1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karma Karides Akvaryumu Kurulumu

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 7 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Herkese teşekkürler.

    Büyüsünler Emrah, yeter ki ölmeden büyüsünler. Ben onlar için saçımı süpürge yaparım. Hepsini okutup adam edeceğim. :D
     
  2. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kaçırmışım havadisi :) Tamer abicim seninde gözün aydın sağlıklı karidesler yetiştirirsin inşallah.. Ölmezler abi kolay kolay içiniz rahat olsun.. Akgün beyin karidesleride yumurta tutmuş kendisindende aldık havadisi :) Benimkilerin yeniden start vermesini bekliycem artık.. dost:
     
  3. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    abi için rahat olsun 3 hafta sonra kocaman olduklarını göreceksin :)
     
  4. taygun

    taygun Guest

    teşekkürler Volkan,

    Darısı seninkilerin başına. Bu arada, ben yaşadığım halde süreç içinde dikkat etmedim. Kiraz karideslerinin kuluçka süresini tam olarak bilen var mı? Bana 3 - 4 hafta gibi geldi.
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Amin abicim.. Acelemde yok gerçi , sizden gelen havadislerden sonra heveslendim bende gene :) Gün olarak takip edemedim ama yazılı bilgiler 4 haftaya yakın olduğunu söylüyor. Bende aynen o şekilde kabul ediyorum...
     
  6. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Darısı sizinkilerin başına... :)

    Üretici bir arkadaş 20-22 gün demişti bana, ben onun yalancısıyım :)
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba,

    Kuruluşundan yaklaşık 1,5 ay sonra ilk ölüm geldi. Ölen sanırım geçen sene aldığım iki kirazdan teki. Sebebini bilmiyorum. İnşallah devam gelmez.

    Sevgili Kirazımın anısına...


    Bu da onun son resmi


    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  8. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Tamer Hocam, su sıcaklığı kaç derece acaba?
    Bende dün gördüm ölü bir yavru. Başka var mı bilmiyorum ama umarım yoktur...Su sıcaklığını kontrol altında tutabilmem çok güç oluyor, bayağı yükseliyor. Sıcaklıktan kaynaklanıyor olabilir mi bu durum?

    Sizin akvaryumunuzda sıcaklığın fazla yükseldiğini sanmıyorum ancak bir ihtimal ne de osla...

    Bu arada kiraz karidesiniz için üzüldüm. Güzel bir damızlık idi. İnşallah gelen yavrular çok daha güzel olurlar hocam...
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tamer hocam geçmiş olsun öncelikle ama normal bir ölüm olsa gerek.. Yaşam süreleri ne kadar bilmiyorum ama çokta uzun olacaklarını sanmıyorum.. Valla bu sıcaklarla başımız dertte evdeki tankta 30 derecede sürekli.. Geceleri vantilatörü akvaryuma çeviriyorum anca 27'ye düşüyor.. Vantilatörüde uzaktan üfletiyorum yakından olursa aniden düşürebilir o zaman başına belayı...
     
  10. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Tamer abi kaybın için bende üzüldüm... :( benim tankdada sıcaklık 28-29 derecelerde ben şuana kadar kayıp yaşamadım naz:
    İnşallah bundan sonrada yaşamam ve yavrularımla güzel bir koloni oluştururum.
    Bu arada daha öncedende kiraz üreten arkadaşlar bilirler; yumurta tutma süresi yaklaşık olarak kaç gün? Ben 20-22 gün olarak biliyorum lakin emin değilim.
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Valla bende takip edemediğimden dolayı okuduklarımdan 4 hafta diye biliyorum.. Ama evde ki karideslerim aklıma geldide şimdi 3 hafta oldu yumurta tutalı ve çıkarıyor gibi hareketler sergiliyordu.. Göremediğim için şu aralar net bişey diyemiyorum..
     
  12. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Akvaryumumda bir tane daha ölü karides gördüm az önce :( 30 dereceden biraz daha fazla su sıcaklığı...Vantilatöre rağmen banamısın demiyor...Umarım sıcaklıktan kaynaklanmıyordur :(
     
  13. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Akgün ve Türker.

    O karidesten başka ölen yok şimdilik. Sanırım münferit bir olaydı. Diğerlerinin, tür ayırımı yapmaksızın, sağlığı ve beslenmesi yerinde.

    Türker sana da geçmiş olsun. Çevirileri yaptığım yabancı sitede yaşam aralığı için 22 - 29 C su sıcaklığı veriyor. Aslında senin ki de aşırı bir geçiş değil. Belki sebebi başka bir şey de olabilir.

    Benim tankın ısısı 26-27 derece. Çok şükür ısı ile ilgili bir sorunum yok şimdilik.

    Bu böcüklerin yumurtlamasına gelince. Emin olmamakla birlikte dört haftayı bulacağını sanmıyorum. Bana da "üç hafta + birkaç gün" gibi geliyor.. Yazılı bir kaynak bulamadım bunlarla ilgili, şimdilik pala.gif

    Saygılar
     
  14. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba,

    Bu tankı yanlış hatırlamıyorsam 20 - 25 Mayıs arası kurmuştum. Yani kuralı bir ayı biraz geçti. Bu süre zarfında kiraz karideslerin epeyce bir yavrusu oldu. Yeşil Karidesler eklendi, Arı Karides sayısı dörtten sekize çıktı. Amanolar aynı, sadece üç tane. Buna karşın haftasonu bir tane güzel bir Kırmızı Kiraz Karides öldü.

    Dün de "Y" şeklindeki kütüğüme Christmas Moss bağlayıp ters bir şekilde akvaryumun sol tarafına yerleştirdim. Kütüğün duruşu sol arka üst köşeden öne doğru, tankın sol taraftan 1/4'ünün bittiği yere geliyor. Sonuçta bir noktada eski kütüğün hafiften önüne geçti. Bu da akvaryumda mükemmel bir derinlik sağladı. İki kütüğü yan yana koymaktansa küçük olanı büyüğün hafifçe önüne koyunca akvaryumun için bir perspektif kazandı.

    İşte anlatıklarım:


    Sağlıklı Tanklar...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  15. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Tamer Hocam artık bu akvaryuma 'Moss Tank' diyelim en iyisi :heyo:

    Ellerinize sağlık. Gerçekten çok güzel bir görüntü var. Daha öncede söylemiştim hatırlarsanız, dizayn konusunda çok başarılısınız hocam.

    Bu kadar mossun arasında karidesler çoğaldıkça çoğalacaktır...İnşallah arı ve yeşil karides yavrularını da görmek nasip olur...Şuan her birinin halinden oldukça memnun olduğuna eminim =)

    Saygılar.
     
  16. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Volkan,

    Sanırım artık tank istediğim estetiğe ulaştı. Bundan sonrası sadece bakım olacak. Gerisi de kraidesler kalmış. pala.gif

    Gördüğüm kadarıyla Arı Karides'lerde henüz bir üreme çabası yok. Bildiğin gibi Kiraz Karidesler ürüyor. İlave olarak Amano'lardan tekinin dün yumurta taşıdıklarını farkettim. Ama şimdilik onları üretmek için bir çaba sarfetmek istemiyorum. Belki gelecek aylarda olabilir. Tuzlu su hazırlamak zor geliyor. Bu konuda ne bir malzemem ve ne de bir ölçüm aletim var. Bu konu şimdilik bugünün konusu değil.


    Yeşil Karidesler de henüz bebek. Üreyecek durumda değiller. Bu durumda kala kala geriye Arı Karides'ler kalıyor. Onları üretmek için ne yapmam gerektiği üzerinde çalışıyorum. Belki onları yalnız başına ayrı bir tanka alırım. Okuduğum yazılarda kolaylıkla ürediklerini yazıyordu. Bir de başka önemli bir husus var. Şöyle ki:

    Kristal Kırmızı Karideslerle ilgili çevirimde yazmıştım. Bu karides türü Kırmızı Kiraz Karides ile Arı Karidesinin tesadüfen çaprazlaşması sonucunda ortaya çıkmış. Dolayısıyla şu anda Kiraz Karideslerle Arı Karidesler aynı tank içinde. Belki kendi türlerini bırakıp karşı türle çiftleşme yaparlar. Böyle bir şey gereçekleşirse ortaya Kristal Kırmızı Karides çıkacaktır. Şimdilik bunu izlemek istiyorum. Başarılı olmadığı takdirde ayrı bir tanka Kirazlardan bir tane dişi ve Arı'lardan da bir tane erkek olmak üzere başka bir tanka nakledip orada izlemeyi planlıyorum.

    Gelişmelerden haberdar edeceğim.

    Sağlıklı tankalar...
     
  17. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Bu denemenin sonucunu merakla bekliyorum Tamer Abi...
    Kolaylıklar dilerim.
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi, geçen gün bu konuda kafamı karıştıran bir yazı okudum. Ben karideslerin ömürlerini 2 yıl ortalama olarak biliyordum. Fakat çok daha uzun hatta yanlış hatırlamıyorsam 15 sene gibi bir süre yazıyordu. Benim tuzlu su karideside akvaryumda 3 yılı geçti bu konuda bir fikrin var mı ?
     
  19. taygun

    taygun Guest

    Temel Hocam,

    Merhaba. Bu portal altında karides hakkında görüşen arkadaşların bulamadığı cevaplardan bir tanesi karideslerin kuluçka süresi. Çok net bir bilgiye ulaşamadık bu konuda 3-4 hafta arasında gidip geliyoruz.

    Karidesler hakkında süre ile ilgili bir diğer husus ise onların yaşam süreleri ki bu konuda da ben en ufak bir bilgye ulaşamadım. Her zaman olmasa da yurtdışında sadece karidesler hakkında açılı sitelerde de göremedim. Bu akşam bu konu ile ilgili yabanci sieteye bir soru bırakacağım. Bakalım ne tür cevaplarla karşılaşırız.

    Haberdar edeceğim.

    Saygılar
     
  20. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba,

    Bilmem farkettiniz mi? Birkaç gündür foruma girmiyordum. Çok sinirliydim, kendime kızmıştım. montz: Bu yüzden bir sinir, biraz küskünlükle forumdan uzak kaldım.

    Bu durumun sebebi de bu tanktakı karideslerimin neredeyse 20 tanesini kaybettim. Diğerlerini de zor kurtardım. Sebep, su kirlenmesi. nam-ı diğer aşırı nitrat.

    Akvaryumu kuralı iki aya yakın zaman olmuştu ve ben bu süre içinde sadece iki kere dip çekim yaptım. Dip çekimin bu kadar az yapılmasının sebebi de karideslerin akvaryumu balıklar gibi kirletmeyeceği fikri idi. Akvaryumda hiç balık olmadığı için suyun kirleneceğini düşünmemiştim. Görünürde de su zaten berrak ama çok hafif sarımsı idi. Bu rengin sebebi olarak da sudaki iki adet kütüğe bağlıyordum.

    Neyse, sonuçta Salı sabahı uyanıp rutin gözle kontrollümü yaparken bir tane ölü karidesi görünce şaşırdım. Ne oluyor demeye kalmadan sağda solda yatan karidesleri gördüm. Anında suda problem olduğunu anladım ve hemen dip çekim yaparak hazırda beklettiğim 20 litre suyu akvaryuma ilave ettim. Dip çekimini doğrudan kumun içinden yaptığım için ne kadar kötü bir su çıktı, inanamazsınız. Çok çok kötü kokuyordu. Kendime inanamadım suyu bu kadar kirlettiğime. Hiç yakıştıramadım da tabi...

    Bu arada akvaryum filtresinin motorunun da çalışmadığını, daha doğrusu fişinin çekili olduğunu gördüm. Filtrenin de çalışmaması bu kirliliği hızlandıran diğer unsurlardan teki olduğunu kesin. Akvaryumda hızla bozulmakta olan bir su, bunun yanında çalışmayan, içinde yararlı bakterilen öldüğü çökmüş bir filtre... Daha başka ne sonuç beklenebilir ki. :( montz:

    Sonuçta 65 litrelik akvaryumdan 20 litre su çekip yenisini ilave ettim. Ertesi sabah da aynı işlemi yeniledim ve bu sefer de kütüklerin altlarındaki kumlardan dip çekim yaptım. Hemen hemen bir önceki gün kadar pis bir su çıktı. Pazar günü tekrar çekim yapacağım ve bunu Volkan yaptığı ve tavsiye ettiği gibi haftalık rutine sokacağım.

    Bendeki bu fazla güven neye mal oldu? Gördüğüm kadarıyla sekiz Arı Karidesimden dört tanesi gitti. Yeşilleri sayamıyorum ama yarısı gitti. Kiraz Karideslerimden yetişkinlerin hemen hemen yarısı gitti. Yavrular, beni şaşırttı. Hemen hemen hiç ölmüş yavru görmedim desem yeridir. Sanki ölenler hep yetişkinlerdendi. Bir de Amanolar. Hepsi sapasağlam duruyor, çok şükür.

    Sonuçta buradan çıkardığım bir ders var. Filtrenin fişi çekili olmasaydı belki birkaç gün sonra aynı şeyle karşılaşacaktım. Akvaryum ne kadar bitkili olsa da, canlılarınız ne kadar küçük olsa da, dip çekimi akvaryumculuğun vazgeçilmezi. Benimle aynı fikirde olmayan arkadaşların var olduğunu biliyorum. Onlar dip çekim yapmayabilirler, ama ben dip çekim yapıp akvaryuma taze su ilave edeceğim.

    Son söz, benim gibi akvaryumunuzdaki canlıları küçümsemeyin, cüce karidesleri bile. em32.gif

    Saygılar
     

Sayfayı Paylaş