1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Amano Karides - Caridina Multidentata

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 21 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Amano Karides
    Caridina Multidentata


    Özet Bilgiler:

    Yaygın Adı: Amano Karides, Alg Yiyen Karides, Yamato Karides, Japonica
    Bilimsel Adı:Caridina Multidentata (daha önceleri Caridina Japonica olarak tanınıyordu).
    Uzunluk: Genelde 4-5 cm civarı
    Isı: Kırmızı Kiraz Karidesleri gibi geniş bir ısı aralığı tolere edebilir. Fakat en iyi sonucu 22 – 26 C’de verir.
    Beslenme: Alg, tane ve pul yem
    Orijin: Japonya,
    Larva Geliştirme Türü: Larva yumurtadan çıktıktan sonra, larvalık dönemini bitirene kadar birkaç planktonik evreden geçer. Bu dönemin sonunda bağımsız bir yaşamı olur. Yumurtadan çıktıktan itibaren, bu dönemi geçerken acı sudan – tam deniz suyuna ihtiyacı vardır. Daha sonra tekrar tatlı suya geçer.

    Özet Bilgiler:

    Takashi Amano yazdığı bitkili akvaryumlarla ilgili kitapda bu karidesi kullanarak, Amanoları akvaristlerle tanıştırmasıyla, karidesler hobiye dahil olduğu için Amano Karidesler hobideki karideslerin büyük babası sayılmaktadır. Bu karides alg yiyen karidesler arasında en faydalısıdır. Doğrusu, alg yeme konusunda bu dereceye gelebilen sadece birkaç tür karides vardır. Amano Karides, diğer alg yiyen karideslerden biraz daha büyük olup seyretmesi oldukça keyiflidir.

    Amano Karides bu hobide oldukça popülerdir. Kırmızı Kiraz Karidesten sonra popülaritede ikincidir. Amano Karides bu ismi, akvaryumlarında alg yiyici olarak karidesleri kullanan ünlü akvarist Takashi Amano’dan almıştır. Bununla birlikte bir çok insan bu karideslerin üretilmesinin zor olduğunu ve gerçekte piyasada satılan bir çok Amano Karides’in doğadan yakalandığını bilmez. F1’lerin çoğaltılması başlanmakla birlikte sık görülmemektedir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Popülerlik:

    Yukarıda ifade edildiği gibi ilk kullanımı Takashi Amano tarafından olmuştur. Daha sonra irili ufaklı bir çok akvaryumcuda görülmeye başlanmış ve elde edilebilirliği çok kolay hale gelmesiyle birlikte, pek çok karides besleyen akvarist bu tür ile karides beslemeye başlamıştır. Görevi mükemmel bir alg yiyici olan bu karides, bol bitkili akvaryumlarla ilgilenen akvaristin dikkatini kolaylıkla çekmiştir. Ne yazık ki bu karidese sahip olan pek çok akvarist bu karideslerin tatlı suda değil, acısuda üretildiğini bilmez.

    Ölümler:

    Amano Karides’in akvaryuma dahil edilmesinden kısa süre sonra ölümlerin görülmesi çok yabancı bir konu değildir. Gerçekte Amano Karideslerin pek çoğu doğandan yakalandığı için suni ortamlara – akvaryumlara alışık değildir.

    Ayrıca bazı akvaristler bu karidesi iyi bir alg yiyici olarak gördükleri için beslemezler. Diğer balıklar gibi bu karidesinizi de değişik gıdalarla beslenmeye ihtiyacı vardır.

    Ölümlerin bir başka sebebi ise stres, nakliye ve taşıma şartları ve yeni geldiği akvaryumda karşılaştığı tümüyle farklı bir ortamdır. Unutmayın ki bu karideslerin pek çoğu vahşi ortamdan toplanmışlardır. Karides yakalanmasında itibaren dünyanın bir başka tarafına nakledilene kadar stres altında olup yeni tankına girdiğinde de bu stres bir süre daha devam eder.

    Üreme:

    Yukarıda ifade edildiği üzere, bu karidesleri başarılı bir şekilde üretmek için acısuya ihtiyacı vardır. Hamile dişi, yumurtaların tatlı suda acılması durumunda larvaların öleceği bir çok yumurta taşır. Yavru karidesler yumurtaları çatlatarak çıktığında oldukça ince bir yapıya sahiptirler. Yetişkinlerin birer minyatürü olan diğer karidesler yavruları gibi değildirler. Larvalar oldukça nazik ve hassas bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Esaret altındaki bu karidesleri üretmek için özel şartlar ve ciddi bir özen gerekir ki bu gerçekten zor bir görevdir.

    Sonuçta, bu karidesleri üretilmesi için larvalar acı suya/tuzlu suya alınmalı ve daha sonra da larva, bu dönemi atlattıktan sonra da tatlı suya geri getirilmelidir. İnternet üzerinde, tatlı suda üretim yapılabildiğini iddia eden bazı raporlar olsa da bu raporlar güvenilir değildir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Fiili Üretim Bilgileri:

    Yetişkin Karidesler içinde sünger filtre ve Ceratophyllum Demersum bitkisinin bulunduğu yaklaşık 100 litrelik bir tanka alınır. Ph nötr olmalı ve su ısısı 24 C olmalıdır. Dişilere tane karides yemi ve ara sıra da yosun tableti verilmelidir. Larvalar 25 ppt denizsuyu yoğunluğunda ve tetraselmis alg ile ilave bir gıdaya gerek olmaksızın büyürler. Üretim esnasında şartları daha iyiye getirmek için çerşitli ortam şartları denedim ve aşağıda verilen ortamın en iyisi olduğunu tespit ettim.

    * 24 saat aydınlatma,
    * Hafif bir su akımı ve
    * 23 – 24 C su sıcaklığı

    Bu şartlarda, larvalarda başkalaşım devreye girdi ve larva sonrası döneme geçiş başladı. Daha yüksek ısılarda gelişimin yavaşladığı gözlemlendi. Bu şartlarda larvaların geşilmesi ve yumurta üretmeye başlamaları sadece 6 ay aldı.

    [​IMG]

    Besleme:

    Amano Karideslerin de hobideki diğer karidesler gibi beslenmesi tavsiye edilir. Karidesleri beslenmek için onları sadece alg yemeye terk etmek, uzun dönemde sağlığında olumsuzluklar meydana getirecektir. Onlar diğer karides türlerine göre daha büyük olduklarından sadece alglerle değil ek gıdalarla da beslenmelidir. Herşeyi yedikleri gibi, ıspanak, kabak, alg bisküvisi, tane karides yemleri, pul yemler, kan kurtları gibi yemleri kolaylıkla yerler. En iyi besleme sıklığı günde bir keredir. Maksimum 2-3 saatte bitirebilecekleri yem ile beslemeye gayret edilmelidir. Aşırı yemin akvaryumda, su içinde kalması su kalitesi için kötü bir gelişimdir.


    [​IMG]

    Kaynaklar:1.) http://www.planetinverts.com/Amano Shrimp.html
    2.) http://www.petshrimp.com/amanoshrimp.html
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar Tamer abi, kariseler yumurtlamayı tuzlu suya yapıyor ve tatlı suya geri dönüyor. Bunun sebebini ben kendimce tuzlu sudaki plankton olmasına bağladım. Tatlı suda bu küçük yavruların beslenme şansı olmayacaktı. Evrim bu şekilde gerçekleşerek önlem alınmış oldu diye düşünüyorum. Senin fikrin nedir Tamer abi ?

    Bu güzel paylaşım için teşekkürler.
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Selam Temel Hocam,

    Ben de seninle hem fikirim. Larvalar acı suda buldukları besinlerle larva dönemini geçip tekrar tatlı suya dönüyorlardır.

    Bu konuda senin de bildiğin gibi bir denemem başladı. Bu süreci ayrı bir başlık altında takip edip forumu haberdar etmek sitoyorum ki yaşanacak süreç konu aralarında kaynamasın. Herkes de bilgi ve fikirlerini paylaşsınlar.

    Saygılar
     

Sayfayı Paylaş