1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryuma Ne Yaptıysam Düzelmiyor

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 30 Haziran 2011 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam tuzlu su meraklısı arkadaşlar.

    Gene ben bir konunun kıyısından köşesinden dalış yaparak biraz da espirili dil içerisinde 'Her şeyi denedim olmuyor' sorusuna yanıt arayacağız. Kimisine göre oluyordur, veya kimisine göre ilk başta oluyordu veya veya kimisine göre bir zamanlar oluyordu ve tabii bir de hiçbir zaman oldu diyemeyenler vardır. Nedir bu olmayan derseniz...Akvaryumda huzur, sağlık, harcanan paranın karşılığı, görsel keyif, akvaryum iyi durumda olmaması, her şeyi denemeye rağmen sonucun hüsran olması, akvaryumun istenilen şekilde görünmemesi, su kalitesinin hep düşük olması, balıkların ve mercanların canlı görünmemesi,hastalıklar olması ve yine ölümler olması. Kim bilir! belkide bunların hepsi bir arada sizin akvaryumda vardır. Balıklar keyifsiz olabilir olabilir, gözlerin feri gitmiş olabilir, cryano, sakal yosunu, parazitli balıklar olabilir. Bunca sorunu olan bir akvaryumun tüm sorununu eğer dışardan basit bir şekilde akvaryuma biz sokmamışsak yani bilindik hatalar yapmayıp genelde süre gelen hatalarsa tüm bunları basit bir su kalitesine bağlayabileceğimiz ilginçtir. Aslında bu sorunların tamamı zaman zaman cesaret kıran durumlardır.

    Sorun çoğu zaman nereden başlayacağımızı bilmemekte yatar. Sağlıklı su koşullarında bu sorunların yaşanması çok zordur çünkü temel gereklilik olan sağlıklı su demek uygun ortam demektir. Aslında sıradan bir düşüncedir yani her zaman ilk kural olması ve hep yazılması kolaydır ama doğru suyu ortaya çıkarmak noktasında sıkıntı vardır. Su kalitesi adına bazı temel bilgileri barındıran konu adresini eklemek en azından merak edenler için iyi olacaktır.

    Birçok hobici tuzlu su akvaryumunda olan ilginç mercanların çoğunu sanki çok çok özel ihtiyaçları olan canlılarmış gibi düşünmektedir. Elbette bazı özel ihtiyaçları vardır ama bu ihtiyaçlar olması gereken ekipmanlarla kurulu akvaryumdan ve içinde doğru suyu barındıran bir cam kareden ibarettir. Bunun haricinde çok özel şartları yaratmak isteyenler çoğu zaman dizginleri kendisinde olmayan ve üflesen yıkılacak bir yapı oluşmasına ekledikleriyle veya bazen tam tersi sürekli sudan almaya çalıştıklarıyla zemin hazırlar. Sorunların bertarafında kullanılan yöntemler çoğu zaman bellidir ve kişisel tecrübeler doğrultusunda fayda etme noktasında değişkenlik gösterir çünkü her bir akvaryumun sorun düzeyi farklıdır veya çöpe gidecek su oranı daha azdır. Benim çok sevdiğim bir hikayem vardır. Size hikayemi anlatayım kısaca;:)

    Temel'in balıklar hasta, mercanları da varmış onlar da yukarı bakıyor durumda ve ne yapsın bir akvaryum sitesine konu açmış sormuş ' Benim bu bu bu sorunlarım var' diye yazmış. Gelen yorumlarda filanca değeri nedir denmiş doğal olarak ve Test kitleri olmayan Temel koşmuş akvaryumcuya test kitlerini almış gelmiş. Ölçmüş değerleri yazmış 'Fosfat, Nitrat, Ph, Kh budur' Elbette karşı olarak şu değer biraz düşük bunu ekleyin, Kh yerlerde bundan lazım denmiş ve Temel koşup almış ve bu ürünleri kullanmaya başlamış. Akvaryumcudan tam dönmüş ki konuda mesaj var 'sizin akvaryumda kırmızı yosun var fosfat tutucu kullanın' diye. Temel bir koşu bunu da almış gelmiş ve bir mesaj daha görmüş' Su değişimi yapmalısınız akvaryuma, daha iyi olur' Temel cebine bakmış tuz alacak para yok, akvaryumcu kapandı...:)

    Buradan çıkan kıstas çok bellidir. Eğer siz ipin ucunu kaçırmışsanız ve sorun kaynağınız birden fazla ise çözüm yöntemlerinin her birine yönelik işlem uygulayamazsınız, etki ve tepki tuzlu su akvaryumlarında tatlı suya göre çok daha belirgin yaşanır. Çoğu sorunların çözüm önerisinin temeli veya sonu su değişimine dayanır. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta akvaryumdaki canlıların ani su değişimlerini veya ne oranda su değişimlerini tolere edebileceğidir. İyi bir ayar ile doğru su kalitesine sadece kaliteli tuz kullanarak ve elbette meraklısı olan varsa doğru şekilde doğal deniz suyu kullanarak ulaşmak mümkündür. Su değişince her şer güllük gülüstanlık mı oldu? Olmayabilir bir anda ama sizin yeni başlangıç yapmanıza ve akvaryumunuzdaki eksik noktaları belirlemenize ve bazen eklemek yanında sudan bir şeyleri almanın da zarar olduğunu hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Geri kalan sorunlardan kurtulma yolları zaten portal sayfalarında bulunmaktadır ve yine ihtiyacı olana yazılmaktadır.

    Bir Akvaryuma ne ve nasıl eklediğiniz değil, onu sudan nasıl aldığınız önemlidir. Yine bir maddeyi akvaryuma sokup sonra para vererek onu toplamaya çalışmak yerine girişine bir
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
    YMR_AY, methapor, Fatih BARLAS ve diğer 2 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş