1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.) ve Yetiştiriciliği

Başlığı 'Japon, Vatoz, Çöpçü ve Diğer' kategorisinde james_34 tarafından 25 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ülkemizde akvaryum balıklarına ilgi her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak akvaryumlara yeni türlerin ilave edilmesiyle akvaryum balıkçılığı daha ilgi çekici bir hal almaktadır. Akvaryum balıkçılığında ilgi çeken balıklar, morfolojik ve biyolojik özellikleri ile dikkat çekici olan türlerdir. Bunlara ilaveten, ülkemizde çöpçü balıkları olarak adlandırılan Corydoras türleri de renkleri ilgi çekici olmamasına rağmen hem akvaryumların temiz kalmasına yardımcı olmaları hem de kendilerine özgü üreme şekilleriyle ilgi çeken türler olduğundan yüksek oranda tercih edilmektedir. Bu çalışmada; akvaryumların dip kısmını hareketlendiren Corydoras türlerinin biyolojik özellikleri, genel üreme biyolojileri ve yetiştiricilik koşulları incelenmiştir.


    Çöpçü Balıklarına Ait Özellikler
    Taksonomi
    Çöpçü balıkları, Siluriformes (yayıngiller) takımının Callichthyidae familyasına ait türlerdir. Callichthyidae familyasına ait 161 tür olduğu bildirilmekte ve bu türlerin 130 tanesini oluşturan Corydoras türleri de familyanın en büyük grubunu teşkil etmektedir (Reis, 1996; Şahin,1999; Ertan,2003).


    [​IMG][​IMG]

    Dağılım
    Corydoras türlerinin Güney Amerika’daki çok çeşitli nehirlerde ve daha çok Amazon Nehri’nin kollarında, yumuşak zemine sahip, sığ sularda bulundukları bildirilmektedir (Reis,1996; Ertan,2003).

    [​IMG][​IMG]


    Morfolojik Özellikleri
    Çöpçü balıkları ait olduğu Siluriformes (yayıngiller) takımı türlerinden, vücut üzerinde adeta kenetlenmiş olan iki kıkırdak plak dizisinin varlığı ile ayırt edilebilmektedir.

    [​IMG][​IMG]


    Sırt yüzgecinin ilk ışını kuvvetli bir diken halini almıştır. Ağız küçük ve alt konumlu, her iki tarafında bir ya da iki çift bıyığa sahiptirler. Herhangi bir nedenle bıyıkların kopması durumunda bıyıklar tekrar uzayabilir. Yağ yüzgeci daima vardır. Kafaları sert, gözleri iri ve hareketlidir ( Şahin,1999).

    [​IMG][​IMG]


    Corydoraslar saatte 1-45 kez su yüzeyine çıkarak hava yutarlar. Bu özelliklerinden dolayı oksijeni çok az sularda da yaşayabilirler.
    Tanımlanmış corydoras türleri arasında en küçükleri 2,5 cm’lik boylarıyla C.pygmaeus ve C.hastatus tur. En büyük corydoras ise 10 cm boyundaki C.barbatus tur. Daha çok tanınan ve yetiştirilen C. aeneus ve C. paleatus türlerinin boyu ise 7 cm kadardır ( Ertan,2003).


    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]

    Cinsiyet

    Yavru ve genç Corydoras’larda cinsiyet ayrımı zordur. Ancak yetişkin balıkların cinsiyetini anlamak mümkündür ( Ertan,2003; Şahin, 1999). Bunun için dikkat edilmesi gereken üç nokta vardır.
    1-Balık eğer üreme döneminde renk değiştiren bir tür ise , erkeklerin rengi daha parlak ve deseni daha yoğundur.


    [​IMG][​IMG]

    2-Hemen hemen tüm türlerde erkeklerin yüzgeç dikeni daha uzun ve daha sivridir (Şahin,1999; Ertan,2003).
    3-Tüm türlerde dişiler daha iri daha dolgun ve daha yuvarlak hatlıdır. Erkeklerse daha incedir. Ayrıca dişiler erkeklerden daha büyük boyuta ulaşırlar.


    [​IMG][​IMG]


    Üreme

    Doğal ortamda üreme, suyun kimyasal ve fiziksel özelliklerinin değiştiği yağmur mevsiminde gelişir. Normalde ürkek bir balık olan Corydoras, kur yapma zamanı geldiğinde son derece aktifleşir. Erkek, dişiyi her yerde süratle takip eder. Dişi, hazır olduğunda yumurtaları dökmek için uygun yerler araştırır ve bulduğu yerleri temizlemeye başlar. Bu yer, düz bir bitki yaprağı veya başka bir düz yüzey olabilir. Bu sırada erkek balık, dibe iner yana yatık şekilde sperm bırakmaya hazırlanır. Dişi balık erkeğin yanına gelir. Kur süreci ilerledikçe roller değişir ve bu kez dişi, erkeği takip etmeye başlar


    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]


    Üreme gerçek anlamda T-pozisyonuna geldiğinde başlar. Bu pozisyonda balıklar birbirlerine dik açıyla dururlar ve dişinin başı erkeğin karnına dönüktür. Bu pozisyon aynı anda sperm bırakılmasını ve 1-10 arası yumurtanın dökülmesini sağlar. Dişi, erkeğin genital açıklığına ağzını dayayarak erkekten spermi içer ve hızla bağırsakları yoluyla anal açıklıktan yumurta cebindeki yumurtalara ulaştırarak yumurtaların döllenmesini sağlar. Daha sonra erkekten ayrılarak yumurtalarını önceden temizlemiş olduğu yüzeye yapıştırır. Kısa bir süre sonra bu hareket tekrar edilir ve her defasında bir grup yumurta yapıştırılır. Yumurta sayısı bazen 250’yi bulabilir ve hatta yumurtaların tamamen dökülmesi birkaç gün sürebilir (Axelrod ve Burgess, 1986; Kohda ve ark., 1995; Şahin, 1999; Ertan, 2003).
    Yumurtalar, başlangıçta parlaktır ve geliştikçe kararırlar. Çapları 2 mm kadardır. Çevre faktörlerine bağlı değişmekle birlikte yavrular, 23-24 °C de ortalama 5-8 gün içinde yumurtadan çıkar. Larvaların yumurtadan çıkmadan önce yumurta içerisindeki hareketleri gözle görülebilir


    [​IMG][​IMG]


    [​IMG][​IMG]

    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]

    Beslenme
    Corydoras’lar omnivordur. Doğada kurtlar, küçük kabuklular, böcekler ve bitkisel gıdalarla beslenirler.
    Akvaryum Koşulları
    İçinde çöpçü balığı beslenecek akvaryum büyüklüğü (1/8 m2 büyüklüğe 1 adet) olacak şekilde olmalıdır akvaryum suyunun pH’sı 6,5-7,5 arasında olmalı , sıcaklığı 22-26°C ve sertliği, Fransız Sertliğine göre 7,2-21,5 mg/lt CaCo3 içermelidir. Nitrat düzeyi 30 ppm’in üzerine çıkmamalıdır. Üretim akvaryumu 18×12×12 cm2 ebatlarında (1 dişi 2 erkek) olmalıdır

    Üretim
    Corydoras’lar, tüm yumurtaların döllenmesini sağlamak amacıyla, genellikle 2 erkeğe 1 dişi olacak şekilde üretim akvaryumuna yerleştirilir. Üretimden önce balıklar, kondüsyon kazanmaları için bir süre canlı yemle beslenmelidir. Suyun yarıya yakınının birkaç derece daha soğuk su ile değiştirilmesi üremeyi teşvik edebilir. Bu değişiklik doğadaki yağmur mevsiminin taklit edilmesi amacını taşır. Yumurtaların döllenmesi tamamlandıktan sonra ebeveyn ve yumurtalar birbirinden ayrılmalıdır (Axelrod ve Burgess, 1986; Şahin, 1999; Alasya, 2000; Ertan, 2003).
    Yavrular ilk 3-4 gün kendi yumurta sarılarıyla beslenirler. Yumurta sarıları bittikten sonra kurtçuk, yeni çıkarılmış Artemia salina veya kuru toz yemler ile beslenmelidirler. Anaçlar yumurtlama tamamlandıktan sonra alınır ve iyi bir besleme yapılırsa 4-5 hafta sonra tekrar üretim için kullanılabilir (Reis, 1996; Şahin, 1999; Alasya, 2000; Ertan, 2003).


    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]



    Çeşitli Corydoras Türleri

    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
     

Sayfayı Paylaş