1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bir balık adresini şaşırmış ve Borcak'a gitmiş...

Başlığı 'Ülkemizden Sucul Yaşam' kategorisinde Onur G. HİTİT tarafından 15 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. Onur G. HİTİT

    Onur G. HİTİT

    Mesajlar:
    855
    Yer:
    İlkadım/SAMSUN
    İsim:
    Onur G. HİTİT
    4-5 sene öncesi...

    Borcak köyü, Bilecik'in Söğüt ilçesinin köylerinden biridir. Söğüt'e 10 km mesafede, Sakarya Vadisi'ne uzanan eski iki dere yatağının tam ortasındaki hafif bir yükselti üzerinde yer alır.

    Bu küçük köyde yaşayanlar tarım ve hayvancılıkla uğraşırlar. Bu köyün üzümü, bölgede oldukça aranan bir üzümdür. Üzüm, dut, incir, badem, ceviz gibi ürünler çokça yetiştirilir. Eskiden tütüncülük de yapılırmış. Bir zamanlar (hatırlıyorum) bu köyde ipek böcekçiliği de yaygındı ama şu anda sanırım ya yapılmıyor, ya da çok az kişi tarafından yapılıyor.

    Bu köy ülkemizin pek çok köyü gibi sürekli nüfus kaybediyor olsa da, 1992'de yapımına başlanarak 1998'de tamamlanan sulama amaçlı gölet sayesinde hiç olmazsa yaz aylarında belli bir hareketliliğe kavuştu. Bu göletin yapılması ile birlikte köyde son yıllarda domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz gibi ürünler yetiştirilmeye başladı.

    Kavunu, üzümü, karpuzu, domatesi şöyle bir kenarda duruversin şimdilik. Çünkü sitemiz bir tarım sitesi değil. Dolayısıyla ben sizlere bu göletten, göletteki canlılardan bahsedeceğim.

    Yukarıda belirttiğim gibi bu göletin yapımına fiili olarak 1992'de başlandı. Ama altyapı çalışmaları, yani "gölet yapılması" düşüncesi daha önceki yıllara dayanıyor. Küçüktüm ama hatırlıyorum.

    Bu gölet, köyün Söğüt'e doğru uzanan vadisi üzerindedir. Gölet olduğu için, yani yapay olduğu için bu gölette balık türleri bulunmuyordu. Her ne kadar "vadi üzerinde kuruldu" desem de siz bakmayın vadi dediğime. Vadi dediğim doğal yapı vadi olmasına vadidir ama burada sürekli akan bir su yoktu. Yüksek yerlerde eriyen kar suları, bu vadiden geçerek ileride Sakarya Nehri'ne karışır ve daha sonra kururdu. Bu sürekli tekrarlanan bir şeydi. Mevsimlik bir su olduğu için de içerisinde su canlıları (özellikle de balık) bulunmazdı.

    Gölet 1998'de tamamlandıktan sonra buraya balık saldılar. Buraya bırakılan sazan balıkları, benim gibi pek çok amatör balık avcısının dikkatini çekti. Son yıllarda (hemen hemen her yaz 2-3 kez uğrarım) göletin sularının azaldığını görüyorum. Balık sayısı da azalmakta. Bununla birlikte, bu köye 3-4 sene önce yaptığım ziyarette ilginç canlılarla karşılaştım. Belli ki birileri tarafından bu göle bırakılmışlardı.

    Aphanius danfordii:

    [​IMG]

    Myriophyllum spicatum:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Myriophyllum spicatum (yüzeydekiler) ve Najas marina (tabandakiler):

    [​IMG]

    Malavi çakması kayalık alan:

    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş