1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

250*60*70 Deniz Akvaryumu Kurmaya Çalışıyorum

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde pisgitar tarafından 10 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Öncelikle herkese selamlar,saygılar.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Akvaryumum 250*60*70 boyutlarında,ışıklandırması(8 adet florasan var )ve filtre

    Resimlerde görüldüğü gibi. Şimdi sorularıma geliyim;

    1.Bu akvaryumu deldirmeden deniz akvaryumuna çevirmek mümkünmüdür ?mümkünse sağlıklımıdır ?

    2.Işıklandırma yeterlimidir ?

    3.Ps yapmayı düşünüyorum ,Temel abinin yaptığı ps yi satın alma şansım var mı ?Çünkü onu yapamam :)

    4.Filtre yeterlimi ?

    5.Hangisinden başlamam lazım :(
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  2. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    hoşgeldiniz. Tankı marine sadece balık şeklinde kuracaksanız ışıklandırma işinizi belki görebilir. Sumpsız bir sistemi tavsiye etmem. Sumpa iniş için illa delik açılması şart değildir. Flowbox uygulaması ile bu iş çözülebilir. Bir over flow box tasarlayıp pleksi glass ile işiniz hallolur. Eğerki resif düşünceniz varsa aşağı yukarı 1000 litre civarındaki tankın aydınlatma maliyeti külfetli olur. Skimmer tabiki dıy olarak yapılabilir.
     
    pisgitar, YIKIKTEMO ve Erman Pehlivan bunu beğendi.
  3. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Tankın ölçülerini okuyunca insanı heyecanlandıran bir hayal beliriyor akıllarda. Tuzlu su üstadlarımız yardımcı olacaklardır size, umarım gönlünüzce olur herşey. Saygılar.
     
    pisgitar bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hoşgeldin kurulum düşüncen hayırlı olsun. Akvaryumu ve çıkacak olanları ele alıp varacağın noktanın sana yetip yetmeyeceğini biraz da sen karar vereceksin.

    Akvaryumun hacmi çok güzel yani gerçekten mükemmel bir deniz akvaryumu kurulumuna çok uygun. Fakat iş bu hacimde bir tuzlu suya geldiğinde sump olmadan bırak akvaryumu hacime yazık olur. Sump en çok hacime orantılı ps'yi içinde barındırmak ve suyu karşılayıp gerekirse katı veya suda erimiş olan atığı kimyasal ile filtreleme yoluyla almak için gerek.

    Akvaryumu deldirmek neden bu kadar sorun yapılıyor anlamıyorum aslında. Camcılarda delebilir veya 35 liraya cam kesim elması alınıp gereken yerler delinebilir. Örnek bir yeni delik açılması söz ettiğim elmas ile linkte var. Bunu düşün derim, eğer illaki delinmeyecekse alternatifler üzerinde durabiliriz.

    http://www.akvaryumportali.com/threads/5523-Tuzlu-Su-Akvaryumu-Kuruyorum/page55

    Akvaryumun üzeri yanılmıyorsam kapalı. Bu şekilde soğutucu olmaz ise yürümesi mümkün değil diyebiliriz. Aydınlatma Fatih'in dediği gibi balık ağırlıklı akvaryum olacaksa florasan değişimleriyle idare eder ama mercan ile güzelleştirmek veya geliştirmek istendiğinde yeterli gelmez. T5 aydınlatmaya çevrilse bile belli tür mercanlar bakılabilir. Kısaca aydınlatma elden geçecek gibi görünüyor.

    DIY protein skimmer olarak hangi yapımdan söz ettiniz tam anlamadım çünkü yaklaşık 11 adet DIY ps çalışması yaptık. Bunlardan bu hacimdeki akvaryumu ancak son yaptığımız Ps hakkından gelir. Madem içinden geçti maliyetinin yarısı olan 250 liraya verebilirim motoru vermem mümkün değil. Uygun bir motor alarak kullanabilirsin. Tabi şartım var kurulum başlayacak ve akvaryum ortaya çıksın diye emek verilmeye başlanacak. Bizimde yenisi için önümüz açılır. Bir kez daha uçururuz ne var yani.:)

    Sevgiler...

    [​IMG]
     
    pisgitar ve zgrkaralar bunu beğendi.
  5. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Çok teşekkür ederim ilgilenip cevap yazan herkese.Akvaryumu delmekle işe başlamam lazım ama camcıyım diye geçinen arkadaşlar bu delinmez fabrikada delmek lazım bunu falan dediler ben de o yüzden delmeyi hiç düşünmemiştim ama verdiğiniz link her şeyi değiştirdi :)Özkan beyden gerekli bilgileri aldıktan sonra akvaryumu deliyorum ,yalnız 40mm (Özkan bey'in deldiği büyüklük) yeterli olur mu ?
    Sump olayını çok araştırdım ama hiçbirşey anlamadım :( çünkü yukarıdan sump a gelen su ile aşağıdan yukarıya basılan su eşit olmak zorunda diye biliyorum,bunu nasıl hesaplarım yada bana önerebileceğiniz bir sump modeli varmı ?taşmasıyla ilgili çok yazı okudum korkutuyor açıkçası.Akvaryumun altındaki dolabın alt kapaklarının genişliği 36cm yüksekliği 60cm.Dolapların içe derinliği 50cm,iç tarafın eni 58cm ama 58cm lik birşey sokulamaz çünkü kapaklar 36cm,bu durumda ps ve sump bu dolabım içine sığar mı ?
    Aydınlatmaya gelinceye kadar epey bir yolum var galiba o kısma geldiğimde tekrar danışacağım inşallah :)Teşekkürler.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Önce bir kafanı toparlayalım. 40 mm delebilirsin ancak bir adet yeterli gelmez iki veya 3 adet 40 mm veya en sağlamı 2 adet veya yine 3 adet 50 mm delersen iyi olur.

    Su taşma yapmaz hiçbir şekilde endişen olmasın. Akvaryuma deleceğin deliklerin arka veya yan camın en üst kısmına 7-8 cm kala deleceksin ve pimaş dirsek takacaksın. Toplamda su yüzeyinin 3 cm altında olacak takacağın pimaş dirseğin ağzı ve yukarı bakacak. Motor ne kadar su basarsa yükselen fazla su sürekli geri gelecek. Diyelimki elektirikler kesildi; takacağın dirsek ağzından su aşağı düşene kadar su sumpa iner ve dirsek ağzı altına düştüğünde sumpa su artık inmez ve sistem durur. Sanırım anlamışsındır.

    İşte tam bu noktada önemli olan sumpun eleketirik kesintilerinde aşağı gelecek belli miktardaki suyu içine alacak boyutlarda olmasıdır. Kısaca 50-55 cm uzunluk, 45 cm derinlikte bir sump aşağı koysan bile bu su hacmini içine almaz yani taşar. Sana gereken sump ölçüleri en az 120-150 cm uzunluk, 50 cm derinlik, 40 cm yükseklik.

    Bazı gelen suyu kesme yolları var cek valf gibi ancak bence ölçüler bu olmalı.
     
    pisgitar bunu beğendi.
  7. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Sump olarak bunu kullanacağım.130*60*60 uygunmudur ?Bu sump kaç bölmeli olmalı bir standard var mı ?
    [​IMG]
    Ama içinde piranalar var satar satmaz hemen başlıyorum.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sump için akvaryuma göre güzel ölçüler. Ancak yüksekliği dolap yüksekliği ile aynı. Buna çözüm bulacaksın sanırım. Sump bölmeleri artık iyice ekipman kalitesi ile önemini yitirdi dersek yanlış olmaz. Yıllardır sadece yukarı su basan motor kısmını ayıran bir blme camıyla kullanırım akvaryumu ve memnunum.

    Aşağıda iki şık var. Biri sump uzun olduğundan bölmelere ayrılmış olan bir çizim ve bir de rahatça Protein skimmer koyacak şekilde alan kalan ama yeterli olacak olan çizim. Kimyasal filtre elemenları tek bölme olan çizimde reaktörler ile kullanılabilir gerek olursa. Çok bölmeli olan çizimi baz alırsan kule yanındaki bölmeyi geniş tutarsan iyi olur.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    pisgitar bunu beğendi.
  9. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Alttaki şıkkı seçersem filtre malzemesi koymak için bir yer kalmıyor o zaman demek ki filtre malzemesine gerek yok reaktör kullanacağım ama bu reaktörü ilk defa duydum kusura bakmayın hiç tatlı su akvaryumuna benzemiyor çok teferruat var,forumda arayacağım hangi reaktörleri kullanmam gerekecek ?Ps bunun içine sığar mı ?Son bölmeyi ayıran cam ne kadar yükseklikte olsun ?Ne kadar bir alan ayırayım pompanın olduğu bölümü ?Çok mu sordum ? :)
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tek bölmeli olanda sadece ilerde eğer akvaryumda fosfat rektörü, medya reaktörü vb gibi kimyasal filtre malzemesi kullanmak istersen sorunsuz eklersin. Hangi reaktör sorusuna gelirsek; Akıllı kurulum sıfır Reaktör. Sana kalmış biraz da anlayacağın. Kalsiyum reaktörü gibi reaktörler hariç. Çünkü sert mercan düşündüğünde gerekli olur bu ekipmanlar.

    Ps soldaki geniş alanda olacak. Sağdaki bölme camı sump yüksekliğine göre kaç yapacaksın dolaba göre. Çünkü içine kule, ps vs girip çıkacak. Yüksekliği hesaplaman gerek. Bence 37-40 cm bir yükseklik normal. Çünkü dolap 60 cm yükseklikte. Tek bölme olursa motor kısmındaki alanı biraz daha geniş tutarsın. Su oradan buharlaşır çünkü. Sana zaman tanısın.
     
    pisgitar bunu beğendi.
  11. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Dolap iptal olacak yeni dolap yaptırmam gerekecek çünkü dolap 4 bölmeli ve bölmeler çok küçük ,yada şimdilik dışarıda duracak.
     
  12. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Biraz daha araştırdım korktum,akvaryumu delmeden yapmanın yolu varmı acaba ,akvaryumu delersem sump yapmam gerekecek,sump için dolap yaptırmam gerekecek,delerken herşeyi mahvedebilirim özkan bey camı çatlatabilirsin dedi .Eheim pro 2080 dış filtre kullansam olmaz mı ?
     
  13. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Temel bey iyi haberlerinizi bekliyorum :)Çizdiklerim kendi fikirlerim böyle olsa olur mu acaba ?
    [​IMG]
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cepten bakiyorum konuya. Tam anlasilmiyor cizim, aksam net bakilir ama Dis filtre kullanimi hayalden ote gitmez bu hacimde yani malesef olmaz.

    Alternatifler olarak biri akvaryumu delmemek ancak sag yan cami ust kismindan yanlarda 5.er cm oldugu gibi birakip cami ustten 5. Cm keserek suyun oradan disari tasmasini saglayabilirsin. Kesilen yerin ustune pleksi kutu yapilir ve kutu alttan delinerek su yan tarafa koyulacak sumpa tasinabilir.

    Diger bir alternatif ise akillica kurulum yapip yani canli kaya miktarini bol tutup ve askili guclu bir protein skimmer ile canli yukunde secici olup sump olmadan kurulabilir. Tabi bunlar secenekler ve her birinin saglikli yurumesi canli yukuyle alakali olacak.

    Cep mesaj...
     
  15. Deniz YILDIZ

    Deniz YILDIZ

    Mesajlar:
    127
    İsim:
    Deniz YILDIZ
    Hayırlı olsun, ancak akvaryum bana akrilik gibi geldi. Eğer öyle ise deldirmekten korkmayın. Açıkcası masraftan korkuyorsanız o akvaryumu uygun fiyatla elinden çıkar boyutları küçültüp daha az maliyetli 120*60*50 gibi bir başlangıç secebilirsin. Temel hocanın söylediği söz en doğrusu olmuş ve bu söz yüzünden ayın ortası gelmeden maaş bitti. :) tuzlusuda esneme olmaz olmamalı önemli cihaz ve malzemede. Saygılarımla
     
    pisgitar, murer ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz Hocam aynen öyle gerçekten. Bu konudaki ana düşünce yani olması gereken ana düşünce bellidir. Bizler belki de ülkemizde hiçbir forumda olmayan şekilde tuzlu suyu ucuzlatmaya çalışıyor ve aslında açıkcası baya da başarmış bulunuyoruz. Bu ifadeyi aslında sadece DIY yapılan ekipmanlar için söylemiyorum. Dikkat edin tuzlu suya başlarken liste hep bellidir ve inanın akvaryum kurulmadan 10 çeşit katkı maddesi aldırılır veya alınır. Reaktörler şart koşulur vs vs.

    Biz tamamen farklı düşlünce yapısında hareket ediyoruz. Katkı ve türevleri zaman içinde akvaryuma eklenen canlıların ihtiyacına göre karar verilerek temin edilir veya gerek kalmaz alınmaz. Akıntı konusu o kadar çok dillendirilir ki gereğinden fazla akıntı motoru eklenir ve mercanlar bile rahatsız olur gibi örnekler çoğaltılabilir. Tüm bunları kurulum sonrası ihtiyaca göre belirlerken hem zaman kazanılır hem de gereksiz alımlar yapılmaz.

    Fakat altını kırmızı olarak çizmeye çalıştığımız bir konu vardır. Kesinlikle akıllı hareket ederek tuzlu suda sırtımızı bir kere ana ekipmanda sağlama almalıyız. Bundan sonra gerekli olanlarda oynamalar yapabiliriz. Yeme alternatif buluruz, katkıya, kimyasala alternatif buluruz vs ancak sırtımız sağlam olursa bunları yapabiliriz. O yüzden ana ekipman yapısı sağlam olmalı. Nedir derseniz Aydınlatma, devridaim, Protein skimmer, güçlü oksijen.

    Bu arada Barış Bey. Çizimdeki fikriniz bana göre kullanılabilir bir sistem. Tek yapılması gereken bu iki ayrı bölmenin sistem durduğunda akvaryumdan gelecek olan suyu bünyesinde tutabilmesidir. Yani yüksek olmalılar gibi duruyor. Bu yüzden ps bölme içine koyulup yerine öyle koyulmalı. Fikir olarak aklınızda bulunması açısından benim bir denemem vardı onun fotoğrafını paylaşmak isterim. Bundan iki tane olursa ve uygun boya getirilip araya da bağlantı boyuları eklenirse sizi götürür diye düşünüyorum. Yeterki su inişe koyulacak olan hazneye ps sığsın yeter. Tam ölçü nedir o alanın ?

    [​IMG]
     
  17. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Size öyle gelmiş :)cam olduğu için korkuyorum zaten o yüzden profesyonel yardım alıyorum Özkan bey ile temastayım.Masraftan korkmak demiyelim ona,çünkü zaten ihtiyaç olmayan birşeyle uğraşıyoruz sadece zevk alabilmek,ruhumuzu dinlendirebilmek adına ,sadece gereksiz harcama yapmaktan kaçınıyorum mesela dolap varken tekrar dolap yaptırmadan yapılabilse yapacaktım ama olmadı dolap siparişi vermek zorunda kaldım :)Dış filtreyle temizlenebilse sump yapmıycaktım gibi.Verdiğiniz ölçülerde bir akvaryumum var zaten onuda sump yapıcam inşallah:)Çok istiyorum ve en güzeli neyse onu yapmaya çalışacağım ,tavsiyeleriniz için teşekkürler.
    Temel bey olmuyor malesef sump boyutları çok küçük oluyor dolabı bozmam ve yeni akvaryum yaptırmam gerekiyor bunun yerine yeni bir dolap yaptırıyorum orta bölmesi elimdeki sump yapacağım akvaryuma uygun yapılacak,sump akvaryumunun yüksekliğini 50cm e düşürüp dolap içindede yukarıda 30cm boşluk bıraktırıyorum burdan sumpa rahat müdahale edebilirim diye düşünüyorum. Bitince buradan paylaşacağım.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  18. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar ,ben olsam neler yapardım
    Öncelikle sizinde yaptığınız gibi yeni bir sehpa yaptırırdım zira yaklaşık kurulum bittiğinde en az 1250 kg ağırlık olucak
    2.5 mt lik akvaryumun arkasından üst kısımdan 50 cm lik uzunlukta Özkan'ın akvaryumunun yanından suyu indirmek için yaptığı gibi vezne camı kestirip suyu oradan sumpa indirirdim
    Paramın büyük kısmını ps 'ye ayırırdım (çünkü akvaryum müsait orada köpek balığı bile beslenir )
    Aydınlatma için 4 * 54 wat t5 'le başlayıp beslenecek canlılar doğrultusunda ilaveler yapardım

    Kolay gelsin .:heyo:
     
    pisgitar ve Courageous bunu beğendi.
  19. pisgitar

    pisgitar

    Mesajlar:
    86
    İsim:
    Barış
    Bu vezne camını kullanmam bana ne avantaj sağlıyacak ?
    Ne tavsiye edersiniz ?
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Vezne camı derken Teoman abi aşağıdaki sistemi demek istedi. Kutu koyulacak tarafta cam normal seviyenin biraz altına düşürülür ve su buradan arkadaki kutuya geçer. Kutuya takılan borulardan da sumpa iner.

    [​IMG]
     
    pisgitar bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş