1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz suyu tuzluluk oranı

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde Comratex tarafından 25 Kasım 2015 başlatılmıştır.

  1. Comratex

    Comratex

    Mesajlar:
    109
    Yer:
    Çanakkale
    İsim:
    Özgün
    Selamun aleykum arkadaşlar,
    Nasipse tatlı sudan tuzlu su akvaryumuna geçeceğim fakat işi ağırdan alarak akvaryumdan önce kendimi bilgi olarak hazırlamak istiyorum.Çanakkale de ikamet ediyorum ve boğaz tuzluluk oranını araştırırken bir kaç makale okudum.Makalenin birinde boğaz tuzluluk oranını ortalama %0,22 olarak verirken diğer bir makalede kış aylarında tuzluluğun 26 olduğunu yazıyordu.Makalede geçen rakamsal değerleri aynen yazdım.

    Merak ettiğim %0,22 derken 1022 mi demek istiyor anı şekilde 26 derken 1026 değerini mi ifade ediyor.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
     
    ka2n bunu beğendi.
  2. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    1022 ve 1026 diye kullandığımız değerlerin orjinal yazılışı 1.022 ve 1.026'dır. Yani binde yirmiiki (=yüzde 0.22). Dolayısıyla dediğiniz gibi görünüyor.
     
  3. Comratex

    Comratex

    Mesajlar:
    109
    Yer:
    Çanakkale
    İsim:
    Özgün
    O zaman akvaryum kurulumunda ya da daha sonrasında boğaz suyundan kullanılabilir sanırım.
     
  4. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Deniz suyunda sadece tuz bulunmaz. Başka, faydalı veya zararlı bir sürü madde bulunabilir. Almayı planladığınız nokta için bunlar test edildikten sonra neden olmasın.
     
    Comratex bunu beğendi.
  5. Comratex

    Comratex

    Mesajlar:
    109
    Yer:
    Çanakkale
    İsim:
    Özgün
    Boğazın en akıntılı yerlerinden alıp denemek gerek diye düşünüyorum.En azından yabancı,suya sonradan girmiş malzemelerden arınmış yerler olurlar.En azından sürekli olmazsa da belki ilk kurulum açısından tabi ki yine ölçümler sonrası kullanabilirim sanırım.:) Aslında sıkıntısız değerlerin çıkmasını canı gönülden isterim ki maliyeti büyük oranda azaltacaktır.
     
  6. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Merhaba.
    Eğer deniz suyuyla kuracaksanız bunu bazı diğer arkadaşlarım gibi ben de tavsiye ediyorum. Biz kendi akvaryumlarımızda deniz suyunun faydalarını çok gördük hakikaten. Suyunuzu nispeten temiz olan bir yerden alın, evde tuz ölçer ile ölçün, eklenmesi gereken miktarı ekleyip tuz oranını akvaryumda kullanacağımız hale getirin. Fakat suyun temiz olmasından ve tuzun artmasından ziyade bir husus daha var ki değinmeden geçemeyeceğim, besleyeceğiniz canlı türüne göre balık, S/L mercan türlerinin ihtiyaçları artacaktır. Buna göre hazrıladığınız sura CA, MG, gibi temel değerleri de eklemeniz gerekebilir.

    Bunları her aşamada test ederseniz bir süre sonra otomatiğe bağlar sorun çıkmadıkça test etmezsiniz.
    Ondan bir süre daha sonra sorun çıksa da test etmezsiniz :)
    Ondan bir süre sonra evdekiler arar akvaryumun suyu azaldı diye, çeşmeden hortumla doldurun dersiniz, ne ro var ne deniz suyu var :)

    Fakat bu aşamaya gelmek 20 yıl sürüyor, tekrar tebrikler :
    @YIKIKTEMO
     
    Comratex bunu beğendi.
  7. Comratex

    Comratex

    Mesajlar:
    109
    Yer:
    Çanakkale
    İsim:
    Özgün
    İnşaAllah o seviyeleri de görürüz.İlk aşamada mercan düşünmüyorum ama ileride onunda olacağına eminim.RO sıkıntı olmaz Güney Amerikanlarım için almıştım deniz için uygun hale getirdik mi yine işe yarar :D Zaten boğazda özellikle akıntısı yüksek olan bir kaç yer var,su almak için oraları tercih ederim.Dediğiniz gibi ölçümleri de yaparak uygun şekilde kullanırız.Genel olarak elimde ölçüm olarak neler yada hangi cihazlar bulunmalı sizce?
     
  8. Burakak123

    Burakak123

    Mesajlar:
    386
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Burak Aksoy
    Bildiğim kadarıyla boğazın tuzluluk oranı değişken. Aşağıdaki siteden alıntıdır.

    http://www.balikustasiyiz.biz/?topic=2977.0

    ''Anadolukavağı'ndan, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e açıldığı nokta.İstanbul Boğazı, tuzluluk oranları, su sıcaklıkları vb gibi birbirinden farklı özelliklere sahip olan iki su kütlesinin arasında yer alır. Karadeniz'deki tuzluluk ‰ 17 - 18 iken, bu oran Marmara Denizi'nde ‰ 35 - 36 kadardır. İstanbul Boğazı'nın en tuzlu bölümleri ise Marmara Denizi ile birleştiği alanlar, özellikle de Üsküdar açıklarıdır. Boğaz'ın tuzluluk oranları Yeniköy açıklarına kadar belirli noktalarda daha düşük değerlerle de olsa yüksektir. En düşük oranlar Karadeniz ile Boğaz'ın birleştiği noktadan başlayarak Beykoz açıklarına dek sürer.

    İstanbul Boğazı'ndaki tuzluluk değerleri mevsimlere göre önemli farklılıklar gösterir. İstanbul Boğazı ve Karadeniz'den daha tuzlu bir suya sahip olan Marmara Denizi'nden Boğaza giren suyun miktarı kışın artar ve bu da kış mevsiminde Boğaz suyunun tuzluluk oranını önemli ölçüde arttırır. Boğaz suyunun tuzluluğu havaların ısınmaya başladığı nisan ayından itibaren, azalmaya başlar. Tuzluluk oranları haziran ayında en alt düzeyde, kasım ayında ise en üst düzeyde seyreder.''


    Saygılar....................................................................................................................
     
  9. Comratex

    Comratex

    Mesajlar:
    109
    Yer:
    Çanakkale
    İsim:
    Özgün
    Boğazlarda alt ve üst akıntı olarak 2 farklı akıntı var.Ben İstanbul değil de Çanakkale boğazından yararlanacağım.Mevsime göre tuzluluğun değiştiğini bende araştırırken öğrendim.Su alırken oranı ölçerek orana göre tuz eklemesi yapıp yada seyreltme yaparız diye düşünüyorum.Teşekkürler.
     
  10. emrah aytekin

    emrah aytekin

    Mesajlar:
    555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    emrah aytekin
    bende bu işe yeni başlıyorum bende denizden su almayı düşünüyorum tanıdığım biri 5 senedir oşekilde yapıyor hiçbir sorunlada karşılaşmadı.çevremizdeki nimetlerden neden yararlanmıyalım değilmi;) hem balıklada aynı denizden gelmiyormu he balıklar karantine ediliyor ola bilir (türkiyedeki ticaretiyle uğraşanlar nekadar titiz karantine eder orasını bilemem)bizde denizden aldığımız suyu karanine ederiz:)
     
  11. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Balıklar aynı denizden gelmiyor. Maalesef turkiyede o balıkların bir çoğu yaşamıyor.
    Tuzluluk karadenizde ve akdenizde farkliyken okyanus aşırı ülkelerde ne farklılıklar olduğu ayrı bir konu.
    Deniz suyu tabi ki olur ama ne besleyecekseniz buna göre bazı değişkenleri vardır.
     

Sayfayı Paylaş