1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Cyano ya 1 günde çözüm

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde leherisson tarafından 2 Aralık 2015 başlatılmıştır.

  1. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    İlaç kullanmak sorunun kaynağını ortadan kaldırmayacaktır ancak yapılmış hatanın nedenini bulsak bile geç kalınmış olabiliyor. Örneğin ışık, akıntı, su vs vs yanlış yapmışsın, tankın etrafını sarmış cyano, tespit yapmışsın ama müdehale yetersiz. O zaman bas ilacı kurtul bir daha aynı hataları yapma çıkmaz bir daha cyano vs. Bende Saka sudan kaynaklı sorun oldu. Ama hepimiz biliyoruz ki yazın özellikle büyükşehirlerin suları çok kötü olduğundan su istediğimiz kadar ROdan geçse de problemler oluyor. Burada devreye girebilir ilaç, antibiyotik. Çünkü elimiz kolumuz bağlı kalıyor.
     
  2. Üstadların yanında hafif kalacak ama; ;) cyanoyla kısa süreli tecrübemde, sohal yedikten sonra (Allahtan balığa bişi olmadı) ve bacteria feeder ı aşamalı kestikten sonra, bir daha çıkmadı. Benim tankımda besin ve karbon fazlalığı büyük ihtimalle sebepti.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İçinden çıkılamayan nedenler derken kusura bakmayın ama bence onun adı hakim olunamayan tank olmalı. Eğer silikat, akıntı, fosfat veya bilinen diğer unsurlar tankta yoksa sorun kaynağı olarak geriye çok değil 2 şey kalır.

    1. Biyolojik alanlar olmasına rağmen kimyasal nedenlerle oluşamayan biyolojik denge veya sözde bakteri besinleri kullanımı.

    2. Sürekli testler yapılmasına rağmen bir takım katkıların sürekli girilmesi ve iyonik dengenin kurulamaması veya kurulmasına izin vermemek.

    Bence bir düşünün arkadaşlar, sizce de bunlardan biri değil mi?:)
     
    Düzenleme: 23 Şubat 2016
    zipkinteam bunu beğendi.
  4. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Temel abi sana katılıyorum yalnız gözden kaçırdığın küçük bir ayrıntı olduğunu da düşünüyorum. Belki yirmi kusür senelik hobicisin ve kazandığın tecrübeyle bir çok hobicinin yaptığı hataları yapmazsın. Neticede buraya yazarken bazı unsurlar çok basit gibi görünüyor fakat en basitinden doğru düzgün su sirkülasyonunu sağlamak bile göründüğü kadar kolay değil. Benzer bir durumda aydınlatma veya bakteri oturtmak gibi durumlarda da geçerli.

    Hakim olunamayan tank, evet aslında cevap bu. Yalnız bu kadar karmaşık ve çeşitli unsurlar içeren bir sistemler bütününü anlayabilmek te göründüğü kadar basit değil. Herşeyden önce doğru soruları sorabilmek için bile tecrübe gerekiyor.
     
    zipkinteam ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yeni arkadaşlar çok daha araştırmacı, çok daha fazla yenilikleri takip ediyor ve uyguluyor, hatta teknolojik ekipmanları çok daha fazla kullanıyor. Ancak ne yazık ki artık akvaryumların altı birçok farklı girdi yapan, yahut bir şeyleri ölçüp doğru yanlış değerler veren aletlerle ve yine katkı şileleri ile dolu. Söz ettiğin işin içinden çıkılamayan durumda bunun da payı var bence.

    İyi kötü ben de sert mercan ağırlıklı bir canlı yelpazesi oluşturuyorum ve tankın idame şeklini basit yapıda tutmaya çalıyorum ki kendi ölçümde hakimiyeti kaybetmeyeyim. Kısaca yenilikler güzel ama kontrolü kaybetmeyecek şekilde hareket etmek gerek.
     
    zipkinteam ve mekatronik bunu beğendi.
  6. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Mantığım bu şekilde çalışıyor, ne kadar basit ise o kadar kontrol edilebilir oluyor. Sırf bu yüzden önceleri kendime göre gerekçelerle bazı sistemler veya yöntemler bütünü (zeovit v.s.) için yazmış olduğum '' ben ona da karşıyım, buna da karşıyım'' şeklindeki yazılarım yanlış anlaşıldı. Kontrol edilebilir değil, sürdürülebilir değil v.s.
    Haa ilave bazı ürünlerin kullanımına da ayrıca sıcak bakıyorum ve kullanıyorum da. AA mesela, kapalı sistemde nereden girecek ? ama denizden canlılar alabiliyorlar. Mesele bu tip ürünleri de yerinde ve doğru miktarda kullanmak. Bahsettiğim, yine çeşitli nutrient girişleri içinde geçerli. Gerisi akıl sağlığı ile oynamaya yönelik oluyor, insanın ruh halini bozuyor.
     
    Burcu bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu yorumu yeni gördüm ve şaşırmadım.:)
     
  8. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Bir acro tankı nasıl basite indirebilir veya tam hakimiyet kurulabilir ?
    Renk istiyorum dediğiniz anda bu işin ucu kopar gider zaten renk istemiyorsanızda veya ben canlıyı yeşil kahve renklerde seviyorum dediğimizde acro beslemenin ne anlamı var ?
    Trace element katkıları , amino asit ve mercan yemleri tanka girmeye başlayınca hakimiyet ve basitlik ortadan kalkıyor .
    Tanka 1 tane miliapora girince basit bir dalga motoru eklemek bile günler süren nir uğraşa dönüyor.

    Tabiki sadelik olsun isterim bende ama bunu hangi tankda istediğimizle alakalı bir durum malesef tuzlar hem sentetik hemde çok pahalı keşke doğal ve ucuz olsa ozaman hergün su değişimi ile giderdi bu işler tam gakim olurduk tanka tabi bu yazdıklarım forumda ancak 3-4 arkadaşı bağlıyor yoksa balık akvaryumunda veya soft lps tanklarında bence tank ile hiç ilgilenmeye bile gerek yok .onlarda tam hakimiyet her zaman vardır hemen sorun tespit edilebilir ro , ışık vs.. Gibi nokta atış yaparsınız ama benimki gibi cyano problemi yaşarsanız ya tankı kaparsınız yada antibiyotik kullanmak zorunda kalırsınız malesef eski konumda var yazılar cyano bastıkdan sonra 1 ay bekledim direndim antibiyotik basmamak için yapmadığım müdahale kalmadı ama sonuç hüsran olunca bastım mecburen oda yetmedi kumun yarısınıda çöpe attım ancak öyle kurtulabildim.
     
    basma tulumba bunu beğendi.
  9. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Arkadaşlar cyano nun şöyle bir özelliği de vardır yalnız.
    Sadece aktive noktası ile ortaya çıkmıyor, aktive olmadığı bir ortamda yani sorunsuz görünen ama basit sorunları olan bir tankla azıcık cyano girerseniz o cyano coşabiliyor. Sorunları kaldırmak bu aşamada şöyle bir hal alıyor. Önce sorunlar giderilmeli ve sonra cyano ile mücadele edilmeli.
    Yani sorunlar ortadan kalktığı halde cyano hayatına devam edebilir. Birçok problemdeki gibi ben suyu düzelteyim, cyano nasıl olsa gider mantığı pek işe yaramıyor.
    Ben genelde ve neredeyse her defasında cyanodan şu şekilde kurtuldum aslında. Ro filtrelerini değiştirdim ve sumpa 1 hafta paslı çivi koydum :D
     
    YIKIKTEMO, Pennywise ve veysel bunu beğendi.
  10. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Paslı çivinin de zarar olarak anitibiyotikten eksiği yok deniliyordu yanlış hatırlamıyorsam.
     
  11. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Mesut'un tanka insaat teli bağlayıp sumpa salmıştık, elimiz bolmuş biraz su rakı gibi olmustu.:D

    Edit : Fosfat için kullanmıştık.
     
    Düzenleme: 23 Şubat 2016
    basma tulumba bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çivi yönetimi ilk ortaya attığımızda baya tartışma olmuştu ama biz güveniyorduk, sağolsun Murer ile ciddi testler yaptık ve paylaştık. Farklı pH derecelerinde dahi fosfatlı suda öncesi sonrası testler yaptık. Akvaryum dergisinde eskiden yayınlanan makalelerde akvaryuma bir çivi düşmesi dahi sistemi çökertir yazısı çıkmıştı. Biz makaleyi yazan kişi ile fikirsel olarak çatışınca forumu ona destek çıkan 2-3 kişi terk etmişti.:) Çivi çalışır arkadaşlar ama her şeyde olduğu gibi dengesiz fazlası alg büyümesini tetikler vb.

    Çivi sadece cyano için değil genel fosfat çökertmek içindi.
     
  13. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Çivi belki işe yarayabilir, sebep fosfat ise. Birde diğer taraftan sebep bu değilse ve yine de çivi, fosfat tutucu gibi ürünler kullanılırsa işte o zaman ne olur? Cevap basit ; Cyano beşinci vitese takıp patlama yapıyor. Tecrübeyle sabittir, uzun süre önce ilk mücadelemde bu hatayı yaptım.
     
    Burcu bunu beğendi.
  14. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Bende hiç işe yaramamıştı, 5 kavanoz bal yüz lira hesabı.

    Eritromisin'in gözünü seveyim, hatta komple Macrolid grubunun.
     
  15. Nadir

    Nadir

    Mesajlar:
    700
    Yer:
    Karabük/SAFRANBOLU
    İsim:
    Nadir AYAĞ
    Soğutucu var ama kendimce denemeler yapayım dedim. Forumda okuduğum kadarıyla 27 dereceye kadar mercanlarda sıkıntı olmadığı yazılmıştı. Soğutucudan da bu sene çok çekince bozulacak diye acayip tırsıyorum. Neyse soğutucuyu 27 dereceye ayarladım. Şunu anladım ki 26,3'den sonra cyano çıkıyor bende. Sonra suyu soğutmaya başlayınca kendiliğinden dağılıp gidiyor bir süre sonra. Acaba su değerleri düzeldide kendiliğinden geçti mi diye de düşünmedim değil ancak konuyla ilgili 3 denememde de böyle olunca bu fikre kapıldım. Eğer 27 derecede bir süre çalıştırırsam da bir süre sonra kahverengi yosunlarda çıkıyor ki onları hiç sevmiyorum. Hatta bir ara sanırım 1,5 sene önce foruma yazmıştım, bununla nasıl başaçıkabiliriz diye ama soğutucu alınca kendiliğinden çözüldü...
     
  16. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Abi bizim tankların en büyük problemi maalesef ısı. Ama bir şekilde soğutucu iş yapıyorsa bence antibiyotik kullanmak doğru olmaz
     
  17. Nadir

    Nadir

    Mesajlar:
    700
    Yer:
    Karabük/SAFRANBOLU
    İsim:
    Nadir AYAĞ
    Evet malesef, sürekli ısınan bir tank, çok gıcık. Senle konuştuktan beridir ön kapağı açık tutuyorum, hatta atlamasınlar diye tel koymuştum hatırlarsan. [Ama yine de chromislerin teki o ufacık aradan atlayıp intihar etmiş. Toprağı bol olsun] Sıcaklık bu sayede bir derece daha düştü. Ancak bu sefer de buharlaşma arttı. :) Günde 1,5 litre ilavem var. Eskiden neredeyse haftada bir 2-3 litre ilave ediyordum.

    Bende öyle düşünüyorum. Cyano yavaş yavaş dağılıyor, süre biraz yavaş ama olsundu...
     
    Pennywise bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş