ve göl kenarlarında sazlıklar ve ağaç kökleri arasında yaşayan, çok az oksijenle yaşama özelliği Killifish'in su dışında havadan aldığı oksijeni vücudunda tutabilmek için geçici olarak kendini değiştirdiği ve biolojik değişime uğradığını tespit eden bilimadamları oldukça şaşırdı.

    Biolojik değişim geçirmeleri sonucu solungaçlarının havadan oksijen almayı başardığı belirlenen Killifish'i inceleyen bioloğlar, bu balığın bir başka müthiş sırrını daha ortaya çıkardı.

    Dişi ve Erkek olarak ayrı türleri bulunmayan Killifish'lerin kendi bünyesinde hem erkek hem dişi üreme organı olduğu ve kendi kendisini dölleyerek yumurtladığı tespit edildi.

    Killifishlerin ağaçtan suya dönüşü sırasında tekrar bir biolojik değişime uğrayarak kendini suya adapte ettiği anlaşıldı.
    Saygılar...
     
    Düzenleme: 18 Haziran 2015
  18. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Vay be demek ki "Balık kavağa çıkınca.." deyimi doğruymuş meğer.Ben de bizim atalar arasıra atarlar diyordum. :D
     
  19. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Kusturulan balıklarda -özelliklerde dişilerde- görülen en büyük aksaklık ne olabilir?
    Soru biraz göreceli oldu ama gelen cevaplardan da şahsım adına bir çok şey öğreneceğim.

    Saygılarımla...
     
  20. Servet

    Servet

    Mesajlar:
    27
    Ynt: PORTAL SORU ?

    Yıpranma ve tecrübesizlik.
     

Sayfayı Paylaş