1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumlarında Mobilya Malzemesi Seçimi

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde Pennywise tarafından 17 Mart 2016 başlatılmıştır.

  1. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Arkadaşlar çoğu arkadaşımızın akvaryumu alırken dikkat etmediği konudur mobilya.
    Piyasada en çok yapılan ve kullanılan ürün membran kaplamadır.
    Daha sonrasında da MDF üzeri Lake ve MDFLAM kapak ve kenarları PVC kaplama gelir.
    Şimdi kullanılan veya kullanılabilecek ürünleri bu başlık adı altında inceleyelim.

    Membran Kapak: Bu ürün tek yüz mdflamın üzerine PVC Folyo ile kaplanması anlamına geliyor.
    Görünüş olarak lake kapakları andırsa da kullanış olarak aynı kalitede ürünler değillerdir.
    Çünkü bu ürün zemine ince bir tabaka ile atılan tutkal ve ısı ile yapıştırılır. MDFnin içerisine nüfus etmez.
    Ayrıca uygulama genelde tek yüzeyden uygulandığı için ürün yüzey gerilimi gereği dönmektedir. En ufak bir yüzey açılmasında mdf hava ve nem ile etkileşime gireceği için ürün şişmeye başlayacak hatta dökülecektir.
    Sanılanın aksine MDF asla suya dayanıklı bir ürün değildir. Bu konuda muadili olan suntadan bir farkı yoktur. Sadece daha ince yongalara sahip olduğu için zımpara ve yüzeyi daha düzgündür.
    [​IMG]

    MDFLAM : Gerçek ismi Melaminli MDF olan bu ürün ham mdfnin üzerine melamin ile kaplanmış halidir. Çok sayıda renk ve desen seçeneklerinin olduğu bir üründür. Kenar cumbalarının kaplanması için ekstra PVC ile kaplanarak yüzey tamamlanır. Çizilme direnci ürün çeşidine göre farklılık gösterse de genelde başarılıdır. Ancak bu ürün de kenardaki PVClerde problem yaşayabilir. Bu ürünler kalkarsa Kapak veya Paneller şişecektir.
    [​IMG]

    Suntalam : Gerçek ismi Melaminli Yonga Levha olan bu ürün bilinen adıyla Suntalamdır. Sunta aslında isimleşmiş bir markadır. Yıllar önce Sunta markası iflas etmiş olsa da hala ismini yaşatmaktadır. Yonga Levha bilinenin aksine MDFden aman aman kötü bir ürün değildir. Hatta Vida mukavemeti MDFden daha iyidir. Ama su ve nem ile arası çok da başarılı sayılmaz. Bu sebeple çok da önereceğim bir ürün değildir. Ama kullanılmayacak ürün sınıfına sokamam. Sadece izalasyonu iyi olsun her türlü kullanılır.

    [​IMG]

    Su Kontrası: Kontra, ince ince kesilmiş olarak hazırlanan ağaçların tekrar yapıştırılarak hem yüzey alanı artması, hem de mukavemeti artması için üretilmiş bir üründür. Su kontrası diğer adıyla marin kontraplak; nemli, su alma ihtimali olan mahaller için kullanılır. Normal kontradan farkı ise bu ürünün içerisinde kullanılan tutkaldır. Marine kontralarda tutkal kendini bırakmayacağı için ıslak alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Tabi sadece kontra kullanarak ürünün hem çabuk kirlenmesine hem de çabuk deforme olmasına olanak sağlamış olursunuz. Bu sebeple bu ürünün kaplanması önemlidir.
    Laminat kaplanarak kullanılacağı gibi üzerine lake veya vernik atılarak da kullanılabilir. Böylelikle daha uzun ömürlü olur.

    [​IMG]

    Lake: Genellikle MDF üzerine mat veya parlak olarak kullanılan bir boya cinsidir.
    Kendi içerisinde çeşitli sınıflara ayrılan bu uygulamanın temelinde Astar, zımpara ve son kat uygulaması vardır. Astar uygulaması yüzeyin dolmasını sağlayan bir uygulamadır. Bu sebeple boya israfını düşürür, yüzeyin daha temiz bitmesine olanak tanır. MDF yerine Su kontrası üzerine de uygulaması yapılır. Ancak su kontrasının yüzeyi daha gözenekli olduğundan bu işlem biraz daha zahmetli ve masraflıdır. Bilinenin aksine Lake parlak yüzey demek değildir.
    Selilozik, Poliüretan ve akrilik olarak sınıflandırılır. Son yıllarda su bazlı verniklerin artması çalışan sağlığı ve son kullanıcı sağlığı açısından önemli olsa da gerek ürün fiyatları gerekse ürün kaliteleri kullanımını kısıtlamaktadır. Su ile etkileşimi yüzeylerin direkt temasından zamanla etkilenir. Boya ne kadar da koruyucu katman sağlasa da ürünün zeminden üst katmanına kadar su ile temasını kesmeye yetmeyebilir. Zemine ulaşabilecek su ürünün yine şişmesine neden olabilir. Bu sebeple zeminde koruyucu olarak atılan astarın polyester astar olarak atılması önemlidir. Yani kısacası zemin polyester astar, üzeri akrilik boya (Parlaklar için), Mat yüzeyler için ise zemin polyester astar, poliüretan boya ve üzerine akrilik vernik kullanılabilir. Böylelikle yüzey istenilen doygunluğa ulaşmış olur.
    Eğer ki Malzeme olarak su kontrası üzerine yapılırsa sistem çok daha güvenli olacaktır.

    [​IMG]

    Ahşap Kaplama : Bu ürün de tomruk halindeki ahşabın 0,6mm kesilmesi ile elde edilir. Çok çeşitli kaplama cinsleri vardır. Bunlar kesilen ağacın isimlerine göre ayrıştırılır. Üzerine renklendirme yapılabilindiği gibi, naturel cila da yapılabilir.
    Kaplamalar genellikle Sunta,MDF ve kontra üzerine preslenerek uygulanır. Daha sonra Cila ve vernikle hem koruyuculuk sağlanır hem de renk ve parlaklık verilebilir. Ben akvaryumda kullanmak için yine su kontrası üzerine uygulamayı doğru buluyorum.

    [​IMG] Meşe Kaplama

    Ahşap Kapak : Ahşap kapaklar suya MDF ve sunta gibi malzemelere göre daha dayanıklıdırlar. Ancak bunların da cinslerine göre sınıflandırılmaları vardır. Örneğin Teak suya dayanım olarak tüm cinslerin arasında başı çeker. Üzerine vernik bile atmadan yıllarca rahatlıkla kullanılabilir. Gemicilik sektöründe çok uzun zamandan bu yana kullanılır. Teak ağacının deforme olmamasının sebebi ağacın yağlı yapısı ve sertlik derecesi ile alakalıdır. Ancak Teak ağacı oldukça pahalı bir ağaçtır. Bu sebeple muadil olarak başka cins ağaçlar kullanılır. Iroko, Maun, Afromezia bu ağaca alternatif ağaçlardır. En kolay kullanımı ise masifpan şeklinde olacaktır. Masifpan dediğimiz ürünler ağaçların dar şekilde kesilerek lamine edilmesi işlemidir.
    Türkiyede ise emprenye edilmiş Çam, Ladin gibi ağaçlar suya dayanıklılık gösterse de görsel olarak diğer ağaçların etkisini vermezler.

    [​IMG]
    Iroko Ahşap

    Kompakt Laminat : Bu ürün tamamen ahşaptan uzak bir üründür. Genellikle 12mm kalınlığında alternatif renklere sahip olan bu ürün Tuvalet kabinleri, AVM Lavabo tezgahlarında kullanılır. Ancak sistem olarak yukarıda yazdığım tüm ürünlerden çok daha dayanıklı ve ömürlük bir üründür. Tabi bu işi yapmak diğerlerini yapmaktan daha zordur. Düz bir şekilde vidalama yapılması mümkün değildir. Malzeme 12mm olduğundan standart menteşeler kabul görmez. Usta elinde yapılması gerekir. Kesimi ve işlemesi oldukça zor olan bir üründür.

    [​IMG]

    Umarım faydalı bir başlık olmuştur.
    Levent YAŞAR
     
    jam, cystein, yziyas ve diğer 21 kişi bunu beğendi.
  2. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Emeğine sağlık kardeşim.
     
    Humility ve Pennywise bunu beğendi.
  3. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Levent abi eline sağlık bayağı bilgilendirici oldu...
     
    Humility ve Pennywise bunu beğendi.
  4. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Levent emeğine sağlık dostum. Konu hakkında bilgisi olmayanlar için (bende dahilim buna) çok güzel bir yazı hazırlamışsın, ellerin dert görmesin. Senden aldığım gaz sayesinde benim sump kısmını kapatayım diyorum artık.
     
    Humility, Pennywise ve YMR_AY bunu beğendi.
  5. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Peki hangi malzeme :D
     
    mekatronik ve Humility bunu beğendi.
  6. Humility

    Humility

    Mesajlar:
    138
    Levent bey aklımıza gelecek tüm sorulara cevap vermişsiniz. Teşekkürler elinize sağlık.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  7. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Pis dedikodu yapar, laf çarparım :D
     
    mekatronik bunu beğendi.
  8. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Ben uğraşmayacağım dostum. Bu konuda uzman olan Levent adında bir arkadaşım var. Onun yardım edebileceğini düşünüyorum. :D
     
    Pennywise ve YMR_AY bunu beğendi.
  9. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Sumpu kapatmayı düşünmemin tek sebebi sensin zaten hemşire. Bana kalsa, mutlu mesut geçinip gidiyordum. Önceden açık olması hiç gözüme ilişmiyordu ama bilinçaltıma nasıl bir saldırı gerçekleştirdiysen artık, sürekli gözüm takılıyor ve kafamın içinde birileri "kapat burayı" diye bağırıyor. :confused:
     
  10. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Ya kapatırsınız yada 4 metre puanlı kumaş alıp büzüktürüklü perde yapmaya geliyorum :D Ne o öyle üstü ömre bedel, alt taraf tamirci rafı gibi.
     
    corax ve m.avcıoğlu bunu beğendi.
  11. birol__gursoy

    birol__gursoy

    Mesajlar:
    286
    Yer:
    istanbul
    Akrilik siyah dolaplı tank çok şık duruyor
    Bir arkadaşıma yaptırdık.
    Orta kısmından kırmızı kuşak geçiyor
    Tavsiye ederim



    BirolGürsoy
     
    saymin_25 ve Pennywise bunu beğendi.
  12. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Evet unuttuğum bir malzeme. Onu da ekleyelim bi ara. Onda da yazılacak şeyler var
     
  13. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Yıllardır beklenen yazıydı.
    Birde dolap yapımında kullanılan aksesuarlar ve montaj payları halkında bir yazı hazırlanan 10 numara olur cidden herkesin kafasında soru işaretleri tamamen cevaplanir.
     
    YMR_AY, Humility ve Pennywise bunu beğendi.
  14. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Yeni gördüm yazı müthiş olmuş. Böylesi mobilya sitelerinde bile yok. Bu bilgileri arayanlar bula bula akvaryum forumunda bulunca ne düşünecekler, bilmem artık :)
     
    Pennywise bunu beğendi.
  15. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Paslanmaz veya plastik malzemeleri tercih etmek lazım. Ancak bu ürünleri bulmak kolay değil. Alüminyum da seçeneklerin arasında.
    Kapaklarda bizler modülün genişliğinden 3mm pay düşeriz. Örneğin dolap 60cm ise 59,7cm yaparız. 120cm ise yine 59,7cm yaparız. Alt ve üstte de aynı boşluklar yani toplamda 3mm verilir. Tabi bu kapakların gireceği boşluklar için önemlidir.
    Sump kasası ise benim de kafami karıştıran bir iş. Ben bu konuda olayı abartip sump dolabını paslanmazdan yapmayı doğru buluyorum. Evet biraz pahalıdır ama uzun süre sorunsuz kullanılır.
    Eyvallah abi. Bakarsın onlara da 2 nemo 1 Anemon der baslatiriz tuzluya :)

    Sen iste yeter ;)
     
  16. Aslan06

    Aslan06

    Mesajlar:
    741
    Yer:
    .
    Levent bey elinize saglik konu cok guzel bende ahsap urunlerin deniz akvaryumuna cok uygun olmadigini eski akvaryumlarimindan tecrube ettikten sonra yeni akvaryum dolabini alim. sigma profil + alim.kompozit + pleksi malzemeden yaptirdim valla super oldu . 20160409_225823.jpg 20160409_225750.jpg 20160409_225737.jpg 20160409_225637.jpg 20160328_211611.jpg 20160328_211548.jpg
     
    veysel, harfuzmani ve Pennywise bunu beğendi.
  17. Aslan06

    Aslan06

    Mesajlar:
    741
    Yer:
    .
    Alim. Kompozit plakalar ve pleksi plakalar cnc de kesildi bayagi sik bir calisma oldu Bir detayda suki bu malzemeler ile yapilan dolap hem daha saglam hem de bayagi hafif oldu, ozellikle sigma profil cok guzel bir malzeme evde olmasa pleksi giydirmeyi yapmadan oylece birakirdim avaryum ve sump beraber izlenebilirdi :)
     
  18. resifadam

    resifadam

    Mesajlar:
    431
    Ne kadara mal oldu böyle bir dolap

    SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  19. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Aslan bey elinize sağlık. Kompozit de güzel fikirmis.
    Daha suyu doldurmamissiniz elektrik panosunu da muhakkak önceden yapın derim.
     
  20. resifadam

    resifadam

    Mesajlar:
    431
    Mrb sehpa ne kadara mal oldu

    SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     

Sayfayı Paylaş