1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kedili Nano 2 - Red Sea Max 130

Başlığı 'Nano Reef Akvaryum Kurulumları' kategorisinde Sena tarafından 3 Kasım 2017 başlatılmıştır.

  1. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Dün bütün gün sevimli sevimli gezdikten sonra ışıklar kapanınca önce 1 tanesi, 2-3 saat sonra da diğeri yüzeye çıkıp yüzmekten ziyade daha çok mücadele veriyormuşçasına hareket etmeye başladı. Özellikle bir tanesini yan yan yüzerken görünce ölüyor sandım.

    Şu an hala yüzeyde yüzüyorlar ama daha normal gibiler. Birbirlerini de bulmuşlar. Biraz fazla evhamlıyım, umarım bir şeyleri yoktur.
     
  2. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    O yuzeyde yan yuzme stresten oluyor

    Benim portakal yukari cikip suyun disinda kuyruk cirpiodu
     
  3. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Ona da gidici demiştim :)

    Anne evhamı galiba, inşallah.
     
  4. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Testleri kaydetmek adına ufak güncelleme:

    Fauna Marin Dino X ile dinodan şimdilik kurtuldum. 5. Dozdan itibaren neredeyse hepsi temizlenmişti. Hem garanti olsun hem de diğer yosunlar üzerindeki etkisini görmek adına 11 doz uyguladım. Bubble dahil her türlü yosuna karşı etkili olduğu yazıyor ancak yosun için kullanılacak bir ürün değil bence. Bir kaç tane bubble alg mevcuttu hiçbir etkisini göremedim. Sakal yosunlarını ciddi anlamda zayıflattı, renkleri açıldı ve cılızlaştılar ancak tamamen yok etmesi için sanıyorum çok uzun süre kullanmak gerekir, yosun için akvaryuma o kadar kimyasal sokmak bence mantıklı değil. Arka camda türünü bilmediğim toz gibi olan yosunları ise öbek öbek öldürdü. Suyu sisli yapması ve skimmerda toplanan suyun çok çok kötü kokması dışında negatif bir etkisini görmedim. Canlı kaybım ise olmadı. Sadece hermitten emin değilim 2 gündür aynı yerde, kontrol etmedim ama kabuk da değiştirmiş olabilir.

    Kurulumdan bu yana hiç su değişimi yapmamıştım ki 2 aya yaklaştı. Sadece su tamamlamaya çok az kalkwasser ekliyordum. Test yapmadığım için tam etkisini bilemiyorum ancak değerlere faydası olduğunu düşünüyorum. Refrektometrenin kalibrasyonu bozulduğundan tuzluluk 1020lere düşmüş. Su değişimi ile 1023e çıkarttım. Gerek tuzluluk gerekse de diğer değerler düzenli su değişimleri ile yerine oturacaktır. Şu an kronik olarak Kh ve Ca dışında sorun yok gibi.

    Sumpmış, skimmermış gerek iş gerekse de masraf çıkaracak tüm planları kaldırdım. Sürekli bir şeyler yapmaya çalışırken esas amaçtan şaşıyor insan. Dino tekrar çıkmazsa bundan böyle mercan eklemeleri ile devam :) .

    Tuzluluk: 1023
    Ph: 8.2 - 8.4
    Kh: 7
    Nitrat: 2
    Mg: 1350
    Ca: 380
    Fosfat: Hanna checker aldım merakla bekliyorum.
     
    MESUT_KERİM ve Montimahir bunu beğendi.
  5. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Hanna checker hmmmmm temo3
     
  6. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Geçen haftaki su değişiminden sonra herşey kötüye gitti. Hairy mushroomlar küçüldüler beyazladılar, neredeyse bütün zoalar kapandı, leather 2 kere deri attı, yellow tangte beyaz benekler çıktı, yosunlar büyümeye devam ederken, dino geri döndü, üzerine bir de bazı kayalarda cyano başladı. Su değişimi ile kime ne kötülük etmiş olabilirim???? Tuz Red Sea.

    1 hafta sonunda mercanlar toparladı, yellowda görebildiğim kadarıyla yanlızca 1 benek kaldı.

    Bir palyaçom kayboldu ne ölüsüne ne de dirisine ulaşamadım. Kediden şüpheleniyordum ancak bugün diğeri de öldü. Bu ölen toplamda 6 balıktan 5. palyaço oldu. Diğer balıklar iyiyken sadece palyaçoların ölmesine anlam veremiyorum. Belki çok küçük olduklarından diğerleri kadar dirençli değiller ve kötü sudan daha çabuk etkileniyorlardır. Veya bu ucuz cinslerin yetiştirilmesinde mi bir problem var?

    Akvaryumda bulunan adını bilmediğim macroalgea acayip pislik biriktirdiği için yarısını budadım. Haftasonu kalanın da yarısını budayacağım. Nitrat düşük gözüküyorsa da o pisliklerin orada masum masum durduğunu sanmıyorum. Bu arada yellow tang ve watchmen goby bayılıyorlar. Özellikle tang sürekli tırtıklıyor. Kopan parçaları da watchmen affetmiyor. Uğruna mağarasından çıkıp bütün tankı geziyor.

    [​IMG]
    Temsili

    Hermit öldü sanıyordum zira uzun süredir yerinden kıpırdamayan kabuğun yanında ölü bacaklar ve bir kısım bişiler vardı. Kabuğun içindeki kim bilmiyorum ama ölü olmadığı kesin. Tekrar dolaşmaya başladı.

    Bu hafta su değiştirmedim. Kh 6 - 7, nitrat ise 2 - 5 arası. Fosfat 0,1 küsürlerde.

    Öncelikle su tamamlamada kalkwasser kullanmanın faydasını görüyor gibiyim. 7 günde 0,5 kh düşüşü bana iyi gibi geldi.

    Tekrar Dino X kullanmadan önce fosfatı düşürünce ne olacak görmek istiyorum. Bir umut belki de bütün problem fosfattır :) Rowaphos'un reaktörsüz kullanımı tavsiye edilmiyor. Bu hafta bir medya reaktörü alıp deneyeceğim. Fosfat normal bir değere inerse karbonla dönüşümlü olarak kullanırım.

    Yeni mh lambam geldi. Eski 14k'dan sonra 20k ile görsellik çağ atladı. Cyano ve yosunların sebebi kaç yıl kullanıldığını bilmediğim eski lamba da olabilir belki :). Hala mh kullanan varsa Amazon'a bakmasını tavsiye ederim. Ushio marka, kalitesini henüz bilemiyorum ama fiyat olarak Türkiye'ye göre acayip avantajlı. Alman yapımı olduğu yazıyor. İnternette iyi yorumlar da mevcut, kısa ömürlü olmasından şikayet edenler de.

    Çöplüğümden karelerle sizleri başbaşa bırakıyorum:

    [​IMG]
    Platein üzerinde kopmuş yosun parçaları da var ama kayalardaki oluşumların aynısı onun üzerinde de mevcut. Sümüksü yapıda, bordo renkli. Cyano olduğunu düşünüyorum.

    Bu aşağıdakiler de dino gibi.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
    Düzenleme: 25 Aralık 2017
    veysel, zorvolkan ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  7. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    575
    İsim:
    volkan zor
    Sende çok sorunlarla uğraştın dostum
     
    Sena bunu beğendi.
  8. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Hey brother
    There's an endless road to re-discover
    Hey sister
    Know the water's sweet but blood is thicker
    Oh, if the sky comes falling down, for you
    There's nothing in this world I wouldn't do

    yada

    Ellerine sağlık hadi durma kutla bu zafer senin
    Yüreğine sağlık yalan dünyada tek safirim
    Onu kaybetme,onu kirletme,hırsınla süsleme


    Dün arıcam dedim hanım geldi yanıma yarım kaldı,
    Sena acil fosfat önlemi acil.. Medya reaktörüne para ayırmak istemiyorsan, JBL Phosex Ultra, buda demir bazlı, alüminyum salınım vb sorunu yok, direk koy çoraba tık şaşırtmaya..
     
    YMR_AY, Sena ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  9. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Reaktör işini çözeceğim de stoklarda tanka arkadan asılabilen bir model bulamadım. Arkaya asamazsam, reaktörü dolabın içine koyup borularla suyu döndürmem gerek. Bu da görüntü kirliliği yaratmasının yanında elimdeki Newa Jet 500'ün suyu aşağıdan gezdirip tekrar akvaryuma basabilmesi için performansının yeterli gelip gelmeyeceği konusunda şüphe yaratıyor. 2. el pek istemesem de galiba daha mantıklı olacak. Tavsiye varsa aşırı makbule geçer.
     
  10. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    500l/h hayatta yetmez, ben 600lük motorla sumpın içinde döndürüyorum reaktörü, içindeki zerrecikler yerinden kıpırdamıyor neredeyse,

    1000+ olması lazım en kötü.. Aşağıya koyarsan yani.. Hiç uğraşma diyorum bak, al Phosex koy sumpa.. Sora keşke dinleseydim deme bak :D
     
    Sena bunu beğendi.
  11. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Kh: 5 - 6
    Nitrat: 0 - 1 - 2
    Ca: 400
    Fosfat: 0.037
    Dino: Kumda sakin sakin devam
    Cyano: Kayalarda allahına kadar

    Cyano da alıp başını gidince dino ile kimyasal mücadeleyi bıraktım. Dino X işe yarıyor olmasına rağmen kullanmıyorum. Aklıma estikçe turkey baster (Türkçesini bilmiyorum) ile uçuruyorum.

    Sorunun esas kaynağını bulmak adına serseri serbest stil deney yapıyorum. Su değişimini bıraktım. Kh ve ca ekliyorum ama henüz ideal değerlere gelemedim.

    Nitrat hiç yükselmediği için tanka nitrat da eklemeye başladım. Ancak 3 günde neredeyse hiç artış elde edememişim. Dozajı arttırıp devam edeceğim.

    Nitrat eklemeye başladığımdan beri özellikle zoaların aklı çıktı. Açıldıkça açılıyorlar.

    Deneme amaçlı eklediğim sps fragları 2 haftadır ölmedi. Türlerini bilmiyorum fotoğraflarını ekleyeceğim. Başarı sayıyorum.

    Balıkların keyfi yerinde, nitrat yükseltme çalışmalarından onlar da bol yem ile nasipleniyorlar.
     
  12. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    PS’nin hava emişini havayı dışarıdan alacak şekilde ayarlama imkanınız varsa bir denemenizi öneririm. Hiç imkan yoksa gözlem yolu ile günlük ufak dozlarda ozonda olabilir.

    Turkey Baster sanırsam hindi pompası olması gerekiyor.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Sena bunu beğendi.
  13. Öncelikler geçmiş olsun. Bana kumdakiler de kayalardakiler gibi cyano gibi geldi. Kumda biraz daha kahve rengi olabiliyor kırmızı cyano. Herhangi bir zararlı alg oluşumu başladığında aydınlatmanın şiddetini arttırmanız onların işine yarar. Ayrıca nitratın 5 lerden sıfıra düşmesi de bunu destekler gibi. Nitrat tankınızda var yok değil, fakat algler tarafından tüketildiği için sıfır çıkıyor. Siz nitrat ekledikçe alg ile mücadelenizi baltalamış oluyorsunuz. Fosfatın düşmesi de (eğer bu arada medya eklemediyseniz) aynı mantık. Aslında bol miktarda fosfat var fakat algler tarafından kullanılıyor. Nacizane fikrim; önce tüm algleri suya dağılmalarını engelleyerek sifonlayıp, 3-4 günde bir su değişimi ile gıdalarını kesmeniz, aynı zamanda da aydınlatma süresini mercanlar hayatta kalmasına yetecek kadar kısabilirsiniz. Bir de fosfat medyası eklerseniz kısa sürede cyano kalmayacaktır. Bu arada KH ı 7,5 üzerine MG yi 1400 lere çıkartırsanız (günde max 1 ppm) sürece çok yardımcı olacaktır.

    Dino için kullandığınız ilaç sebebi ile biraz aktif karbon da kullanmanızı tavsiye ederim. Ben sakal yorunu için ilaç kullandığımda mercanlarım zarar görmüştü ve bakteri ölümleri sebebi ile daha çok organik atık sonucu, alg problemi ikiye katlanmıştı. 1 kerelik bakteri girişi de tavsiye ederim.

    Medya için tatlı su akvaryumlarında kullanılan küçücük iç filtreler var. Medyayı bir çorabın içinde filtrenin haznesine koyarak kullanabilirsiniz.

    Uzun oldu biraz :)
     
    MESUT_KERİM, cystein ve Sena bunu beğendi.
  14. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Ps'nin hava emişini söylediğiniz şekilde ayarlayabilirim. Bundaki amaç ph yükseltmek midir? Akvaryumun bulunduğu odayı soğuk demeden hergün havalandırıyorum. Ph 8.4 çıkıyor testlerde oynadığına şahit olmadım.
     
  15. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Sorunun net olarak çözümü olup olmadığı hakkında fikrim yok. Ama son uygulamalarınızdan sonra akvaryumdan el ayak çekilip daha sürdürülebilir şekilde ilerleme isteğiniz olduğunu düşündüm. Daha meşakatli ve maliyetli çözümlerdense daha basit bir tedavi yöntemi. Sonuçta evlerimiz kapalı ortamlar. Dışarıdan düzenli hava çekmek ( her ne kadar temiz olduğuna emin olamasakta ) evin içinde ki havaya tercih edilebilir. Orta vadede size pozitif olarak yansıyacaktır. Hem de maliyet ve ekstra bir çaba sarf etmeden.

    Varsayımsal olarak yüksek oranda oksijen olan bir hava ile Co2 sudan daha kolay uzaklaşacaktır. Co2 hem bir karbon kaynağı hem de bir pH düşmanı olarak düşünülebilir. Bu nedenle ne kadar etkili bir şekilde uzaklaştırırsak kar.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Sena bunu beğendi.
  16. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Uzun uzun açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Kayalardaki oluşumlar ile kumdakiler çok farklı. Kayalarda bordo renkli sümüksü bir yapıda. Kumdakiler ise tam olarak diatom benzeri ve ışıkların acılması ile ortaya çıkıyor. Coştukları zaman ip gibi uzantıları oluşuyor. Esasen 2si de çok uzun zamandır tankımda bulunduğundan ve farklı kimyasallara tepki verdiklerinden ne oldukları konusunda emin gibiyim =). Bu arada fotoğraflar eski. Şuanki durum özellikle cyano açısından 20 kat diyebilirim. Aydınlatma süresinin kısaltılması direkt olarak işe yarıyor dediğiniz gibi. Şu an 7 saat civarına ayarlı.

    Nitrat konusunda esasen test sonuçları uzun zamandır aynı renk veya ben ayırt edemiyorum. Düşük olması iyi olduğundan ben genelde yüksektir mantığıyla yukarı tamamlıyorum. Nitrat eklenmesi dino konusunda baya yaygın. Yurtdışı forumlarda genelde "dirty way" diyorlar. Ben de ordan denemeye başladım. Softların kendini bulması ile bir süre daha deneyeceğim gibi. Her ne kadar sifon işini düzgün şekilde beceremesem de su değişimiyle de baya uğraştım. Ne kadar büyük çaplı su değiştirirsem o denli yoğun şekilde geri dönüş oluyor. Canlıların ise kötü şekilde etkilenmesi de cabası. Ama yine de sifonlamanın çok büyük faydası olduğu sabit. Haftasonu bu işe girişeceğim.

    Fosfat, rowaphos ile 0.1 küsürlerden bu seviyeye düştü. 0.03 görünce kullanmayı bıraktım. Fosfatın düşüşünü pıt pıt kopan sakal yosunları ile de tasdikledim. Neredeyse yosun problemim bitti diyebilirim =) bundan böyle fosfatı düzenli takip edip reaktör ile kontrol altında tutacağım.

    Mg yükseltilmesi dediğiniz gibi yine çok tavsiye ediliyor ancak elimde şu an katkı olmadığından deneyemedim. En kısa sürede bu tavsiyenizi de uygulamaya koyacağım.

    Bu arada Fauna Marine Bacto Reef Teraphy ürünü mevcut. 1 haftadır hergün ondan da azar azar ekliyorum. Eminim bir etkisi vardir ama ben hissedemedim. =)
     
    burak ozu, MESUT_KERİM ve Burcu bunu beğendi.
  17. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Çok müdahale ediyor gibi gözükse de esas amacım dediğiniz gibi bir dengeye oturması. Canlılara zararı olmadığı sürece cyano ve dinoya da razıyım. Esasen dino yayılma göstermediğinden veya çok yavaş olduğundan ilaç vs kullanmıyorum zira şu aşamada bir zararı yok. Ama cyano maalesef önüne ne gelirse kaplıyor.

    Tavsiyesinizi en yakın zamanda uygulayacağım. En azından nasıl bir etkisi olacak onu görmüş oluruz, çok teşekkürler.
     
    LostRua bunu beğendi.
  18. muratmuratt

    muratmuratt

    Mesajlar:
    169
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    murat işal
    Çok güzel yazmışsın başarılı bir tank olacağına şüphe yok uğraş ve emek var ilgiyle takip ediyorum paylaşımını henüz yeni gördüm takibin başındayım ilgi alaka güzel şey mutlu ediyor insanı iyi çalışmalar dilerim


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Sena ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  19. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Mesajınızı kaçırmışım, yorumunuz için çok teşekkürler.


    Bu arada bu nedir? Çok uzun zamandır bende. Esti tankta büzüşmüş bir şekildeydi. Kapalıyken sert bir yapısı var. Bu tanka geçince yavaş yavaş açılmaya başladı.

    [​IMG]
     
    Düzenleme: 28 Ocak 2018
  20. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Yuma ya benzettim. Yakin cekim yokmu
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş