1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde mavihuzur tarafından 27 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. mavihuzur

    mavihuzur

    Mesajlar:
    90
    Arkadaşlar akvaryumlarımızdaki ısıtıcıların önemi ve faydası tartışılamaz bir gerçek.Peki bu ısıtıcıların pozisyonunu nasıl ayarlamalıyız? Sirkilasyonun olacağı kısma koymamızda büyük fayda var.Yalnız kimi akvaristler çapraz kimileri dik şekilde konulması konusunda ikiye ayrılıyorlar.Ayrıca bir kısım tamamen ısıtıcıyı suya yerleştirirken kimi camın bitiş kısmında bırakıyor.Ben cam kısmına kadar konumunu ayarlıyorum.Elektrikğin % 100 garantisi olmadığı için.
    Sizler nasıl yapıyorsunuz ?
     
  2. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Hasan Hocam, ben senelerdir sirkilasyon olan yere %30 derece eğimle, çarprazlamasına koyuyorum.
    Bu yolla ısı suyun tamamına dağılıyor. Ayrıca, bu eğiklik ile suda ısı dalgaları daha çabuk yayılıyor.

    Bunu akvaryuma bakarak siz de anlayabilirsiniz.Suda dalgaları görebilirsiniz...
     
  3. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Hasan Hocam, bence ısıtıcının tamamının yada elektirik kablosunun giriş kısmından (üst kafa kısmının) tamemen suya gömülüp, gömülmeme konusu kullandığımız ısıtıcının kalite ve güvenilirliğine kalmış bir durum. Açıkca söylemek gerekirse, ben kullandığım Atman ısıtıcıyı tam anlamıyla güvenemediğim için, aynı sizin uyguladığınız gibi tamamını suya gömmeden üst kısmını su dışında kalacak şekilde kullanıyorum. Sonuçta sizin de belirttiğiniz gibi elektrik işi şakaya gelmez. Bunun bize dez avantajı da buharlaşmadan oluşan su kaybını takviye etmezsek ısıtıcıyı çatlatma ve önce balıklarımız sonrada bizim hayati tehlike yaşamamıza sebebiyet verme ihtimalidir. Isıtıcını pozisyonu konusuda ise ben birşey değişmeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta fizik kurallarına bağlı ısı transferi olayı var. Isı transferi daima yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru olduğu ve hangi pozisyonda koyarsak koyalım sonuçta transferin mutlaka gerçekleşeceğini düşünüyorum.
    Saygılar...
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Elektrikle su birbirinden uzak tutulması gereken maddeler olması nedeni ile ben tetra marka ısıtıcılarımı bile tam batırmıyorum. Plastik aksamı dışarıda kalacak şekilde konumlandırıyorum.

    Duruş şekline gelince:

    Dik ve emiş borusunun hemen yanında. Dik olmasının sebebi ortalıkda yer kaplamasın ve gözden uzak olsun diye.

    Emiş borusunun yanında olmasının sebebi ise ısınan suyun dış filtre kanalı ile akvaryumun öbür tarafından çıkıp sisteme dağılması içindir.

    Diğer forumlardaki bazı arkadaşlar bu uygulamama karşı çıkmakta ve ısınarak dış filtreye giden suyun soğuyacağı şeklinde. bense bu fikre katılmıyorum. Çünkü ısınıp dış filtreye giden su çok çabuk bir şekilde diltre malzemelerini ve hatta hortumları da ısıtacağı için su ile malzeme arasında ısı farkı kalmayarak ısı kaybı ortadan kalkacaktır.

    Saygılar
     
  5. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Ben, yaptığım uygulamayı daha iyi anlatmak amacıyla bir çizim yaptım, paint programında (Salvador Dali resmi gibi oldu :D )

    Isıtıcının tepe noktası 5-6 cm sudan yukarıda kalacak şekilde koyuyorum..

    [​IMG]
     
  6. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Açıkçası ısıtıcıyı hiçbir zaman komple akvaryuma sokmam.Ne marka olursa olsun riskli olduğunu düşünüyorum.

    Benim ısıtıcı ve dış filtre olayım şu şekilde;

    [​IMG]
     
  7. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Tamer bey malesef bu şekilde akvaryumun bulunduğu odaya daha fazla ısıyı kaçırıyorsunuz. Isı transferi sıcaklık farkıyla doğru orantılıdır. Mesela ısıtıcıyı dış filtrenin emiş borusu yakınına koyduğunuzda dış filitre ort. sıcaklığı 35 derece oluyorsa ortam hava sıcaklığı 20 derece ise sıc. farkı 15 derece, ısıtıcıyı uzak bir noktaya koyduğunuzda ortalama dış filitre sıcaklığı 30 derece oluyorsa sıcaklık farkı 10 derece olur.
    Bu pratikte şu anlama gelir 10 derece de 2 birim ısı filitreden odaya gidiyorsa 15 derecede 3 birim ısı transfer olur ki buda bizim akvaryumun içinde kalmasını istediğimiz ısıdır.
     
  8. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Camın bitiş kısmına kadar koyarım elektrik kaçağı olabilir bence en uygunu bu ve filtrenin karşısına sirkülasyonu az da olsa azaltması için koyarım.
     
  9. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    BEnce yan veya dik konum pek fark etmez.Ama ben dik şekilde koyuyorum.Akvaryumda akıntının en bol olan yeri yani iç filtrenin önüne koyuyorum.Aslında eskiden yanındaydı simdi önüne koydum.Akıntı olduğu zaman zayen akvaryumda yayılıyor.Ama kesin bir gerçek varki akıntısı az olan akvaryumlarda yam koyulması uygun olacaktır

    Ayrıca ben ısıtıcının tepesinde bulunan pilastiği akvaryuma sokmuyorum.teklikeli olcağı kanaatindeyim.

    Birde iç filtrenin önüne koyuyorum derken evet önüne koyuyorum ama filtrenin verdiği hava vermiecek şekilde.Yani karşısına koyuyorum.Eyer filtrenin havası tam gelirse ısıtıcıya ısıtıcı akvaryum sıcaklığını değil, filtrenin verdiği havanın ısısını ölçüp ona göre devreye girecektir.yani akvaryumun ısısı tam ayarladığımız konumda olmaz.Demek istediğim bu.
     
  10. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Hasan Hocam,gerekli bilgileri arkadaşlar vermiş.
    Dikkatimi çeken olay,tüm arkadaşlar ısıtıcılarını tam batırmıyormuş.Bu bana mantıklı gelmedi.
    2 farklı ısıtıcı vardır:
    1.Isıtıcı=Derece kısmı dışarda kalan ısıtıcılar
    2.Isıtıcı=Derece kısmı suyun içinde kalan ısıtıcılar.

    Benim 50 litrede 100 wat derece kısmı dışarda kalan ısıtıcıdan var.300 litrede ise 300 wat (atman)krıstal camlı,derece kısmı suyun içinde kalan ısıtıcı var.Anlattığımız kısım dışarda kalınca,ısıtıcı devre dışı oluyor.Kullanan arkadaşlar nasıl olduda bu durumla karşılaşmadı.
     
  11. mavihuzur

    mavihuzur

    Mesajlar:
    90
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    300 w için geçerli bir durumsa ve sadece o markaya aitbir ısıtıcı ise kullanmayan arkadaşlar olabilir hocam.Ama dediğiniz gibi derecesi dışarda olanların suya tamamen bırakılması,risk ortamı oluşturuyor.Bunda hem fikiriz sanırım. ;)
     
  12. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Her ısıtıcıda max suya girecek miktar belirtilir.Plastik kafanın tam altında.Birçok ısıtıcı kullandım.Champion,atman,has, jager vs ama hepsinde plastik kısmı asla suya sokmadım.Riskli diye.
     
  13. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Hocam bahsettiğiniz şekilde iki farklı ısıtıcı bilmiyorum ama arkadaşların bahsettiği şey ısıtıcıların en üstünde ki plastik olan bölüm. Derece ayarının yapıldığı kısım yani. Bu bölümü suyun içine sokmuyorlar, ben de sokmuyorum.
    Siz de aynı şeyden mi bahsettiniz bilmiyorum. Dediğim gibi derece kısmı suyun içinde/dışında olan iki farklı ısıtıcı modeli görmedim, bilmiyorum. Merak ettim..
     
  14. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    :alkis:

    Merhaba.

    Bence Can Bey konuya son noktayı koymuş. Söylediği şey çok doğru. Üretici maksimum seviyeyi belirtmiş. Belki bir çoğumuz bu kurala dikkat ediyoruz ama buraya yazarken bu aklımıza gelmedi. Üretici "ısıtıcıyı bu seviyenin altında suya sokmayın" demişse artık tartışmanın sonu geldi.

    Isıtıcının yerine gelince, elbette her akvaryumda ısı kaybı vardır. Hem de her noktasında. Çünkü akvaryumlarda izolasyon yoktur. Biz ısıttıkça ısı bir yerlerden gider. banım aklıma gelen bir şey var.

    Yıllar yılı duyduğum bir kural vardır. "Termometreniz ısıtıcıdan en uzak noktaya yerleştirin" Böylelikler ısıtıcının yanındaki su derecesini değil ısıtıcıya en uzak olan suyun ısısını kontrol etmiş oluruz. Fakat bu noktada da doğal olarak karşımıza farklı bir sorun çıkar. Isıtıcının çevresinde suyun ısısı ile termometrenin çevresinde su arasında ısı farkı vardı. Termometre çevresindeki su bir derece kadar daha serindir. Bu farklılığı ortadan kaldırmanın da tek yolu ısıtıcı ve termometre arasında su sirkülasyonunu sağlamaktır. Bunun da en basit yolu bir iç filtre ya da dış filtrenin su çıkış borusudur. Buradan gelen su termometre çevresindeki suyu ısıtıcıya doğru yönlendirdiği takdirde devamlı şekilde akvaryum içinde bir sirkülasyon sağlanacağı kanaatindeyim.

    Saygı ve Sevgilerimle
     
  15. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Arkadaşlar dediğiniz gibi yapıldığında,akvaryumdan esen suyu iyi hesablamak lazım.
    Benim bahsettiğim ıstıcının plastik bölmesini dışarda kalınca,suda da buharlaşma olunca ısıtıcı kendini otmatikman kapatıyor.Ben onu anlatmak istemedim.
    Akvaryumda kullanılan suyun içinde kalan tek ıstıcı değil.İç filtre,aydınlatma suyun içinde ve suya maruz kalıyor.Risk olsa onlardada risk var.

    Türker kardeşim,açıkladığım gibi 2 farklı ısıtıcı var.Ben her 2 ürün var.Bir tanesi plastik kısmı suyun dışında olması lazım.Diğeri ise komple suyun içinde olması lazım.
    www.otuz.com 'dan ayrıntılarada bakabilirsin
     
  16. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Siz, bahsettiğiniz sitedeki harici ısıtıcılardan mı bahsediyorsunuz acaba??
     
  17. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    1.ıstıcı
    100 - 150 lt hacminde, yüksekliği minimum 30 cm olan büyük akvaryumlar için su ısıtıcısıdır.
    Akvaryum içine dik olarak yerleştirildikten sonra, üzerinde bulunan vantuzları ile cama sabitlenilerek kullanılır.
    Kullanma Talimatı;
    Isıtıcı akvaryum içerisine sabitlendikten sonra üst bölümde yer alan ısı ayar düğmesinden istenilen sıcaklık derecesi ayarlanır.
    Daha sonra ısıtıcının üzerinde bulunan mor renkli Minimum Water Level ibaresinin bulunduğu seviyeye kadar su dolduruldurulur ve ısıtıcının fişi prize takılır.
    Isıtıcı bir kaç dakika içerisinde çalışmaya başlayacaktır.
    Isıtma işlemi devam ettiği sürece üzerinde yer alan on uyarı ışığı yanık olarak görülecektir.
    Isıtma işlemi bittiğinde ise bu ikaz ışığı sönecektir.
    Hassas bir otomatik termostat sistemi olan Atman ısıtıcı ısı farklarını algılayarak çalışmaya başlar ve suyun ısısı istenilen düzeye geldiğinde otomatik olarak ısı sabitlenir ve çalışması durur.
    Isıtıcının kafa kısmının suyun dışında kalması gerekmektedir.

    2.ısıtıcı
    Voltaj: 220V/50Hz
    Güç: 100 Watt
    100 litrelik akvaryumlarda kullanılır.
    Akvaryumlar için gelişmiş konseptte tasarlanmış otomatik, dereceli bir ısıtıcıdır.
    En büyük özelliği su eksiliği korucusudur.
    Su seviyesi istenilen düzeyden aşağıya düştüğü zaman, 5 dk. içinde ısıtıcıyı durdurur.
    İstenilen dereceye ayarlandığında, ısı sabitliğini korur.
    Pratik ayarlama düğmesi ve kolay okunabilir ısı derecesi ile tatlı su ve deniz suyu içeren tüm akvaryumlar için uygundur.
    Isıtıcıyı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
    Isıtıcı akvaryuma yerleştirilirken, tüpü tamamen suyun içine batırınız.
    Tüp yatay yada dikey şekilde akvaryuma yerleştirilebilir.
    Isıtıcı su sirkülasyonunun en iyi olduğu bölgeye yerleştirilmelidir.
    Eğer ısıtıcı çalıştırılırken suyun yüzeyine çıkarsa, tekrar yerleştirmeden önce soğumasını bekleyin.
    Akvaryum suyu değiştirilmeden 15-20 dakika önce ısıtıcının elektrik bağlantısı kesilmelidir.
     
  18. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Fotoğraf ekleme şansınız var mı?
     
  19. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
  20. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Isıtıcının akvaryumdaki pozisyonu

    Hocam bunların ikiside aynı tür değil mi? Ürün bilgilerinde de ' kafa kısmı suyun dışında kalmalıdır ' diyor.
     

Sayfayı Paylaş