1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

(Kavram) Fosfat Tutucu-Slikat Tutucu

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 18 Eylül 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar;

    Sizlerle bu iki kimyasal filtre malzemeleri üzerine biraz sohbet edelim ve bakalım yazının sonunda ne çıkacak ve tabi sizin düşünceniz ne olacak.

    Bilindiği gibi bu filtre malzemeleri tuzlu su akvaryumu kuran arkadaşlara reaktörleri ile birlikte önerilmekte ve yaygın olarak satın aldırılmaktadır. Biz biraz daha farklı yavaşacağız, bunlardan fosfatı ele alırsak; Akvaryumlara ilk giriş suyu veya fosfat değeri yüksek yemleme ile girer.Yüksek alglerin beslendiği filtreler ve fosfat tutucu kimyasallar yardımı ile sistemden uzaklaştırılabilir.0,06mg/lt değerinin üzerine çıkmaması gerekir. Ancak sıfır değerlerinde tutulması omurgasıslarda renk kaybına yol açar.

    [​IMG]

    Altı çizili ibareye dikkat edersek ' Ancak sıfır değerlerinde tutulması omurgasıslarda renk kaybına yol açar ' ifadesini görüyoruz. Buradan bir anlam çıkarmaya kalkarsak bu en başta fosfat değerimizi biliyor muyuz ki kullanıyoruz anlamı çıkar. Akvaryumda olması gerekeni sıfırlıyorsak ve bu sebeble mercanlarımız renk kaybına başlarsa ? Kısaca bu noktada değeri bilmek gerekiyor etkili kullanım için.

    Bu noktada bırakıp diğer bir noktaya geçelim; Akvaryumumuzda fosfat yüksek oranda var ve akvaryuma giriş noktalarını yukarda yazdım. Akvaryumunda cyanobacteria olan veya sakal yosunu sorunu yaşayan bir hobiciyi düşünelim...

    [​IMG]

    Böyle bir durumla karşılaşıldığında bu ürünlere baş vurulur ama bu sorunla karşılaşmadan kullanmanın büyük fayda olacağına adapte edilmiş olanlarda vardır ve forumlarda konusu açılır ve hobiciler mesajlaşmaya başlar.

    Ben şu markayı kullanıyorum, ben çok zekiyim çıkarıp kurutuyorum ve tekrar kullanıyorum, ben kaynattım rengi sarıdan beyaza döndü, ben 80 lira yerine şu markayı 60 liraya aldım, benim yosunlar azaldı, yosunlarda bir değişim yok gibi süren 3 sayfa mesajları okumanız mümkündür. Buraya kadar bir sorun yok hobici tartışacak, önerecek ve doğruyu bulacak.

    Silikat tutucu içinde aslında aşağı yukarı durum aynıdır. Buharlaşan suyun hatalı olması, su değişimnlerinde RO cihazının suyu arıtacak kalitede olmaması genellikle akvaryuma giriş sebebidir. Bu tarz bir oluşumda yine istenmeyen algler akvaryumu kaplar ve bu filtre malzemeleri önerilerine düşük bulunan akıntıya da biraz suç atılarak akıntı motoru da aldırılır veya bu konuda masaya yatırılır. Silikat filtresi yapmak, reaktör kaşıntısının baş göstermesi ile yine silikat tutucu markaları ve ekipmanları üzerine yorumlarla konu uzar. Burada da sıkıntı yoktur çünkü hobici paylaşım yapacak, tartışacak ve doğruyu bulacak.

    Böyle bir konuya yakın zamanda şahit olup dayanamayarak 3 sayfa ilerleyen konunun altına şu ibareyi yazdım.

    Sonuç olarak bu tarz malzemelere bakış açımızı sorgulamak durumundayız. Çünkü birilerinin kurulumda yardımcı olarak önermesi de, sorunla karşılaştığımızda önerilmeside sorgulanmalıdır. Çünkü bu istenmeyen maddeler ile mücadele ederken sonuca odaklanmak hatadır, doğrusu sorunun kaynağına odaklanmaktır.

    Bu malzemeler gereksiz malzemeler mi ? Konudan bu mu anlaşıldı ?

    Bu malzemeler aslında gereksiz değildir. Canlı yükü üst düzeyde bir akvaryum sahibi akvaryumunun fosfat değerini bilir ve olması gerekenin biraz üzerinde olan fosfat ve slikatını olması gereken değerde tutmak için ölçümle gerektiği kadar kullanır. Bu malzemelerinde gerçek faydası burada ortaya çıkar. Bu ürünü ortaya çıkaran kimyager arkadaşımıza da haksızlık ancak bu yolla yapılmamış olur ve hakkı teslim edilir.

    Sevgiler...
     
  2. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Çok farklı şeyler yazmıyacağım ama yinede yazmak istedim . Ro çok karmaşık bi konu araştırır sayfalarca okuruz ama fiyat farklarını görünce esnaf arkadaşada biraz güvenince bütün araştırma okuma ve tafsiyeler arada uçup gidiyor konuyu çok eğip büküp sündürmeden direk olarak yazmak isterimki benim kullandığım ro nun mebranını meraktan söktüm ve baktım taıvan malı çıktı ve şu an değiştirdim filmtek aldım şu an fosfat 0 ayrıca mercan besliyosak plankton amino asit canlısı ölüsü bir çok yem kullanıyoruz mercanların fotokopi makinası gibi durmadan çoğalmasını bekliyoruz biz bu katkı ve elementleri kullanırken elyafın durumundanda bi haberiz elyafa takılan ve ps ye ulaşamayan bu ıvır zıvır acaba ne oluyor su üzerinden her geçtiğinde acaba suyumuza ne salıyor ? Hani benim çok başarılı bir akvaryumum olmasada bunları düzelttikten sonra artık fosfat ve cyano sıkıntım gittim bence küçük ayrıntılar büyük detaylar doğuruyor ...
     
  3. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Temel, bu başlıkta temelde fosfat tutucuya değinmişsin, iyi fakat eksik kalmış.

    Bu ve benzeri fosfat tutucular ve fosfatı ölçtüğümüz test kitleri ne kadar kaliteli olursa olsun sadece inorganik fosfatı ölçer, organik fosfatı ölçemez.Yani fosfat, organik ve inorganik fosfat olarak 2' ye ayrılır.

    Test kiti ile ölçülebilir İnorganik fosfat normal limitlerde veya sıfır bile olsa, eğer tankımızda organik fosfat varsa yosun oluşumu kaçınılmazdır.Hobicilerimizin bir kısmı nütrientler (fosfat, nitrat vs.) sıfır ama hala yosun oluşumu var (camlarda, canlı kayalarda veya kumlarda) diyebilir.
    Bunun en önemli nedenlerinden biri tanklarındaki organik fosfattan var olduğundan haberdar olmamalarıdır.Organik fosfatın tankta varlılığının temel belirtileri, akvaryum veya sump kenarlarında görünen köpürmeler, hafif sarı su, yağlanmalar, bazı kısımlarda cyno oluşumu vs. oluşudur.

    Organik fosfat oluşumunda müsebbip, balık, mercan ve omurgasızlardaki atıklar yani yağ, karbonhidrat, protein, hormanlar vs.dir.

    Organik fosfattan kurtulmanın kolay yolu kaliteli aktif karbon (fosfat içermeyen) kullanmaktır.

    Yani bu başlıkta Aktif karbon da tanıtılmalı idi.
     
    korkmaz33 ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Farklı konu ve makaleler de ayrı değinilmişti ama aktif karbon konusunu da işleriz Ufuk abi, eklemen için teşekkürler.
     
    korkmaz33 bunu beğendi.
  5. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Cevap: (Kavram) Fosfat Tutucu-Slikat Tutucu

    Aktif karbon mercan yada resif akvaryumlarda tercih edilmemeli.Mercanlar açmaz.Tecrübeyle sabittir...
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: (Kavram) Fosfat Tutucu-Slikat Tutucu

    Ahmet dusunceni biraz degistirelim bence. Aktif karbon kullanilmamali diye bir durum olmamali aslinda. Sen kullaniyordun ve sorun kaynagin olarak yazdim ve cikarinca sanirim bir degisim gordun akvaryumunda. Fakat saniyorum markasini bilmedigin bir urundu. Bu tarz komurler fosfat yukleyebilir akvaryuma ve senin sorunun buydu. Bazen su sararmalarinda ve yan urunleri toplama konusunda iyi secilmis karbon kullanilabilir.

    Cep mesaj...
     
  7. Blue tang

    Blue tang

    Mesajlar:
    114
    İsim:
    ahmet aykut
    Cevap: (Kavram) Fosfat Tutucu-Slikat Tutucu

    Haklısın Temel abi.Marka seçimi ve neyi nerde ne zaman kullanmayı bilmek çok önemli.
     

Sayfayı Paylaş