1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Filtre motoru projem

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde ft25 tarafından 27 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. ft25

    ft25

    Mesajlar:
    319
    İsim:
    Furkan TEMEL
    Şimdi arkadaşlar iç filtrenin çalışma prensibine göre bir filtre yapmayı düşünüyorum şuan henüz proje aşamasında sizlerle paylaşmak istedim inşallah farklı fikirler çıkar meydana.Şimdi filtre motorlarındaki mantık elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek sürekli su basmaktır işte bende bu yöntemden yola çıkarak bir motor projesi yapmak istedim şimdi bu dönme işlevini gören ve bizim kolay bulabileceğimiz malzeme elektro motor.

    dinamo.jpg

    bu malzemenin baş kısmını çevirdiğimiz zaman elektrik üretir ama alttaki iki başa elektrik verirsek üst kısım sürekli döner ve çok az enerji harcar ve çok sessizdir.Benimde düşüncem bu malzemenin bu özelliğini kullanarak sürkülasyon sağlayan bir motor yapmak ilk öne bu motoru bir kabın içine koyarak vede dönen

    kısmı dışarıda kalacak şekilde yaparak
    bisiklet_aksesuar_modacar_dinamo_6_volt_3_wat__8560508__144273.jpg
    başına pervane sistemi eklediğimizde su sirkülasyonu yapabileceğini düşünüyorum siz ne dersiniz?
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Furkan fikir güzel ama riskli gibi. İzalasyon yapmayı çamaşır makinası motorunda denedik ama malesef çarpıldım o kadar dikkat etmemize ramen. Ben çizimi ilk gördüğümde dinamonun kafasına pervane takılacak ve pervane karşısına bir iç filtre koyularak iç filtre dinamonun pervanelerine üfleyerek dinamoyu çalıştıracak ve enerji döngüsü yakalanacak gibi bir düşünce geldi ama farklı bir fikirmiş.

    Bilemiyorum proje ne derece güvenilir veya karlı, araştırma yaptın mı ?
     
  3. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Furkan öncelikle fikir üretip birşeyler yapma gayretini tebrik ederim.

    Ancak bahsettiğin bu sistemi yapmak çok güç,hatta imkansız. Yukarda bahsettiğin dinamo yanlış anlamadıysam psikletlere takılan ve tekerlek döndükçe elektirik üreten dinamo öyle değilmi ?

    Eğer doğruysa ,bu dinamolara tersinden elektirik verdiğinde dönmezler diye biliyorum denemedim hiç. Ama dönse bile ki zannetmiyorum onu döndürebilecek kadar yüksek amperde bir adaptöre ihtiyacın olacak.Bu dinamolar 1,5 v dc elektirik üretirler fakat ürettikleri akımın amperi çok düşüktür.Bunların mantığı, mekanik hareketten aldığı enerjiyi elektirik akımına çevirmektir.Elektirik akımından elektirik alıp bunu mekaniğe çeviremezler.Hadi buda oldu diyelim yani dediğin gibi akımla bu dinamoyu döndürdün. Elektrik girişlerinide iyice izole ettin.Fakat dinamonun dönen milinin giriini nasıl izole edeceksin? :) Bu milin döndüğü yerde bir yatak olması lazım ve yatağın içindede oring dediğimiz contalardan olması lazım.Hadi diyelim oring işinide çözdün.Peki pompa kabinini neyden yapacaksın ? :) Hadi diyelim pompa kabininide hallettin.Peki o kabine uygun pervaneyide buldun ama o pervaneyi dinamonun miline nasıl takacaksın ? :)Hadi onuda taktın diyelim.Ama bu seferde dinamonun deviri düşük gelecek.Su pompalarının hızı 2800 dd. dk dır.Bu dinamolar ise 50-100 dd. dk da 1.5 v dc elektirik üretir.Dinamoya vereceğin elektirikte gene aynı bu güçte olması lazım ( dinamonun yanmaması için ) Su pompasının hızına, yani 2800 dd. dk ya çıkartabilmen için bu dinamoya direk 220 v ac vermen lazımki bu seferde motor elinde patlar.:)

    Valla Furkan cığım gördüğün gibi senin için tüm olmazları oldurdum. :em: Ama genede olmuyor.:D Bu iş olmaz Furkan. Yorma kendini.:em:
     
  4. ft25

    ft25

    Mesajlar:
    319
    İsim:
    Furkan TEMEL
    Olcay abi sadece benimki bir düşünceydi bu dinamoların farklı çeşitleri olan dinamolar var dediğin gibi 1.5 de çalışırlar ama buna uygun adaptörü bulduğumuz zaman 220 ylede çalışıyor da en az 20 A lazım :D onuda fabrikalarda kullanıyolar elektrik verince dönen dinamoyu fizik dersinde denedik oradan biliyorum yalıtım da çok risk var dediğin gidi devri yükseltme zor ama imkansız değil eğer bu deviri yükseltme ve yalıtımı hallettikmi geriye bişey kalmıyor ama yalıtımı nasıl halledecez o büyük mesele :D zaten benimki sadece bir fikirdi ve size danışayım dedim verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
     
    reis ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Furkan aslında ben çok severim böyle fikirleri ve denemeleri. Çocukluğumdan beridirde amatör olarak hep uğraşmışımdır bu tip işlerle.Arabanın şarz dinamosuna kasnak takıp bir çamaşır makinası motoruyla beraber düzenek yapıp akü şarz etmek,çatıdaki normal antenin direğine bilya takıp motorla evden anten ayarı yapmak,çamaşır makinasının su pompasından kafa motoru yapmak,ledlerle havada uçan yazı yazmak,m.setinin kolonlarına ledlerden ismimi yazıp volumü yükselttikçe ledlerde yazılı animasyon oluşturmak vs gibi birçok zihni sinir projelerim vardır hemde uygulamalı.:D Yani yeni fikirlere ve teşebbüslere herzaman önem vermişimdir.:ay:

    Senin projendeki izalasyon sorunu önemli değil orasını çözeriz.Ama dinamonun milinin girişine takılacak olan oring te çuvallarız.:smiley33: Yani dk bir gol bir.:der: Hadi diyelimki dinamoyu suya sokmadıkta milini uzatarak mili suya soktuk ve motor dışarda kaldı. Bu sefer izole derdinden kurtuluruz ama o dinamoyu o devirler çıkartamayız. Zira o dinamolar o yüksek devirlere ulaşamaz. Aha ikinci golü de yedik.Bu gollerin ardı arkası kesilmez yaa.:D

    Furkan bence direk dinamo sevdasından vazgeçmek lazım. Dinamo yerine 2800 dd. dk hıza sahip küçük çaplı bir motor araştır eniyisi.Elimizde motor olunca belki bişeler yapabiliriz.:smiley33:

    Tabi maliyet normal bir iç filitreye göre coşacaktır ona eminim ama iş kendimiz birşeyler yapalımsa uğraşırız. toka:gif
     
  6. ft25

    ft25

    Mesajlar:
    319
    İsim:
    Furkan TEMEL
    Olcay abi sağolasın ben onlarla ilgili proje üretmeye çalışayım teşekkürler.
     
    reis bunu beğendi.
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ürettiğin projeleri bizlerle paylaş Furkan. Bellimi olur belkide filitrenin kralını yaparız birgün.;)
     
  8. ft25

    ft25

    Mesajlar:
    319
    İsim:
    Furkan TEMEL
    İnşallah Olcay abi daha birçok fikir var babamla geliştiriyoruz İnşallah 1 2 tane çıkar güzel bişe.
     
  9. sonmohikanx

    sonmohikanx

    Mesajlar:
    46
    İsim:
    serkan
    Cevap: Filtre motoru projem

    Temel fizik kanunlarına aykırı bir durum var düşüncenizde. Hiç bir enerji yoktan var olmaz, var olan enerji yok olmaz. Sadece biçim değiştirir der ve bütün bilim dünyası bu kanunu geçerli kabul eder. Enerjinin her biçim değiştirilisinde en az % 30 ile % 50 oranında enerji kayıpları olacağından bu sisteminiz çalışmaz.Şöyle bir örnek veriyim iyi anlamanız açısından 15 watlık bir motora elektrik verdiğinizde bu motorda en az % 30 kayıp oluşacağından yola çıkarak 10 wat gibi bir karşılık mekanik enerjiden faydalanabilirsiniz.bunu tekrar elektrik enerjisine çevirmeye çalıştığnızda yine en iyimser tahminle % 30 gibi bir kayıp vereceğinizden dolayı elde edeceğiniz elektrik enerjisi yaklaşı 6.5 wat civarında olacaktır.sizin 15 watlık motornuzu çalıştırmaya yetmeyecektir,
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  10. barisy

    barisy

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    Barış Yıldırım
    Cevap: Filtre motoru projem

    İnşallah Furkan ... Daha güzel projeler de olur...em34:
     
  11. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: Filtre motoru projem

    Aynen öyle Serdar abi.em34:n Teşekkürler yorumun için.toka:gif
     

Sayfayı Paylaş