1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde okan058 tarafından 4 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Evlerimizde kurduğumuz ve bazen büyük emekler ve maddiyatlar içeren sistemlerin yanlış bilgilenme ve kulaktan dolma uygulamalarla sistemin çöktüğüne bir çok kez şahit olmuşuzdur . Portal ailesi olarak kulaktan dolma değilde direk tecrübeyle hareket etmemiz en büyük farkımızdır . Bu konuyu açmamın sebebi bir çok tecrübeli ve deneyimli arkadaşların tecrübesi doğrultusunda sitemlerimizin daha doğru çalışması ve geliştirilmesi çabasındayım . Şimdiden yorumlarız ve ayırdığınız zaman için teşekkürler ...

    Bu hafta akvaryumlarımızın kalbi ve can damarı olan sump ve filitre medyalarını eleştirmek istiyorum .

    [​IMG]

    [​IMG]


    İki ayrı sump modeli resmindeki tek fark ilkindeki bioball ların ve karmaşasının farklı olması . Sizce filitre sistemimizdeki kullanılan elyaf , biobal , suporaks , substrat ve mercan kırığının konumu , fayda ve zararları .
     
  2. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Suyun içinde bioball hiç bir işe yaramaz desem yeridir :F Aynı şekilde elyaf da suyun içinde olursa topladıklarını bir süre sonra geri salar diye Temel Abi birçok kez söylemişti. Mercan kırığı zaten belli ph aralıklarında salınım yapıyor. Bu aralıkta zaten balıklar hayatta kalamadığından o da gereksiz :D
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Mercan kırığı bakterilere alan sağlıyor bir miktar ama mantıklı düşününce insan içinden akvaryumun içi dururken sump mu kaldı koyacak bir tek diye düşünmüyor değil. .8. Eski sistemlerde gerçekten kullanılıyordu ve aslında büyük sumplarda eğer su debisi mercan kırığı üzerinden yavaş geçirilirse güzel işe yarıyoydu da. Fakat ps ve gelişen teknoloji artık pek buna gerek bırakmıyor.

    Benim asıl merak ettiğim ise birçok kule sisteminde biobal suya oksijen katması için kullanılıyor su üzerinden süzüldüğü için. Ancak malzemenin adı biobal ? İsmi acaba nitrat filtresi gibi reakatörler içinde kullanılmasından mı geliyor ? :bilmem: Daha elyaf var, suporaks ve substrat var konu uzun sırayla. .8.
     
  4. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Suyun içinde yada dışında ben biobaalı gereksiz buluyorum . Ama mercan kırığının yaptığı salınım ph tamponluyor ayrıca canlılara zararı nedir ? Mercan kırığı ayrıca doğadan geldiği için bence hiç bir sakıncası yok ayrıca bir çok artısı var ben katkı kullanmadığım halde ph 8,0 da sabit gidiyor ...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Mercan kırığının elbette zararı yok ama mesela çok kalın tabaka halinde kullanılıyor bazen bu da aralarına tortu birikmesine neden oluyor. Ph tamponlayacağını beklerken tam tersi düşürüyor. Benim kulenin ikinci çekmecesinde var mesela az miktarda da olsa. Ph tamponlaması yapabilir ama üzerinden suyun şiddetli geçmesi gerek bir miktar çözünmesi için. Su şiddetli geçerse tortu birikimi de olmaz kulede. Normal şartlarda salınım yapıp tamponlama yapması zor bence Okan. .8.
     
  6. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Sumpa yerleştirilen mercan kırıkları,üzerinden geçen su hızlı değilse ph ı tamponlamaya birebir. Bilbolal ise suyun içinde bir etkisi yok oksijen sağlaması için.Ancak sumpta kule içinde ve suyu dışarda karşılayıp suyu içinden kırılarak geçiriyorsa yararlıdır.Nitrat filitresi olarak nekadar işe yarar orası tartışılır. .8. Elyaf ise filitre malzemelerinin olmazsa olmazlarıdır. Elyafı kulede su dışında bulundurmak verimini arttırıyor tabi.Temel hocam, kalın taneli mercan kırıkları var Orhan abinin ve benim sumplarımda görmüşsünür ? O mercan kırıkları tortu biriktirmiyor fakat ince kırıklarda haklısın. burda:gif
     
  7. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi ca reaktörlerde mercan kırığı kullanlınır sanırım . Calsiyum katkısı + ph sabitlediği söylenir oradada salınım yapması için bir motorla devamlı su mercan kırığından geçer buda sanırım salın yapması için . Reaktöre giren suyun debisi düşük ama içindeki su devamlı hareketli ve mercan kırığından geçiyor

    [​IMG]

    Hasan hocam taban kumu illaki önemli ama kaba pislikler ve tortu için sump şart diyorum biyolojik açıdan değilde kaba pisliklerin uzaklaşması bizim amacımız
     
  8. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Dış filtreler kaba pisliklerin anca %20sini çekebiliyorlar gerisi de akvaryumda kalıyor ;)

    Hem kaba pislik sumpa gidince sudan tamamen ayrılmış mı oluyor?

    Bence ilk ve en büyük filtre malzemesi olarak taban kabul edilmeli ve masraf buna göre yapılmalı, özellikle tatlı su akvaryumlarında. Çünkü basit bir iç filtre ile ben 35 balıklı (çok pisleten ciklet) 330 litre akvaryumu 3 hafta kadar problemsiz (balıkların hareketleri ve su değeri gayet canlı) devam ettirdim.

    Bu filtre olayı fazla abartılıyor.
     
  9. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Tuzlu suda sistemin küçük bir sektede sistemin çökmesine kadar gidiyor üç hafta gibi bir sürede edilen filitre tecrübesi bence sağlam değildir sadece diatom süresi zaten bir ayı geçiyor uzun süreli sistemler kurulurken bence öncelikle filitre sistemi göz önüne alınmalı . Bence tuzlu suda filitre çok önemli
     
  10. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Konuyu en iyisi biraz toparlayalım . Bioball kulede sadeve su çarptığı ve suyu parçaladığı için oksijen oranını yükseltiyor . Ama içinde kaba pislikleri tuttuğunuda varsayarsak geçen suya nitrat yüklediğide kaçınılmaz bir son . Nitrat filitresinde kullanım amacınıda kaba pisliğin o tarafa geçmediğinden bakteriler için bir sığınak gibi düşünüyorum ama bu sadece benim bir tahminim .
     
  11. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Konuyu bölmeden tuz hakkında bir sorum olacak. Aslında araştırma yapsam bulabilirim belki yine de burda sorayım. Sebebi ise bir akvaryumcu tarafından enayi yerine koyulmam :) . Tuzun oluşumu ve üretimi nasıldır. Tek parça halindemidir yoksa bildiğimiz tuz gibimidir. Akvaryumcu tarafından enayi yerine koyulmam beni pek üzmedi çünki yakında enayi yerine o geçecek :) . Yeni açmış biriydi sohbeti kesmedim bildiklerimi söylemedim bu durumu ne kadar sürdürüceğini merak ettim. Şimdi sorumun cevabını alabirlimiyim. He bir de unutmadan adama 30 litreye 1 kiloğram tuz girmiyormu dedim "yooook öle bişey ben de bir makina var. Akvaryuma bağlı büyük parçalar halindeki tuzu kırıp (büyük parça dediği eliyle gösterdiği tabirle futbol topunda büyük :) ) o makineye koyuyorum makinedeki kırmızı ışık yanınca yeterli geldiği anlaşılıyor" dedi.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Sen en iyisi selam söyle ve akvaryumportalını öner arkadaşa ilerde acı çekmesin. Saçmalamış senin anlayacağın. Deniz tuzu ince un gibidir diyelim kısa tabirle şekil olarak. Kırmızı ışıkta ise ben arabayla dururum gördüğümde. saat:gif Farklı bir tuz varsa bilemem , mesela yerli üretim ve nemlenmiş yapışmış değilse.
     
  13. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Yok abi farklı bir tuz veya nemli olacağını sanmıyorum. Adamın beni acemi sanıpta böyle konuştuğunu sohbetimizin ilerki bölümlerinde daha da iyi çaktım :D nerden girip nereden çıktı. Adamın dükkanında bilgisayar vardı. Net varmı diye sordum zaten hemen açıp göstermek için, bilgisayarını tamire göndermişti. Balıklar hakkında sölediklerini söylemim zaten :D
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Muhammed normal karşılarım artık arkadaşı ne diyelim. :bilmem:

    Mercan kırığı kullanılan reaktörler var Okan evet. Fakat bu reaktörler kelimenin tam anlamıyla bir saatli bomba gibidir. Dijital takip gerekir. mercan kırığı yanlış değise kalsiyum reaktörlerinde de kullanılıyor.
     
  15. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Selamlar .
    Elyaf - Ben hep kullandım suyun içinde ve dışında ,kullanmadığım zamanlarda suda yüzen ufak partiküllei gördüm ve kullanmaya devam ediyorum şu anda suyun tam olarak üzerinde diyemem ama kullanıyorum.
    Biabol-Hiç bir zaman kullanmadım.
    Substrat-İlk kurduğum akvaryumumda çok miktarda kullandım Sacemin Matrix diye bir ürünü vardı dünyanın parasını verdim ,sumpumda yoktu iki tane 2213 vardı birinde silme substrat diğerinde ise sadece elyaf vardı ayrıcada hava taşlı ps akvaryumun içinde idi hiç unutmam ilk canlılarımıda elektirikler kesildiği için kaybetmiştim.
    Mercan Kırığı-Akvaryumu deldirip sumplu sisteme geçtiğimde substratla birikte çok miktarda kalın mercan kırığı kullandım .
    Şu anki durumum ise sumpta kule içinde tek kat elyaf (suyun içi yada dışında olabiliyor )ps,dönüş motoru var
    sumpta bölme yok .
    elyaf,biabol,substrat,mercan kırığı herkesin zamanında kullandığı malzemelerdir çünkü bize böyle öğretildi ,gösterildi bizlerde kullandık .Bence yinede kullanılabilir bu tür malzemeler. :heyo:
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Teoman abi eskiden usül buydu haklısın. Hatta çok başarılı akvaryumlarda kurduk silme filtre malzemeleriyle dolu sumplarla ama iyi hatırlarsın ki devridaim motorlarımız çok düşük debideydi. Zaten konunun kilit noktasıda busarı eğer su bu tarz biyolojik malzemelerden düşük debide geçerse gayet güzel akvaryumlar yürütülebiliyor. Tabi bir de zamanla sumpun o bölümleri tortu tarlası olmasa ne güzel olacak. O zamanlar bu malzemeleri kadın çorapları içine doldurup kullanırdık rahat alınsın diye ara sıra kaldırıp tortuyu alıyorduk bu sayede.
     
  17. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Filitredeki elyaf kullanımının bir sakıncasının olmadığını suya temas etmemesinin daha faydalı olduğunu ve periyodik aralıklarla değişmesi gerektiğini anlamış buluyoruz . Suda gezen planktonları topladığı içinde mesela şöyle kullanabiliriz sumptaki elyafı pazartesi günü koyduk dört gün içinde üzerinde kaba pislikler oluştu elyafı çıkardık ve planktonların ve kabukluların yumartalarına serbes dolaşmaya imkan vermek için haftanın kalan diğer üç günü elyaf kullanmadık hem suyu temizlemiş olduk hemde üç gün ara vererek sitemdeki canlı dolaşımınada imkan vermiş olduk . Sizce nasıl bir uygulama ?
     
  18. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Haftalık Tuzlu Su Tartışma Başlığı

    Olabilir okan benim akvaryumda tabanda kum olmadığı için partiküller dolaşıyordu ,tabanında kum olan akvaryumlarda olmaya bilir ben bunu bir deneyim
     
  19. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Tabiki abi denemekte fayda var xeniaların ve diğer mercanların hemen kendini belli edecektir abi.
     
  20. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Bio ball , elyaf ve mercan kırığını hallettik sanıyorum . Bu arada kalan malzemeler suporaks , substrat bu iki filitre elemanı ne işye yarar kullılmalımı ?
     

Sayfayı Paylaş