1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum Hacmi Nasıl Olmalı-Tuzlu Suya Tecrübe Bakışım

Başlığı 'Genel Balık Konuları' kategorisinde iuzunok tarafından 6 Aralık 2011 başlatılmıştır.

  1. iuzunok

    iuzunok

    Mesajlar:
    625
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    ismail uzunok
    Neden büyü hacimli akvaryum kurulmalı?

    Forumda takip ettiğiniz üzere bende tuzlu suya yeni geçen biriyim. Bu geçiş aşamasında karşılaştığım ve sağ olsunlar forum arkadaşları ile birlikte çözdüğüm sıkıntı/sorun ve iyileştirmeleri aktarmak istedim. Bu kapsamda ilk önce en çok sorulan sorulardan bir olan ne kadar büyüklükte bir akvaryum kurmalıyım sorusuna hacim neden önemli açısından bakmam istedim. Akvaryum hobisine başlarken yapılan araştırmalarda genelde ilk sorulan soru akvaryum boyutudur. Tecrübeli arkadaşlarda öncelikle bütçenin belirlenmesini isterler ve ardından ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur derler. Kurulacak akvaryum kişinin göz zevkine, bütçesine ve akvaryumunu konulacağı ortamın durumuna göre değişse de en önemli parametrelerden biri akvaryumun hacmidir.

    [​IMG]

    Akvaryum hacmi ne kadar büyük ise su değerleri sabit değerde kalır ve bakım kolaylığı sağlar. Suya eklenecek katkı maddeleri ve suda oluşan kirlenmenin suyun kimyasını çok hızlı şekilde değiştirmesi istenmez. Bu işlemin zamana yayılarak yavaş yavaş yapılması istenir. Yani suya eklenecek kalsiyum birden (çimento harcı gibi) boca edilerek ani bir kalsiyum patlamasından ziyade yavaş yavaş suya yedirmek daha doğru olacaktır. Suya eklenecek yararlı katkılar ya da sudan istenmeyen zararlı bileşenler su hacmi arttıkça suya etkisi azalacaktır. Elbette balık başına gibi bilinmesi gereken bazı hesaplar var ancak bunlar genelde tartışmalı konulardır.

    Şöyle açıklamak gerekirse; 10LT tatlı su içine konulacak 333gr tuz, suyun tuzluluk oranını 1.021948 yapacaktır. Bununla birlikte 333gr yerine 335gr tuz konulması tuzluluk oranını 1,028022 yapacaktır.
    100LT suya konulacak 3333gr tuz suyun tuzluluk oranını 1.021948 yapacaktır. Bununla birlikte 3333gr yerine 3335gr tuz konulması tuzluluk oranını 1,022556 yapacaktır.

    Özetle 10LT suda yapılacak 2gr hata su değerini %1.021948 den %1,028022 yani %0,006074 oranında bir sapmaya neden olurken, 100LT suda bu oran %0.000608 civarında kalmaktadır. Bu hesaplama ve sapma değerler sudaki diğer tüm bileşenler içinde benzer oranlarda olacaktır. Tartı ve ölçmede kaynaklı en ufak bir hata bu oranı etkileyecektir. Yine bu hesaplamalar su değişimleri içinde geçerli olacaktır. % 20 su değişimi yapılacak bir durumda 2LT su için tam değerleri tutturmak 20LT için tutturmaktan daha zor olacaktır.

    Saygılar...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Akvaryum Hacmi Nasıl Olmalı-Tuzlu Suya Tecrübe Bakışım

    Ellerine sağlık İsmail, yaşadıklarını aktarmanla ayrı bir değer kazanıyor yazı bizim açımızdan. Forumlarda hep yazılan ''ne kadar büyük o kadar iyi'' ifadesinden sıkılan biriyim ama bilimsel olarak ve pratikte bunun gerçeklik payı göz ardı edilemez şekilde ortadadır. Bir hobicinin akvaryumuna ilgisi, bağlılığı hacmin yetersiz kısmını da, su değerlerinin oynamasını da bertaraf edebilir ama bir noktaya kadardır bu başarı. Zaten bilimin ön gördüğü hacme düşecek balığı uygulayan akvarist neredeyse, şartları hep zorlar şekildedir akvaryumlar. Burada önemli olan kırmızı çizginin üzerine çıkmadan ilgimizle açıkları kapatarak devam etmektir.

    Teşekkür ederiz.toka:gif
     
  3. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Akvaryum Hacmi Nasıl Olmalı-Tuzlu Suya Tecrübe Bakışım

    İsmail bey elinize sağlık çok güzel ve anlaşılır bir açıklama olmuş.
     

Sayfayı Paylaş