1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklarım ölüyor. Acaba neden?

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde keremjan tarafından 13 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Selam dostlar. Bu ara akvaryumum ile birçok sorun yaşadığım için internette araştırma yaparken sitenize rastlayıp üye oldum, sorunlarımı foruma yazıp cevap aramayı uygun buldum, cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. Benim 2 senedir 60cm uzunluğunda bir akvaryumum var. içinde ilk senemde birçok balık vardı, çok yavrulamışlardı yani. 2 çeşit balık vardı, lepistesler ve neon balıkları. birara ilgilenemediğimden dolayı bayağı kirlenmişti akvaryum, tamamen yıkayayım dedim, (bilgisizlikten dolayı) çoğunu kaybettim. Ne olduysa bundan sonra oldu. Akvaryumum uzun süre sadece 6 neon balığım ile durdu. Sonra dedim ki gideyim lepistes alayım. Lepistesleri aldım, satıcının dediği gibi torbasıyla 45 dakika suyun içinde beklettim,(suyun sıcaklığına alışsınlar diye) ve sonrada içine yerleştirdim. bütün lepistesler birkaç gün içinde teker teker öldüler. neonlarım yaşamaya devam etti. 3 ay sonra yani geçen hafta. yine 6 lepistes 5 neon alayım dedim. aynı şekilde içine koydum. yine teker teker ölmeye başladılar. akvaryumcuya gittim, sudan yarım litrede yanıma aldım, tahlil etti falan, su normal dedi. ama mikrobik bir problem varsa bilemem dedi. Bana bir ilaç verdi, bakteriyel hastalıklara karşı bir ilaçmış. iki tane lepistesim kalmıştı, onlarda biraz hareketlenme gördüm o ilacı attıktan sonra, ama dişi lepistes hala akvaryumun bir köşesine geçip melül melül bir noktaya bakıp duruyor, fazla hareket etmiyor yani.. erkek olan hareketli.
    bu arada akvaryumda son zamanlarda koyu bir yosun başgösterdi, çok koyu bir yeşil plastik bir ağaç figürü ve plastik bitkiler var akvaryumda genelde onun üzerinde çoğalıyor ve bitkilerin yapraklarına tutunuyor. birde ok ucuna bendeyen şekilli salyangozla çoğaldı bu ara, topluyorum onlarıda arada. bu arada filtrem eheim aquaball (onu tavsiye etmişlerdi) cevaplarınız için teşekkürler.. huh:
     
  2. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhabalar Kerem Bey

    Öncelikle akvaryumunuzun başına gelenler için üzüldüm.Akvaryum suyunu komple değiştirmek telafisi güç sonuçlar doğurur bu kaçınılmaz.Zamanında hepimizin böyle acı tecrübeleri olmuştur merak etmeyin yanlız değilsiniz ;) O su değişiminde ben neon'larınızın dayanmayacağını düşünmüştüm ama en dayanıklı onlar çıkmışlar.. Öncelikle akvaryumcunuz size yeni balık alındığı zaman yapılması gerekenleri eksik anlatmış.. Eğer bir karantina tankınız yok ise balıklarınızı akvaryumunuza adapte etmeniz için sadece ısıyı eşitlemeniz yeterli olmaz.Dünya üzerinde ki hiçbir akvaryumun su değerleri eşit değildir.Birbirine yakında olsa asla aynı olmazlar.Siz balıklarınızı farklı bir sudan alıp farklı bir suya koyacaksınız ki bu poşette ki suyu akvaryum suyuyla karıştırılması lazım.O zaman yeni su değerlerine balıklar ağır ağır alışırlar ve kayıpsız bir şekilde tankınıza adapte edersiniz. Nasıl mı ?

    Bunun için amacı ortak yöntemi kişiye göre değişen adapte şekilleri vardır..

    Önce bir kovaya akvaryumunuzdan su alırsınız ,
    Balıklarınızın olduğu poşeti ağzı açık şekilde akvaryuma koyarsınız , ( Bu şekilde su ısısını eşitlemeye başlarsınız )
    Kovada ki suyu akvaryumun üstünde kalıcak şekilde yerleştirirsiniz ,
    Ucunda hava kısma musluğu olan bir hava hortumu ayarlarsınız ,
    Bu hortum aracılığı ile poşette ki balıkların suyuna kovadan su çekersiniz ,
    Musluğu kısarak bu suyun damla damla düşmesini sağlarsınız.

    Bu işlemi ne kadar uzun tutarsanız balıklarınızın adaptasyonu o kadar iyi olur.Ben bu işlemi 3 saate yayarak yeni balıkları akvaryumuma bu şekilde adapte ediyorum.Böylelikle hem su ısısı eşitleniyor hemde balıklarınız akvaryum suyuna alıştırılıyorlar. Yeni suya girdiklerinde yaşayacakları stres en aza hatta 0'a indiriliyor.Bekleme esnasında balıklarınızı azar azar yemlemenizdede bir sakınca yok.. Yeni akvaryumda kimi zaman yem kabul etmeyebiliyorlar.Güçsüz kalıp hastalanmalarının önüne geçebilirsiniz.

    Her akvarist aldığı balıkları biran önce akvaryumuna koymak ister ve bu yüzden özenerek seçip aldıkları balıkları kısa sürede kaybederler.. Bunların önüne geçilmesi için yukarda ki yöntemin mantığını kavrayıp sizde yeni yöntemler geliştirebilirsiniz.Burda aslolan sabırdır yani akvaristliğin temel taşı ;) Bu işlemleri yaptıktan sonra balıkları eklerken akvaryumcudan gelen suyu kendi tankınıza katmayın sadece balıkları ekleyin.

    Akvaryumunuzda ki yapay malzemeler eğer uzun süre akvaryumunuzda ise özelliğini yitirmiş ve suyunuzun kimyasını bozmuş olabilir.. Bence onlardan kurtulup balıklarınıza uygun ve doğal dekorasyon yöntemlerini deneyin.. Bitki , mangrow kökü gibi eklentilerle mevcut balıklarınızı doğal ortamlarında gibi hissettirebilirsiniz.Yeşil yosunun oluşması çok uzun süre yapılan ışıklandırmadanda olabilir bu mevcut plastik objelerinizin salınımlarındanda olabilir. Salyangozlar yabanidir ama onlardan kurtulmak için ilaç kullanmayın.Macrakanta isimli balığı bulursanız (mümkünse ufak boylarda almanızı tavsiye ederim) 1-2 tane alın ve salyangozlarınızdan kurtulun.Afiyetle yiyeceklerdir. Unuttuğum yada yanlış olan kısımları arkadaşlarım ekleyip düzelteceklerdir.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    Saygılar

    Bu arada forum kurallarında olmasından ziyade karşılıklı samimiyeti ve saygıyı pekiştirmesi açısından isim soyad - yaş gibi bilgilerinizi girerseniz hitaplarımızda sorun yaşamayız. Teşekkürler
     
  3. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Cevabınız için çok teşekkür ederim dostum. Peki bir sorum olacak. 6 tane neon aldım demiştim. 4 günde 6 neon öldü. Suya alışamama teorisi büyük ölçüde doğru olabilir ama ölen 6 neonun arasında bir senedir tankta olan neonlarda var. yani 4 yeni 2 eski balık öldü. Saçma gelebilir ama mantık olarak balık ölümlerini gören neonlarında streslenerek ölebileceği gibi bi teorim var bilmem ne derece doğrudur. Ama dediğim gibi 5 neonum uzun süredir yaşıyordu. Yeni balıklar ekleyince onlardanda ölenler oldu. huh:
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Onların ölmelerinin sebebi ; direnci daha düşük olan eski balıklarınız , eklediğiniz yeni balıkların suyundan etkilenmiş ve hastalanıp ölmüş olabilirler. O teoriniz duygusal bir yaklaşım olmuş biraz ;) Komple su değişimi zaten ölüm zeminini hazırlamış ne yazık ki.. Çünkü neon'lar ani su değişikliklerine karşı çok hassastırlar.. Balıklarda ki su değişikliğinden doğan sıkıntıyı kabaca insanların hava değişikliğinden çarpılmalarına benzetebiliriz.. 1 saniyede minnacık balığınızın tüm çehresi değişiyor.. Balığınız eğer şanslı ise su uygunsa "oh ne alaa" ama değilse "eşhedü enla" :)

    Saygılar
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,

    Kerem Bey, malesef bu sorunlar sık sık akvarist arkadaşların başına gelen sorunlardır. Bu sorunların yok edilme kaynağı esnaflar tarafından ya dezenfekte için ilaç veya bakteri için ilaç önermek şeklinde olmuştur.

    Neonlar söylendiği gibi ani su değer değişikliğini pek tolere edemezler. Tolere edenler ise akvaryum ortamına iyice adapte olmuş bağışıklık sistemi güçlü olanlardır. Isı eşitlemesi adaptasyonun sadece küçük bir parçasıdır. Satın aldığınız yerdeki ph değeri, suyun asitik olama özelliği, nitrat oranı gibi birçok faktör ön plana çıkar. Önemli olan balık türünün hassasiyetine göre adaptasyon süresini uzatmaktır. Bazen bizler akvaryumumuzdaki balıkların çok sağlıklı olduğunu görürüz ve bundan öyle eminizdir ki, yeni balık almak size kolay gelir ve yaşayacaklarından emin olursunuz. Oysa yeni balıklar yaşamaz ve yeni balıkların getirdikleriyle akvaryum balıklarınızda halsizleşir, değişir, hastalanır. Bazen sadece yeni balıklar ölür eski balıklara hiçbir şey olmaz.

    Yeni balık satın almadan önce akvaryumun suyunu düzeltmemiz gerekir. Bunun en kolay yolu bir miktar su değişimidir. Eğer buna gerek görmüyorsanız alıştırma süresi çok yavaş yapılmalıdır. Satın almış olduğunuz balıkların sağlıklı olarak size geldiğininde garantisi yoktur. Hemen değil bir süre sonra ölmeleri ise, suyun normal olduğundan değil, balıkların bağışıklık sistemin o kadar dayandığındandır.

    Geçmiş olsun. Yeni tür veya yeni balıklarınızla sağlıklı akvaryumunuzu konuşmak dileklerimle...
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kerem Bey kayıplarınız için çok üzüldüm... Arkadaşlar gerekenleri söylemiş...

    Volkan'ın aşağıya alıntıladığım yorumu çok ama çok doğru...

     
  7. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Bugün bir neon balığımın üstünde beyaz lekeler gördüm hemen ayrı bir kavanoza ayırdım, ama şuan ters döndü ölüyor.. :(
    Bu olay olmadan 3 saat öncede balıkları yanlış şekilde akvaryuma koymam nedeniyle öldüklerini düşünüp yeni balıklar almıştım.. şimdi bu hastalık onlarada bulaşacak, onlarda ölecek diye düşünmekten alamıyorum kendimi :( acil yardımınıza ihtiyacım var..
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kerem kardeşim selamlar, yeni balıkların hayırlı olsun.

    Şimdi eski balığında beyaz benekler olduğunu belirttin ve yeni balıkların eski balıklarla bir süre birlikte olduğundan söz ettin. Sözünü ettiğimiz hastalık beyaz benek hastalığıdır. Farklı bir hastalık olsa dahi hasta balıkları çıkarmış olmanın veya onlarla birlikte yüzmeleriyle hastalığın bulaşmasının ilgisi yok.

    Hastalık çünkü senin suyunda, yani akvaryumda. Bu parazit suda dolaşarak konak arar. Eğer balık güçlü değilse ve su şartları iyi değilse balığın üzerine yani mukozasına yapışır. Öncelikle dünki mesajımda da söylediğim gibi, akvaryumun su değerlerini düzeltmeden balık alman iyi olmamış.

    Senin yapman gerekenlerşunlar; İçme suyuyla yani damacana suyuyla su değişimi yapmandır. Bir damacana değişsen yeterli. Hazırladığın suyun ısısı ile akvaryum ısısı eşit olsun. Akvaryumun ışıklarını birkaç gün yakma. Çünkü bu parazit balık üzerinde gezerek ışık kaynağını kullanır. Isını 30 dereceye çıkar, balıklarınızda sorun çıkmayacaktır. Isıyı yükseltmen demek, balıkların bağışıklık sistemlerinin devreye girmesi ve ısı yüzünden parazitlerin ölmesi demek.

    Kolay gelsin.
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Damacana suların içinde anti-alg (yosun) ilaçlar var... Bu ilaçlar balıklar için de zehirli... O nedenle damacana su akvaryuma konmadan en az 24 saat önce ağzı açılıp bekletilmelidir ki bu ilaçlar sudan dışarı uçup gitsin...
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kerem ölmekte olna balığının fotoğrafını koyabilir misin?

    Ya da lekeler aşağıdaki resimlerdekilere mi benziyor?

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  11. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Üstündeki beyaz noktaları farkedince neonu direk akvaryumdan çıkarttım, resim çekmek aklıma gelmedi ama internetten bir neon resmi bulup senin için nasıl gözüktüğünü tasvir etmeye çalıştım. [​IMG]

    Kuyruğunda yıldıza benzeyen beyaz lekeler vardı, işaretlediğim bölge ise yıpranmış, pigmentler birbirine karışmış, sanki önceden kırmızıymışta sonradan beyaz olmuş gibi yıpranmıştı.. Balık bir saat akvaryumdaki akıntıyla birlikte bir oraya bir buraya dolaştı.. bir ara ters döndü, sonra bi ilaç koydum bulunduğu kaba, sonra bir canlandı, sonra birdaha ters döndü, hakkın rahmetine kavuştu.. bir abimizin söylediği gibi akvaryumdaki ışıkları kapatıp 30 dereceye çıkarttım, inşallah diğer balıklara birşey olmaz, çok üzülürüm sonra.. Yeni aldım onları çünkü
     
  12. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kerem,

    Tasvir ettiğin durum Columnaris'e benziyor... O beyaz bölge yukarıdaki lepisteslerdeki beyaz alanlardaki gibi hafif kdifemsi gibi mi? Sanki beyazımtırak gri kül sürülmüş gibi mi?
     
  13. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Canlanıp tekrar ters dönmesi banada columnaris i anımsattı, kerem bey balıkların beyazlıkları pamuk pamuk oluyormu peki ?
     
  14. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Yok pamuklanma yoktu ölü balıkta. sadece son anlarında kuyruğundaki beyazlığı ve vücudundaki aşınmayı farkettim.
     
  15. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aşınma o lepisteslerdeki beyaz lanalara benziyor muydu Kerem Bey?

    (Bu arada sizi bir başkası ile karıştırdığım için sürekli isminizle hitap etmişim... Özür dilerim...)
     
  16. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Derisi bu şekilde bakımsız ve kırmızısı azalmış gibi bir görüntüsü vardı diyebilirim.. [​IMG]
     
  17. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Kerem Bey,

    Bir hastalığı odluğu kesin de bizi tanıya götürecek kadar yeterli ip ucu yok maalesef... Dış parazit olma olasılığı yüksek gibi duruyor...

    Su şartlarını düzeltip balıkları sağlıklı beslmenizden başka birşey öneremeyeceğim bu kadar veri ile... Diğer balıklarınızı da gözlemlemeye devam edim...

    Tekrar geçmiş olsun...
     
  18. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Bir abinin dedigi gibi dereceyi 30 a cıkartayım dedim, ısıtıcımda bir sorun var herhalde. Bu sabah baktım derece 33 derece olmus. Balıkların biride ölmüstü. Baska bir neonda aptal aptal hareketler yapiyordu. Muhtemelen ısının etkisindendir ama ben videoya çektim, bir bakın belki baska bir hastalıktandır.
    http://www.videolicious.net/play/snc00383 yardimlarin icin tesekkürler



    Lütfen Türkçe yazım ve imla kurallarına uyalım.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kerem Bey, videodaki Neon balığının durumu beyaz benekten değil. Balık sersemlemiş ve artık dengesini sağlayamıyor. Sözü edilen ısı yükseltmesi beyaz benek hastalığında uygulanan bir yöntemdir. Balığın bu tuhaf hareketlerinin sebebini tam olarak yazmak kolay değil. Birçok sebeb buna sebeb olabilir. Aslına bakarsanız bu kadar narin bir türde fire verilmesi normal sayılmalıdır. Diğer balıkların durumlarını iyi takip etmelisiniz. Beyaz benek hastalığı balık üzerinde bariz seçilebilir. Bazen kuyruklarda ve yüzgeçlerde ince çizgi halinde oluşumlar görülür bu ph değerinden kaynaklanır. Neonların düşük ph ve asidik su sevdiği göz önüne alınırsa ph değeriniz önem kazanıyor.
     
  20. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Abi peki bu sersemleme ısıdan sonra oluşan birşey olabilir mi? Bu videoyu ısıyı 30 a çektikten 8 saat sonra çektim.
     

Sayfayı Paylaş