1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Alüvyon Çamuru ve Tortu Kullanımı

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 16 Nisan 2015 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Alüvyon kelimesi izlenen belgesellerde denizlere akan sularla birlikte gelerek denizlerdeki, okyanuslardaki yaşamın başlamasını, gelişmesini ve yine besin ihtiyacını karşıladığına dair arada geçen bilgiler görürüz. Alüvyonlar nedir diye biraz bakınınca eser elementler ve partikül besinler anlamında ciddi bir yapı olduğunu görüyoruz.

    Daha evvel sizlere bir malzeme tanıtmıştım. Aşağıdaki linkte görüleceği gibi doğal çamur olan bu malzemenin element içeriğine baktığınızda alüvyonlar ile ilgisi net anlaşılabiliyor.

    http://www.akvaryumportali.com/threads/mucize-Çamur-nedir.18801/

    Farklı alüvyon döküntüleri mevcut ama akar suların taşıdığı suların değerleri bölgesel oranlar açısından değişik olsa da ana yapı içeriği aynı. Ülkemizde alüvyon döküntü yatakları birçok bölgede mevcut. Bazı alanlarda şifalı tedaviler için kullanılırken, bazen tarımda ve bazende koyları kapattığı için temizlenmektedir.

    Ülkemizde örnek olarak İzmir körfezine biriken alüvyonlar son derece temiz ve zararsız çıkmış.

    İZMİR Körfezi ve Liman Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılan bilimsel çalışmalarda, Körfez dibindeki çamurda yer alan alüvyon ve kum içinde zararlı madde ve ağır metale rastlanmadı. Projenin ÇED raporu onaylanırsa malzemelerden Çiğli Arıtma Tesisi çevresinde 'Habitat alanı' yaratılarak doğa canlandırılacak, Körfez'de açılacak sirkülasyon ve gemi yaklaşım kanalıyla yüzülebilir körfez ve büyük liman hedefine ulaşılacak.

    Yeni bir refugium taban malzemesi olmaması için hiçbir neden yok gibi. Ana tank içinde akıntı bazı nedenlerden uygun olmayabilir ama refugium alanları mükemmel alanlar, tıpkı üstteki mucize çamur tanıtımında da önerildiği gibi.

    aluvyon refugium kumu.jpg
     
    Montimahir, harfuzmani, TencoMelih ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bana nedense pek mantıklı gelmedi. Okyanusların birer tatlı su ekleme kaynağı olan yağmur ormanları mineral ve element bakımından çok zayıf alanlardır. Aynı resifler gibi. Belki bizim akvaryumumuzun su değerleri büyük mercan resiflerinden daha iyi olabilir emin değilim. Ama gerçekten çok zayıf ve yetersiz bir su olduğuna eminim. Yağmur ormanlarında yüksek yağış bol nem ve bol güneş ışığı var. Peki bu kadar ağacın yetişipte yosunların çalılıkların bu bölgede meydana gelememesinin ağaçlardan daha az yer kaplayamamasının nedenide düşük mineral değerleri olarak görülmekte. Bu kadar nimetin arasında birde besin olsa oralarda ağaçtan çok daha hızlı büyüyebilen bitkiler yetişirdi. Resiflere de bu açıdan bakmak gerekeceğini düşünüyorum. Bu kadar akıntı ve güneş ışığının olduğu bir suda nasıl olurda yosun her tarafı kaplamaz da mercanlar gelişim gösterir. Çünkü besin yok.

    Doğal hayatta yaşamak için herkes bir birine muhtaçtır. Resiflerde mercanların yaşamasını sağlayan mercanlardan daha değerli olan bazı alg grupları ve bakteriler vardır. Bunlar yüksek ışık ile birlikte fotosentez gerçekleştirdikleri için mercana besin üretirler. Mercanda bu besini kullanarak gelişir. Bu gelişmenin karşılığında ise mercan o algi veya bakteriyi dışarıdan gelecek tehlikelerden korur ve barınacak bir yer sağlar.

    Alüvyonlar elbette vardır. Nehirlerin aşınma sonucu oluşturduğu ve nehirlerle birlikte taşınan mineral bakımından zengin bir topraktır. Bunlar nehir ağızlarına birikerek orada tarıma uygun bir alan oluştururlar. Ülkemizde özellikle ege sahillerinde ve marmarada görünür. Çünkü karadeniz ve akdeniz bölgesinde dağlar denize diktir ve nehirlerin aşındırma gücü azdır.

    Ama mercan resiflerinin bulunduğu alanlar ege bölgesi kadar çıplak değildir. Denizlere en çok tatlı su taşınan bölgeler yağmur ormanlarıdır. Yağmur ormanları ise besinleri süzer ve kullanır. Resmen bizim reserve osmoz cihazı gibidir. Yağmur ormanlarından arta kalan alanlarda okyanusla nehirin birbirine karıştığı bölgelerde balçıklar ve büyük mangrow ormanları bulunur. Bunlarda kimyasal ve tortu filtresi görevi görür ve suyu sıfırlarlar.

    Şu anda Avusturalyada bazı yağmur ormanları yok edilerek yerlerine tarımsal alanların açılmasından ötürü. Yani filtreleme işlemlerinin yetersiz olmasından ötürü büyük mercan resifleri tehlike altına girmiştir.

    Benim düşüncem nehirlerin okyanusların sadece tatlı su tamamlama ünitesi olarak görülmesinden yanadır. Okyanuslardaki resiflerin bereketinin ise güneşten, akıntıdan ve bakterilerin bereketinden yola çıkılarak sorgulanması ve açıklanamsı taraftarıyım.
     
  3. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Bu deneyi deniyorum suan akvaryumda
     
  4. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Temel abiyle tanisma sansimiz olmadi keske hobiye baslarken tanisabilseydim. taa 2015 te gelecegi gormus. suan miracle mud olarak satiliyor camur. Refigium larda suan kullanan cok. Margrov koklerini ekip guzel bir ortam olusturuyorlar.
     
    hiter bunu beğendi.
  5. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Dereden aluvyon aldim.aluvyon olduguna inandigim topragi.denizle birlesen agizdan aldim.recine en ustte olmak sartiyla en alta mercan kirigi aluvyon ve çakıl taslari yerlestirip duzenek olusturdum.reçine en altta oldugunda tds 0 ila 5 arasinda kaliyor.recine en uste gecince tds 70. Bu da istediğim sonuc.silikat emilime edilince geride topraktan katilanlar ekleniyor.silikat Zaten toprakta olmadigindan sorun yaratmıyor
     
    hiter bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş