1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus büyütme üzerine

Başlığı 'Discus Balıkları Forum' kategorisinde cihat35 tarafından 2 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. cihat35

    cihat35

    Mesajlar:
    68
    Arkadaşlarım biliyorsunuz ki discus büyütmek için en önemli konumuz su değişimleridir. Sizce küçük tankta sık su değişimi mi yapılmalı ? Yoksa büyük tankta az su değişimimi yapılmalı ? Buyurun size güzel bir soru
     
  2. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Küçük tankta sık su değişimi ile nitratı barındırmıyoruz.Büyük tankta ise dış filtre mecburi olduğu için az su değişimi ve biyolojik filtrasyon söz konusu.Tarzlar farklı ama amaç nitratsız bir ortam olduğu için sonuç aynı kapıya çıkacaktır.

    Taze discusçu olarak öğrendiklerimden biriside yavruyu büyütürken tankınıda zamana yayarak büyütmenin doğru olduğunu üstadlardan öğrendim.Bende bu şekilde besliyorum şu an .
     
  3. cihat35

    cihat35

    Mesajlar:
    68
    Ben şuan yavru büyütecek olsam küçük tankta sık su değişimi yapardım. Barış abi senin afacanlar ne durumda şuan Müsait bir zamanda çayını içmeye gelicem ama zaman bulamıyorum.
     
  4. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Barış hocam muhakkak video bekliyorum , zahmet olamazsa...

    Saygılarımla...
     
  5. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Discus videosumu?
     
  6. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Yavruların büyütülmesi için daha doğrusu en hızlı şekilde büyütülmesi için büyük akvaryum gerekli. Büyük akvaryumda az su değişiminden kasıt zaman aralığı ise bence az su değiştirmek yanlış olur.
     
  7. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Murat bu söylediğini hiç bir üstad discusçu önermiyor.Küçükten boyları büyüdükçe tankın ebatıda büyümeli diyorlar.Ben de bu şekilde uyguluyorum.Şu an 125 lt tankta baya hızlı şekilde büyüyorlar.Ama farkı görebilmem için aynı gruptan balıkları büyük tanktada beslemem gerekirdi.

    Diyorlar diyorum çünkü discusta 1 yıllık devriliği tamamlamadım henüz.1 aylık aldığım yavrular ne zaman büyüyüp yavru yapıp 1 aylık yavruları olacak; o zaman discus konusunda da kendi adıma iddialı birşeyler söyleyebilirim.

    Ayrıca bu balıklar acaip enteresan. Aynı mamayı , aynı iştahla yiyen kardeşler arasında 2 misli fark olabiliyor. Discusta çok deneyimli olmadığım için hangisi standart bişey diyemiyorum.2 misli büyüyenlermi yoksa daha ufak olanlarmı?
     
  8. cihat35

    cihat35

    Mesajlar:
    68
    Biliyorsunuzki discusta gelişimin en önemli konusu su şartlarıdır. Balıklarımızı hakkıyla büyütmemiz için akvaryumumuzda nitratı barındırmamamız lazım. Küçük akvaryumların avantajı yavru balığın yemi daha rahat bulabilmesi ve su değerlerine daha kolay müdehale edilebilmesidir. Büyük akvaryumlarda ise yavru balık yemi daha zor bulacaktır ve su değişimlerinde bizlerde zorlanacağız. Akvaryum ne kadar büyük olursa değişim oranıda o kadar çok olacaktır. Oysa ki küçük akvaryumda az ve sık su değişimleri hem bizi yormayacak hemde balığımızı. Şahsen ben kendi discuslarımı büyütürken büyük akvaryumda büyütmüştüm ve zorluğunu çok çektim. Discus'a ilk başladığım zaman benim düşüncemde ne kadar büyük akvaryum o kadar büyük balıktı. Lakin gerek üstadlarımızdan gördüklerimiz gerek tecrübe etiklerimiz bana küçük tankta yavruları boylandırarak büyükmenin daha doğru olduğu öğretisini kazandırdı.
     
  9. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Demek istediğim yanlış anlaşıldı. Yavrular yetişkin haline geldiğinde sahip olacağı renkler hafif belirdiğinde yani 5 cm kadar bir boya geldiğinde büyük akvaryuma alıyorum.
    Su değerleri biraz da akvaryuma ayrılan zaman ve bütçe ile de alakalı. Mesela ben r0 cihazı edindim. Su değerlerini gereken koşullara ayarlamak zor olmuyor bunun için.
     
  10. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Evet hocam.
     
  11. cihat35

    cihat35

    Mesajlar:
    68
    Her iki yöntemlede sağlıklı yavrular yetiştirilir. Ro olması büyük avantaj fakat ro 'dan ziyade en önemli konu nitrat. Ro olmadanda sağlıklı balıklar yetiştirilir. En önemlisi discusları özellikle yavruları nitrattan uzak tutmaktır. Bu başlık altında da en kolay hangi şartlarda daha kolay yavru büyütebiliriz orda hem fikir olmaya çalışıoruz ki sizinlede aynı görüşte olduğumuza inanıyorum.
    Saygılar...
     
  12. aaslandag

    aaslandag

    Mesajlar:
    2
    Discus büyütme üzerine

    Akvaryum boyu ile bu iş bitmiyor arkadaşlar.Daha çok detay ve yöntem giriyor işin içine bunlar kabaca
    1) su kalitesi
    2) yem kalitesi ve miktarı zamanı
    3) Stres
    4) akvaryum yüksekliği
    5) akvaryum hacmi
    ,
    ,
    ,
    ,
    Ekledikçe ekleyebiliriz.
     
  13. safak

    safak

    Mesajlar:
    221
    Discus büyütme üzerine

    Ama diskus'lar için sık su değişimi bence zararlı çünkü en ufak su dengesizliğinde dengeleri bozuluyor hatta ölüme kadar gidebiliyor.Bu yüzden büyük tankta az su değiştirmek 3'te 1'i kadar bence daha mantıklı.
     
  14. ilhan

    ilhan

    Mesajlar:
    92
    İsim:
    İlhan ÖZDEMİR
    Discus büyütme üzerine

    Konuyla ilgili olarak size bir iki ipucu vereyim.

    Bildiğimiz üzere Diskuslar amazon nehrinde yaşarlar ve habitatları orasıdır. Amazonda yaşayan diskuslar için en yaygın söylenen söz, vücutlarına temas eden suyun bir daha temas etmemesidir. Bu sözle anlayacağımız üzere doğal ortamlarında sağlıklı bir şekilde büyüyen diskuslar sürekli su değişimi (aynı su şartları uygulanarak) ile sağlıklı olarak yaşatabiliriz.

    İkinci olarak,
    Amacımız yavru büyütmek ise, sık su değişimi yapmamız daha yerinde olacaktır. Kaldı ki çoğu uzak doğuda tanınan üreticiler, hergün büyük oranlarda (bazıları günde %90 su değişim oranı uyguluyor) su değişimleri yaparak, yavruların daha çabuk ve sağlıklı büyümesini sağlıyorlar. Bu kadar büyük su değişimleri neler sağlıyor dersek;

    - En önemlisi suda oluşan nitrat, amonyak, nitrit gibi zararlı oluşumları akvaryumdan uzaklaştırarak, su kalitesini arttırmış oluruz.
    - Suya daha fazla oksijen sağlamış oluruz ve aynı zamanda suya daha fazla miktarda yararlı eser elementleri de tatbik ederek balıkların yaşamları için gerekli olan ihtiyaçları da karşılamış oluruz.
    - Sık su değişimi aynı zamanda, yavru balıkların daha az üreme hormonu salgılamasını sağlayarak, bunun yerine yavruların daha çabuk büyüme eğilimine geçmesini sağlar.

    Yukarıda da bahsettiğim üzere, amaç yavru büyütmek ise, kesinlikle sık ve yüksek oranda su değişimi yapılması daha faydalı olacaktır. Eğer imkanınız varsa ne kadar büyük tank ve o kadar yüksek oranda su değişimi, bu balıklar için çok daha faydalı olacaktır.

    Saygılarımla.
     
    sinan1962 ve TencoMelih bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Discus büyütme üzerine

    Teşekkürler İlhan Hocam tür üzerindeki tecrübeni aktardığın için. Senin önerilerin çok önemli konu üzerinde. Su değişimi konusu gerçekten uzak doğuda dediğin gibi ama adamların çeşme suyu balıkların direk akvaryum suyu hocam. Böyle bir avantajları var. Isı sabitliği ise cabası. Elbette su hazırlanabilir belki önceden ama böyle bir avantajları olduğuda aşikar.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  16. themutlu

    themutlu

    Mesajlar:
    1
    Yer:
    Istanbul, Turkey
    Peki suyun ph sı black water olması ve dana yuregi bu işin neresindedir.


    Sent from turkey
     

Sayfayı Paylaş