1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklar Kaşınır mı?

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 4 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Balıklar Kaşınır mı?

    Arkadaşlar dün benim 4 balığımda sürekli sürtünmeler başladı.Elimde kaya tuzu bulunmadığından iyotlu sofra tuzu attım.üzerinde yazdığı gibi yeterli miktarda beyaz benek ilacı attım (Deep Fix) Aslında balık beyaz benek değil ama sonuçta anti-parazit ilaç olduğundan attım.ayrı akvaryuma alıcaktım ama elimde ısıtıcı yok o akvaryum için ana tankta müdahale ettim.Şimdi bakıyorum bu davranışları çok azaldı hatta sabahtan beri hiç yapmadıklarını gördüm.İyotlu tuzu 1 tatlı kaşığı tam dolu olarak attım.
    Suyunu dün değiştirmiştim sürtünmeler dün başladı.Sorun 2 aydır sürekli bakteriler ölmesin diye akvaryumun kendi suyunda temizlediğim iç filtremden kaynaklanıyor sanıyorum siz ne düşünüyorsunuz?Ben olmazsa bu akşam çeşme suyunda filtreyi yıkayıp yeni bakterilere ortam yaratayım diyorum.Zamanla sanıyorum zararlı olmaya başladı.Yenilenmesi lazım diye düşünüyorum.İçinde karbon sünger ve bioball var.
     
  2. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Şahinciğim mesajını çok geç farkettim... Umarım iyileşmiştir balıkların...

    Çeşme suyunda bulunan klor anti-bakteriyeldir... Bu nedenle akvaryuma ait parçaların çeşme suyu ile yıkanmasını öneririm... Klor zararlı bakteriler gibi yararlı bakterileri de öldürür elbette ki... Ancak yararlı bakteriler akvaryumda başka birçok alanda da mevcutur ve kısa süre içinde tekrar yerleşeceklerdir... Buna mukabil -özellikle de akvaryuma yeni girmiş iseler- zararlı bakterilerin sayısı daha azdır ve klorlu çeşme suyu ile temizlik yapmak onların sayılarını biraz daha azaltacaktır... Tabii bu akvaryumdaki hastalıklı ortam kronikleşmemiş yani sürüp gitmeyen durumlar için geçerlidir...

    Tekrar geçmiş olsun...
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Şahin balıkların beyaz benek evresinin ilk halkasında. Devamı beyaz benek olarak gelecektir. Su değişimi ve ışıkların kapatılarak, ısının yükseltilmesi gerekmektedir. Su değişiminden sonra başlamasının sebebi, su kalitesi ve ısı ayarlanmamış olmasıdır. Bu aylarda su değişimlerinde ısıya dikkat edilmediği sürece bir çok hobici karşılaşacaktır.

    Kolay gelsin.
     
  4. rapstar*seen

    rapstar*seen

    Mesajlar:
    154
    İsim:
    Kürşat YILDIZ
    Bence kaşınma diye birşey yok balıklarda.Yani kaşınmazlar.Daha çok iç parazitlerden dolayı kayalara veya başka şeylere sürtünme ihtiyacı duyarlar.

    Saygılar.
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Şahin eger ilaç kullanıyorsan,kaya tuzunu kullanma.Akvaryuma kullanacagın tuzda sofra tuzu olmasından sakın.Temel abi,güzel noktalara değinmiş.
    Bende yüzgeç erimesi ile savaşdım.

    İlaç kullanmayı 3 gün boyunca devam et.Akvaryumun üst kapağını açık tut.Akvaryumunda ışıklandırmayı kapat.Isıtıcını 30 dereceye çıkar.İlaçma bitince 3 gün arayla 3_4 defa %20 su değişimi yap.Kullanılan ilaç akvaryumda ilerde amanyok oluşturacagı için.

    Not:Bildiğim kadarıyla akvaryumun bitkili Şahin.Bitkili akvaryumda kaya tuzu kullanımı sonrasında bitkilerini kaybedebilirsin.

    Tabiki Ufuk abi ben yorumumun yine arkasındayım.Kaya tuzu yetişkin vatozlara birşey yapmaz.2_3 cm'lik akvaryuma yeni katılmış vatoza zarar verebilir.

    Tabiki ölçüyü fazla kaçırırsak,tüm balıklara zarar verir.Yeni akvaryum kurarken tam 10 kilo kaya tuzu kullanıyorum temizlik için.

    Saygılar..
     
  6. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Bildiğim kadarıyla balığa yapışan parazitler ( tabii biz çıplak gözle göremiyoruz ) kaşınmaya sebep olur. Bu yüzdendir ki balık da kumlara sürtünerek rahatlamaya çalışır.


    Saygılar.
     
  7. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ben balıklardaki kaşınmanın doğal olmasının yanında faydalı birşey olduğunu düşünüyorum.Mukoza zarar görmedikçe de müdahale etmiyorum.Çünkü verilen ilaçlar,tuz banyosu,tuz eklemesi,ısı değişimi falan yani aldığımız her önlem aynı zamanda balığın ortamını değiştirmek olduğu için aslında bir bakıma biraz da zarar veriyoruz.Sürtünme olan balığı 2-3 gün gözlüyorum,zaten muhakkak bir parazit ya da ne bileyim herhangi birşey varsa bu sürede kendini belli ediyor.Sonra ona göre kurtarma girişimlerine başlıyorum.Hani mesela karaciğer sirozu kompanse dönemde ise müdahale edilmez dekompanse döneme geçince müdahale edilir ya,benim yaptığım da bir bakıma öyle birşey...
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Katılıyorum Cem... Ayrıca balıkların ortam değişimi sonucunda mukozanın bir kısmının ölmesi beklenmelidir... Özellikle de pH değişti ise... Bu saçlarımızı rutin olarak kullandığımızın dışında başka bir şampuan ile yıkadıktan sonra kepek oluşması gibi birşey, orada da zaten kaşıntı olur... Yani bunun anlamı üstteki yeni ortama alışık olmayan deri ölür ve yerine yenisi gelir...

    Tabii her kaşınma fizyolojik/biyolojik bir olay değildir... Kaşınma dış parazit göstergesi olabilir... Yine Cem'e katılıyorum somut belirtiler görünmedikçe ilaç başlanmamalı ya da müdahale edilmemeli... Tabii dış parazit haricinde ciddi adaptasyon problemi çeken balıklarda mukozal osmozregülasyon bozukluğundan dolayı kaşınabilir... Bu derinin reaksiyonu olarak algılanmalıdır ve albino balıkların bir kısmında beklenmelidir (örneğin benim Koi Kılıçkuyruklar gibi, ayrıca bkz. Defektif osmoregülasyon için ne yapılması gerektiğini tam olarak bilmiyorum... Sadece multi-vitamin kullanımının kısmen de olsa balıkları rahatlattığını ve yaşam sürelerini uzattığını biliyorum...

    Özgürcüğüm,

    İster kaya tuzu kullan ister sofra tuzu kullan düşük dozlarda kullandığın müddetçe ne balıklara ne de bitkilere birşey olmaz... Özellikle vatozlar belli derecede tuzu kaldırabilir... Mesela benim canlı doğuran akvaryumuma koyduğum tuzun dozu asla ve asla cichlid akvaryumlarındaki tuz oranını geçmeyecektir ve vatozlar cichlid akvaryumlarında -boyutları uygun olduğu müddetçe- sorunsuz yaşamaktadır... Bitkiler için tuzu zaten tartışmıştık, bkz.

    Sofra tuzu ile ilgili de şunu söyleyeyim, eğer içindeki iyoddan korkuluyorsa... Balıkların hem solungaçlarında hem de derilerinde iyodun vücut içine kaçan kısmını dışarı taşıyacak çok sayıda transportör bulunmaktadır...

    Hayat hiçbir zaman hiçbir canlı için çok ucuz değildir... Saygılar...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  9. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Abdullah abi,konuya baktım ama birşey anlamadım.İlk lise yıllarında biyoloji ile tanışmış olduk.
    Öğretmenimiz peltek olduğu için,anlattığı dersden birşey anlamazdık.Onun sayasinde biyolojiden nefret etmiştik.

    Konuyu komple okudum,ama abi sana hak verir oldum.
    Memleketimden örnek veriyim.
    Ben Ankara Şerefli koçhisarlıyım(Tuz gölü).Memleketimizin havası,suyu ve toprağı tuzludur.
    Türkiye genelinde en az yağış olan ilçedir.12 yaşıma kadar çiftçilikle uğraştık.Biz bile hayretler içinde kalırdık,toprağın verdiği mahsülden.
    Arpa,buğday,kavun ve şeker pancarı çıkar.
    Şimdi sana hak verir oldum abi.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Güzel bir gözlem yapmışsın Özgürcüğüm... Yalnız öğretmeninizin peltek olması "Biyoloji"nin suçu değil... ;)
     
  11. gerçeküstad

    gerçeküstad

    Mesajlar:
    40
    Balıkların genel olarak ve toplu kaşınması normal bir durum olarak değerlendirilmemelidir. Bunun dercesini gözlem sonucu bilmek gerek. Bazen bir balık sorun olmadığını düşündüğünüz sırada dekora tek hamle ile sürtünebilir ve gerisini getirmeden normal davranışlarını sergilemeye devam edebilir. Bu sorun olmadığını, mukoza üzerine yapışan bir partükülden (vb) kurtulmaya çalışması olarak yorumlanabilir. Parazitik durumlarda balıkların dekora, kuma sürtünme aralığı sıklaşır ve genel olarak diğer balıklarda da gözlemlenir veya kafa sallayarak ani hareketler olarak kendini gösterir.

    Sudan kaynaklı zehirlenmelerde balıklar belli bir bölgelerini sürtmeyi tercih etmezler, genel olarak gövdenin tamamında bu rahatsızlığı hissettiklerinden tamamen kurtulma eğilimine girerler. Bu bazen sudan atlama ve ileri geri ani hareketler olarak kendini gösteriri.

    Balıklarınızın sürtünmemesi dileklerimle...
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Özgür kardeş mahsül çıkmaz değil,tuzlu toprağa adapte olabilen bitkiler mevcut.Ama şöyle bir durum da var.Mesela Yenişehir ovasında senede 3 kere mahsül alınır.Tuz gölü çevresinde bu sayıda olduğunu sanmıyorum.Tuz bitkilerin gelişimini önemli derecede yavaşlatır.Bunun yanında tuz olmadan gelişemeyen bitkiler de vardır tabiki...
     
  13. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tuzun bitkiyi öldürüp öldürmediği önemli eğer akvaryumdaki bitkiler mevzu bahis ise... Bu bağlamda Özgür'ün verdiği örnek çok yerinde... Keza biz de akvaryumları tuz gölüne çevirecek değiliz ya... ;)
     
  14. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    He tamam Abdullah Abi ben yanlış söylüyorum :D
     
  15. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aaaa... Niye böyle yaptın Cem şimdi? Öteki forumdaki gibi kapışırız diye heveslenmiştim... Valla kurşunu yediğinden beri pek bir mülayimleştin sen... :D
     

Sayfayı Paylaş