1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ekosistem Akvaryum

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 15 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum ekosistem kavramı üzerine düşüncelerimi aktarmak istedim. Birinin evinde akvaryum görmüş olabilirsiniz, yada diş hekiminizin ofisinde, hatta evcil hayvan mağazasında yani akvaryumcularda. Böyle durumlarda balıklar, bitkiler ve diğer canlılar ile birlikte yeni bir neşe ve tabi biraz da hareket olabileceğini düşünebilirsiniz veya düşündünüz mü diye soralım ?

    Ekosistem Akvaryumlar sucul ekosistemlerin mükemmel bir örneğidir. Akvaryumlar yararlı bir araçtır ve size kim olduğunuzu öğreten olabilir. Bazı ekosistemlerde farklı ama belli bir canlı yelpazesi aynı habitat içinde yaşayabilir. Küçük bir su birikintisi olabilir örneğin. Aynı anda aynı suda bir arada birçok nüfus barındırılabilir. İnsan aktivitesi bu ekosistemler üzerinde çok büyük olumsuz etki yaratabiliyor. Akvaryum kurma merakı bu canlılar ve organizmalar hakkında bilgi edinmenize yardımcı olabilir. Biz insanların ekosistemlerin hassas dengelerini anlamamıza ve korumayı öğrenmemize çok yardımcı olacağına şüphe yok. Gerçek manada ekosistem akvaryumlar aynı zamanda insanlara gezegenin sadece bize ait olmadığını hatırlatabilir. Sağlıklı bir ekosistem akvaryum kurmak için bazı ekipmanlar gereklidir veya özel düzenekler gerekir. Bu yaşam alanı güzel bir balık veya tam ekosistemleri taklit etmeye yönelik olacaksa öğreneceğimiz çokşey var demektir.

    Ekosistem Kavramı:

    Akvaryum ekosistem kavramı aslında doğaya ait olan gerçek bir biyolojik yaşamın akvaryum ortamında oluşturulmaya çalışılmasına ait bir kavramdan ibarettir. Ekosistem doğal bitkiler ile bire bir ilişkili hayvanlar, çevre ve sistem içinde enerji akışı döngüsüdür. Tüm canlıların tüketiciler ve üreticiler olarak sınıflandırılması ekosistem kavramını oluşturur. Üreticiler ( Chlorophyta) fotosentez yapabilen bitkiler. Su bitkileri su içinde fotosentez yaparak oksijen üretir ve büyür, çoğalır. Balık ve mikroorganizmalar solunum için bu oksijeni kullanır. Diğer doğa olayları yani yer ve bölge olarak su dalgalanmalarından, akar suların oluşturduğu oksijeni kullanır ilave olarak. Tüketiciler bitkileri tüketen diğer hayvanlar olarak sınıflandırılabilir. Bu da esas olarak karşılıklı gıda zincirini oluşturur. Ayrıştırıcı ( bakteri, mantar mikroorganizmalar ) mikroorganizmalar bu döngünün tamamlayıcılarıdır. Kirlenen ortam kendi içerisinde üreten, tüketen ve ayrıştırıcılar olarak eko sistemi ayakta tutar.

    [​IMG]

    Bakım:

    Doğal ekosistemin organizma oluşumu büyüktür ve türlerin sayısı sınırsızdır. Akvaryum ortamında boyut ve şartlar nedeniyle aksine sınırlıdır. Akvaryum oluşturulur ve orada doğal malzemeler kullanılmış olabilir ama bir limit vardır. Balık türleri, bitkiler ve suda yaşayan diğer hayvanların sayısı sınırlı olmak zorundadır. Suda yaşayan bitki türlerinin seçimi ve bunların dikim alanları, tipleri ve tabi balık sayısı iyi bir ekosistem akvaryum için dengeli olmalıdır. Doğal yosun oluşumunu dengede tutacak balıklar, sudaki bitkilere besin ve tutunma alanı sağlayacak kökler, beslenmenin ardından ayrıştırma işlemini yapacak olan bakterilere yerleşme alanı düşünülmelidir. Ekosistem akvaryumlarda sıcaklık önemli bir faktör olabilir. Sıcak su tropikal akvaryumlarda kullanılır. Isı genellikle okyanuslar, nehirler ve tropikal orman sularında bulunan organizmaların yaşam döngüsünde önemli bir unsurdur. Balık ve mercanlar genelde parlak renklidir ama soğuk su türlerinde de oldukça popiler türler vardır. Tropikal türler aksine soğuk su türleri için suyun ısısını daha serin tutmak gerekir.

    [​IMG]

    Ekosistem akvaryumlar için farklı türler vardır, bunlar şunlardır:

    Tatlı su - Bunlar göreceli olarak düşük maliyet ve bakım kolaylığı nedeniyle en popüler olandır ve oldukça fazla çeşitlilik vardır.

    Deniz - Tuzlu su ekosistem akvaryumlar vardır. Bu daha karmaşık donanımları kurmayı gerektiren ve bakım zorluğu olan akvaryumlar olacaktır. Tabi belli bir tecrübe edinmiş hobiciler için çok da zor olmayacaktır. Balık türleri büyük bir çeşitlilik ile size akvaryum içinde birçok omurgasız besleme olanağıda sağlayacaktır.

    Acı su - Bu hem tatlı hem de tuzlu su tanklarının unsurlarını birleştirmek anlamına gelir. Organizmaların ve diğer canlıların ortamlarında tuzluluk oranı farklılık gösterir. Doğada bu organizmalar mangrovlar ve haliçlerde bulunan türlerdir genelde.

    Reef Bu ekosistem akvaryum için eşsiz bir deniz akvaryumu anlamına gelir. Kayalıkların üzerinde birçok yaşam formu, organizmalar, mercanlar, minik kabuklular ve uygun türlerdeki balıklar ile eşsiz bir ekosistem yaratılabilir.

    Akvaryumda ekosistem harika bir yoldur ama size biraz zor iş gibi gelebilir. Oysa sizi en çok kendi ekosisteminizi yarattığınızda akvaryum başarısı karşılar ve keyfini çıkarabilirsiniz. Akvaryum için bilgi bol miktarda bulunur yani öğrenilmesi gereken bilgi çoktur. Biraz araştırma yaptıktan sonra kendi sucul ekosisteminizi oluşturmak için hazır olacaksınız. ;)

    Platformumuz içerisinde dikkat edilirse akvaryumlara yorum yaparken doğal olmayan objelere ve birbiri ile uyumsuz türlere her an vurgu yapılmaktadır. Bunun temelinde aslında kendi ekosistemini başarıyla oluşturmuş ileri seviyedeki akvaristlerin bir anlamda hobiden zevk almayı bu noktada başarmış olmaları yatar.

    Akvaryum Portalı;
     
    grafikdelisi, pisgitar, volkantr34 ve diğer 9 kişi bunu beğendi.
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Tamamiyle size katılıyorum bu hobinin asıl amacı balıklarınızdan yavru almak onlardan para kazanmak gibi düşünülmemelidir. En güzeli balıklara gerçek ortam yaratmak ve o güzelliği istediğiniz zaman hissetmektir. Buda çok zor bir işlem degildir güzel bir taban birkaç bitki ve uyumlu bir akvaryumda bunlar oluşmaya başlayacaktır.Başta en önemli faktör ise sabretmek olmalı bence.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında hobide yeni olan arkadaşların yavru almayı çok istemelerini anlamak gerekir bu doğaldır. Zaten amaç hobiden kazanç değildir bu aşamada ama malesef ki ilerleyen süreçte esnaf bazında değerli görülmeyen yavruların bu arkadaşların elinde kalması ve yine tabiki yavru boylamak için birkaç akvaryuma ihtiyaç duyması akvaryumların şartlarını iyice kötü hale getiriyor.

    Bu aşamada ekosistem kavramına uygun hareket etmek zaten mümkün olmaz. Kalitesiz yavrular işin cabası oluyor.
     
  4. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Temel Abi heralde yavruların bu şekilde gitmesinin en büyük sorumlusu yer sıkıntısı bunun için şişme çocuk havusları kullanılamaz mı boylandırma yapılabilir buralarda ?
     
  5. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Aslında bu konu hakkında çok durulması gerekir. Tam anlamıyla ekosistem oluşturabilmemiz lazım. Bence portal olarak ortak örnekler oluşturabiliriz.
     
  6. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Ben bir karides akvaryumu yapmıştım içinede bir yığın bitki koydum yağmur ormanı gibiydi yaklaşık 2 yıl filtresiz su değişimsiz hiç karides kaybetmeden sürdürdüm bunu birçok garip küçük canlı oluştu solucanlar vardı sebze falan atıyordum karideslerden artanı bu solucanlar hemen tüketiyordu tam bir ekosistemdi arada renk için sebze atmak dışında yemleme yoktu.Bu harika gidiyordu.Ben akvaryuma hiç bakmazdım ama bu harika gidiş annem akvaryuma avuç dolusu yem atınca bende bunu 2 gün sonra ceset kokusunu almamla bitti.Neredeyse binlerce olan karides ve ufak adını bilmediğim vanlılarda oluşan canlılar yok oldu.İşte insanın ekosisteme etkisi.:)
     
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Keşke sahip kalbilseydi gerçekten çok güzel birşey koskoca dünya ne kadar sürede meydana geldi bunun içindede su ekosistemininde yılları var. Mesela bitlkili bir akvaryumumuz var bitki ölüleri toprak ile karışıyor bence onları ayırmamak gerekir. Balık ölülerinin kalması gerekir diye düşünüyorum doğada bunlar yok olmuyor ki ama o dönemlerde sadece sık su değişimi ile geçiştirmek güzel olabilir diye düşünüyorum.
     
  8. aktassa

    aktassa

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    Sait AKTAŞ
    Konu çok güzel sade bir dille anlatılmış.
    İnanın kendimi fen bilgisi dersinde hissettim bir an.
    O kadar net anlatım ve bilgilendirmeyi inanın birçok akvaryumcunun bilmediğine eminim.
    Bu arada bende yeni başlayacağım ve bu işe bodoslama girmek istemiyorum. Şu an araştırmalarıma devam ediyorum.
    Fakat buradan LostRua nicki arkadaşımın yorumuna katılmadığımı belirtmek istiyorum.
    Ben bu işe sırf süs olsun diye başlamayacağım. Evet bir gelir beklentim de yok ama beslediğim balıkların büyüyüp yavruladıklarını görmek bana öğrendiklerimin doğru olduğunu ve devam edip kendimi daha da geliştirebileceğimi bildirmekte.
    Bu nedenle yeni başlayan arkadaşların yavru beklemesi kadar doğal birşey olacağını sanmıyorum.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkür ediyorum güzel iltifatlar bunlar. İşe yaraması, yarayacak olması sevindirici. Tabi sizlerde icraatı görmek en büyük ödül olacak. İnşallah güzel bir akvaryumla karşımıza çıkarsınız.:ay:
     
  10. aktassa

    aktassa

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    Sait AKTAŞ
    Emin olun ki buradan öğrendiklerimle çok güzel bir akvaryum yapacağım.
    Dışarıdan bakınca bile insanlara huzur vren bu hobi kimbilir yaparken nasıl zevk verecek..
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sait bey hiç sıkılmadan etmeden burda istediğiniz soruyu sorabilirsiniz.. Emin olun burda amatör ruhunu kaybetmemiş çok değerli üstadlarımız arkadaşlarımız kardeşlerimiz var.
     

Sayfayı Paylaş