1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kiraz Karideslerinin Amnoyak/Nitrat/Nitrit'e Tepkisi Nedir?

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde Neverlander tarafından 17 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Arkadaşlar,

    Dün itibari ile aldığım 20 kiraz karidesini 10'ar 10'ar 65 ve 135 lt'lik akvaryumlarıma koydum... (Yerleştirme konusunda verdiği bilgiler için Volkan'a çok teşekkür ederim...) 135 lt'de karidesler heme gözden kayboldular... 65 lt'de bir kısmı görünmez olurken bir kısmı yerleşmek için V. americana gigantea ormanını seçti... Bu sabah kalktığımda 135 lt'de bir tane bile karides göremezken, 65 lt'deki 10 karides de V. americana gigiantea'nın yapraklarının üzerinde karşımda duruyorlardı... (Volkan sözünü hatırlıyorsundur... Sendekileri paketlemek üzere yakalamaya başla, almak için yola çıkıyorum birazdan... :D )

    Tabii tuhaflık bununla da sınırlı değildi... Konuşan vatozlar -ki 65 lt'de bulunan balıklarım arasında amonyak/nitrat/nitrit birikimine en hassas olan tür (Bkz. suyun yüzeyindeydiler... Reflekslerini kontrol etmek için dokunduğumda biri kütüklerin altına kaçtı ancak diğer akvaryumun ön camına yakın açık bir alan indi... Ve uzun süre orada kaldı (Bkz. Aşağıdaki resimler)...

    Normal şartlarda bir konuşan vatozu ışıklar açıkken görmemezsiniz... Ancak ben resimlerini çekerken bile kıpırdamadı ki bu da onun o sırada ışıktan daha büyük bir sorunu olduğunu gösteriyordu... Daha önceki deneyimimden (Bkz. hareketle hemen dip çekimi yaptım... Bir müddet sonra kendine gelen konuşan vatoz hızla diğer arkadaşına katıldı... Tüm bu süreçte G. aymonieri (CAE)'lerin de büyük kısmı su yüzeyinin hemen altına konuşlanmıştı... Komando, albino, bronz, sterbai (C. sterbai) ve henüz dün aldığım leopar (C. julii) çöpçülerin hiçbirinde anormal bir hareketlilik ya da yukarı seviyelerde kalma çabası yoktu... Dip çekiminden sonra CAE'ler de normal rutinlerine döndü... Karides'ler ise ortadan kayboldu...

    Buna göre dipteki amonyak/nitrat/nitrit birikimine kiraz karideslerin oldukça hassas olduğu sonucuna vardım... Bu konudaki bilgilerinizi payşlaşırsanız sevinirim...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  2. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kanka öncelikle hayırlı olsun güle güle büyüt karideslerini :) ve benim için değerli olan konuşan vatozuda canlandırma gayretin içinde teşekkür ederim :) Konuşan vatozlarda benim dikkatimi çeken bir olay var kanka.. Akvaryum işyerinde olduğu için yeri geliyor 3 gün ışıkların açık olduğu oluyor (balıkların halini siz düşünün) işte öyle zamanlarda vatoz resmen sersemleşiyor ve hareketsiz kalıyor dürtsen bile.. Kum eklemesi yaparken kumun altında kalmasına rağmen kıpırdamadı yerinden.. Bazen böyle oluyorlar ama diğer balıklardan kat ve kat dayanıklı balıklar.. Ama insanlar çok ortada gözükmediği için bu balığı beslemek istemiyorlar ama ben seviyorum..

    Karideslere gelelim.. Oturmuş tanklarda ekstra birşey vereyimde aman karideslerim aç kalmasın diye düşünmene gerek yok.Onlar ne bulurlarsa yerler.(tortu , yem artığı, çürümüş yaprak , balık ölüsü vs) Asla aç kalmazlar ve şok geçirecekleri şekilde ani ısı değişimi yada ph dalgalanması olmadığı takdirdede kolay kolay ölmezler.. Akvaryumunda hayalet gibi karidesler görebilirsin sakın öldüler sanma, genelde yeni tanka geçen karidesler hızla kabuk değiştirirler.. Ama bu kabuklar suda çok geç dağıldığı ve sinirimi bozduğu için gördüğümde alıyorum.. Bu arada sözüm söz şimdi akvaryuma baktığında 10'unu 1 arada sayabilirsen karideslerim senindir :)

    Karidesler çürümeye yüz tutan ne var ne yok tükettiği için nitrit nitrat oluşumuda bir nebze engellenmiş oluyor diye düşünüyorum.Sayılarıda arttıkça dipte bu dönüşümleri gerçekleştirecek bütün cisimler tüketilecek.. Su değişimleri ilede zaten nitrit nitrat ve amonyak biryere kadar absorbe ediliyor zaten.. Bunlar benim yaptığım gözlemlere dayanılarak yazdığım tecrübelerimdir.. Karideslerinde tanklar için çok faydalı canlılar olduğunu düşünüyor ve bu ufaklıkları herkesede şiddetle tavsiye ediyorum.. Zamanla zaten patlama yapıyorlar ve artık nereye baksanız karides görüyorsunuz.. Sistemimde sebepsiz ölen balıkları karides ürettiğim yavru tankıma bırakıyorum, karides sayısı ve balığın boyutuna göre 7 ila 12 saatte balığı tüketiyorlar.. Çöpe gitmesinden daha iyidir diye düşünüyorum..

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar kanka , geldikçe yazmaya devam ederim.. Tekrar hayırlı olsun :)
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Teşekkürler Kanka... Neyse yavaş yavaş öğreneceğiz bu "gizemli" yaratıkları...
     
  4. frkn94

    frkn94

    Mesajlar:
    21
    İsim:
    Furkan kaya
    sağol yavaş yavaş hazmede hazmede :aha:
     
  5. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Nitrat birikimi bitkili akvaryumlarda pek olmaz benim düşüncem amanyak veya nitritten yana amanyak birikmesi varsa akvaryum suyu iğreç kokar çürümüş ceset gibi.Amanyak birikmesinde karidesler su yüzeyine birikir sanki akvaryumdan çıkmaya çalışır gibi renkleri beyazlar donuklaşır ve sonrada ölürler ve öldükçe çürüyüp amonyağıda arttırılar.Nitrit ve nitrata karşı pek hassas değiller ama nitrit fazla olursa tehlikeli olabilir bence sizde nitrit birikmiş olabilir.
     

Sayfayı Paylaş