1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Boyu akvaryum türlerini sumplu nanoya çevirmek

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 15 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Platfomlarda boyu akvaryumların oldukça fazla kullanıldığını biliyoruz. Bazılarının filtresi kendisinden olur ve ne yazık ki uydurmadır. Tuzlu su nano kurmak isteyen arkadaşların bu tür akvaryumla kurup kuramayacağı sorusuna çok şahit olmuşumdur. Biz paylaşımda tuzlu su akvaryumu kuracağız ve siz düşünün artık nasıl bir tatlı su nano akvaryumu kurulabilir bu dıy paylaşımla.

    Önce akvaryumumuzu üst bitiş noktasının 4-5 cm altından delmemiz gerek. Matkaba takılan elmaslar ile artık çok kolay delinebiliyor. Bu akvaryumların bazıları cam bile değil aslında. Sert bakalit olabiliyor. Eğer kendiniz delemezseniz camcıda deldirebilirsiniz. Delik büyüklüğü sizin seçeceğiniz su tesisatı borusu çapıyla alakalı. Yani akvaryum boyutuna ve kullanacağınız kafa motoru gücüne göre seçilmelidir. Büyük olması avantajdır, su daha rahat ve sessiz filtreye iner.

    Delik delindikten sonra su tesisat borumuzu ve aparatımızı takıyoruz. Akvaryum içine dirsek takacağız. Dirseğin ağzı yukarı bakacak ve dirsek ağzından dolan su dışardaki yapacağımız filtreye inecek. ;)

    Akvaryum içindeki diresiğin duruşu ve takılışı göründüğü gibidir. Dirsek ve bağlantı aparatını silikon yardımıyla iyice ve güvenli şekilde yapıştırabiliriz. Akvaryum üzerindeki çalışmamız bu kadar. Kısaca taktığımız dirsekten su dışardaki filtreye inecek ve temizlenen su kafa motoruna takılacak hortumla akvaryuma geri yollanacak. Akvaryumun silikonu artık kuruyabilir. Biz filtremize geçelim. Bizim akvaryumu uçuracak, şişirecek, patlatacak olan nede olsa filtre sistemi. Yapımı yine bu kadar kolay olacak.

    Fotoğraflardan anlaşılacağı üzere bize 60 cm uzunluk, 50cm yükseklik, 25-30cm derinliği olan bir akvaryum lazım. Bunu kendimizde yapabiliriz veya yaptırabiliriz. Önemli olan içini şaşırtmalar ile dizayn etmek ve bu da çok kolay olacak. Ölçülerde aşağı yukarı oynamanızda sorun olmadığını sanırım hatırlatmaya gerek yok.

    Fotoğrafta çizildiği gibi su ilk camın altında bırakılan 4 cm'lik boşluktan geçiyor, diğer cam tabana oturduğundan su yukarı hareketleniyor ve camın üzerinden diğer hazneye geçiyor. Tabi bu esnada su filtre malzemelerinden geçmek zorunda kalıyor. Bu bölme camlarını filtrenin en üst noktasından başlatmayın ki su filtre içerisinde hareket etsin. Diğer fotoğrafta buna çizimle dikkat çekilmiştir.

    Bakalit bir malzemeden tepsi şeklinde filtreye göre delikli bir levha yaparsak suyu burada karşılarken elyaf ve benzeri malzemeleri su dışında kule tarzında kullanabiliriz. Tabi bakaliti rahat oturtmak için küçük kayıtlar yapmamız lazım ki, üzerine rahatça oturtalım. Yapmamız gereken tek şey karşılıklı iki tane ince kayıt atmak.

    Evet arkadaşlar filtremiz budur. Gördüğünüz gibi üzerine boyutlarına uygun bir ps takılabilir, haznelerine ihtiyacımız olan filtre malzemelerini yerleştirebiliriz. Henüz akvaryum bağlanmamış olmasına ramen filtre çalıştırılmış ve ps toplamaya başlamış çoktan. Akvaryum suyu doldurulmuş ve tuzu hazırlanarak kayaları eklenmiş. Tabi bu aşamalar farklı işlemler ve dikkat edilmesi gerekenleri olan aşamalardır.

    Isıtıcımız filtrede ve filtre akvaryum arkasına koyulmuş durumda. Filtrenin son haznesindeki kafa motoru suyu akvaryuma basıyor, akvaryumda yükselen su dirseğimizden dolarak filtrenin ilk haznesine geliyor ve devran dönüyor arkadaşlar. Akvaryumun kurulumunu verilen linkteki şekilde yapmışsanız ve sabırlı olmuşsanız bu akvaryuma artık canlıları yerleştirebiliriz demektir.

    Boyu marka akvaryumumuzdan bu şekilde daha etkin faydalanmak mümkün. Yer darlığı çeken akvarist arkadaşlar için uygun ve elindeki akvaryumunu değerlendirmek isteyen arkadaşlar için gayet uygun bir sistem. El emeği göz nuru size ayit bir akvaryumunuz olması yolunda size başarılar.

    Yapımında size tekrar başarılar dilerken, yapanların fotoğraflarını paylaşmasını, yapmayanların her zamanki gibi kumda top oynamasını önerir, yapımının sorunsuz geçmesini dilerim.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  2. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ellerine emeğine sağlık abi. Süper bir çalışma olmuş.
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Maşallah Temel Abi. Sınır tanımıyorsun. Paylaşım için teşekkürler. Portal olarak ne diyoruz : Durmak Yok, Yola Devam...:D



    Saygılar...
     
  4. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Güzel bir anlatım olmuş Temel Abi.Şu matkap ucuna takılan elmaslardan nerede ve ne kadara bulabiliriz acaba?Evde üst üste set akvaryumlarım var ve güçlü bir dış filtrem var.Onu toplu olarak bağlamak istiyorum da...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Praktiker, Bauhaus gibi alış veriş merkezlerinde var Cem. Islatılarak deliniyor Cam aklında olsun. Bir yandan üzerine su dökülüyor az az.
     
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Çok zor bir işlem diye biliyorum ama madem benim ihtiyacım var ve akvaryumu taşıdığım camcılar biz yapamayız dediler;iş başa düştü.Su verildiğini ve sabırlı olunması gerektiğini biliyorum.Matkabım Bosh 550 watt.İstanbula gidince bakayım.Umarım fiyatı uçuk değildir.Genelde cam ile ilgili ürünler çok pahallı oluyor çünkü...
     
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam herzamanki gibi harika bir paylaşımda bulunmuşsun. em34:

    Cem hocam; o elmasların 200 tl civarında olduğunu duymuştum. huh:
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Süper bir konu ve anlatım olmuş Temel abi eline sağlık.. Şu sump konusunda sanki hafiften bir yönlendirme var ama dur bakalım.. :)) Sump sump sump nereye kadar :) ben bile sonunda öğrenicem şu sump işini...
     
  9. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Oh maşallah.İçime doğmuştu zaten o civar birşey olduğu :( :( :(
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Cem,

    Şehremini Parkı'ndan aşağı doğru giderken oralarda bir kuytularda Abi-Kardeş'in çalıştığı bir camcı var... Biz daha önce lab.da kullanmak üzere gerekli bazı camları olara kestirmiştik... Hatta onlardan başka kimse kesemiyordu, bilmem ne makinesi lazım diyorlardı... Bu adamlar ise elleri ile kesiyorlardı o parçaları... Kartı olacaktı bir yerlerde, bulursam iletişim bilgilerini ve adreslerini veririm... Belki onlar sana yardımcı olabilirler...
     
  11. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Pimapenci mi camcı mı?
    2 tane var orada,aynı sırada.Pimapenci olana öyle birşey yaptırayım dedim,2 kere camı kırdı,sonra biraz istediğim gibi birşey yaptı.Hatta diğer camları düzgün kesmediği için cam kesmeyi öğrendim.Umarım bahsettiğin o değildir :D
     

Sayfayı Paylaş