1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Son Kedili

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde Sena tarafından 17 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Nitrat ve Fosfat bende arada ekliyorum böyle bir sorun yaşamadım. Cyano olduğunda reaktörde aktif karbon çalıştırmanın çok faydasını gördüm. Birde ne zaman amino asit eklesem sonrasında cyano çıktığını gördüm
     
    Sena bunu beğendi.
  2. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Bu hobide o kadar çok birbirine bağlı parametre var ki bir kaçının değişikliği birçok şeyi etkiliyor. Yapılması gerekenler yapılmış elinize sağlık.
     
    Tarık KÜÇÜK ve Sena bunu beğendi.
  3. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Merhaba,

    Bu akşam için planım aslında yeni eklediğim mercanlar ile birlikte akvaryumun güzel fotoğraflarını çekmekti. Ancak akvaryumu incelerken canımı sıkan problemlerle karşılaştım.

    Birincisi sanırım flatworm. Biri teyit edebilirse çok memnun olurum. Clove polyp üstünde farkettim, spslerde gözükmüyor. Bu arada akvaryumda wrasse de mevcut ama sanırım görevini yapmıyor veya ancak bu kadar yetebiliyor.

    [​IMG]

    [​IMG]

    İkinci problem ise milkadaki beyazlama. Direkt ışık almayan polipleri zaten beyaz veya çok açık renkli idi. Ancak artık alt kısımlarda bazı bölümlerde polip olmadığını farkettim. Kocaman canlı ki aldığıma oranla 1.5 kat büyüdü diyebilirim, aynı forest fire gibi dipten ölmeye başlamış. O kısımlardaki poliplerin beyaz olması sebebiyle ne kadar sürede bu hale geldi emin değilim. Dikkatimi çekmemiş olabilir veya hızlı bir şekilde de gelişmiş olabilir.

    Sorunun kaynağı flatworm de olabilir ama asıl aklıma gelen KH dalgalanması. AF 123 bitmişti ve hazır almak yerine daha ekonomik olsun diye katkıyı kendim hazırladım. Ancak karışımı hazırlayıncaya kadar 1 hafta-10 gün kadar dozlama yapılmadı. Geçen haftasonu ölçtüğümde KH 5.2 idi. 2 gün içerisinde 6.7 seviyesine yükseltip dozaj pompasını tekrar aktif ettim. 1 haftadır stabil. Ancak umarım geç kalmamışımdır.

    Her iki konuda da görüşleriniz ve tavsiyeleriniz çok makbule geçer.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Düzenleme: 16 Kasım 2019
    veysel bunu beğendi.
  4. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Aquaforest tın kendi sitesinde kh'yı günlük 0.5 dKH dan fazla artırmayın yazıyor. Yani sizin bu süreçte en fazla kh seviyeniz 6.2 olmalıydı. Kh dalgalanması nedeni ile milka STN oldu sanırım umarım ilerlemez. Kh dozunu biraz azaltarak zamana yayabilirsiniz.

    Flatworma benziyor yeni mercan koyarken DIP yapıyormuydunuz
     
    veysel bunu beğendi.
  5. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Genel tavsiye edilen günlük 1 dkh'in üzerindeki artıştan kaçınmak için 2 güne yaymıştım aslında. Ancak eğer ki flatwormler sebep olmadıysa, 7-10 gündür düşüş eğiliminde olan bir değeri birden 0.7-0.8 arttırmak da ters tepebiliyormuş demek. Değerleri stabil tutup kurtulmasını ummaktan başka yapabileceğim bir şey gibi duruyor şu an.

    Bir süredir sadece tanıdığım, güvendiğim 3 esnaf dışında alışveriş yapmadığım için dip kısmını pas geçiyordum. Gerçi bunların da uzun süre önce hobici işi mercanlardan geldiğine inanıyorum. Salifert Flatworm Exit temin edip önce akvaryumdakilerden kurtulup, 1-2 tane de denk geldikçe uygun tür wrasse ekleyeceğim.
     
    veysel ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  6. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Merhaba AF 123 nedir acaba ? dozaj pompası mı ?
     
  7. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Merhaba Emre bey. AF 123 olarak bahsettiğimiz Aquaforest'ın Component 1+ 2+ 3+ isimli balling seti. Akvaryumda eksilen KG, CA ve MG ile birlikte trace elementleri tamamlamak için kullanılıyor. Ancak akvaryumdaki tüketim, su değişimi ile karşılanabiliyorsa elzem bir şey değil.

    https://aquaforest.eu/en/product/component-1-2-3/
     
    veysel bunu beğendi.
  8. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Teşekkürler Sena hanım.
     
    Sena bunu beğendi.
  9. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Sena Bey desek? ;)
     
    Sena bunu beğendi.
  10. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Tahmin etmek mümkün değil maalesef =D
     
  11. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Kusura bakmayın yanlışlık olmuş.
     
    Sena bunu beğendi.
  12. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Akvaryumdaki spslerin neredeyse hepsi yavaş yavaş ölmeye devam ediyor veya öldüler.

    Kimi rengini kaybediyor, kiminin üstünü kahverengi ince bir yosun tabakası kaplıyor kimi de bir anda doku kaybetmeye başlıyor.

    Değerlerim stabil sadece piyasada test olmadığı için nitratı ölçemiyorum. Af 123 ve ABEV düzenli kullanıyorum. Haftada 3 kere mercan yemi veriyorum (Seachem Zooplankton ve AF Growth Boost). Tüm T5’ler değişti, arıtmanın bütün filtrelerini yeniledim ancak değişen bir şey yok. Küçük fraglardan bu kadar büyütmüşken böyle yavaş yavaş ölmeleri çok üzücü. Şimdilik 3 tür sps ve torchta sorun gözükmüyor.

    Dün gece forumlarda gezerken paslanan dalga motoru mili, mıknatıs gibi metallerin spsler üzerinde bu tarz etkileri olduğunu okudum. Su tamamlamanın şamandırasını tutan mıknatısın kaplamasının arasından paslandığını fark etmiştim. Normalde su içinde değil ama hemen mıknatısı sumptan çıkardım. Şamandırayı geçici olarak farklı şekilde tutturdum. Reaktöre karbon koyup aktif ettim. Haftasonu da su değişimi yapacağım. Pek umudum olmasa da elimden başka bir şey gelmiyor.

    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
     
    Düzenleme: 11 Aralık 2019
  13. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Flatworm mu yapıyor yoksa element eksikliğimi? Potasyum olabilirmi. STN de olabilir hatırladığım kadarı ile khı hızlı yükseltmiştiniz
     
    Düzenleme: 12 Aralık 2019
    Sena bunu beğendi.
  14. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Flatworm olduğunu sanmıyorum. Yazmadım ancak Flatworm Exit bulup uyguladım. Temkinli olmak adına dozajı biraz düşük tuttuğumdan olsa gerek hala tek tük görüyorum. Bu arada toplayabildiklerim itibariyle beklediğim kadar da çok çıkmadı.

    Potasyumu cumartesi günü 370 olarak ölçtüm. En son 2-3 ay önceki teste göre düşüş var. Ardından 20 litre su değişimi yaptım ve günlük 1 damla yani yarım doz (AF 100L'ye günlük 1 damla öneriyor) eklemeye başladım.

    Milka'daki doku kaybını hızlı KH yükselişine bağlamıştık ancak şu anki durum da onunla mı ilgili emin değilim. KH'ı yavaş yavaş , her gün test yaparak 8'e çektim. CA 420, MG 1380, Fosfat 0.04.

    Suda bir eksiklik veya fazlalık olduğu bariz ama elimizdeki testlerle sorun hangisinde tespit edemiyorum. Bugün ayrıca ******* ile konuşup Türkiye'den ICP test için örnek gönderilebiliyor mu öğreneceğim. Test satıldığına göre bir şekilde yaptırılabiliyor da olması lazım ancak hiç denk gelmedim. Canlıları kaybetsem de bir şekilde sebebini öğrenmek istiyorum.

    Bunun dışında bu akşamdan itibaren ikişer gün aralıklarla su değişimlerine başlayacağım. Bir de Seachem Cuprisorb temin edip ekleyeceğim. Olmazsa da sps bakmayı beceremediğimi kabul edip renkli renkli torchlara, hammerlara yatırım yapacağım :) .
     
    hiter ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  15. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Çok üzülüyorum okudukça. Her seferin de acaba topladı mı diye giriyorum yine olmamış. Ben de sps düşünüyorum hevesim kırılıyor. :(Daha fazla ilaç veya katkı girmek yetine tertemiz güzel bir su değişimi ile bir hafta daha mi gözlemleseniz. Acaba fazla mı karışık oldu içerisi kh flatworm bir ara katkıların bitmesi felan
     
  16. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Niye öyle dediniz ya, çok kötü hissettim kendimi
    Lpsler softlar doldurucam mis gibi olacak işte
     
  17. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Daha pes etmedik bence biraz daha denemelisin. Benim örnek aldığım tanklardan biri vazgeçmediğini görmek isterim. Yoksa softlar ve lps ler gayet yeterli ve güzeller temo7
     
  18. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Yok daha vazgeçmedim. Hatta o kadar ki parasını ödediğim ama gidip almadığım canlılar var daha. işlerin yoluna girmesini bekliyorum.

    Biraz önce yaklaşık 20litre kadar su değiştirdim.

    Cuprisorb’u bugün kuryeyle gönderecek bir esnaf bulamadım ama yarın elimde olur. İstanbul’da istediğin ürüne gün içinde ulaşamamak nasıl bir olay bunu da anlamıyorum ama neyse...

    Bir de yarın tuz takviyesi yapmam lazım.

    Şimdilik bu kadar
     
    hiter bunu beğendi.
  19. kosonof

    kosonof

    Mesajlar:
    331
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    cihan
    sena hocam aydınlatmanın yetersiz olma ihtimali var mıdır?
     
  20. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Sanmıyorum 6x24w Ati armatür kullanıyorum, T5ler de yeni. Kötüleyen canlılar arasında önceki akvaryumdan aktardıklarım dahi var.
     
    kosonof bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş