1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Arı Karides - Neocaridina sp. "Bee"

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 20 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Arı Karides
    Neocaridina sp. "Bee"


    Özet Bilgiler:

    Yaygın Adı: Arı Karides, Siyah Kristal Karides, Siyah Elmas Karides (Singapur’da sadece)
    Bilimsel Adı: Neocaridina sp. "bee"
    Uzunluk: 2,5 - 3,5 cm.
    Isı: 21 – 26 C. Arasında yaşar. Daha yüksek ısıları dayanamaz.
    Beslenme: Alg ve balık yemi
    Orijin: Güney Çin, Hong Kong
    Larva Geliştirme Türü: Larva yumurtadan çıktıktan sonra bağımsız bir yaşamı oluyor. Yetişkinlerinin minyatür bir görünümünde. Planktonik Larval aşaması yoktur.

    Detay Bilgiler:

    Arı karides doğal olarak Güney Çin ve Hong Kong’un durgun olmayan sularında görülür ve akvaryum hobisine giren ilk alg yiyen karideslerden biridir. Bir çok sulak alanda üremeye hazır bir şekildedir. Gençlerinin baston şeker şeklinde siyah – beyaz çizgileri vardır ki bu çizgiler yetişkinlik dönemlerinde aşağıda görülen fotoğraflardaki hale döner. Tıpkı Kırmızı Kristal karideste olduğu gibi, siyah – beyaz renklerinin farklı örneklerinin bulunduğu varyasyonları vardır.

    Bu karides türü yumuşak asidik – nötr arası sularda gelişerek büyür. Sert ve bazik sularda ise üremeleri dikkat çekecek bir şekilde azalır.

    Arı Karides, çok kolaylıkla Kırmızı Kiraz Karides'le, Cinli Zebra Karides'le ve Kaplan Karides’le çaprazlaşır. Bumble Bee Karidesi de Arı Karidesi ile çaprazlaşabilir ama ikisi de birbirlerinden farklı tür oldukları için bu daha az ihtimal dahilindedir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kaynak: http://www.petshrimp.com/beeshrimp.html
     
  2. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Arı Karides - Neocaridina sp. "Bee"

    Güzel paylaşım tebrikler..Bir ilavede benden..Dikkat arı karidesi CRS yani kristal karides ilede çaprazlanır. :)
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Şu sıralar bu küçük böcüklerin oldukça ilgimi çektiğini sizler de görmektesiniz. İnternet üzerinden bulduğum ve beğendiğim yazıları Türkçe'ye çevirip sizlerle burada paylaşıyorum.

    Beslediğim şimdilik üç çeşit karides var. Kırmızı Kiraz Karides, Amano Karides ve Arı Karides. Sizlere tankımdaki Arı Karideslerin bazı resimlerini göstermek isitiyorum Buradaki amacım çevirisi yapılmış yazıdaki görülen Arı Karideslerle bendekilerinin farkını göstermektir. Bendekilerin çizgileri daha belirgin yani düz hatlı iken diğer karideslerdeki daha girintili çıkıntılıdır. Ayırca beyaz rengin parlaklığı da dikkat çekicidir. Benimkiler parlak değildir. Hatta benimkilerde beyaz renk bile yok. Siyah renkten arta kalan kısım renksiz. Bu farkların Arı Karideslerin değişik varyasyonlarından kaynaklanma ihtimali olduğu gibi, yazı bahsi geçen, genç karideslerin baston şeker görünümündeki çizgileri benim Arı Karideslerim olabilir. Eğer öyle ise bendeki karidesler henüz "genç" olarak addedilip ileride bu çizgilerin değişmesini bekleyeceğiz.

    Gelişmeler olursa buraya yazacağım. İşte sizlere birkaç resim

    [​IMG]

    Aşağıdaki resimde karidesler deniz karidesi ile besleniyorlar.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Üstteki iki resimde de görüldüğü üzere Kırmızı Kiraz ile Arı Karideslar aynı tankta bulunmaktadır. Yukarıdaki yazıda da Arı Karideslerin Kırmızı Kiraz Karidesler ile kolaylıkla çaprazlaşacağını söylüyordu. Bu bilginin teyidini yakında yapacağımı düşünüyorum. Çünkü mevcut Kırmızı Kirazların ilk yumurtaları geçen hafta çatladı ve yavrular tank içinde dolaşmaya başladı. Çok ufak oldukları için şimdilik bir çaprazlama olup olmadığını söylemek çok erken. Renkleri beklendiği gibi sarımsı.

    Saygılar
     
  4. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Arı Karides - Neocaridina sp. "Bee"

    Tamer abi daha öncede bahsettiğim gibi tatlı su karideslerinde çaprazlama olabiliyor...
    Bahsetmek istediğim bir diğer hususu ise; ülkemizde şu ara arı karidesler ile yabanarısı karides bulunmaktadır iki karidesi birbirinden ayıran çarpıcı özellik ise arı karidesin (Neocaridina Sp.) baş kısmının beyaz renk ile başlıyor olması, yabanarısı karidesinin ise baş kısmı koyu renkle başlar ve vücudunda parça parça beyaz bölgelerle devam eder.
     
  5. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Tamer Hocam, yine güzel bir paylaşım. Çok teşekkürler çeviri için.

    Bugün umduğumu yine bulamadım arı karideslerde, hafta içi gelecek olanlardan alacağım inşallah. Kiraz karideslerle çiftleşebilmeleri biraz can sıkıcı ancak sizinde söylediğiniz gibi, göreceğiz bir süre sonra.

    Emeğinize sağlık hocam.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi bizi alıp götürüyor ve kendine hayran bırakmaya devam ediyorsun. ;) Karides Dünyasını Portal katagorilerine taşıdığın için sonsuz teşekkürler ederiz. :helalolsun:
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Murat Hocam,

    Siz de karides başlıklarını destekleyip bilginizi bizlerle paylaştığınızda, ortaya herkesce kullanılabilecek bilgi kaynağı çıkacaktır.

    Saygılar
     
  8. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    İnanın şu sıralar bende forumlarda eksik bilgiler olduğuna inandığım iki bölüm hakkında çalışmalar yapıyorum..sonuçlandığında burada ve kendi sitemde paylaşacağımdan emin olabilirsiniz..Bu kategorilerden biri sizinde üzerinde çalıştığınız karidesler ama ben karidesler ve tatlısu ıstakozları adı altında geniş tutuyorum konuyu...Diğeri ise tüm salyangoz çeşitleri hakkında bir arşiv..Saygılarımla.
     

Sayfayı Paylaş