1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvarist isterse ( DIY basit tuzlu su nano)

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Platformlarda tuzlu su akvaryumu kurmanın zor olmadığı sürekli anlatmaya çalıştık. İtiraf etmek gerekirki belli bir yol da aldık. Bir hayli tuzlu su kuran arkadaşımız oldu ve bu platform altında bunu görmek bizi memnun ediyor. Bu başıkta basit bir nano yaparken, önemli olanın istenileni başarma arzusunun şiddeti, istenen hedefe varma kararlılığıdır. Gerisi zaten her zaman gelmiştir ve gelecektir.

    Her zamanki gibi önce hedefi gördük:

    Sıra yapımında;

    Bir çoğumuzun elinde 40-50 litrelik basit bir akvaryumu vardır veya edinmesi kolaydır. Böyle bir akvaryumu yaptırırken veya elimzdeki akvaryumu öncelikle uygun bir taraftan 50'lik pimaş geçecek şekilde deliyoruz. Bize gerek zaten sadece pimaş bu aşamada. Pİmaşın yüksekliği akvaryumun üst seviyesinden 3-4 cm aşağıda kalacak şekilde deliyoruz. Akvaryumun altından ise pimaş 5 cm kadar dışarı çıkacak, buraya fotoğraftaki hortum benzeri malzememizi takacağız ve sump içindeki bölmeye yönlendireceğiz hortumu. Bu malzmenin bir çok şekli var tercih bize ait.


    Daha sonra su sızdırmazlığını ve taşma yapıp yapmadığını kontrol için kova üzerinde sistemi çalıştırarak deneme yapıyoruz. Bilmiyorum bu kova bende bazı fikirlerin uyanmasına sebeb oldu, ya sizde ? ;)

    Bu aşamadan sonra bu dıy yapımdaki nanomuzun altına sump gerek, bu yapımda kova kullanılmış ve daha sonra, akvaryumun etrafı dolap ile kaplanmıştır. Siz buna kendi imkanınıza göre bir çok sump modeli ekleyebilirsiniz. Bununla ilgili bir çok paylaşım Dıy katagorilerinde mevcuttur.

    Ardından akvaryumumuza kumumuzu ilave ediyoruz. Böyle hacimli bir nanoda fazla canlı kaya kullanamayız. Bu yüzden kum kalınlığını biraz yüksek tutarak biyolojik temizliği ( DSB) bu sayede üst seviyede tutabiliriz. İyi etüd edilmiş kaliteli Suyumuzu akvaryuma ekliyoruz. Canlı kaya koyacağımızdan su seviyesini taşmaması için düşük tutuyoruz, sonra yamamlarız. Suyun üzerindeki pislik oluşumuna kafanızı takmayın, ne kadar yıkarsan yıka akvaryumda kalır son damla. :horon:

    Ardından tuzumuzu 30 litreye bir kilo olacak şekilde ekliyoruz. Kolay eriyen bir tuz markası kullanmanız iyi olur. Ardından akıntı motorunu bağlıyoruz ve tuzun erimesini bekliyoruz. Bu arada şellale filtre ile ps karışımı ekipmanımızı hazırlıyoruz. Sıra ona geliyor.

    Tuzumuz tamamen eridikten sonra canlı kayalarımızı ekliyoruz. Şelale filtre ve aynı zamanda ps görevini görecek ekipmanımızın içine mercan kırığı ekliyoruz ve akvaryuma ilave edip devreye sokuyoruz. Akıntı motorumuzuda ilave ettikten sonra sistemi tamamen devreye sokuyoruz.

    Bİyolojik döngü için yeterli süreyi beklendikten sonra akvaryum hacmine ve ekipmanlarına uygun canlılarımızı ekleyebiliriz.
     
    Düzenleme: 10 Temmuz 2015
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yukarıda paylaşımını yaptığımız dıy tuzlu su akvaryumunda gerçekleştirilen bazı değişiklikleri paylaşıma eklemek isterim.

    Akvaryum küçük olduğundan şelale filte sump görevi görecek kova veya sizin tercihinize ilave edillirse yer kazanılacaktır. Sump içerisinde tutulacak canlı kaya yine akvaryumun hacminden yer kazanmamıza faydalı olacaktır.

    Akvaryum içerisine bir miktar canlı kaya koya bulundurmak balıkların strese girmesini önleyecektir. Sisteme bir akıntı motoru ilave edilebilir. Balık seçiminde dikkatli olmak yine bu hacimde bir akvaryum için önemlidir. Bu paylaşımda cüce angel adapte edilmiştir.

    Bu hacime ve ekipmana sahip bir avvaryum için yukarıdaki türler yine uygun türlerdir.

    Kolay gelsin...
     
    Düzenleme: 10 Temmuz 2015
  3. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Abi ellerine emeğine sağlık, abi en sonunda elimize yüzümüze bulaştırıcan bu tuzu :D büyük akvaryumu ve lepistesleri elden çıkarıp küçük bir nano kursam mı acaba. Bişey soracaktım tuz dan sonraki resimde kayalarına altında sepet gördüm sanki, alttan delinmiş bir akvaryum mu?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Muhammed,

    Eğer bir şey başarılmak isteniyorsa, okumak, arşatırmak, cesaret ve birazda el becerisi ile olmayacak, başarılamayacak akvaryum yok. Dıy olarak yine bir çok yapımı sizlerle yakında burada yine portal farkı ile paylaşmaya devam edeceğiz. Aşağıda basit şekilde işlevsel hale getirilmiş bu akvaryumun merak ettiğin görüntüsünü paylaşmak isterim. Üzerine Yorum yapmayacağım.




    Saygılar...
     
    Düzenleme: 10 Temmuz 2015
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    El becerisi olmayan akvaristler (aynı benim gibi) istemesin yani... :D

    Temel Hocam bu DIY (Do It Yorself)'ı değiştirsek de yerine şöyle bir şey mi koysak: WHWDIH (Watch Him While Doing It Himself)... :D
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dıy olsun adı ne olursa olsun Abdullah hocam.

    Yukarıdaki paylaşımda bulunan yapımın çok el becerisi istemediğini düşünüyorum aslında. Cesaret yeter diye düşünüyorum.
    Saygılar...
     
  7. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam, ben bu konu özelinde genel bir eleştiri getiriyorum... Bu DIY'ların bir çoğu gerçekten ciddi yetenek, beceri, bilgi falan istiyor... Araba bile kullanamadığımı düşünürsen... Var anla işte...
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam,

    El becerisi elbette biraz olacak. Fakat bu paylaşımlar içerisinde bulunan fikirler ve yapım aşamaları gerçekten ciddi emek harcanarak bu sayfalara taşınıyor. Altına yazısını yazarken anlaşılır olması ve kafa karıştıracak bir nokta bırakmamak için pc başında çırpındırıyor. Bu paylaşımlar içerisinde kullanılan bu görüntülerin gün ışığı görmemiş olmasından dolayı elde etmek ciddi emek istiyor. Portal olarak Dıy katagorilerini geniş tutarken içi boş katagorileri görüntü olsun diye düşünmedik. Boş katagori hedeflemeyip, Dıy grup statüsünde üyelik açarak teşfik etmek istedik. Bu henüz başarılı olmuş değil, ancak zamanla olacağından hiç şüphemiz yok. Yeniyiz ve acelemiz hiç yok. Bu katagorilerin içi boş olmamalıydı ve bunun için harcanması gereken ciddi emek gerekliydi. Bu başlıklardaki yapımları oturup hepsini yapamazdık elbette. Akvaryumlarımızda kullanamayacağımız yapımları oturup yapmamızı sanırım kimse bekleyemez. Durum böyle olunca akıllara yabancı sitelerden fotoğraf bularak altına yazı döşemek kolaylığı geliyor olabilir, fakat bu da bizim farklı olmamıza yetmeyecekti bunu anlamak zor değildi. Böyle olunca gün yüzü görmemiş kareleri ve net ortamında yayınlanmamış kareleri bulmak gerekliydi. İngiliz'ce vs vs olarak Google aramasında çıkacak bir Dıy yapım bizi farklı yapmayacaktı. Bunu zaten başından biliyordum. Bu yüzden işte gün yüzü görmemiş, nette yayınlanmamış kareler ile paylaşımlar farkımızdır ve bu fark artarak devam edecektir.

    Belki henüz yapan olmadı, fakat eğer bu paylaşımlar akvaristler tarafından yapılmaz ise ben buna inanın çok şaşıracağım. Bu fikirler hobiyi ucuzlatmayla kalmayıp çok sağlıklı akvaryumların kurulmasına destek olacak bir çok paylaşım bu katagorilerde mevcut ve hızlada eklenmeye devam edecek.

    Yenilerinde görüşmek üzere...
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Şimdi benim gelmek istediğim nokta çok farklı... Bunları yapmak çok kolay değil benim gözümle bakan ve ancak benim yeteneğimde/becerimde olan birisi için... Ama işte şimdi teklif edeceğim şey bununla ilgili... Birşeyi gerçekten ucuzlatmak için çok sayıda üretmek gereklidir... Mesela DIY grupları altında gerek sizin gerekse Olcay Hocamız'ın ve daha nice arkadaşımızın elinden çıkma çok sayıda güzel, basit ve kullanışlı ve dahası ucuz "alternatif mamül" var... İşte bu nokta ileri bir adım daha atılması gereken bir noktadır... İleri atılması gereken adım alternatif mamüllerin arz edilmesidir... Şimdi Olcay Hocamız'ın yaptığı kovadan dış filtreye gelelim... Bu dış filtre benim için şu an "seyirlik"tir... Ama ben bunun "seyirlik" olmasını değil evimde bir tane olmasını istiyorum mesela... Mesela diyebilmeliyim ki ben de "Olcay-Clean 2009" dış filtre var... Yani demem o ki bu DIY'ların bilgisayar ekranından dışarı çıkıp benim/biz hobicilerin evlerine ulaşması lazım... İşte o zaman hobi ciddi şekilde ucuzlayacaktır...

    Bilmem derdimi anlatabiliyor muyum Temel Hocam... Müsade edersen bu konu ile ilgili bir anket açmak istiyorum... Senden "acil" cevap bekliyorum...

    Saygılarımla...
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Estafurullah hocam elbette, ankete katılırız. Zaten bende yapılmadığını ve buna şaşırdığımı söylüyorum. Bir dış filtrenin 10 katı verim verebilecek basit ve maliyet olrak dış filtrenin yarısının dahi çok altında olşan bir filtre sistemini katagorilerimizde yapanları görmediğimizde başarısız olduğumuzu düşünüyoruz. Bu normal aslında. Acaba diyorum içimden arkadaşlar yapıyor da, foruma yaptığını yazmıyor mu?

    Aslında bu paylaşımları hayata geçirip içerisinde çok sağlıklı canlılar görsel olarak sergilenirse yaygınlaşması hızlanır. Fakat ben bu paylaşımlara devam edeceğim, kendim sump sistemime ekleme yaptım ve hava taşlı bir ps yaparak çalıştırdım. Kullanacak değilim ama yaptım denedim en azından. Bu paylaşımlar geliştirilirse ortaya bir çok başarılı akvaryumlar zaman içerisinde çıkacaktır.

    Parayı vererek çok düzgün sumplar , sistemler kurulabilir ve gerçekten çok da başarılı akvaryumlar kurulabilir. Ancak basit ve akıllıca yapılmış dıy sump, filtre sistemleri karışık görünmesine ramen çok başarılı olan akvaryumlarda mevcut. Bunları kanıtlamak benim için şahsen çok basit. Görsel olarak hemen sunabilirim. Fakat ortada doğal imkanlar konusu var. Basit ve dıy yapım sistemlerde akıllara durgunluk verecek sağlıkta canlılar beslenmesinde doğal su kullanabilme ve doğal bir çok ihtiyacı karşılayabilme gibi göz ardı edilemeyecek imkanlar bu akvaryumlarda söz konusu. Bu yüzden yanıltıcı olabileceğini düşünerek bir anda Ülkemiz akvaristlerine empoze etmek zorlaşıyor.

    Saygılar...
     
  11. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    O zaman Temel Hocam bu anketi açıyorum... Birilerinin artık bu yolları açması lazım... Ülke bu nedenle ekonomik olarah refaha ulaşamıyor... Herkes birşeyler yapıyor, icat demiyorum ama faydalı ve ucuz ürün kategorisine giren... Ama sonra yapıldığı yerde "numunelik" kalıyor... Ankette görüşmek üzere...
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hocam, her dıy katagorisi için ayrı ayrı açacağın anketi katagorilere sabitleriz. Anlamını ortaya koyan yazınızı anketlere eklerseniz bu bizi çok sevindirir.
     

Sayfayı Paylaş